Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.5.2015 19:46
ewelýna

XXX.XXX.253.61

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Husa česká bez problémů vyseděla 7 housat, která vodí a teď jim jsou přesně 3 týdny. Jsou ubytovaní ve stodole v ohradě zhruba 3x4 m se suchou, denně měněnou podestýlkou - slámou. Krmeni jsou směsí šrotů, do toho mrkev, kopřivy, tráva, Konvit, dostali Hydrovit, selen, odčerveni ve 14 dnech, trávu dostávají z místa, kde nikdy nebyla žádná drůbež, nepřijdou s žádnými zvířaty do styku. Ven chodí jenom tak na půl hodiny na krátkou trávu, jenom když je hezky a už není rosa, navíc až poslední týden. Žabky zcela jistě nemají. Průjem nemají. K dispozici mají grit. Dnes ráno jsem k nim přišla a jedno house nežilo (večer v půl deváté všechna ok, mrtvé jsem našla kolem páté ráno). Sedělo jakoby spalo. Dnes odpoledne jedno nemohlo vstát, než jsem si došla pro košík, že ho vezmu domů, tedy asi za 2 minuty, běhaly všechny a už jsem nevěděla které to je. Tak já nevím. Nenapadá Vás, čím by to mohlo být? Napadlo mě, jestli to mrtvé house nedostalo infarkt z bouřky, která byla v noci, ale to je asi blbost. Teď mám strach, co mě ráno ve stodole čeká...

Tonyn

6.5.2015 20:57
Tonyn

XXX.XXX.50.145

Dobrý den. Tohle se mě stalo taky ale s kačenama (Husokačeny-barbarie) sice žádné neuhynulo ale některé nemohly chodit kulhaly a poposedávaly...za chvilku už zase běhaly, koupil jsem vytamín mikros a už se to nestalo měl jsem úspěšný odchov (3,5 -4 kg.).

Ne-chovatel

7.5.2015 20:31
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.23

Jestli má to druhé house problémy s chůzí, tak podle toho co jinde běžně čtu (připravuji se na housatat) se mohlo přes noc zadusit červy (syngamóza), tedy je problém s parazity.

Zkuste se podívat sem http://www.chovzvirat.cz/clanek/358-nemoci-hus-a-parazitarni-onemocneni/

nebo počkejte až vám stejnou radu dá paní Dana.

Já bych radil, ale bez velkých znalostí (odchoval jsem jen jedny housata a neměl jsem husu) pár věcí, a dělal bych je prakticky současně:
- dostatek minerálů a vitamínů, aminokuseliny L-lysin a L-methionin
- extra vitamín C (pomůže zvládnout špatnou imunitu i parazita než seženete lék), zkuste 4g na 0,5 litru vody (voda musí být mírně kyselá)
- přeléčení proti parazitům (hlísticím nejrůznějšího druhu); zde na iFauně se doporučuje Helmigal - tablety (1 tableta: 10 mg Fenbendazolu, určeno pro 0,5 kg živé hmotnosti, účinkuje i na vajíčka parazitů) který nevým jak podávat opravdu malým housatům ale rozdrtil bych tabletu a udělal kuličku/šišku s chlebem.

7.5.2015 23:39
ewelýna

XXX.XXX.253.61

Děkuji, na článek se podívám. Housata jsou odčervená Helmigalem, tak si myslím, že to paraziti nebyly... Dnešní situace je taková, že jsou všichni v pořádku, musím to zaklepat.

Ne-chovatel

8.5.2015 08:17
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138

Nevím jak je to u hus, ale andulky mají bežně slabé srdce a při bouřce infarkt klidně dostat mohou. Také jsem jednou viděl vlaštovku která letěla a najednou prostě spadla (také musela dostat infarkt, nebo mozkovou mrtvičku). Takže, slabé srdce mohou mít všichni ptáci. To je také důvod proč prý nežerou motýly, zemřeli by na infarkt (motýl cosi obsahuje).

Jsem zvědavý zda se k síle srdce hus někdo vyjádří. Vždyť si prý hledají partnera na celý život, tak snad už to jejich srdce něco vydrží...

Přidejte reakci

Přidat smajlík