Prosím o radu co koupit housatům starým cca 4týdny za vitamíny? Jedno housátko ráno při vypuštění trošku hůř šlo, myslela jsem že si jen "přeleželo" nohy, ale po pár hodinách jsem koukla na pastvu a housátko leželo na zádech a nemohlo se samo zvednout, už jsem myslela že je mrtvé, ale když jsem k němu přišla tak začlo štěbetat a zvedalo hlavu, ale nemělo sílu se zvednout. Co to je? Únava, prochladnutí nebo co? Každý den jim čistím a hodně podestýlám tak nevím co je špatně :( jaké vitamíny byjste mi doporučili, případně co dělat? Děkluji moc!
Dobrý den, důvodů může být víc, může jít o avitaminózu - přidávejte vitamíny pro drůbež, vitamíny A, D, Selen, může jít taky o únavu - já takhle malá housata pouštím na pastvu jenom na chvilku a když je teplo, a to i když jsou s husou, nebo i prochladnutí od země - pouštím až odpoledne, ráno je zem studená, navíc rosa, ucouraj si bříška.
Možná Vám ještě někdo poradí, ale já v tomhle počasí ven nepouštím vůbec, u nás je 13 stupňů a leje - housata se sice tváří, že jim to nevadí, ale rychle prochladnou od spodu a to jejich chmýří není zatím vodotěsné. Obzvlášť, pokud je máte bez husy. A ještě jedna věc - odčervovali jste? Problémy s chůzí jsou i při začervení.
Já odčervuju 10 dní po tom, co jsou na pastvě. Helmigalem. U nás je tuším pro holuby, dávkuju podle návodu - tedy podle hmotnosti housat, šoupnu tabletku až dozadu do zobáku. Pak ještě za 14 dní jednou. Pak už jsou větší a s případnými parazity si poradí líp. Pohledejte tady v diskusi, o odčervování se tu mockrát psalo.