Dobrý deň, predminulú noc mi napadol niekto zdrobnenú kačku na hniezde, má poranený krk a zmizlo 7 vajec z hniezda,6 ostalo.Kačka si urobila tajné hniezdo v skalke, bolo zamaskované aj mne trvalo pár dní, kým som ho našla a keďže som čítala, že hniezdo sa nemá kačke premiestňovať, tak som ho tam nechala.Je to pri jazierku, káčer ju strážil, ale predminulú noc bola u nás paseka, pršalo a fúkal silný vietor.Sedela 5 dní, kým znášala vajcia ani jedno nikdy nezmizlo, ani slepačie.Zatiaľ som nenašla škrupiny, tak tipujem na kunu, ale kuna by nezabila kačku? Je divné, že tam ešte ostali vajcia, samozrejme som ich už dala preč.Ježka máme v záhrade, našla som ho raz v domčeku pre kačky a som rozhodnutá ho v noci chytiť a odviezť autom kilometre.Aký máte názor, bola to asi kuna, že? Kačka je už zdá sa v pohode, rana sa jej hojí a nie je ani veľká.Už ich na noc zatváram, ale mám obavy, lebo mám malé kuriatko a ďaľšie sa budú liahnuť, kuna sa vie podhrabať, tak idem robiť opatrenia, hrubé pletivo pod výbeh a strážiť a strážiť Ďakujem za názory.
Nechci starašit ale mohla by to být právě kuna pokud jak píšete má kačenka pošramocený krček - citace - Kuna je šelma a proto se živí především hlodavci a dalšími drobnými savci, drůbeží a vajíčky. Na podzim tvoří většinu jídelníčku ovoce. Patří mezi obávané návštěvníky kurníků, kde často zakousnou všechny slepice, aniž by je žraly, či jim vysávaly krev.[1] .Vím že jsou i spreje proti kunám ale nemám s tím skušenost, skuste
Ďakujem, tiež tipujem na kunu, aj keď som čítala tu na ifaune, že aj ježko kradne vajcia a dokonca pohrýzol hrebeň kohútovi a ten zdochol, čo som bola prekvapená.Ale ježko neje škrupinu, tak by som ju musela niekde nájsť.U nás je budúci víkend burza zvierat, tak sa popýtam na ten spray
Ne-chovatel

XXX.XXX.221.211
Už jsem to tu párkrát psal...
Vy vůbec nechápete jak to mimo lidské společnosti chodí? Bát se mohou, ale také nemusí, jakéhokoli pachu. Nejlepší co můžete udělat, je naučit se je bát člověka a pak se postarat o to aby ze slepic a jejich území byl pach člověka cítit.
Pár nocí hlídejte, a kunu alespoň plašte. Spíše zahánějte, jsou drzé a jen tak něčeho se nebojí. Klidně se jen schová za keř a počká co bude dál. Nebo si vyleze na zeď či strom a bude opět čekat nebo se vám i smát či nadávat.
Označte svým pachem kurník, drůbež na vejcích (já ošetřuji husy), výběhy. Já používám moč, stejně jako ostatní zvířata.
Podmínkou je, že když zvíře spustí povyk, musíte vyběhnout a zasáhnout. Jinak prostě kuná shledá, že si své teritorium nehlídáte a bude si ho nárokovat, včetně vašich zvířat.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Jsou pachy, které kunám podvědomně naježí srst a utečou, ale vidíte že i člověka se přestaly bát a nikdo vám nezaručí jak dlouho je který daný pach bude děsit, jen tak sám o sobě.
Ten boj s kunami nebude trvat dlouho. Maximálně měsíc a stačí hlídat od osmi do půlnoci. Později zjistíte kdy vaše kuna chodí či kudy vede kunní stezka, bude ji využívat více rodin.
Je to například místo, kudy mohou vylézt na zeď či přelézt souvislou stěnu domů. Až to vypozorujete tak zvažte i zásah v tomto bodě (tedy napadení kun) a následné ošetření lidským pachem. Někdy kuny radši úplně změní trasy, obzvláště pokud ohrožujete jejich mladé. Snažte se kunu opravdu ohrozit na životě (dvakrát až čtyřikrát by mělo stačit, chytrá kuna si dá pozor aby se to nestalo více než dvakrát a budete muset měnit taktiku), jen vyhrožování klackem je slabé a spíše jen rušící ji cestě za kořistí, ale zase jí dopřávající zábavu.
Já spolupracuji s kočkou. Pokud se vám to podaří také, tak pamatujte, že ani tu kočku nesmíte zklamat a musíte jí pomoci když brání vaše teritorium. Bacha ať ji při útoku na kunu (po tmě) nezašlápnete. Hodně štěstí.
A čo tak chytiť ju do pasce? Aj keď som rozmýšľala, že by som ju nedokázala dať niekomu zabiť, jedine odvliecť autom kilometre, ale zase príde ďaľšia, že?U nás to bolo prvykrát, čo sa to stalo a to len preto, že kačka si urobila hniezdo mimo domčeka, kde ich na noc zatváram.Hydinu mám už tretí rok, na noc mám sliepky aj kačky myslím dobre zabezpečené, akurát dám ešte hrubé kovové pletivo pod výbeh.Mačky máme dve a jedného kocúra, sú to lovci riadni
, ale poslednú dobu si zvykli nocovať doma, asi ich budem púšťať radšej von, aj keď neviem, či sa kuna zľakne mačky.Máme aj ridgebacku, ale tá je vnútri.Uvažovala som, že ak by sa to opakovalo, či si nezaobstarať nejakého jazvečíka, alebo iného malého psa, ktorý by bol vonku, máme zateplenú búdu aj koterec, ale je nevyužitý, kedže ridgebacka je gaučový pes.Tráviť mesiac medzi 20-24hod.po tme v záhrade s klackom v ruke sa mi priznám nechce
a tiež značkovať močom výbehu pre hydinu , ale človek nikdy nevie .Idem si viac naštudovať o kunách...
Ne-chovatel

XXX.XXX.30.2
Já tam ty čtyři hodiny také netrávím.
Uslyším kunu jak skočila na zeď, nebo vřískne kočka že se s ní pustila do křížku. Lapnu u dveří dlouhou hůlku (kuna většinou zdrhne na zeď mimo můj dosah) a jdu po kuně. Většinou mám po cestě ještě čelovku, ale ne vždy ji zvládám nasadit.
Přiznávám se ale, že letos je na ni ještě (snad brzy), i tak již jdu večer označkovat co potřebuji chránit a párkrát projdu kolem veškeré drůbeže. Slepičky to třeba oceňují zavrkáním, asi už pochopili že je chodím kontrolovat.
Většinou problém s kunou začne s oteplením, tedy asi až v další vlně tepla, pravděpodobně rovnou tropického (když pořádně od podzimu nezapršelo). Kuna chodí, i když se to až do léta mění, vždy tak nějak akorát v době kdy máme ještě otevřené dveře a je ji nebo kočku slyšet. Teď mi kočka také chrápe u kamen a ven bude chtít nejdřív v 10, možná i později.
Loni jsem na kunu i dvakrát vystřelil pepřovým nábojem. Věřím, že zabíjení je k ničemu, protože její místo obsadí někdo jiný. Takhle svým hájením teritoria učím již i její mladé jak se mají v daném prostoru chovat, respektive se mu úplně vyhýbat. Počítejte ale, že minimálně jednou, jak vyvede mladé se k vám půjdou podívat (hrají si, dělají randál, jsou extra drzé a zkouší co mohou, hrození je zažene jen o pár metrů do bezpečné vzdálenosti od kud se vám opravdu budou smát nebo vám nadávat, uvidíte).
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.205
Nevím co naštudujete, ale podle mých zkušeností vyrážejí dost často v určité svoje hodiny (nemusí to být jen jednou za večer). Stačí to odsledovat, ale neznamená to že nedojde k výjimce, klidně i záměrné výjimce - jsou chytré.
Dříve nám tu v létě, každou půlnoc, přebíhaly všechny navazující střechy. Rachot jak blázen.
Také nevím zda se dočtete, že minimálně rodina spolupracuje, ale zdá se že spolupracují i jednotlivé rodiny (matky a jejich děti), přinejmenším komunikují. Ty rodinky se setkávají právě na křižovatkách jaké jsem vám popsal a často se u toho strhne i mela.
Komunikace v rámci rodiny. Vypadá to třeba tak, že když je nějaké mládě bojácnější a vy ho vystrašíte natolik, že nedoběhne rodinu (bojí se kolem vás proběhnout a bojí se slézt ze střechy), tak najednou zjistíte že některé kuny (ne všechny co běžely před chvílí kolem, ale jedna-dvě vždy) na něj čekají, jsou různě po střechách, volají ho a informují o tom kde se zrovna pohybujete.
Mně při návštěvách ježka mizely i skořápky. Vysvětlila jsem si to tak, že je sezobla kačena nebo vejce ježek někam odtáhnul. Ba co víc, zmizely mi i sádrou naplněné podkladky, ani ty jsem ještě nenašla.
Je mi divné, že by kuna zůstala u poranění a kačenku by rovnou nezakousla, když už došlo ke střetu. Ale stát se to nejspíš může. Třeba měla mnohem větší chuť na vejce.
Veď práve, ja si tiež myslím, že kuna by ju rovno zadrhla.Nemá podstrihnuté letky, tak jedine, že by sa nejak urthla a podarilo sa jej vzlietnuť na jazero, tiež sa mi nezdá, že by tam ešte nechala 6 vajec a nezobrala všetky.Ježka máme, toho som pár krát večer videla ako vyjedal zbytky krmiva, čo kačky poroznášali okolo misky, lebo na noc misky beriem.Každopádne ježka musíme chytiť a odviesť niekde autom preč.Mačka to asi nemohla byť, že? Lebo párkrát som mala označkovaný kurín od kocúra a aj dnes ráno naše mačky vyňuchávali, keď som ich vypúšťala von a cítila som, že zase niečo nejaký kocúr označkoval.Ja mám kocúra kastrovaného aj mačky sterilizované a sú naučené byť v noci doma, naučila som ich to, lebo som sa bála, že ich v noci zrazí auto.Kačka už je úplne v pohode, lieta, na krku už nie je nič vidieť, len jej chýba trošku peria na hlave.Škrupiny som ešte nenašla, ale máme tu kopu kríkov, také húštiny, tak možno ich niekde ukryl, budem hľadať
Pokud člověk pachatele nechytí při činu, je to skoro vždycky hádanka, jestli nějaká lasice nebo liška nebo ježek.. o kočce jsem ještě neslyšela. Myslím, že toulavá a hladová by něčeho schopná byla, ale pravidelně krmená asi ne. Rodičům kdysi sousedovic kocour postupně zadávil 8 kuřátek, to je jediné, o čem vím.
Ježka odvezte opravdu daleko, jsou schopni se vrátit i z několika km vzálenosti. Někteří mají i několik desítek hektarů velké teritorium.
Ať se daří.
boficaklip

XXX.XXX.159.162
Ne-chovatel
napsal(a):
Já tam ty čtyři hodiny také netrávím.
Uslyším kunu jak skočila na zeď, nebo vřískne kočka že se s ní pustila do křížku. Lapnu u dveří dlouhou hůlku (kuna většinou zdrhne na zeď mimo můj dosah) a jdu po kuně. Většinou mám po cestě ještě čelovku, ale ne vždy ji zvládám nasadit.
Přiznávám se ale, že letos je na ni ještě (snad brzy), i tak již jdu večer označkovat co potřebuji chránit a párkrát projdu kolem veškeré drůbeže. Slepičky to třeba oceňují zavrkáním, asi už pochopili že je chodím kontrolovat.
Většinou problém s kunou začne s oteplením, tedy asi až v další vlně tepla, pravděpodobně rovnou tropického (když pořádně od podzimu nezapršelo). Kuna chodí, i když se to až do léta mění, vždy tak nějak akorát v době kdy máme ještě otevřené dveře a je ji nebo kočku slyšet. Teď mi kočka také chrápe u kamen a ven bude chtít nejdřív v 10, možná i později.
Loni jsem na kunu i dvakrát vystřelil pepřovým nábojem. Věřím, že zabíjení je k ničemu, protože její místo obsadí někdo jiný. Takhle svým hájením teritoria učím již i její mladé jak se mají v daném prostoru chovat, respektive se mu úplně vyhýbat. Počítejte ale, že minimálně jednou, jak vyvede mladé se k vám půjdou podívat (hrají si, dělají randál, jsou extra drzé a zkouší co mohou, hrození je zažene jen o pár metrů do bezpečné vzdálenosti od kud se vám opravdu budou smát nebo vám nadávat, uvidíte).
Chcem Vám len napísať, že moja ridgebacka je veľmi rozumná a poslednú dobu si asi značkuje kurín, lebo veľmi často čúra pri kuríne z každej strany(je to fenka, tak kurín neoznačkuje, ale okolie) a dosť často odpratávam aj jej stolicu z okolia kurína Pomáha mi
Niečo na tom značkovaní bude...