Čerstvě vylíhlá kachňata - mohou se koupat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MF

19.5.2015 18:45
MF

XXX.XXX.230.141

Dobrý den, jsem nováček v líhnutí kachňat. Mám nastudováno, že prvních 24 hodin jsou kachňátka v klidu, bez jídla a pití. Ta moje káčata jsou "stará" v rozmezí 30 - 3 hodiny. Všechna létají po odchovně, cachtají se ve vodě, občas nakouknou do krmítka s K1, ale nevím, zobnou-li si. Je to normální a neuškodí jim to? Myslím, nemohou-li prochladnout, nemohou-li si časným najezením se způsobit zažívací potíže a tak. (Teplota na dně odchovny je okolo 30 st. C.) Děkuji za odpověď.

19.5.2015 20:17
lida0266

XXX.XXX.24.204

Myslím, že jim vůbec nic nechybí.Kačena=voda

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.5.2015 20:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

Prochladnou můžou.

Ono vylíhnutá kachňata vede kačena hned na vodu, ale pod kachnou se kachňata opatlají mastnotou z kachny, takže se nepromáčí. Bez kachny jde všechna voda rovnou na kůži.

A když se vám kachňata cachtají v napáječkách, zvyšují vlhkost prostředí i podestýlky, to taky není dobré.

19.5.2015 22:05
jenca

XXX.XXX.161.32

Myslím si totéž co bodlinka, vodní drůbež vám, pokud se může cachtat v napáječce, udělá během krátké doby z podlahy odchovny páchnoucí bahno. Podestýlku budete muset měnit prakticky denně. Radši to předělejte ať můžou pít, ale ne cachtat se.

19.5.2015 23:01
adam77

XXX.XXX.230.6

Já teda tu podestýlku(hobliny) v odchovně měním denně, každý večer.I když mají jen malou napáječku, za jeden den jsou to mokřady a bál bych se podchlazení přes noc.Tento víkend se mi zadařilo jak už se asi nezadaří a vylíhlo se z 21 vajec 19 kachňat.

scipi

20.5.2015 07:47
scipi

XXX.XXX.168.17

Urcite nie volny pristup ku vode bez matky
vodu prisposobit tak aby sa nemohli zmacat inak poprechladaju a zacnu umierat.

20.5.2015 07:52
Hodonak

XXX.XXX.126.173

Kachňata ještě nemají vyvinutou mazovou žlázu, NESMÍ, pokud jsou vylíhlá v líhni, mít kontakt voda - tělo. Jejich prachové peří nebude odpuzovat vodu, prochladnou, zdravotní komplikace... Pouze při přirozeném odchovu, kdy jim matka prachové peří sama mastí, mohou k vodě.

20.5.2015 08:44
adam77

XXX.XXX.230.6

A v kolika týdnech by mohla kachnata z líhně třeba jen na chvíli při slunném odpoledni na normální vodu?.Myslím tím tůňky, jezírka, rybníčky...

20.5.2015 08:52
Hodonak

XXX.XXX.126.173

Nejsem si úplně jistý, ale mazová žláza je funkční asi po třech týdnech... nebo čtyřech? Dřív hrozí, že to nemastné peří nasákne vodou a káče se může i utopit..

20.5.2015 10:16
ančovička

XXX.XXX.222.190

adam77 napsal(a):
A v kolika týdnech by mohla kachnata z líhně třeba jen na chvíli při slunném odpoledni na normální vodu?.Myslím tím tůňky, jezírka, rybníčky...

Já nevím, proč trváte na tom, co nejdříve kachnata pustit na rybník...nevidím v tom žádný přínos, spíš naopak, už to tady zkušení chovatelé psali, tak jim věřte! kachnata se promočí, než uschnou, tak prostydnou a pokud máte větší rybník, nedostanete je ven a můžou se utopit..jestlijim chcete udělat koupání, vezměte starý pekáč, naplnte ho vlažnou vodou a za slunečného počasí je do něj pustte..do nádoby dejte cihlu nebo kámen, aby mohla káčata lehce ven, jinak se vám utopí..a samozřejmě hlídat, nechat je tam jen chvilku, aby se moc nepromočila a stačila uschnout..myslím, že jim to uplně stačí, na větší vodu je pustte, až budou opeřená..co víc?to už musíte sama

20.5.2015 10:19
ančovička

XXX.XXX.222.190

Ted jsem si všimla, píšete čerstvě vylíhnutá! To snad nemyslíte vážně?

20.5.2015 11:39
bubko

XXX.XXX.240.41

Fuu! Ako tu tak čítam, chytá ma chaos. Mám ruánske kačky a jedna práve sedí.. je vo výbehu s ostatnými, aj so sliepkami, nie je oddelená a má prístup aj k vode, mám ju oddeliť?

20.5.2015 11:46
Hodonak

XXX.XXX.126.173

Je to psáno výš... pokud se vylíhnou káčata přirozeným způsobem, peří jim promastí matka... Takže v tomto případě věřte kachně a jejím instinktům!

20.5.2015 12:52
ančovička

XXX.XXX.222.190

bubko napsal(a):
Fuu! Ako tu tak čítam, chytá ma chaos. Mám ruánske kačky a jedna práve sedí.. je vo výbehu s ostatnými, aj so sliepkami, nie je oddelená a má prístup aj k vode, mám ju oddeliť?

Také chovám ruánky, to vám tedy gratuluji, že vám sedí, mě nikdy neseděly, a když, tak za týden utekly, ale pokud malé vysedí, dejte ji s nimi stranou do nějaké voliérky, kotce.., nemůže být dohromady se slepicemi a ostatními kachnami, to nezvládne uhlídat, slepice je budou štípat, velké kachny to ušlapou...a do vody? no, to už jsme probírali, i kačenka pod kachnou se namočí...i moje pižmovky s mladýma jsou první týden v králíkárně pod dohledem, pěkně misku s vodičkou a kamenem, aby se nemohly celé namočit, i když mají mamku, tak žádné koupání, na to mají času dost! krmení směs pro káčata plus sekané kopřivy, vajíčka..vše pod kontrolou..jestli je necháte mezi dospělými slepicemi a kachnami, tak o ně nejspíš přijdete, jo, chovatelství, to není legrace!

20.5.2015 13:01
ladd

XXX.XXX.34.53

ančovička napsal(a):
Ted jsem si všimla, píšete čerstvě vylíhnutá! To snad nemyslíte vážně?

Vzhledem k tomu, že je kachna vodní pták, padl dotaz, zda kačatům v odchovně nehrozí nebezpečí, když se cachtají v napáječce. Na základě odpovědí bylo tázáno, v jakém stáří mohou za hezkého počasí na malou vodní plochu, ne rybník.Tak proč by to nemělo být myšleno vážně?
Někdy mě tu některé příspěvky také nadzvednou, viz například ta chovatelka, co řezala neexistující žabky celému hejnu. Tady ale šlo u slušný dotaz začátečníka, který nic nezameškal, zvířata nijak netýral.

21.5.2015 10:40
bubko

XXX.XXX.240.41

Ďakujem za odpovede. Ja som bola tiež prekvapená keď zasadla.. no mám šťastie - snáď to vyjde a bude nás viac smajlík. Mam možnosť ju oddeliť malým plotom od ostatných zvieratiek, Ešte raz vdaka.

22.5.2015 11:28
adam77

XXX.XXX.230.6

ančovička napsal(a):
Já nevím, proč trváte na tom, co nejdříve kachnata pustit na rybník...nevidím v tom žádný přínos, spíš naopak, už to tady zkušení chovatelé psali, tak jim věřte! kachnata se promočí, než uschnou, tak prostydnou a pokud máte větší rybník, nedostanete je ven a můžou se utopit..jestlijim chcete udělat koupání, vezměte starý pekáč, naplnte ho vlažnou vodou a za slunečného počasí je do něj pustte..do nádoby dejte cihlu nebo kámen, aby mohla káčata lehce ven, jinak se vám utopí..a samozřejmě hlídat, nechat je tam jen chvilku, aby se moc nepromočila a stačila uschnout..myslím, že jim to uplně stačí, na větší vodu je pustte, až budou opeřená..co víc?to už musíte sama

Netrvám na tom smajlík jen chci vědět v kolika týdnech to je pro ně již bezpečné.Mám svůj první vlastní odchov.

Přidejte reakci

Přidat smajlík