Vajíčko bez skořápky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.4.2015 10:56

Ahoj, je možné že se mi sem tam podaří dát slepičkám více vápníku a bílkovin a z toho důvodu mám cca jednou za tři týdny (ne ale pravidelně) ráno pod hřadem vajíčko jenom v bláně? Jinak jsou vajíčka normální, jenom někdy mají takovou drsnou skořápku, jak kdyby byly ke skořápce přilepeny takové šupinky, Míra.

9.4.2015 22:54
tom.50

XXX.XXX.117.5

Vajíčku jen v kožovité bláně se lidově říká otřepek, vulgo "votřepek". A není to přemírou, ale naopak nedostatkem vápníku a také "nedostatkem" dobrých genů dotyčné slepice.

Šupinky ve skořápce neznám a neumím si představit.

Některá slepice má skořápku tenkou tak, že vejce další slepice v hnízdě rozšlapou. Nemůžou to nijak uklidit a odstranit to musejí, nevědí, že to člověk odstraní, zkazilo by se to a infekce by zničila vajíčka, o kterých si slepice "myslí", že z nich vysedí kuřata. Slepice to rozšlapané vejce můžou jen sežrat a skutečně to primárně žerou jen kvůli "úklidu". Pak ale hrozí, že některá slepice přijde na chuť vajíčku a začne je záměrně klovat a ničit.
To samé platí i o otřepkách, slepice to nesmějí ochutnat, hrozí výše uvedené. Takovou slepici je třeba nejprve zjistit, která to dělá a nemilosrdně jí zlikvidovat! A jestli je drahá, čistokrevná a vzácná, tak je nutné jí zlikvidovat tuplem, aby se její genetická vada nepřenášela dál.

Mirka 1975

9.4.2015 23:36
Mirka 1975

XXX.XXX.105.226

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahoj, je možné že se mi sem tam podaří dát slepičkám více vápníku a bílkovin a z toho důvodu mám cca jednou za tři týdny (ne ale pravidelně) ráno pod hřadem vajíčko jenom v bláně? Jinak jsou vajíčka normální, jenom někdy mají takovou drsnou skořápku, jak kdyby byly ke skořápce přilepeny takové šupinky, Míra.

A zkoušel jste jim dávat skořápky? Jenou do týdne vždy rozdrtím usušené skořápky a vysypu je slepicím na zem. Také se mi to občas stávalo (naštěstí slepice nestačily vajíčko vypít). Teď už máme půl roku vajíčka na

10.4.2015 06:24

Mirka 1975 napsal(a):
A zkoušel jste jim dávat skořápky? Jenou do týdne vždy rozdrtím usušené skořápky a vysypu je slepicím na zem. Také se mi to občas stávalo (naštěstí slepice nestačily vajíčko vypít). Teď už máme půl roku vajíčka na

Skořápky mají pořád, mám je nadrcené v krmítku a ještě jim dávám gril, dostávají jak maso, tak mléčné výrobky, takže nedostatkem vápníku to není, Míra.

10.4.2015 17:33
anacon

XXX.XXX.75.92

U jedné se mi to taky začlo stávat. Pak jsem ji jednou náhodou načapala, za chůze z ní vypadlo vejce bez skořápky, rovnou se otočila a začala ho žrát. Tak jsem ji čapla a šla do polívky, byla víc jak 2letá.

11.4.2015 01:03
tom.50

XXX.XXX.117.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Skořápky mají pořád, mám je nadrcené v krmítku a ještě jim dávám gril, dostávají jak maso, tak mléčné výrobky, takže nedostatkem vápníku to není, Míra.

Proč se tedy ptáte, když víte sám nejlíp, jak to je? Měla mě varovat vaše hlubokomyslná dedukce, že to je nejspíš přemírou vápníku. Kdybyste si o chovu slepic něco přečetl věděl byste, že přehnat s vápníkem to prostě nejde. Jednoduše ho zase vykadí, v hovínkách jsou pak například jemně nadrcené skořápky, když jich dáte zbytečně moc.

Takže když to není nedostatkem vápníku, je to genetická vada a tu slepici, která to dělá, je třeba zlikvidovat. Ale co vám radím, vy víte sám nejlíp co máte dělat že?

11.4.2015 07:28

tom.50 napsal(a):
Proč se tedy ptáte, když víte sám nejlíp, jak to je? Měla mě varovat vaše hlubokomyslná dedukce, že to je nejspíš přemírou vápníku. Kdybyste si o chovu slepic něco přečetl věděl byste, že přehnat s vápníkem to prostě nejde. Jednoduše ho zase vykadí, v hovínkách jsou pak například jemně nadrcené skořápky, když jich dáte zbytečně moc.

Takže když to není nedostatkem vápníku, je to genetická vada a tu slepici, která to dělá, je třeba zlikvidovat. Ale co vám radím, vy víte sám nejlíp co máte dělat že?

Nemusí to být jen genetická vada, ale i porucha (zánět) vejcovodu. Ten by mohl vysvětlit i jakékoliv jiné pozorovatelné změny na skořápce.

Ale řešení je stejné, slepici, která takové vejce snáší, vyřadit.

11.4.2015 20:31
famus

XXX.XXX.34.242

Zdravím.
Zjistěte jestli nemají přístup k poliestesteru velmi jim chutná, ale vyplavuje vápník tím pádem
nedokáží ze skořápek doplnit chybějící vápník.Nejdříve to postihne dobré nosnice.Pomůže
kalcium do vody a AD3.Případně na nějakou dobu zavřít do tmy zkrátit den na dobu potřebnou
jen na krmení tím se sníží snáškový cyklus.

12.4.2015 10:59

famus napsal(a):
Zdravím.
Zjistěte jestli nemají přístup k poliestesteru velmi jim chutná, ale vyplavuje vápník tím pádem
nedokáží ze skořápek doplnit chybějící vápník.Nejdříve to postihne dobré nosnice.Pomůže
kalcium do vody a AD3.Případně na nějakou dobu zavřít do tmy zkrátit den na dobu potřebnou
jen na krmení tím se sníží snáškový cyklus.

To jsem všechno zjistil a je to v pořádku, AD 3 taky mají, od chovatelky co jsem ji kupoval jsem se dozvěděl, že to bude asi genetická vada, hned jsem do líhně šoupnul další vajíčka wyandotek, dík, Míra.

Přidejte reakci

Přidat smajlík