V nedelu sme mali tradicnu burzu drobnochovatelov v Nitre. Na tuto burzu zacali chodit, mnozitelia" cistokrvnej hydiny z Ceska.
Priniesli tisece jednodnovych kuriatok roznych plemien.Krabice plne narvanych jednodnovych, trasucich sa kuriatok poskladali na betonovu podlahu.Kuriatka pocas burzy boli permanentne podchladene piskali od zimy.Samozrejme domaci chovatelia si ani neskrtli a nepredali nic, lebo mnozitelia predavali vsetko po 1 Eure aj plemena, ktorych sa vajicko este vlani predavalo po 2 Eura! Priznam sa aj ja som vlani kupil od nich, neprezilo samozrejme nic. Poznam min 10 ludi co kupili od nich a 99 % vsetko uhynulo. Myslim si ze takyto mnozitelia nepatria na burzu drobnochovatelov. Aky je vas nazor a skusenost s kuriatkami od mnozitelov z Ceska?
Bol som tiez, Orlovky mali tiez za euro.Cena velmi atraktivna, necudujem sa ludom, ze tam stali ako za sociku na maso
Videl som ich tam aj minuly rok.Len som si myslel, ze je to drobno chovatelska burza prebytkov a pri tych mnozstvach co chrlia to uz asi prebytok nieje.Mozno maju podplatenych organizatorov, ked im to dovolia predavat.
jo

XXX.XXX.248.32
Prečo im to všetko uhynulo?
Aké boly dovody uhynu?
Dakujem J.
Upozornil ma na túto diskusiu priateľ. Prihlásil som sa len dnes na toto fórum lebo som s ním diskutoval o presne tom istom probléme ako tu je spomínaný. Už minulý rok som sa mu sťažoval že mi podochli kuriatka vlašky čo som kúpil v Nitre na chovateľskej výstave. Odporúčam vám nekupovať také malé kuriatka z tak stresujúcich podmienok. Radšej si zájdem k niekomu a zoberiem priamo z chovu - aby som videl ako vyzerá aj rodičovstvo.
jo

XXX.XXX.248.32
Doklad se vystavuje pouze na vyžádání zákazníka !
jo

XXX.XXX.248.32
Terezo, prosímtě vzpamatuj se !
Tvoj argument podchladenie je velmi lacný!
Krabice na jednodnové kuriatka sů schválené na distribuciu kurčat, a na lejím dně sa nacháza podložka ktorá absorbuje vlhko z kurincou.
Ako by si to robila ty, když si tak chytrá a lacná ?
jo
napsal(a):
Terezo, prosímtě vzpamatuj se !
Tvoj argument podchladenie je velmi lacný!
Krabice na jednodnové kuriatka sů schválené na distribuciu kurčat, a na lejím dně sa nacháza podložka ktorá absorbuje vlhko z kurincou.
Ako by si to robila ty, když si tak chytrá a lacná ?
Především se neznáme, tak si nebudeme tykat, že...
Já bych na burze jednodenní kuřata NIKDY neprodávala, na to mám zvířata moc ráda. Stačí?
Nedělal by to ani žádný jiný zodpovědný chovatel a v tom je právě ten rozdíl mezi chovatelem a množitelem.
Distribuce kuřat - ve vytápěném autě přímo k zákazníkovi - je něco úplně jiného než hodiny válet krabice s kuřaty na zemi v průvanu. Co jste to za "člověka", že Vám něco takového připadá v pořádku?!
Neškodila by nějaká kontrola, přinejmenším identity prodejců, aby zákazníci, kterým kuřata uhynou měli po kom vymáhat náhradu. Ale všeho dočasu, však on se nějaký naštvaný zákazník postará.
erikajandova
napsal(a):
Keby tam prisla kontrola, tak im zoberu aj "citatelsky preukaz" zaten predaj A nedavanie pokl.bloku...a nabuduce dajte tam aspon lampu...to vas nezrujnuje:-P.
Uspech sa na Slovensku asi fakt tazko odpusta..., ked tu citam tieto moralisticke komentare, je zle. Mam potit, ze dotycnym komentujucim ani tak nejde nezistne o pohodu kuriatok, ale skor ich mrzi, ze ceski predajcovia /sudim len z inzercie na ifaune/ ponukaju celkom zaujimavy sortiment, a to za ceny niekedy polovicne, nez za ake sa na SK vobec predavaju nasadove vajcia... zrejme s tym dosledkom, ze ich predzazeny sortiment nejde na odbyt...myslim si, ze koren toho preco ma tu niekto s tym problem je prave v tom. Osobne drzim ceskym predajcom palce, pretoze je sanca, ze SK nebude zahltene len araucanami, lafleskami, jerseyskami obrami a cemankami, co je sortiment kazdeho tretieho izeratu na bazosi...
Můžu se zeptat, kdo byli ti množitelé?
Jinak já si takhle koupila kuřátka na burze loni a raději jsem si jich vzala dvojnásobek, protože ráno (bylo to začátkem dubna) přimrzalo a počítala jsem s úhynem.Nakonec se naštěstí žádný nekonal, kuřátka to ustála naprosto v pohodě a ve zdraví.Ale každopádně nějaký zdroj tepla při prodeji takových prcků by být měl.Účtenky mě nezajímají.
jovy
napsal(a):
Uspech sa na Slovensku asi fakt tazko odpusta..., ked tu citam tieto moralisticke komentare, je zle. Mam potit, ze dotycnym komentujucim ani tak nejde nezistne o pohodu kuriatok, ale skor ich mrzi, ze ceski predajcovia /sudim len z inzercie na ifaune/ ponukaju celkom zaujimavy sortiment, a to za ceny niekedy polovicne, nez za ake sa na SK vobec predavaju nasadove vajcia... zrejme s tym dosledkom, ze ich predzazeny sortiment nejde na odbyt...myslim si, ze koren toho preco ma tu niekto s tym problem je prave v tom. Osobne drzim ceskym predajcom palce, pretoze je sanca, ze SK nebude zahltene len araucanami, lafleskami, jerseyskami obrami a cemankami, co je sortiment kazdeho tretieho izeratu na bazosi...
Ve vsem co pisete s vami souhlasim.
No já nevím, ale jezdím na burzy i když jen na kuk co se týče drůbeže -pravidelně od začátku jara už mnoho let, a jednodenní kuřata se tam běžně prodávají-ono i v květnu ráno bývá kolikrát pár stupnů nad nulou...vždy sem se pozastavovala jak to ty malí zvládnou.Sama kuřata prodávám jen z domu, nic nikam nevozím, kuřátka ani nikde nekupuju protože mám svou líhen, a líhnu si sama.Pochybuju ale že všechna kuřata takto koupená uhynou.Začátkem března v Přerově sem prodávala králíky a bylo tam docela dost malých kuřátek.Všechna vypadala v pohodě.Dřív se přece posílala kuřata poštou, či vlakem.Jsem ale ráda, že už nic takové nejde, sama bych nikdy nic neposlala, pouze osobní odběr u mne doma, včetně králíků.Ale ty doby byly a bylo to běžné.
Tady se není čemu divit, byli prostě levnější.běžte s cenami dolů, dvě eura za násadové vejce je pro chovatele z česka pořád 54 korun.mně třeba dřívější distribuce kuřat poštou vyhovovala.dnes to možné není, tak jsem si udělal líhen, nechal poslat 20 vajec, mám z nich jedno kuře, keré vyšlo na310 kč s poštovním, a jsem rád, bude cizí krev, k tomu si vylíhnu od svých, a mám na několik let s príbuzností klid. nebo si pro ty kuřata zajedte k nám do čech jenže to by se prodražilo.oni tam k vám taky museli jet, což taky asi zadarmo nebylo.ano úspěch se neodpouští, musí být po zásluze potrestán.nebo můžete jet do čech prodávat kuřata vy, ale to by nebylo za eura.je to jen o nabídce, poptávce a ceně. nejsem žádný z těch, co u vás prodávali, to pro pořádek, aby mně někdo nenařkl.a pak, co jste čekali, když je takový rozdíl v měně.holt toho jen využili.
Ja s vami suhlasim co sa tyka obmeny krvi.Tento rok som dal za nasadove vajcia zo zahranicia okolo 700€.Urcite je vam jasne, ze vacsina nevysla.Napriklad postovne z UK bolo neskutocnych 70 libier.Naopak z Holandska to bolo iba 15€.Nastastie nechovam druhy co predavali tito pani a niesom odkazany predavat za extremne znizene ceny, pretoze chov je u man len hobby.Ale ak by tito predajcovia pokracovali aj s vzacnejsimi druhmi, skonci to ako s hydinarnou.Tam bezny chovatel tiez nevie konkurovat s cenou vajec a asi by ste nebol rad ak by ste ich museli jest miesto domacich.A kto bude zhanat cudziu krv zo zahranicia, ak to iste niekto predava za ecko?O tom za akych podmienok a ze majitel nevidel tie pootvarane krabice rozhadzane na betone, to je uz ina kapitola.Aj to, ze ked to nieje predaj prebytkov, tak im na Slovensku naozaj hrozi vysoka pokuta.V tomto je to u vas miernejsie.
Druha vec je to, ci extremne nizka cena naozaj napomaha rozvoju chovu.Ak si niekto nema chov z coho zadotovat, tak som si isty, ze sa zacne s pribuzenskou plemenitbou, chovne zariadenia budu vyzerat ako z 19.st.a mnozstvo chovatelov prestane na burzu chodit z dovodu, ze ak ide z Humenneho a ma tam naozaj len prebytky, tak aj keby ich predal vsetky, ma mozno tak na cestu a jeden sendvic;-).
Co sa tyka vasej rady bezte s cenou dole, tam s vami nesuhlasim.Mozno tak pri tych Vlaskach co ponukali, tak tam je to mozne.Ale neviem si predstavit predaj mojich Malgaskych bojovnic, alebo Onagadori za 1€.Pri cene treba podla mna zohladnit druh, rocnu znasku aj narocnost zohnat k nim nieco nepribuzne;-).
merfi
napsal(a):
Ja s vami suhlasim co sa tyka obmeny krvi.Tento rok som dal za nasadove vajcia zo zahranicia okolo 700€.Urcite je vam jasne, ze vacsina nevysla.Napriklad postovne z UK bolo neskutocnych 70 libier.Naopak z Holandska to bolo iba 15€.Nastastie nechovam druhy co predavali tito pani a niesom odkazany predavat za extremne znizene ceny, pretoze chov je u man len hobby.Ale ak by tito predajcovia pokracovali aj s vzacnejsimi druhmi, skonci to ako s hydinarnou.Tam bezny chovatel tiez nevie konkurovat s cenou vajec a asi by ste nebol rad ak by ste ich museli jest miesto domacich.A kto bude zhanat cudziu krv zo zahranicia, ak to iste niekto predava za ecko?O tom za akych podmienok a ze majitel nevidel tie pootvarane krabice rozhadzane na betone, to je uz ina kapitola.Aj to, ze ked to nieje predaj prebytkov, tak im na Slovensku naozaj hrozi vysoka pokuta.V tomto je to u vas miernejsie.
Druha vec je to, ci extremne nizka cena naozaj napomaha rozvoju chovu.Ak si niekto nema chov z coho zadotovat, tak som si isty, ze sa zacne s pribuzenskou plemenitbou, chovne zariadenia budu vyzerat ako z 19.st.a mnozstvo chovatelov prestane na burzu chodit z dovodu, ze ak ide z Humenneho a ma tam naozaj len prebytky, tak aj keby ich predal vsetky, ma mozno tak na cestu a jeden sendvic;-).
Co sa tyka vasej rady bezte s cenou dole, tam s vami nesuhlasim.Mozno tak pri tych Vlaskach co ponukali, tak tam je to mozne.Ale neviem si predstavit predaj mojich Malgaskych bojovnic, alebo Onagadori za 1€.Pri cene treba podla mna zohladnit druh, rocnu znasku aj narocnost zohnat k nim nieco nepribuzne;-).
Prepacte, ale Vas prispevok vychadza z jedneho zasadneho mytu - a to, ze vajcia a zvierata od ineho chovatela - aj zo zahranicia znamenaju vzdy nepribuznu krv....to je skor omyl ako pravidlo
Treba uvedomit na prvom mieste, ze to casto nie je pravda.9 rokov sa pravidelne zucastnujem velkych nemeckych vystav, takze mozem teda neskrormne povedat, ze to nesledujem ani rok, ci dva. Vo vsetkych vzacnych a malochovanych plemenach je chovatelska spicka uzka, casto su to aj v Nemecku 2 - 3 chovatelia, ktory ich pravidelne vystavuju a slachtia, casto je to pre nich celozivotna zaluba, ze udziavaju a zlepsuju svoje plemeno, ci farebny raz, ktoremu su verni desiatky rokov. Na mojom dvore mam okrem nemeckych zvierat aj zvierata z Belgicka a zvierata vyliahnute z nasadovych vajec z Danska. Pricom z komunikacie z tymito chovatelmi viem (nejde o predajcov vajec z zo zahranicnych inzertnych portalov), ze navzajom spolupracuju a vymienaju si zvierata, plati to ci pre Nemecko, Holansko, Dansko, Svajciarsko a aj pre Nemecko, kam chodia nakupovat, ci vystavovat na klubove specialky vsetci. Len kazdy sa snazi chovat viacero linii, ktore maju rozdielny povod, ale tiez su ciastocne navzajom pribuzne. Len to co u tychto chovatelov funguje je selekcia a systematicka praca, tam nepripada do uvahy, ze niekto ma kmen 1,10, od neho odchova a k odchovanym mladkam vzdy prinesie mladeho cudzieho kohuta z ineho chovu, a to iste rok co rok. Tak to u tychto plemien absolutne nefunguje. To by bol kazdy z tychto chovatelov "vystrielany behom 4-5 rokov".
A to som hovoril o chovatelskej spicke... polozte si otazku ako to asi funguje u predajcov vajec zo zahranicnych inzertnych portalov... Co si myslite odkial beru zvierata? Odkial nakupuju do svojich chovov novu krv? Zvycajne, ak to myslia vazne tak prave od tej uzkej spicky. Takze nebudme naivni, ze zvierata vzacneho plenema od ineho chovatela, ci casto len predajcu sa rovna nova krv.
A k cene nasadovych vajec, ta casto prave v slovenskych pomeroch nezodpoveda kvalite, a casto prevysuje aj ceny vajec tych istych plenien na zahranicnych portaloch - v dnesnej dobe nie je problem overit - zn. guugl ) Takze ja aktivitu ceskych predajcov vitam, je jasne, ze je to masovka, a nemoze tam pri tych mnozstvach fungovatet selekcia tak ako by mala, ale to si myslim, ze nefunguje ani u tych SK chovatelov, ktori rubu ceny nasadovych vajec 2 -3 €.
Mate pravdu v tom, ze ani nakup vajec zo zahranicia nieje zaruka cudzej krvi.Ale je urcite vacsia ako ked sa zasype trh "velkovyrobou" a ludia na burze si budu menit kohutov z jedneho zdroja.Ale uznajte, ze len malo chovatelov bude zhanat nieco zo zahranicia a drahe, ked to niekto ponuka za euro, ako keby islo o nejake brojlerove kurca.
Toho pana z Humenneho spominam len preto, lebo tam naozaj bol a podla toho co som videl, tak mal ledva na cestovne.Naozaj si myslite, ze zdehonestovanie chovatelskej prace tak nizkou cenou je ta spravna cesta?Napriklad Malgasky mam od priatela, co bol na navsteve rodicov vo Vietname.Psenicne Maransky mam z Nemecka a Kohuta z farmy vo Francuzku.Lavander sliepky tuez z Francuzka...Ano je tam sanca, ze maju spolocnych predkov, ale pochybujem, ze by som k nim na Slovensko zohnal nieco menej pribuzne.Naozaj nieje lacne ani jednoduche zohnat cudziu krv a ak by som mal teraz predavat kuriatka za euro, tak ich radsej darujem priatelom, co by ich chceli
merfi
napsal(a):
Mate pravdu v tom, ze ani nakup vajec zo zahranicia nieje zaruka cudzej krvi.Ale je urcite vacsia ako ked sa zasype trh "velkovyrobou" a ludia na burze si budu menit kohutov z jedneho zdroja.Ale uznajte, ze len malo chovatelov bude zhanat nieco zo zahranicia a drahe, ked to niekto ponuka za euro, ako keby islo o nejake brojlerove kurca.
Toho pana z Humenneho spominam len preto, lebo tam naozaj bol a podla toho co som videl, tak mal ledva na cestovne.Naozaj si myslite, ze zdehonestovanie chovatelskej prace tak nizkou cenou je ta spravna cesta?Napriklad Malgasky mam od priatela, co bol na navsteve rodicov vo Vietname.Psenicne Maransky mam z Nemecka a Kohuta z farmy vo Francuzku.Lavander sliepky tuez z Francuzka...Ano je tam sanca, ze maju spolocnych predkov, ale pochybujem, ze by som k nim na Slovensko zohnal nieco menej pribuzne.Naozaj nieje lacne ani jednoduche zohnat cudziu krv a ak by som mal teraz predavat kuriatka za euro, tak ich radsej darujem priatelom, co by ich chceli
Dobrý deň, môžete mi priblížiť, ako sa Vášmu priateľovi z Vietnamu podarilo dopraviť zvierata?
Mám 2 veľmi dobrých kamarátov vietnamcov a obidvaja mi tvrdia, že to nejde! a aj sa pýtali ako a nič.Budem Vám vďačný za návod ako uspieť.
Palo SK.