Tak dnes sem vše nachystala, za chvíli líhen zapnu.Vejce mám připraveny.Napadlo mne-do jaké míry se poškodí zárodek v lednici cca při 5st.Před pár lety sem dvě vejce takto dala, chyběly do počtu a jedno se vylíhlo.Bylo ovšem v 7st, a jen dva dny.Tyhle jsou tam 5 dní v 5st.
Byl by to jen pokus-nezáleží mi na výsledku...
Samozřejmě že vím jak se skladují vejce, ale protože mi pár chybělo, chtěla sem to tam přidat, nakonec sem tam dala jen jedno na zkoušku-před 3 lety sem takto přidala 2 kusy abych měla plný počet, a jedno kuře se vylíhlo.I když v té lednici ty vejce tenkrát byly jen dva dny.
Chtěla sem vědět, jestli už to někdo taky zkoušel.
Vím co se dělá s násadovými vejci, a začátečník rozhodně nejsem, už se u mne vylíhla za pár let slušná řádka kuřat/ každy rok 6O-7O kuřat, bez nemocí.Vím že zárodky v chladu uskladněných vajec jsou méně životaschopné, nicméně přesto některé přežijí a vylíhnou se.Zajímalo mne s jakým výsledkem to někdo zkoušel.Jinak vajec k nasazení mám a když by ne mám kolegu který mi vejce bez potíží prodá téměř kdykoli když potřebuju.
To sem chtěla slyšet-já dávám násadovky do komory/max týden/ kde je okolo 12-17st, , sou tam různé police tak podle počasí měním místo jak je tepleji už sou u okýnka tam je chlaději, protože jinak je tam 18st i víc v tomto počasí.Ta lednice jednou byla nouze ze dvou vajec jedno kuře.Ted sem tam dala jen jedno, tak je poloviční šance.
Dobrý den já když jsem měl novou líhen tak se mi nedařilo a násady už byly v čudu a nebylo co nasadit a pořad mě to nedalo a řikám si...tak poslední šance sice už jsou plemena pohromadě a vejce mám v lednici týden dalo se 48 vajec z lednice a vylíhlo se 32 kuřat.
Co ja si pamatuju tak babička skladovala vejce taky v lednici a když chtěla dat pod kvočnu tak je vzala z lednice a kuřata byly...
Ovšem to byla nouze u mě jinak skladuji násady podle rad z literatury atd.
Dobrý den,
při nasazování vajec z lednice není ani tak problém s teplotou během uskladnění, jako z "roztřesení" vzniklého chodem kompresoru lednice. Kdyby se vejce nechala po vyndání z ledničky před vložením do líhně alespoň 24 hodin "ustát", líhnivost by byla lepší. Vejce je nutné nechat ustát i po převozu autem apod. Líhňařské zkušenosti kamarádů drůbežářů toto jenom potvrzují. Ale samozřejmě podmínky skladování násadových vajec jsou mnohokrát popsány a lednička to určitě není. Ale někdy je nouze...J.S.
No já ho nechala ustát z té lednice jen 4hodiny, spěchala sem na zapnutí...i když dnes sem neodolala a dala ještě s jednodenním zpožděním dvě fakt krásné velké a pravidelné vajíčka, tak se vylíhnou o den později, už sem tak jednou přidávala o jeden den pozdějš a OK.Jen sem si je označila.Tak sem to ledniční klidně mohla do dnes nechat venku, ale to sem nevěděla že přidám.
Tak z těch 12 ks se vylíhlo 9 kuřat, jedno uhynulo při klubání, jedno sem utratila.Zbylo tedy 7ks, žádná sláva, ale asi sem si to přivolala, protože sem pořád říkala doma, že když jich bude 7 bude to stačit.Už mám totiž drůbeže dost, na těchto pár vajec už sem musela doma mooc přemlouvat.
Ledniční kuře je OK, bylo to vejce hodně velké, musela sem ho víceméně vyloupat, je to obří černý tlustoch.Doufám, že bude OK.Je teprve od 12.30 na světe, tak se ještě všelijak motá...