Kuřátka z. w. ulepene zadečky, co stim?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.4.2015 15:04
jajura

XXX.XXX.84.7

Dobrý den, mám dnes týdenní kuřátka z. Wyandotky vylihnute pod kvocnou a ta je teď i vodí. Celý týden je vše v pořádku až včera začali mít ulepene zadesky trusem a zdají se mi méně aktivní. Krmim je jako vždy směsi K1. Sem tam strouhana mrkev a vejce. Nikdy se mi něco podobného nestalo.nedokážete někdo poradit co by mohlo bytvza problém. Pravdou je ze jsem vždy lihl v lihni a choval v odchovne.

21.4.2015 15:54
havok

XXX.XXX.159.148

jajura napsal(a):
Dobrý den, mám dnes týdenní kuřátka z. Wyandotky vylihnute pod kvocnou a ta je teď i vodí. Celý týden je vše v pořádku až včera začali mít ulepene zadesky trusem a zdají se mi méně aktivní. Krmim je jako vždy směsi K1. Sem tam strouhana mrkev a vejce. Nikdy se mi něco podobného nestalo.nedokážete někdo poradit co by mohlo bytvza problém. Pravdou je ze jsem vždy lihl v lihni a choval v odchovne.

Vysadte mrkev je na ni jeste brzo maji to sni
a podivejte se jestly mate K1 s antibiotiky nebbo bez ze zacatku je lepsi tech 14 dni K1 s antibiotiky, at se dari

21.4.2015 19:10
Žanetka

XXX.XXX.152.248

Kolega radí dobře vynechat mrkev chtělo by to i malé perličky vitamíny minerály a hlavně každé vzít kontrola a umýt ve vlažné vodě kontrolovat den za dnem a za pár dní bude vše v pořádku.

16.4.2016 13:38
rybka

XXX.XXX.80.149

Reaguji na starší vlákno, jelikož se s tímto u mnohých známých setkávám, ale většinou je to u uměle odchovávaných kuřátek. Zde jsou mé poznatky.
Já jsem naopak u kuřátek s kvočnou nikdy problém s ulepenými zadečky neměla. To se mi občas objevilo u nějakého kuřete chovaného uměle, ale stačilo denně při úklidu zkontrolovat, popř. šetrně odstranit, aby se mohly nadále průběžně vyprazdňovat. Jinak žádný zdravotní problém to neprovázelo.
Dávám od prvního dne K1 bez léčiv, od třetího dne přidávám drcené, sušené kopřivy a strouhané vajíčko. Po týdnu řežu kopřivy čerstvé ( pokud už jsou ), střídám se strouhanou mrkví ( vypěstovanou domácí ), kupované nevěřím. Je praná a podezřele dlouho vydrží na pohled čerstvá. Tu bych nedala. To raději jen ty kopřivy a majíčky ( listy pampelišky ) či řebříček. Občas do míchanice přidám tvaroh ( který se dá nastrouhat ), sem tam také nastrouhané hovězí srdce ( namrazím, pak se to lépe strouhá ), strouhánku či kukuřičný šrot ať se jim to nelepí na zobáčky, kuřátka rostou jak z vody, prosperují a dobře opeřují.
Do napáječky kápnu pár kapek Emanoxu ( výtažek z léčivek ). Ten využívám u více zvířat. V chovech se osvědčil
Také bych neměla opomenout, že podávám kuřátkům čistý písek, který zobou, ale i hrabou a s oblibou se v něm, rochní "

16.4.2016 17:10
rumbaba

XXX.XXX.219.47

Já to dělám tak že kuřatům dávám prvních 7 dní čistý kukuřičný šrot po týdnu začnu přimíchávat K1 to ještě 3 dny a pak krmím jen K1 a už nikdy jsme u kuřat neměl ulepené zadečky.

16.4.2016 18:15
honzapm

XXX.XXX.182.25

Důležité je, aby kuřátka nemohla pít studenou vodu, což se s kvočnou lehce stane, v odchovně je to méně časté - pokud jim ji nenatočí člověk sám. Většina průjmu je z nachlazení (voda, nesprávná teplota, chladno mimo tepelný zdroj, atd.
Sice nemám moc rád srovnávání zvířat léta domestikovaných a těch "přírodních", ale tady se to zrovna hodí - primárně po mrkvi, pokud nebyla ledová nebo závadná, průjmy nejsou. To mám bohatě ozkoušeno, i u mladších kuřátek, než je jeden týden. I v té "přírodě" by si sama sezobla kde co... To ale neznamená, že je vhodné jim ji dávat od prvního dne. Dávám první dva dny K1, třetí a čtvrtý den K1 + strouhané vařené vejce, mrkev a tvaroh nastupují od toho pátého dne až týdne.

16.4.2016 19:01
dkup

XXX.XXX.214.34

Souhlasím s Honzou, příčinou je nejspíš nachlazení.
Moje babička vylíhlá kuřata i s kvočnou měla vždy doma v sednici v ohrádce a to většinou líhla až v květnu. Za teplého slunečného počasí je dala přes den ven, ale na noc byla kuřata zase doma - asi týden.
Já jsem měla u kuřat ulepené zadečky jen jednou a bylo to u kuřat koupených od jiného chovatele - odchovnu měl ve starém chlévě, žárovku tam sice kuřata měla, ale všechna se pod ní do tepla nevešla. U vlastních odchovů se mi to nikdy nestalo a to krmím mrkev od prvního dne.

17.4.2016 09:43
rybka

XXX.XXX.80.149

Ano i to může být příčina. Jak studená voda, tak chladno v odchovně. Proto jsem uměle odchovaným kuřátkům pořídila i umělou kvočnu ve formě výhřevné desky ( výborná věcička ). Šikula kutil si může vyrobit sám.
Často se stává, že praskne žárovka zrovna v době, kdy to člověk nejmíň čeká a než na to příjde, můžou se kuřátka zachladit. Tak si vlezou pod desku, jako pod kvočnu a jsou v teplíčku, dokud to chovatel nezjistí. To se mi stávalo docela často. Starší kuřátka už vyletí na horu a zahřívají si i bříška .
I když je již polovina dubna, stále je si myslím na odchov pod slepičí kvočnou hodně zima a i když byla kvočna ve chlívku v králíkárně, kuřátka jsem odebírala do tepla a po dolíhnutí přestěhovala i s malými do kotelny, kde mám zateplenou odchovnu po krůtách. Přesto, že je v teplejším prostředí, dávám nad hnízdo infralampu, kterou nechávám první dny svítit i v noci.
Vodu dávám vlažnou, ale v prostředí jim brzy zchladne na teplotu v odchovně. Není ledová, ale teplá také ne. Musí být umístěna v opačném konci odchovny než je kvočna a tepelný zdroj. Jakmile vyvede kuřátka ke krmení, dělá hrozný binec jak urputně hrabe a vybízí kuřátka, aby něco zďobla. Napáječka byla okamžitě zahrabaná v podestýlce. Nemáte někdo nějakou fintu jak tomu zabránit ?
Já jsem momentálně doma, ale nedovedu si představit, že bych ráno odešla do práce, jak by to večer vypadalo. Teď mám možnost během dne vodu vyměňovat a kvočně uklidit.
Asi bude nejlépe počkat na pěkné počasí a přestěhovat je do venkovního výběhu, ale při tom počasí co poslední dobou panuje už bude kvočna asi zpátky u kohouta a kuřátka zcela samostatná.

17.4.2016 10:14
Lhoťák od Kladna

XXX.XXX.54.195

Já se rozhodně nepasuju na rádce, na to nemám zkušenosti.

Ale pro kvočnu bych vyvěsil napáječku na provázek/nebo dal na 4 cihly, na ně posadil napáječku a přes dal gumicuk tím pádem jí nezahrabe.

A malým dal niplovou do výšky aby ji tělíčkem nespouštěli/ už to tu někdo psal.

17.4.2016 10:19
Lhoťák od Kladna

XXX.XXX.54.195

Takto je možné dát tu niplovku..

Vlevo na cihle

Vpravo zavěšená na pásku kde je možné ji s růstem posouvat.

17.4.2016 10:48
honzapm

XXX.XXX.182.25

Já osobně mám tyhle výhřevné desky tři, a vodu jim dávám přímo k tepelnému zdroji.
Tedy samotným kuřátkům přímo na kraj desky, aby voda byla deskou aspoň trochu
temperována, ale zároveň na to kuřátka viděla a nepřekáželo jim to.
Niplovou napáječku mám, ale ještě jsem ji nepoužil, zatím to při mých počtech kuřátek
zvládám i bez toho. Stejně ta jednodenní kuřátka potřebují mělkou mističku,
aspoň na první 3-4 dny, a to je právě to období, kdy se jednou napijí studené vody
a už mají průjem a ulepené prdelky, proto voda pod tepelným zdrojem.
Taky mám výhřevnou podložku pod napáječku, jenže ta podložka je vysoká asi tři-čtyři cm,
a to prostě pro takhle maličká kuřátka ještě není. Dejme tomu, že ta týdenní-desetidenní
už tam krásně vylezou, ale pro ty první choulostivé dny tohle není řešení.
Ta niplová napáječka se často dává právě na topnou desku, jenže deska topí jen zespodu,
takže pokud je v místnosti/maštali jinak zima, tak opět voda bude chladná.
Plus pozor u té desky na to, jak psal Nomád - jak pod niplovkou kuře usne, tak ji zády omylem celou může vypustit.

No a Rybko, jak zabránit kvočně, aby zahrabala napáječku podestýlkou,
tohle dilema jsem také letos měl (kvočnu jsem nasazoval snad po patnácti letech),
nakonec se jako nejlepší řešení ukázalo - nedávat žádnou podestýlku.
Žádné seno, granule-pelety, hobliny. Tam, kde je podlaha teplá či aspoň záhřevná
a je možné nedávat nic (těch pár bobků od jedné kvočny a pár pidi kuřátek se hravě uklidí),
tam kde je podlaha nevhodná a kuřátka by odspoda mohla nastydnout (můj případ)
jsem dal suchý písek. I když písek nalítá do napáječky, tak ji nezahrabe a vodu nevysuší,
jako hobliny nebo sláma atd. Chce to vydržet tak těch prvních 4-5 dnů. Pak se může
dát napáječka větší a hned je to jiné, ani výkonná kvočna hrabna si na nás nepřijde.

Přidejte reakci

Přidat smajlík