Housata
Líheň musí být 24 hodin před vložením husích vajec vyhřátá na teplotu 37,7-37,8 °C s nastavenou relativní vlhkostí 60 %. Vejce se obracejí o 180° každé dvě hodiny, nebo při ručním otáčení třikrát denně. Ochlazovat se začínají 8. den po dobu pěti minut; každý další den se ochlazování prodlužuje o 1,5-2 minuty až do 14. dne, kdy ochlazování trvá 45 minut. Vejce se během ochlazování vyjmou z líhně a pokropí vodou 35 °C teplou. Poprvé se prosvěcují 10. den, podruhé 27. den, kdy se přestávají obracet. Teplota se 27. den sníží na 37,5 °C a relativní vlhkost zvýší na 70-75 %. Líhnutí nastává 30. den od vložení vajec do líhně.
Kachňata
Kachňata pižmovky se líhnou 35 dnů, kachňata ostatních plemen 28 dnů. Teplota potřebná pro líhnutí kachňat je až do 24. dne (pižmovky 30. dne) 37,7 °C, relativní vlhkost je v této době 70 %, po 24. dnu se teplota sníží na 37,3 °C a relativní vlhkost se zvýší na 85 %. Kachní vejce se od 12. dne inkubace chladí jednou denně vzduchem a od 13. dne se třikrát denně kropí vlažnou vodou. V dolíhni se vejce po 24. dnu kropí šestkrát denně a nesmí se už obracet. Do 24. dne se vejce obracejí automaticky každé dvě hodiny a ručně minimálně jednou denně. Prosvěcují se 6. a 24. den. Při prvním prosvícení se vyřadí neoplozená vejce, při druhém prosvícení vejce s odumřelým zárodkem. Vylíhnutá kachňata se nechají v dolíhni 24 hodin usušit.
Toto píše odborná literatura.
nezichov1
napsal(a):
Housata
Líheň musí být 24 hodin před vložením husích vajec vyhřátá na teplotu 37,7-37,8 °C s nastavenou relativní vlhkostí 60 %. Vejce se obracejí o 180° každé dvě hodiny, nebo při ručním otáčení třikrát denně. Ochlazovat se začínají 8. den po dobu pěti minut; každý další den se ochlazování prodlužuje o 1,5-2 minuty až do 14. dne, kdy ochlazování trvá 45 minut. Vejce se během ochlazování vyjmou z líhně a pokropí vodou 35 °C teplou. Poprvé se prosvěcují 10. den, podruhé 27. den, kdy se přestávají obracet. Teplota se 27. den sníží na 37,5 °C a relativní vlhkost zvýší na 70-75 %. Líhnutí nastává 30. den od vložení vajec do líhně.
Kachňata
Kachňata pižmovky se líhnou 35 dnů, kachňata ostatních plemen 28 dnů. Teplota potřebná pro líhnutí kachňat je až do 24. dne (pižmovky 30. dne) 37,7 °C, relativní vlhkost je v této době 70 %, po 24. dnu se teplota sníží na 37,3 °C a relativní vlhkost se zvýší na 85 %. Kachní vejce se od 12. dne inkubace chladí jednou denně vzduchem a od 13. dne se třikrát denně kropí vlažnou vodou. V dolíhni se vejce po 24. dnu kropí šestkrát denně a nesmí se už obracet. Do 24. dne se vejce obracejí automaticky každé dvě hodiny a ručně minimálně jednou denně. Prosvěcují se 6. a 24. den. Při prvním prosvícení se vyřadí neoplozená vejce, při druhém prosvícení vejce s odumřelým zárodkem. Vylíhnutá kachňata se nechají v dolíhni 24 hodin usušit.
Toto píše odborná literatura.
Ano to jsem taky četla :) ale spíš bych potřebovala vědět jak se třeba vyrobí domácí líheň... mám to zatím udělané tak, že jsou vejce zavřená v polystyrenové krabici s větráním+ tam je miska s vodou, světlo a topení.Otáčím je a větrám jim.Můžu tenhle postup nechat ? nebo něco dělám špatně ?
nezichov1
napsal(a):
Teoreticky to takto můžete nechat pokud máme zabezpečenou správnou teplotu a vlhkost. Svítit v líhni nemusíte. Já svítím na líheň akorát v den líhnutí.
Teplota a vlhkost je správně nastavena :) a svítím tam proto, že to světlo dává i teplo :) jelikož to topení má max.34°C, tak tam ještě svítím aby tam bylo tepleji :) a co by se stalo kdyby tam byla teplota 40°C ? poškodil by se nějak zárodek ?
Lenka470
napsal(a):
Teplota a vlhkost je správně nastavena :) a svítím tam proto, že to světlo dává i teplo :) jelikož to topení má max.34°C, tak tam ještě svítím aby tam bylo tepleji :) a co by se stalo kdyby tam byla teplota 40°C ? poškodil by se nějak zárodek ?
Tak tomuhle vůbec nerozumím.Kdyby jste to měl nastavené správně tak nemusíte přitápět žárovkou.Co máte za líheň a termostat, že tam jde nastavit max.34°C.
Vyřešil by vše termostat, který bude správně nastaven a ten bude řídit ohřev líhně.