Po lonském nezdaru v chovu-čistá vejce, jsem vyměnil kačera i kachny. Jedna sedla venku v lednu a vejce zastudila. Druhá nanesla 20 vajec, slibně v kachníku seděla, vyhodila dv čistá vejce a v dva dny po termínu vejce s nevylínutým káčetem.Po 40 dnech, kdy stále seděla sama v kachníku, občas vylezla, přístup k vodě, slezla z vajec se dvěma kachňaty. Večer jsem zjistil, že vejce jsou studená, tak jsem je rozbil a uvnitř byla nevylíhnutá mrtvá kachňata. Kde je chyba?
No trochu pročtěte starší příspěvky, zatím tu bylo několikrát zmíněno, že to letos nějak pokulhává. Proč, nevím. Snad někdo poradí.
Mám podobnou letošní zkušenost. Loni kachny seděly dvakrát a vždy bez problémů. Každá měla kolem 15 - 18 kachňat. A vše se líhlo včas. Letos líhnutí zdlouhavé cca 38-40 dní a líhnovost ani ne poloviční. Vejce jsou oplodněná, jen ta inkubace asi nic moc. Ale kachňata, co se vylíhla jsou zdravá a prospívaji. Chovoné hejno je krmeno stejně jako v loni. A kachny hnízdí na stejných místech jako každý rok.