Je potrebne odoberat kuriatka spod kvocky postupne ako sa liahnu a potom ich vratit ked sa vsetky doliahnu...alebo neodoberat a nechat ich tam?
Pocul som nazory ze odoberat a potom vratit...ale nejde mi do hlavy, ako to funguje v prirode potom, tam to predsa nik neodobera a nevracia...
Vdaka
j.
Rozhodně neodebírejte, z mé skušenosti se kuřata pod kvočnou líhnou i více jak 48 h postupně. Vylíhle kuře první dva dny nemusí přijimat potrvu, má zásobu živin, pod kvočnou si pěkně oschne a je v teple, kvočna většinou sama pozná že je líhnutí hotovo a pak teprve se s kuřaty vydá z hnízda ven. U líhnutí pod kvočnou bych do toho nezasahovala, nechte to na přírodě.
Obojí je možné a obojí ma své + i -. Pokud má kvočna pod sebou plný počet vajec, mohou být první vylíhlá kuřata vajíčky zavalena a umačkána. Při neodebírání je zase výhoda ta, že když se pod kvočnou začne hýbat více kuřat, kvočna přestane otáčet vajíčka, tím se předejde případnému rozmačkání nalíhnutého vajíčka. Dalším rizikem při neodebírání je, že kvočna může s dříve vylíhlými kuřaty opustit hnízdo) s ještě nevylíhnutými vejci (instinktivně dá přenost zdravým, včas vylíhlým kuřatům před nejistými opozdilci). Takže je to na Vás. Důležité je odebírat skořápky, aby se nenavlékly na nevylíhlá vejce a zároveň kvočnu moc nerušit. Když pod ní kouknete 3x za den stačí.
V přírodě samozřejmě ke všem těmto nehodám může taky dojít. Je to pouze eliminováno domnívám se tím, že k líhnutí celé násady dochází skoro naráz, kdežto u domácí drůbeže je více rozvléklé.
Určitě obojí je správně ono každá kvočna je jiná.měl jsem jednu co po vylíhnutí třech kuřat opustila hnízdo a měla nutkání vodit ty tři a přitom ještě pod ní bylo 7 vajec oplozená kuřata živá uvnitř tak šla do lihně a vyklubala se o den později kdyby nebyla lihen tak by zahynula což je sedm kuřat.
A měl sem kvočnu která sama opravdu poznala že je konec lihnutí rano se přišlo a byla se všema už venku z hnizda a bylo vše v pořadku.
O zašlapaní a zavalení kuřete pod kvočnou máme taky zkušenosti proto já odebírám radši pač podsadit se opozdilci mužou vždy a neměl sem kvočnu která by je nepřijala ona je poznala protože kuře z vejce vysílá vlny něco jako telepatie a domlouvá se s matkou.ted sem to zjednodušil.