Dobrý deň, potrebovala by som radu, čítala som celú diskusiu ohľadne hús ale nikde som radu nenašla. Včera mi Landenská hus vysedela 8 húsat, dve sa nevyliahli, aj keď mali zobáčiky vonku. Húsky som odoberala a mám ich pod lampou. Husa mi sedí na 4 vajciach, ale z tých nič asi nebude, dnes by som jej ich chcela v noci vrátiť. Budú mať velkú búdu s hrubou vrstvou podstielky. Ale potrebovala by som poradiť, môžem nechať gunára spolu s husou a húsatami? A ako kŕmiť na začiatok? Potrebujú nejaké špecialne zaobchádzanie keď ich bude vodiť hus? Viem že sú to začiatočnícke otázky, ale husi mám prvým rokom, kúpila som ich minulú jar a nepredpokladala som že zasadne. Ale zasadla a krásne mi vysedela húsatká. Ďakujem za každú radu alebo postreh.
Uživatel s deaktivovaným účtem

galinag
napsal(a):
Dobrý deň, potrebovala by som radu, čítala som celú diskusiu ohľadne hús ale nikde som radu nenašla. Včera mi Landenská hus vysedela 8 húsat, dve sa nevyliahli, aj keď mali zobáčiky vonku. Húsky som odoberala a mám ich pod lampou. Husa mi sedí na 4 vajciach, ale z tých nič asi nebude, dnes by som jej ich chcela v noci vrátiť. Budú mať velkú búdu s hrubou vrstvou podstielky. Ale potrebovala by som poradiť, môžem nechať gunára spolu s husou a húsatami? A ako kŕmiť na začiatok? Potrebujú nejaké špecialne zaobchádzanie keď ich bude vodiť hus? Viem že sú to začiatočnícke otázky, ale husi mám prvým rokom, kúpila som ich minulú jar a nepredpokladala som že zasadne. Ale zasadla a krásne mi vysedela húsatká. Ďakujem za každú radu alebo postreh.
Krmení -
http://www.klubvodnidrubeze.estranky.cz/clanky/poznatky-z-chovu-hus-nasich-clenu/ze-zivota-husy-odchov-housat.html
nebo https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1023340/krmeni-housat-po-vylihnuti
Houser obvykle husu s housaty brání a chrání, takže ponechat.
Záleží na povaze housera, já vždycky zavřu husu v husníku aspoň na dva týdny a houser se chodí dívat z venku. Zaprvé aspoň po všem nešlape když brání a housata potřebují nízkou napaječku nejlépe klobouk, huse nechám kýbl. A krmení dávám až druhý den kukuřičný šrot s rozdrcenýma sušenýma kopřivama. Potom postupně přidávám do jeslí na drobno trávu ze sekačky a do směsi přidávám pšeničný a trochu ječného šrotu s vápenným gritem, pískem potom většími kamínky. Přidávám vitamíny mikros a vlhčím syrovátkou nebo kyškou. Pokud dávám zelené po dvou až třech týdnech začínám odčervovat. Variant na krmení je víc, stačí jenom hledat a hlavně zkoušet a učit se. Na pročištění občas přidám do směsi rozmělněný sušený dobromysl, když nemám vlastní pomůžu si majoránkou.
Já mám housera s husou a housaty, nijak po nich nešlape, na všechno dohlíží a je takovej důležitej . Když bylo housatům týden, tak si naše husa asi řekla, že už toho bylo dost, přlítla ohrádku ve stodole a procházela se tam. Když jsem to viděla, tak mě málem ranila mrtvice, že je po housatech, byla zrovna zima...no a kouknu do ohrady a tam náš houser sedí uprostřed a housata krásně pod ním. Od tý doby husa lítala na vycházku pravidelně a houser se staral. A i teď se stará.
No a druhej houser je splašenec, nestará se o nic, akorát jak někoho poštípat, a v tom tranzu je schopnej je ušlapat, jenže husa zas nechce bejt bez něj, takže letos po housatech skončí asi na pekáči, je to s ním horší a horší.
Záleží tedy na tom, jestli máte housera kliďase ochotného "jít na mateřskou" nebo poděsa.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.201
Dovolil bych se zeptat také. Když mám dvě mámy (ve skutečnosti tety), které se na vejcích střídají, zda také bezproblémově společně housátka odvodí?
Občas se mi zdá, že mezi sebou řeší i nějaké spory.
Dnes ráno jsem je načapal ve zvláštní chvilce (trvala jen pár minut) o které také nevím co si myslet.
Lehčí husa ležela na zemi a ta těžší ji z boku vylezla na záda a rvala jí zobákem krajní péro z křídla. Ta menší (spodní, přišlápnutá) husa zcela jistě nekřičela (a že to umí) ani když na ni lezla ani když jí to péro trhala. teprve když jsem se na ně chvíli nevěřícně koukal (vypadalo to trochu jako šarvátka, trochu jako kdyby ji ta větší chtěla pojímat a nevěděla kde má hlavu a kde ocas) tak menší nevydržela zvedla se a vyprostila zpod té větší (to je ale normální, je trochu plaší, takový poděs).
Takže mám dvě otázky. Jakou mám čekat péči o mladé a čeho jsem to mohl být svědkem (mohla ta menší potřebovat pomoc vytrhnout poškozené pero, nebo se prostě prali a nebylo to na řvaní o pomoc)? Díky.
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.24
Ještě bych si dovolil se sem vetřít s jedním dotazem.
Když zjistím nevyvíjející se vejce a odstraním ho/je, nestane se že když počet vajec rapidně poklesne, tak husy ztratí o hnízdo zájem a opustí ho?
Jak tu někdo v minulých diskusích psal (spíše psala, byla to nějaká žena) o tom poškození úchytu žloutku při dopravě vajec poštou...
Když budu s vejcem, kvůli slabšímu zdroji světla při prosvěcování, otáčet a manipulovat. Nehrozí poškození? Jak moc s ním manipulujete?
Když totiž vidím jak jsou husy opatrné na pohyb vajec a jen zlehka je pootáčí zobáky (i když už jsem našel i vejce na vejcích, takže je musí občas i mnohem výrazněji přeskládávat v rámci hnízda). A jak na nich na druhou stranu stojí a brání je...
Díky mizerné dopravě nám jich zůstalo málo a oplodněnost a neporušenost (asi právě těch úchytů žloutku) bude kdo ví jaká, tak mám trochu obavy...