Mám dotaz, koupila jsem hotový kurníček, sestává ze dvou obydlí pro slepice, tak pro 3+3, je to s výběhem, na délku 4 metry, nedalo mi to, oplotila jsem ještě kus a mají výběh větší, nemohla bych je nechat jen za tím pletivem.Chci se zeptat, je nutné, udělat jim bidýlko, co se dívám do kurníku, je to tak na výšku 45cm, na fotografii to vypadalo famozně a velice, ale skutek, utek, drahé, ale malé a to se hrozím, jestli bude větší vítr a jak dlouho to vydrží pohromadě.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Foto by nebylo? Jinak samozřjemě slepice rádi hřadují, takže bidlo ano, nejlépe střešní lať a srazit horní hrany.
gajdovka
napsal(a):
Mám dotaz, koupila jsem hotový kurníček, sestává ze dvou obydlí pro slepice, tak pro 3+3, je to s výběhem, na délku 4 metry, nedalo mi to, oplotila jsem ještě kus a mají výběh větší, nemohla bych je nechat jen za tím pletivem.Chci se zeptat, je nutné, udělat jim bidýlko, co se dívám do kurníku, je to tak na výšku 45cm, na fotografii to vypadalo famozně a velice, ale skutek, utek, drahé, ale malé a to se hrozím, jestli bude větší vítr a jak dlouho to vydrží pohromadě.
Záleží na tom, jaké máte slepice. Pokud to nejsou nějaké "vlaštovky" - leghorn, vlašky a podobně, pak jako ohrada stačí obyčejné, levné, tzv. králíkářské pletivo o výšce metr. Když by přeskakovaly, zastříhnete jim JEDNO křídlo. Ne obě křídla, ale opakuju že jen jedno. Lidi nechápou proč a tak vysvětlení. Znalým se omlouvám za polopatizmus, ale můj dobrý kámoš, kluk z vesnice to nevěděl a slepicím zastříhal obě křídla, ale ony přelétávaly dál.
Slepice je naprogramovaná nějak a není schopná korigovat svůj let bočně. Jestli se jí zastříhne jedno křídlo, ona skočí a snaží se "letět" jak to má už nacvičené, jenže jí to zatáčí (proto jen jedno křídlo), ona nabourá, doslova si nabije hubu a po dalších dvou - třech pokusech, kdy to skončí stejně, dá definitivně pokoj a už to nezkouší. Pochopí, že to nedokáže. Ale co je špatně "nepochopí", neumí korigovat let/skok, to umí jen rovně.
K tomu plůtku. Nejlacinější je, podle mých zkušeností moje provizorní, rychlé řešení, které už funguje dva a půl roku a fungovat bude dokud to neudělám pořádně (což asi neudělám, funguje to dokonale a mám jiných prací přehršle).
Koupil jsem betonářský drát zvaný Roxor průměru 16 mm. Je v délce 6 metrů a hned v prodejně jsem si ho nechal rozbruskou nařezat na 4 díly po 1,5 m. Na přesnosti nijak nesejde. Silněší je už neúměrně drahý a není potřeba. Žebírka na roxoru jsou výhodná tím, že úvazky nesklouzávají.
Tyto roxorové kůly jsem zarazil sekerkou (jednoruční paličkou, těžším kladivem) do země, při troše šikovnosti to lze zatlouct tak rovně, že to netrhá oči. Do země to stačí zarazit tak 30-35 cm, ve velmi měkké půdě snad i těch skoro 50 cm. V rozích se zatlučou šikmo vzpěry ze stejného materiálu a vše se sváže (i pletivo ke kůlům) drátkem (jmenuje se rádlovací), dá se koupit pozink a nebo jiný drátek o průměru asi 1 - 1,25 (1,5 je už tvrdý). Plastový špagát je nepoužitelný, díky UV záření se rozpadne za necelé jedno léto.
Nic víc nepotřebujete. Výhodou je, že se vše dá snadno a rychle demontovat a udělat výběh jinde. Slepice je neuvěřitelný devastátor a výběh promění velmi rychle na měsíční krajinu.
Kurník stačí malý, výška 45 cm je dostatečná, samosebou lepší by bylo aspoň 50 a ještě lépe 60 cm. Hřad dejte do výšky asi 20 cm.
Délky bidýlka na jednu slepici (dle plemena) počítejte tak 25 cm. Ramenatější slepice nejsou a i když se šarvátkami, často křikem a nějakým tím vypadlým pírkem se vždy nějak holky "domluví" a srovnají.
Ať se daří, fandím vám, půjde to, věřte si . Tom.
napsal(a):
Foto by nebylo? Jinak samozřjemě slepice rádi hřadují, takže bidlo ano, nejlépe střešní lať a srazit horní hrany.
Ano, bylo.
tom.50
napsal(a):
Záleží na tom, jaké máte slepice. Pokud to nejsou nějaké "vlaštovky" - leghorn, vlašky a podobně, pak jako ohrada stačí obyčejné, levné, tzv. králíkářské pletivo o výšce metr. Když by přeskakovaly, zastříhnete jim JEDNO křídlo. Ne obě křídla, ale opakuju že jen jedno. Lidi nechápou proč a tak vysvětlení. Znalým se omlouvám za polopatizmus, ale můj dobrý kámoš, kluk z vesnice to nevěděl a slepicím zastříhal obě křídla, ale ony přelétávaly dál.
Slepice je naprogramovaná nějak a není schopná korigovat svůj let bočně. Jestli se jí zastříhne jedno křídlo, ona skočí a snaží se "letět" jak to má už nacvičené, jenže jí to zatáčí (proto jen jedno křídlo), ona nabourá, doslova si nabije hubu a po dalších dvou - třech pokusech, kdy to skončí stejně, dá definitivně pokoj a už to nezkouší. Pochopí, že to nedokáže. Ale co je špatně "nepochopí", neumí korigovat let/skok, to umí jen rovně.
K tomu plůtku. Nejlacinější je, podle mých zkušeností moje provizorní, rychlé řešení, které už funguje dva a půl roku a fungovat bude dokud to neudělám pořádně (což asi neudělám, funguje to dokonale a mám jiných prací přehršle).
Koupil jsem betonářský drát zvaný Roxor průměru 16 mm. Je v délce 6 metrů a hned v prodejně jsem si ho nechal rozbruskou nařezat na 4 díly po 1,5 m. Na přesnosti nijak nesejde. Silněší je už neúměrně drahý a není potřeba. Žebírka na roxoru jsou výhodná tím, že úvazky nesklouzávají.
Tyto roxorové kůly jsem zarazil sekerkou (jednoruční paličkou, těžším kladivem) do země, při troše šikovnosti to lze zatlouct tak rovně, že to netrhá oči. Do země to stačí zarazit tak 30-35 cm, ve velmi měkké půdě snad i těch skoro 50 cm. V rozích se zatlučou šikmo vzpěry ze stejného materiálu a vše se sváže (i pletivo ke kůlům) drátkem (jmenuje se rádlovací), dá se koupit pozink a nebo jiný drátek o průměru asi 1 - 1,25 (1,5 je už tvrdý). Plastový špagát je nepoužitelný, díky UV záření se rozpadne za necelé jedno léto.
Nic víc nepotřebujete. Výhodou je, že se vše dá snadno a rychle demontovat a udělat výběh jinde. Slepice je neuvěřitelný devastátor a výběh promění velmi rychle na měsíční krajinu.
Kurník stačí malý, výška 45 cm je dostatečná, samosebou lepší by bylo aspoň 50 a ještě lépe 60 cm. Hřad dejte do výšky asi 20 cm.
Délky bidýlka na jednu slepici (dle plemena) počítejte tak 25 cm. Ramenatější slepice nejsou a i když se šarvátkami, často křikem a nějakým tím vypadlým pírkem se vždy nějak holky "domluví" a srovnají.
Ať se daří, fandím vám, půjde to, věřte si . Tom.
Děkuji, to jsem potřebovala číst, hned zítra udělám bidýlka.
Pokud možno, tak ta bidla trochu naddimenzujte. Na 25 cm hřadu se sice slepice vejde, takže se jedna vedle druhé namačkají, je ale dobré aby mezi sebou, pokud chtějí, měly rozestupy. Zvláště v létě, když se s křídly odtaženými od těla chladí, potřebují trochu více místa. Hřad jim udělejte i venku. Přes den si na něj při odpočinku rády vyskočí. V létě na něm mohou i v noci spát (pokud tedy nehrozí, že se na ně něco do voliéry podhrabe).

gajdovka
napsal(a):
Ano, bylo.
Prioritní je, jaký druh slepic a v jakém množství v tom chcete mít. Bohužel výrobce (mám stejný kurník, tedy jen polovinu) je z teplých krajin, má to celou řadu chyb, ale jeden rok jsem v tom bez problémů přes zimu měl 3 hedvábničky a nic se nestalo, ale každý den byly pouštěné ven. Jako trvalé ustájení slepic bych to bral buď jen na přechodnou dobu (dovolená apod.) nebo pro zdrobnělé plemeno v menším množství, protože jinak bude z výběhu během pár dnů blátivá/pouštní plocha. V tom mém ovšem bidlo bylo, sice nízko, ale bylo. Nicméně hedvábky stejně spí většinou na zemi. Většinou říkám proto, že v novém kurníku, co mám, mám klasický hřad (sice asi 30 cm nad podlahou) a s novým kohoutem se naučily i slípky na něm hřadovat.
gajdovka
napsal(a):
Tak dnes jsem jim bidýlka udělala, večer jsem je kontrolovala, sedí na podestýlce a na bidýlka kašlou.
Zamrzelo mě na vás jak jste utřela někoho, že se ptáte na bidýlka a ne na výběh. Patrně jste mladá, asertivní, my té dnes moderní asertivitě říkali drzost! Takhle stroze pérovat můžete někoho, koho platíte, tady se vám lidi snaží poradit zadarmo a tak slušní lidé "darovanému koni na zuby nekoukají". (protože mladí netuší, co tohle přísloví znamená, tak je to takto: stáří koně se dalo poznat jen podle stavu chrupu a starý kůň měl malou cenu a tak když někdo dostal koně zadarmo a podíval se mu ještě před dárcem na zuby //aby zjistil cenu daru//, tak to byl vrchol hulvátského buranství). Přesně tak jste zareagovala vy s tím výběhem.
A k zadání. Ono totiž jedno souvisí a dokonce možná podmiňuje druhé a skutečný chovatel musí brát ustájení a výběh a ostatní věci komplexně. Proto se rozepisujeme o všech souvislostech.
A že sedí raději na podlaze? A udělala jste bidýlka ze střešní latě? Střešní lať má rozměr (jsou různé) např.60 x 40 mm a proto to nikdo přesně nespecifikoval, každý má za to, že všichni vědí, co je střešní lať. Ta musí být naležato, ne nastojato, prostě naležato. Určitě nesmí být bidlo kulaté nebo půlkulaté. Když říkám nesmí, tak tím myslím že NESMÍ! A vy si klidně najděte kde chcete proč. Nechci se dočkat toho, že mě utřete, že jste se neptala jak má bidlo vypadat, ale na to, zda je bidlo dobré slepicím dát.
Domnívám se, že jste velmi sebevědomá a myslíte si, že víte vše nejlíp. Jinak byste nemohla koupit takovou hloupost.
Nejste první komu jsem tu naběhnul. U vás jsem si měl ušetřit čas.
tom.50
napsal(a):
Zamrzelo mě na vás jak jste utřela někoho, že se ptáte na bidýlka a ne na výběh. Patrně jste mladá, asertivní, my té dnes moderní asertivitě říkali drzost! Takhle stroze pérovat můžete někoho, koho platíte, tady se vám lidi snaží poradit zadarmo a tak slušní lidé "darovanému koni na zuby nekoukají". (protože mladí netuší, co tohle přísloví znamená, tak je to takto: stáří koně se dalo poznat jen podle stavu chrupu a starý kůň měl malou cenu a tak když někdo dostal koně zadarmo a podíval se mu ještě před dárcem na zuby //aby zjistil cenu daru//, tak to byl vrchol hulvátského buranství). Přesně tak jste zareagovala vy s tím výběhem.
A k zadání. Ono totiž jedno souvisí a dokonce možná podmiňuje druhé a skutečný chovatel musí brát ustájení a výběh a ostatní věci komplexně. Proto se rozepisujeme o všech souvislostech.
A že sedí raději na podlaze? A udělala jste bidýlka ze střešní latě? Střešní lať má rozměr (jsou různé) např.60 x 40 mm a proto to nikdo přesně nespecifikoval, každý má za to, že všichni vědí, co je střešní lať. Ta musí být naležato, ne nastojato, prostě naležato. Určitě nesmí být bidlo kulaté nebo půlkulaté. Když říkám nesmí, tak tím myslím že NESMÍ! A vy si klidně najděte kde chcete proč. Nechci se dočkat toho, že mě utřete, že jste se neptala jak má bidlo vypadat, ale na to, zda je bidlo dobré slepicím dát.
Domnívám se, že jste velmi sebevědomá a myslíte si, že víte vše nejlíp. Jinak byste nemohla koupit takovou hloupost.
Nie som si tak istý tým bidlom to je skôr hlúposť, bydlo by malo biť skôr gulaté aby nedeformovalo sliepkam beháky, ak je hranaté tak aspoň treba obrúsiť hrany...
wyandotte
napsal(a):
Nie som si tak istý tým bidlom to je skôr hlúposť, bydlo by malo biť skôr gulaté aby nedeformovalo sliepkam beháky, ak je hranaté tak aspoň treba obrúsiť hrany...
Myslím že vycházíte ze špatného předpokladu. Prsty hrabavých jsou po většinu života natažené, kulaté bidlo správného průměru je potřeba řešit u pěvců papoušků atp. Je potřeba vycházet z přírody. Pokud se v noci projdete lesem a podíváte se jak hřadují ve spánku kosi, drozdi, straky a další pěvci zjistíte, že jsou načepýření do perfektní kuličky, která se spodní stranou dotýká větve(aby si sevřené prsty schovali v peří). Pokud si ale najdete bažanta zjistíte, že si vybral nejširší vhodnou větev nebo rozvětvení(které vůbec rozměrově neodpovídají zahnutí jeho prstů při sevření). A navíc zjistíte, že větev na které sedí, vypadá jako by vycházela z půlky těla. To je proto, že se o ni(na rozdíl od ptáků žijících na stromech) opírá hrudní kostí. A právě deformacím hrudní kosti se snažíme zabránit zvolením vhodného rovného bidla. Pokud by jste chtěl chránit kulatým bidlem běháky, je to jako hledat vhodné bidlo pro holuba(přitom holub je pták daleko lépe přizpůsobený hřadování na stromě než kur a taky preferuje rovnou podložku). Ještě doplním poslední věc, pokud mi nevěříte umístěte si do přesně stejné výšky kulatý a rovný(5cm široký) hřad slepice si na spaní vybere vhodnější podložku sama. Rozepsal jsem se jen proto, že vhodné hřady už byly mnohokrát popsány. Říkám si, že když se připojí vysvětlení tak mylný názor postupně vymizí.
tom.50
napsal(a):
Pokud se někdo snaží poradit a odpoví na dotaz na hřady "Omlouvám se, ale tomu co je na obrázku já říkám slepičí věznice." jako asitakhle (to je jeho veškerý komentář v tomhle vlákně) je to naprosto mimo téma, snaha o vyvolání flame, prostě provokace. Odpověď gajdovky je naprosto korektní, opravdu není třeba na takové provokace používat smajlíky, tleskat a smát se...
A k zadání, výběh opravdu nepodmiňuje hřady, nemá to spolu nic společného kromě toho že obojí je pro slepice, ale to i napáječka, krmítko a další... Jediné co má výběh společného s hřadováním je to že z něho musíte odstranit všechno co by slepice mohly použít jako nevhodné kulaté hřady (kolečka, různé sušáky, stromy,...). Mě se to bohužel nepovedlo, moje mají neomezený výběh, takže hřadují klidně nevhodně. Marně se jim snažím vysvětlit že NESMÍ Naštěstí z toho zatím nechcípají
Ony z toho ani chcípat nebudou. Slepice dokáže hřadovat na hraně o šířce 1cm(tohle vím jistě, ale možná i méně širokém). Jde o to, že je to pro ni bolestivé a nepohodlné(čistě etické hledisko), stačí ji pozorovat, jak přešlapuje a ošívá se. Druhý problém je, že hlavně u mladých slepic se deformuje hrudní kost a u starších vznikají podlitiny(to je špatné z chovatelského hlediska). Zamezení hřadování na nevhodných místech většina chovatelů neřeší, protože slepice na noc zavírá. V kurníku může být umístěno cokoliv, podstatné je jen aby hřad byl výš než ostatní věci použitelné ke hřadování.
tom.50
napsal(a):
Nedramatizujte to, určitě jsem nechtěla nikoho setřít a také nesetřela, nejsem začátečník, je mi padesát let, dokonce mám zemědělské vzdělání, ale praxe je jiná a věřte, že jsem v chovu kovaná, akorát jsem se musela kvůli dětem přestěhovat z 5-ti tisíc metrů čtv. jen na 650, kde se musí vlézt, pokud možno, na co jsem byla zvyklá, proto jsem řešila kurníky, kachníky takové, jaké jsem si koupila, nemusíte mne opravdu poučovat o bidýlkých a jak mají vypadat, to samozřejmě vím, jen bojuji s místem na spaní pro slepice.Protože v bývalém statku měly kurník 2+KK.
Takže, nikoho jsem nechtěla setřít, ale opravdu jsem jenom chtěla zjistit, když mám kurníček na spaní malý, slepice jsou z podestýlkového chovu, jestli musí to bidýlko bezpodmínečně být.
Nepište mi, že je to pud slepic, sedět výš, než podestýlka, to vše vím, jen jsem chtěla pár názorů od chovatelů, kteří se popř, s tímto setkali, já do teď ne.

Mělaste to napsat hned, bylo by to jednodušší a možná bychom eliminivali některé "chytré výlevy" Jesliže jsou slepice z halového nebo podestýlkového chovu a Vy jim hřady nedáte, tak jim to nijak neublíží, tedy slepice nemusí mít nutně ke svému životu hřad. Můj názor!
napsal(a):
Mělaste to napsat hned, bylo by to jednodušší a možná bychom eliminivali některé "chytré výlevy" Jesliže jsou slepice z halového nebo podestýlkového chovu a Vy jim hřady nedáte, tak jim to nijak neublíží, tedy slepice nemusí mít nutně ke svému životu hřad. Můj názor!
Ale já jsem se ptala na začátku na bidýlka, nic jiného.Vám za názor děkuji, konečně jsem se něco dozvěděla.