Zlikvidovala sem staré slepice a chci dát pak 9 týdenní kuřata do tohoto výběhu.Zatím sou jinde.
Kurník je tam poměrně nový, takže ho vypálíme pistolí a vydesinfikujeme, na podlaze je staré lino, které lze vyndat a dám nové, podlaha pod ním je lehko desinfikovatelná.
Ale co výběh?Muž to projede rotavátorem, ale mám to ještě něčím posypat?
Nikdy sem po starých slípkách kuřata nedávala, protože na dvou místech byly starší kurníky a jeden vždy dlohodobě prázdný, tak nebyl takový problém.Aby po starých nic nechytly, i když slípky se jevili zdravě a snášely skvěle až do konce a měly i kvalitní násadová vejce.
forestman

XXX.XXX.43.210
Každé ZZN prodává mikromletý vápenec pro vápnění půdy /úprava PH/ a dolomitický vápenec krmný, jde přidat do míchanice.
Dávkování vápence dle NETu a podle Vaší kapsy peněz. Rotavátor- prokypřit a zapracovat. Pak osít jetelinou (ZD mi to prodává 15Kč/kg), uválcovat, zakropit. Obnovuji voliéry "půl na půl". Jetelina využije živiny z půdy, regenerace 2 měsíce při pravidelném kropení. Následné poházení dobře vyhašeným vápnem, nejlépe před deštěm, rozhodně neuškodí.
Mám kořenovou čistírnu šedé odpadní vody, je to stejný efekt. Slepice sice novou jetelinu opět zlikvidují, ale půda je bakteriemi a vegetačním procesem vyčištěná.
Kurník? Pouze hustý vápenný hydrát a nechat vyschnout. Žádná linolea, drží se pod tím vlhkost a nastává hniloba. Každé zvíře cítící spáleniště (od včeliček po medvěda) maže pryč, tolik k tomu vypalování...
Jinak ty původní slepice zjevně ničím netrpěly, užitkovost skvělá, ještě sem je ted dvouleté darovala známému a ten mi dnes psal, jak mu dobře nesou krásně velká vejce.A žádná z tohoto nákupu kuřic neuhynula, nic...Byly čilé a měly krásně červené hřebínky a jejich kuřátka co se mi vylíhly sou jako koně, větší jak kuřata z koupených nás. vajec.To ale neznamená, že tam nějaká drobnost nemohla být...
Tak dnes muž ten kurník vypálil, zapálil sirné knoty/ ono je vevnitř vše hladké, nikde se nemá co držet, tak tam nějaký binec ani nebyl/.Samozřejmě předtím sem ho důkladně vyčistila.Výběh posypal hašeným vápnem, dal tam toho hodně a ted je to celé bílé...asi bude muset ještě jednou zapnout rotavátor a projet to pořádně.Bidla a žebřík sou nový.
Nemůže jim to vápno něco udělat, vím že to není škodlivé, ale přece jen to nějak dráždí a že by to musely žrát, to zas ne.
Hydrát používám při každé výměně podestýlky i u malých kuřat. Jen vyhodím starý podklad, posypu hydrátem, smetáčkem rozmetu aby se dostal i do rohů a škvír(celá podlaha musí být bílá), nasypu podestýlku(hobliny), rozprostřu ji do rovnoměrné vrstvy párkrát nad podestýlku stříknu rozprašovačem aby se usadil prach(u malých kuřátek ještě podestýlku utlačím aby se jim nepletla mezi nohama) a pustím slepice nebo kuřata zpátky. Pokud hydrát zapracujete nebo překryjete další vrstvou, můžete slepice pustit zpátky okamžitě, stejně si to rozhrabou, popelí se i přímo v hydrátu a nepůsobí jim to žádné problémy.
Ne-chovatel

XXX.XXX.107.180
Já jsem v zimě použil hydrát i na vyvápnění výběhu, jednak kvůli mechu, jednak kvůli parazitům. Byla ale houby zima a sníh, který měl hydrát přikrýt, prakticky ihned zmizel a už se neobjevil. Se sněhem jsem počítal jednak z důvodu aby se hydrátsprávně zapracoval do půdy, jednak aby právě slepicím nedráždil nohy. Pravděpodobně zbytečná obava, slepice mi ho chodili normálně užírat a ve zbytcích, například pod stromy, se z jara popelili.