Potřebují vejce otáčet každé 2 hodiny ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.4.2015 13:50
Lenka470

XXX.XXX.114.109

Ahoj, potřebuju poradit jestli se musí vejce obracet každé 2 hodiny, nebo stačí třeba 1-3x denně.Když je vejce na roštu tak se nemusí otáčet ne ? Teplo jde ze všech stran a zárodek se snadněji ustálí.

18.4.2015 14:23
kastef

XXX.XXX.138.131

Vejce se otáčet musí-co líhnete za drůbež?
Já rozumím jen slepicím, takže slepičí vejce-otáčím 2x deně ráno a odpoledne zároveň je i chladím po 5 minutách.

18.4.2015 14:45
Lenka470

XXX.XXX.114.109

Kachní vejce.Takže když je otočíte tak je necháte 5 minut vyvětrat ? :).

18.4.2015 16:04
kastef

XXX.XXX.138.131

Mám slepice, takže na kachny musíte počkat na odpověd zkušených, ty se asi chladí jinak dlouho.U těch slepičích vždy když otočím, tak to nechám 5 minut větrat, pokud mám plnou kapacitu tak vyvětrám 3x, ale po 3 jen chviličku.

18.4.2015 16:27
Lenka470

XXX.XXX.114.109

A jak to máte udělaný ? myslím líheň... myslíte že by jste mi mohla poslat fotku ?

18.4.2015 18:44
kastef

XXX.XXX.138.131

Mám líhen Cleo 5, fotky jsou na netu, ale vy potřebujete poradit od někoho kdo chová vodní drůbež, tomu já nerozumím, tam je i jiná vlhkost, atd.
Určitě by se dalo najít něco na netu, článek atd.

18.4.2015 18:52
nezichov1

XXX.XXX.206.200

Housata

Líheň musí být 24 hodin před vložením husích vajec vyhřátá na teplotu 37,7-37,8 °C s nastavenou relativní vlhkostí 60 %. Vejce se obracejí o 180° každé dvě hodiny, nebo při ručním otáčení třikrát denně. Ochlazovat se začínají 8. den po dobu pěti minut; každý další den se ochlazování prodlužuje o 1,5-2 minuty až do 14. dne, kdy ochlazování trvá 45 minut. Vejce se během ochlazování vyjmou z líhně a pokropí vodou 35 °C teplou. Poprvé se prosvěcují 10. den, podruhé 27. den, kdy se přestávají obracet. Teplota se 27. den sníží na 37,5 °C a relativní vlhkost zvýší na 70-75 %. Líhnutí nastává 30. den od vložení vajec do líhně.

Kachňata

Kachňata pižmovky se líhnou 35 dnů, kachňata ostatních plemen 28 dnů. Teplota potřebná pro líhnutí kachňat je až do 24. dne (pižmovky 30. dne) 37,7 °C, relativní vlhkost je v této době 70 %, po 24. dnu se teplota sníží na 37,3 °C a relativní vlhkost se zvýší na 85 %. Kachní vejce se od 12. dne inkubace chladí jednou denně vzduchem a od 13. dne se třikrát denně kropí vlažnou vodou. V dolíhni se vejce po 24. dnu kropí šestkrát denně a nesmí se už obracet. Do 24. dne se vejce obracejí automaticky každé dvě hodiny a ručně minimálně jednou denně. Prosvěcují se 6. a 24. den. Při prvním prosvícení se vyřadí neoplozená vejce, při druhém prosvícení vejce s odumřelým zárodkem. Vylíhnutá kachňata se nechají v dolíhni 24 hodin usušit.

Toto píše odborná literatura.

18.4.2015 19:00
Lenka470

XXX.XXX.114.109

nezichov1 napsal(a):
Housata

Líheň musí být 24 hodin před vložením husích vajec vyhřátá na teplotu 37,7-37,8 °C s nastavenou relativní vlhkostí 60 %. Vejce se obracejí o 180° každé dvě hodiny, nebo při ručním otáčení třikrát denně. Ochlazovat se začínají 8. den po dobu pěti minut; každý další den se ochlazování prodlužuje o 1,5-2 minuty až do 14. dne, kdy ochlazování trvá 45 minut. Vejce se během ochlazování vyjmou z líhně a pokropí vodou 35 °C teplou. Poprvé se prosvěcují 10. den, podruhé 27. den, kdy se přestávají obracet. Teplota se 27. den sníží na 37,5 °C a relativní vlhkost zvýší na 70-75 %. Líhnutí nastává 30. den od vložení vajec do líhně.

Kachňata

Kachňata pižmovky se líhnou 35 dnů, kachňata ostatních plemen 28 dnů. Teplota potřebná pro líhnutí kachňat je až do 24. dne (pižmovky 30. dne) 37,7 °C, relativní vlhkost je v této době 70 %, po 24. dnu se teplota sníží na 37,3 °C a relativní vlhkost se zvýší na 85 %. Kachní vejce se od 12. dne inkubace chladí jednou denně vzduchem a od 13. dne se třikrát denně kropí vlažnou vodou. V dolíhni se vejce po 24. dnu kropí šestkrát denně a nesmí se už obracet. Do 24. dne se vejce obracejí automaticky každé dvě hodiny a ručně minimálně jednou denně. Prosvěcují se 6. a 24. den. Při prvním prosvícení se vyřadí neoplozená vejce, při druhém prosvícení vejce s odumřelým zárodkem. Vylíhnutá kachňata se nechají v dolíhni 24 hodin usušit.

Toto píše odborná literatura.

Ano to jsem taky četla :) ale spíš bych potřebovala vědět jak se třeba vyrobí domácí líheň... mám to zatím udělané tak, že jsou vejce zavřená v polystyrenové krabici s větráním+ tam je miska s vodou, světlo a topení.Otáčím je a větrám jim.Můžu tenhle postup nechat ? nebo něco dělám špatně ?

18.4.2015 19:07
nezichov1

XXX.XXX.206.200

Teoreticky to takto můžete nechat pokud máme zabezpečenou správnou teplotu a vlhkost. Svítit v líhni nemusíte. Já svítím na líheň akorát v den líhnutí.

18.4.2015 19:13
Lenka470

XXX.XXX.114.109

nezichov1 napsal(a):
Teoreticky to takto můžete nechat pokud máme zabezpečenou správnou teplotu a vlhkost. Svítit v líhni nemusíte. Já svítím na líheň akorát v den líhnutí.

Teplota a vlhkost je správně nastavena :) a svítím tam proto, že to světlo dává i teplo :) jelikož to topení má max.34°C, tak tam ještě svítím aby tam bylo tepleji :) a co by se stalo kdyby tam byla teplota 40°C ? poškodil by se nějak zárodek ?

18.4.2015 19:18
nezichov1

XXX.XXX.206.200

Tak 40°C je opravdu hodně, smrtelná teplota pro zárodek je kolem 42°C.

18.4.2015 19:44
Lenka470

XXX.XXX.114.109

Dobrý :) já jen kolik je maximum :).

19.4.2015 07:38
asitakhle

XXX.XXX.18.191

Lenka470 napsal(a):
Teplota a vlhkost je správně nastavena :) a svítím tam proto, že to světlo dává i teplo :) jelikož to topení má max.34°C, tak tam ještě svítím aby tam bylo tepleji :) a co by se stalo kdyby tam byla teplota 40°C ? poškodil by se nějak zárodek ?

Tak tomuhle vůbec nerozumím.Kdyby jste to měl nastavené správně tak nemusíte přitápět žárovkou.Co máte za líheň a termostat, že tam jde nastavit max.34°C.
Vyřešil by vše termostat, který bude správně nastaven a ten bude řídit ohřev líhně.

19.4.2015 09:50
Lenka470

XXX.XXX.114.109

To je domácí líheň teplota tam je dobrá vlhkost taky tak nevím co řešit

Přidejte reakci

Přidat smajlík