Nažloutlá nemocná slepice

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.5.2015 09:23
calpurnia

XXX.XXX.195.158

Dobrý den,
mám nemocnou slepici a nevím jestli čekat na uzdravení nebo ji raději zabít aby nenakazila ostatní. Dovezli jsme si ani ne roční nosnice z velkochovu a jedna z nich vypadala už od začátku, že umře. Nejdřív jsem si myslela, že má anémii, protože její hřebínek a červené části obličeje byly spíše bílé, moc se nehýbala, byla celkově unavená a slabá. Čmelíky ani jiné viditelné parazity jsem nenašla. Teď je máme zhruba měsíc a slepice se moc nezlepšila. Je celkově slabá a hřebínek a celý obličej, kolem očí a tak má výrazně žlutý. Žere stejně jako ostatní. Slepičky teď nesnášejí, takže nemusím řešit jestli jíst jejich vajíčka nebo ne, jsem těhotná a nevím jestli se bát smajlík Prosím poraďte jestli to může být nějaká přenosná choroba, zatím to nevypadá, že by to některá další slepice chytla nebo jestli to může být jen nějaké orgánové postižení jedné slepice. Nejsme zvyklí slepice zabíjet, takže to vnímám jako poslední možnost smajlík

21.5.2015 10:02
ančovička

XXX.XXX.222.190

Sama vidíte, že je slepice nemocná, tak nevím, co řešíte, jednou se budete muset naučit užitková zvířata zabíjet, jinak chovatelství nemá smysl, přece je nenecháte uhynout na nemoci v bolestech nebo stářím.. nehledě k tomu, že sama víte, že nemocná slepice nakazí ostatní.. druhá možnost, jít s ní k veterináři, dostanete léky a zaplatíte za ošetření tolik, že si můžete koupit pět zdravých sepic a nevěřím, že by se tato vyléčila...ale to je vaše rozhodnutí! tak chovu zdar!

21.5.2015 10:11
calpurnia

XXX.XXX.195.158

No, děkuji za radu, přesto bych se ráda dozvěděla, pokud je to možné ze zkušenosti ostatních co je té slepici.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.5.2015 10:19
Uživatel s deaktivovaným účtem

calpurnia napsal(a):
No, děkuji za radu, přesto bych se ráda dozvěděla, pokud je to možné ze zkušenosti ostatních co je té slepici.

Diagnózu konkrétního zvířete NELZE zjistit ze zkušenosti ostatních. Nelze to zjistit ani ze zkušenosti veterináře - ten se praxí naučí jediné, a to jest pokora a poznání, že různé nemoci je u zvířat mohou projevovat naprosto stejně a stejně tak jedna nemoc může u různých kusů vypadat velmi odlišně.

Takže opravdu máte dvě možnosti. Buď slepici zabít. Nebo je u vás zabíjení slepic poslední možnost, v tom případě se obraťte na veterináře a připravte se na to, že takovou slepici je možné léčit pouze podobně jako třeba papouška. Nečekejte, že pohledem někdo pozná, co slepici je, dá vám za dvacku nějaké kapky a za dva dny je vyléčeno. U takové slepice bych začala odběrem krve.

21.5.2015 15:56
jo012810

XXX.XXX.49.191

Jakákoliv slepice, pokud má viditelné zdravotní potíže, nepatří do chovu. Pokud se jedná o kvalitní chovný kus, pak má někdy cenu, ji dát do karantény a pokusit se ji vyléčit. Ale to není váš případ. Ve vašem případě bych jednoznačně nasadil "sekeromycin" a jedním švihem ukončil slepici život. Veterinární léčba je skutečně drahá a mnohdy neúčinná, o tom výše.

21.5.2015 16:10
petája

XXX.XXX.96.2

Dobrý den,
slepice se trápí, já Vás chápu, ale poproste někoho, ať ji zabije. I kvůli vašemu stavu, čekáte mimčo a nač zbytečné riziko...
Budete se radovat ze zbylých slepiček...

21.5.2015 16:27
calpurnia

XXX.XXX.195.158

Já nemám problém zabíjet slepice, nemusíte mě přesvědčovat, že je to nejlepší řešení, já to vím. Jen jsem myslela, že bych se mohla touto cestou dozvědět nějaké jiné informace, než že ji máme zabít.

21.5.2015 18:22
hanka s.

XXX.XXX.72.61

Vyřazené slepice(vynešené)bývají v katastrofickém stavu.Loni jsem učinila zkušenost-a už to nikdy víc neudělám.Slepice byly uplně vyřízené.Když jsem je přivezla, byly dehydrované, dezorientované-naprosto mimo.Nvíc jedna měla kokcidiozu.Hřebínky měly sice veliké, ale do růžova-jako kus šunky...Začly snášet až po delší době.Jedna neměla oko a chyběl jí jeden prst.Pravda-po půl roce se trochu opravily.Ale nic moc.Nakonec měla ta bez oka měkké vole a ve finále ji stejně zakousla kuna.
Opravdu vynešené už ne.

21.5.2015 18:52
calpurnia

XXX.XXX.195.158

Já jsem právě byla zvědavá, jak to s nimi půjde. Vždycky jsem si brala mladé kuřice, ale máme hodně dravců v okolí, takže i větší úbytek slepiček, no chtěla jsem to vyzkoušet s těmi staršími. Ty "vyřazené" nebudou mít ani rok, tři vypadají v rámci možností v pohodě, kromě oškubaných zadků, peří a neuvěřitelně dlouhých drápů, jsou pěkně vybarvené a vitální. Jen ta jedna byla celá bledá, jako anemická, tak jsem doufala, že když jí dodám víc železa, že se zlepší, ale zežloutla :( příště budu muset dát větší pozor. Je to takové ošemetné, na jednu stranu jsem byla fakt ráda, že jsem je vytáhla z koncentráku a ony očividně taky smajlík, ale je tam asi zvýšené riziko nemocí, i když to je možná i u mladých kuřic, které stejně beru ze stejné drůbežárny, takže jestli se z nich nevyklube ještě něco hrozného tak to s vyřazenýma příště zase zkusím.

21.5.2015 20:54
vlasta.

XXX.XXX.29.89

calpurnia napsal(a):
Já jsem právě byla zvědavá, jak to s nimi půjde. Vždycky jsem si brala mladé kuřice, ale máme hodně dravců v okolí, takže i větší úbytek slepiček, no chtěla jsem to vyzkoušet s těmi staršími. Ty "vyřazené" nebudou mít ani rok, tři vypadají v rámci možností v pohodě, kromě oškubaných zadků, peří a neuvěřitelně dlouhých drápů, jsou pěkně vybarvené a vitální. Jen ta jedna byla celá bledá, jako anemická, tak jsem doufala, že když jí dodám víc železa, že se zlepší, ale zežloutla :( příště budu muset dát větší pozor. Je to takové ošemetné, na jednu stranu jsem byla fakt ráda, že jsem je vytáhla z koncentráku a ony očividně taky smajlík, ale je tam asi zvýšené riziko nemocí, i když to je možná i u mladých kuřic, které stejně beru ze stejné drůbežárny, takže jestli se z nich nevyklube ještě něco hrozného tak to s vyřazenýma příště zase zkusím.

Už to tady bylo řešeno, pokud budeme kupovat vajíčka a slepice, jak trefně říkáte, z koncentráku, budou existovat koncetráky. Poptávka dělá nabídku. Vy koupíte zdevastované slepice, oni na nich těžce vydělají a tak se vyplatí pořizovat další a další nebožačky. Já ani nezačala těmito nebožačkami. Můj chov začal hybridkami, ale kuřicemi před snůškou. Nyní si líhnu sama čistokrevné. O slepičárnách a jejich šíleném prodeji, na autech, nechci ani slyšet. Viděla jsem to jednou a je to síla, co dělají s těmi zvířaty. To je na tresty pro tyto "chovatele"!

21.5.2015 23:02
hanka s.

XXX.XXX.72.61

Já začala taky hybridkama.Ty dvě vynešené jsem tenkrát taky koupila ze soucitu.Což už neudělám.V těch autech ty slepice taky hrozně zkuseji.Vždyť v těch bednách jsou nejmíň po deseti kusech.Možná po víc.

22.5.2015 09:46
vlasta.

XXX.XXX.29.89

hanka s. napsal(a):
Já začala taky hybridkama.Ty dvě vynešené jsem tenkrát taky koupila ze soucitu.Což už neudělám.V těch autech ty slepice taky hrozně zkuseji.Vždyť v těch bednách jsou nejmíň po deseti kusech.Možná po víc.

Po deseti kusech... to taky. Ale pan zaměstnanec- řidič přijede ze štace po půlce republiky večer, že jsou tam bez žrádla, ale HLAVNĚ BEZ VODY! Do rána nechá vysmažené autíčko stát. Děs, běs a my ty chuděry zachráníme, abychom daly průchod dalším, k dalšímu TÝRÁNÍ.

22.5.2015 23:54
ladd

XXX.XXX.52.21

calpurnia napsal(a):

"Ty "vyřazené" nebudou mít ani rok,...".
Budou mít víc jak rok a půl.V 5 měsících začaly snášet a vyřazeny byly po 12 měsících snášky. Možná i po delší době. Světelným režimem jsou v halovém hovu schopni dobu snášky prodloužit a vyždímat z nich co se dá.

23.5.2015 00:45
calpurnia

XXX.XXX.195.158

ladd napsal(a):
"Ty "vyřazené" nebudou mít ani rok,...".
Budou mít víc jak rok a půl.V 5 měsících začaly snášet a vyřazeny byly po 12 měsících snášky. Možná i po delší době. Světelným režimem jsou v halovém hovu schopni dobu snášky prodloužit a vyždímat z nich co se dá.

Nene, oni je vysloveně nevyřazují. Prostě borec vešel dovnitř stodoly a z celého obrovského hejna náhodně vybral 4 slepice. Podle všech znaků jsou opravdu mladinké. Těm chlapům co se o ně starají je úplně jedno, které prodají, takže se jim nedá říct úplně vyřazené.

23.5.2015 07:30
hanka s.

XXX.XXX.72.61

Jsou to určitě slípky ve snášce...
V těch velkochovech fakt bývají hrozně vyčerpané.
Cpou do nich horem dolem všemožné fujtajbly(směsi na podporu snášení s bůhví čím).Zařízení pro ně není nic moc...
Ale nemocnou slípku bych odstranila.Já to už teď dělám taky.Pokud se mi nějaká nezdá-jde.A za čas pořídím další.Teď například jednu zakousla kuna(stejně měla měkké vole, tak mi kuna pomohla).Další má kokcidiozu-a ne a ne se toho zbavit.Po léčbě byla dobrá a má to zpět.Tak půjde do hrnce pro psa.Postupem času získávám zkušenosti.Ještě před rokem jsem byla v mém rádoby chovu naivní.Ale přece jen to nejde do kola.

Přidejte reakci

Přidat smajlík