Zdravím
Máme nově oplocený zatravněný výběh v zahradě, který bychom rádi využili na spásání pro zvířata. Začali jsem do nej pouštět slepice (12+kohout). Mysleli jsme si, že trávu budou pást více, ale nezvládají to. Výběh je 290m2 a místo nich musím sekat trávu se sekačkou já. Štve mě to, ovečky mít zatím nemůžeme, napadli mě proto HUSY.
Kolik bychom jich mohli mít, aby zvládaly spást celý výběh, a zároveň aby tráva stíhala dorůstat ? Mohly by být přes den se slepicemi ? Na noc bychom je zavírali, dostaly by ještě něco na noc, plánujeme chov jen přes jarní a letní dny bez zimního odchovu.
Děkuji.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.202
To já husy dodnes nepochopil. Jsou chvilky, kdy zobnou slepici tak bolestivě, že se jim celý den vyhýbá (a dnes už věřím, co jsem i já - ke kterému se chovají jako téměř ke svému - zažil vážnější obranu hnízda, že by dokázali slepici i zabít), ale když drzé slepice s relativně rychlými zobáky naklušou ke žrádlu, husy jim většinou vyklízejí pole a dožírají se až pak.
Dávám jim proto po ránu před slepicemi náskok, ale ony nemají ještě moc hlad a spíše jen vybírají kousky o kterých si myslí že budou lepší (slepice to dělají také, nemají po ránu velký hlad i když se ke žrádlu ženou; je teď dlouho světlo a všichni před spaním jen hledají co sežrat, až mám o pipinky někdy strach, protože mají volata občas tak nacpaná jak mívají brojleři - i když vším možným co venku posbírají, po zrní teď nějak netouží a krmím teď spíše ptáky).
Chtěl bych pořídit tak 7 tří týdenních housat, předpokládám, že pastva se normálně počítá na dospělou 5kg husu( těch min.50m2 /husa) My budeme mit mladá housata, ta toho hned nesežerou jako dospělé a 300m2 by jim mělo stačit. Mohou jít podle počasí hned na pastvu a pást se aspoň ze začátku se slepicemi ?
Kohouti i slepice když mají prostor husám i housatům ustoupí. I když mají pastvy dostatek nepohrdnou vysypanou trávou ze sekačky od souseda který mi ji sype přes plot. Když se přikrmují mohou se spokojit i s menším výběhem.
Přes zimu a na jaře kdy je trávy málo jsou jen chovné husy. Pak se objeví housata a rodičům pomáhaji trávu likvidovat. A jak trávy ubývá ubyvá i mladých husí a zase zůstanou jen chovní rodiče. Pepa