Už nějakou dobu se mi ztrácela vejce z hnízda v kachní boudičce. Dokonce mi zmizely i sádrou plněné podkladky. Až jsem dnes našla malého spáče zahrabaného ve slámě hnízda. Když jsem ráno sáhla do hnízda, abych zkontrolovala stav, popíchala jsem se o ježka. Je to takový mrňous, divím se že přežil zimu. Odstěhovala jsem ho do remízů za řeku. Je mi divné, že by takový prcek odtáhl sádrový podkladek, přesto doufám, že už nás podobná vejcožravá návštěva nepoctí a že to byla jediná škodná.
Máte podobnou ježčí zkušenost?
Dle mě máte špatného viníka, ježek co já vím vejce nežere je to ze 75% masožravec (slimáky, žáby i hraboše... doplňková strava je kousíček jablka ) Za další bych ráda viděla ježka jak žere i skořápky.Uděla jste chybu pokud ježek spal.hybernoval mohla jste mu na do spaní poskyntout azyl někde ve sklepě v krabici a pokusit se ho dokrmit.Ježci se vypouštějí do přírody nad 700g..Jen doufám že jste ho nepoložila bodlinama dolů pokud ano ježek pokud hybernuje se v této poloze udusí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ježek žere vejce naprosto běžně.Mě sežral 4 vajíčka slípce z hnízda, a skořáply byly o 2 metry dál pod paletama.Že to byl ježek, vím naprosto jistě, jelikož u posledního vejce jsem ho chytil a odvezl 5 km daleko.A pokud tam bylo mládě, rodiče nebudou daleko.
Uživatel s deaktivovaným účtem

gatona
napsal(a):
Dle mě máte špatného viníka, ježek co já vím vejce nežere je to ze 75% masožravec (slimáky, žáby i hraboše... doplňková strava je kousíček jablka ) Za další bych ráda viděla ježka jak žere i skořápky.Uděla jste chybu pokud ježek spal.hybernoval mohla jste mu na do spaní poskyntout azyl někde ve sklepě v krabici a pokusit se ho dokrmit.Ježci se vypouštějí do přírody nad 700g..Jen doufám že jste ho nepoložila bodlinama dolů pokud ano ježek pokud hybernuje se v této poloze udusí.
Myslíte, že ježek v tuto dobu ještě hybernuje?... Navíc tazatel píše, že ježka našel čerstvě v hnízdě. Kdyby tam byl celou zimu, tak by na to již přišli dřív, ne?
Nebojte se, nehibernoval :D
Když pominu to, že jsem cca před týdnem jednoho bodlináče večer pozorovala, jak rejdí čumákem v listí za domem (tím chci říct, že u nás už zkrátka mají po zimním spánku), musel by ten můj nalezený být náměsíčný a v hibernaci se mezi osmou večerní a sedmou ranní přemístit do kachní boudičky. A v tom druhém (že vejce nežerou) se taky mýlíte. Že nežerou skořápky, v tom pravdu mít můžete, ale nevylučuje to, že vejce kradl právě ježek.
Každopádně díky za reakci. :).
Zdravím, mám ježka doma probudil se tak 2-3. dny u každého je to trochu jiné zaleží i na té váze. Je zajimavé že Jezusek měl možnosti si pochutnat na vejcích a nestratilo se mě ani jedno, mile rád navštěvuje odpadkové koše (pytle) které vynáším ráno a tam se s chutí zavrtá.
No určo hledal teplé místečko kde se vyspinkat.Před tím jsem se hůř vyjadřila pardon, měla jsem napsat "spal anebo hybernoval? " A je tu druhý, vekovní a ten chrápe jak zabitý :). Už se těším až ještě trochu přitlousne a bude venku líp tak bude konečně vypuštěn
No každopádně ještě popátrám po těch podkladcích. Zajímá mě, jak daleko je odnesl (pokud to byl on). Byl to prcek, odhadem měl těsně pod půl kila. V tomhle počasí už je tu kolem spousta potravy pro takového nevybíravého žrouta. Možná to, že je malý, ho probudilo dřív než vaše svěřence právě proto, aby dohnal zimní ztráty a to, co nenabral na podzim.
Ještě přemýšlím o koupi nějakého kuního/hlodavčího/ježcího odpuzovače ve spreji. Nikdy jsme nic takového nepoužili, ale za záchranu snůšky mi to stojí. S jakými přípravky máte nejlepší zkušenosti přátelé chovatelé?
No ježek je poměrně skromný tvor na jídlo, my v zajetí ho trochu rozmazlujem ale kvůli váze. Jak říkám vaše vajíčka teda kačení (?) spíš mohlo spořadat cokoliv, lasice, tchoř nebo i kuna mají teď mladé.Pokud měl tak malou váhu nevěřím že by hibernoval, právě proto nalezence s malou vahou přechodně ubytovávám doma abych je dokrmila když nemají svojí váhu nezhirbenují a ve většině případů zahynou.Ježek a podkladek leda že by zahrál čutanou
marcelinka1

XXX.XXX.142.46
Mě nasedla zdrobnělá japonka v hustém porostu břečťanu, našel jsem ji až po několika dnech sezení na vejcích, pěkně ukrytá. Přilehlý keř jsem postříkal odpuzovačem na kuny a doufal, že se uchrání. Po 10 dnech slepička pobíhala vpodvečer vyděšená po dvorku, bylo mě to podivné, je to výborná kvočna. sáhnu do hnízda/bylo hluboko v keři/ a pěkně jse se vylekal, ježka jsem nečekal. Vajíčka byla pryč, zůstalo jediné a ježek v klidu pochrupoval. Jiný viník nepřipadá v úvahu!
bádala jsem a badála až jsem to našla -
Původně zoologové považovali ježka za všežravce. Nyní je zřejmé, že živočišná složka potravy v jeho jídelníčku převládá a zastoupení rostlinné stravy je okrajové. Kromě výsledků rozboru potravy tomu nasvědčuje stavba trávicího traktu s jednoduchým žaludkem, středně dlouhým tenkým střevem a zcela chybějícím slepým střevem. Ježek není v potravě vybíravý a většinou se živí nejdostupnějším druhem potravy. Ekologové takové živočichy nazývají potravními oportunisty. Jeho jídelníček zahrnuje pestrou škálu především na zemi žijících bezobratlých živočichů, občas si ho doplní menšími obratlovci či jejich mláďaty. Také vajíčka ptáků neponechává ježek bez povšimnutí, s vajíčky většími než 25 mm si však vzhledem k šířce čelistí neporadí. Ponejvíc ho přitahují násady křepelek, skřivanů, lindušek, kachen, racků a bažantů.
Takže jak vidím je to dost možné !
Asi před čtyřmi roky nás navštěvoval ježek, obr, vážil l,5 kg. několikrát jsem ho vynášela z kurníku, kde spal v hnízdě. Vždy se vrátil zpět. Jednou navečer jsem slyšela řvát slepice a kohouta, trochu přerostlého lilipuťáka.. Ve výběhu seděl na zemi kohout a na něm ježek, který mu rval hřebínek, až z něj stříkala krev.Když jsem ho odnesla do lesa, vždy se vrátil už druhý den. Tak jsem ho odvezla asi 3 kilometry daleko. Kohout to nepřežil, i když se mi podařilo krev zastavit, hřebínek měl dost pošramocený.Chřadl a do týdne pošel.Kdyby to neviděla i rodina, nikdo by mi nevěřil, protože všichni mysleli, že vyprávím sci-fi. Jednou jsem se o tom bavila se sousedkou na chalupě. Ta mi vyprávěla, že asi před 15 lety jejich kurník navštěvoval velký ježek a když jim zlikvidoval několik čerstvě narozených kuřat a vždy se vrátil, když ho odnesli asi kilometr daleko, vzal ho její manžel do igelitového pytle od nějakého hnědého pigmentu a traktorem ho odvezl přes 3 vesnice /vzdušnou čarou asi 5 km/. V cestě měl lesy, řeku Chrudimku, kopce. Za 14 dní se ježek opět objevil na jejich zahradě. Podle zbarvení od pigmentu poznali, že je to ten samý. Odvezli ho ještě dál, potom už se nevrátil. Takže věřím, že dokáže iježek být někdy pro chovatele nepřítelem.
Takové příběhy jsem už taky slyšela. No paráda. Doufám, že ten náš tak vytrvalý nebude a už se nevrátí.
Některé boudičky mám zavírací, některé ne.
Postřik sprejem asi bude chtít obnovovat každých pár dní, aby to nevyčichlo.
Když nad tím tak přemýšlím, tak je asi zázrak, že už jsem tolikrát odchovala bez větších kolizí se "škodnou".