Po delší úvaze jsem si koupila líheň Cleo a dala do ní vajíčka, takže moje úplně první líhnutí Minulý týden jsem vyhodila jednoho pukavce (mám špatnou baterku, takže prosvícení mi nevyšlo, tak jsem to nechala osudu). Dnes jsou vajíčka v líhni 20. den. Při chlazení se mi zdálo, že slyším pípání... Zrovna jsem telefonovala, tak jsem si nebyla jistá, co jsem vlastně slyšela, ale nedalo mi to a jedno vajíčko jsem přiložila k uchu... A SLYŠELA JSEM ŤUKÁNÍ A PÍPÁNÍ Zrovna to vajíčko už je naklobnuté a našla jsem ještě jedno naďobnuté. Asi si dovedete představit mou radost Bohužel musím na odpolední do práce, tak tam budu jak na trní a nebudu se moct dočkat, až dorazím domů. Doufám, že vše bude v pořádku a prckové se dostanou ze skořápek
Jéé, tak to si dovedu představit tak nějak jsme poržívali naše první domácí líhnutí. Ale nešlo to tak rychle, jak jsme si mysleli, takže věřím tomu, že na Vás s vylíhnutím určitě počkají než se vrátíte. Rozhodně nedělejte takovou chybu, jako jsme udělali my. Chtěli jsme jim pomoci a pomáhali odstranit naklované skořápky, aby se rychleji dostali ven... ne ne, to se nesmí. Oni si to musí vydobít sami. Tenkrát se nám vylíhla asi jen 2 nebo 3 ze 7. Už si to přesně nepamatuji, ale radost to byla obrovská
Tak to máte v líhni naloženo jako já doma ve stejný čas. Na mě už taky pípají a jedno vejce je naťuknuté. Čekám že v noci se začnou líhnout. Hlavně líheň neotvírejte, ať jim neuteče vlhkost.
Já tu mám problém s napráskanou líhní. Vyřadila jsem jenom 2 vejce z 24 a teď je mám doslova naležato namačkané na sebe v líhni.
dadu
napsal(a):
Neotvírat? Vždyť se jim musí větrat, ne?
Já mám jiné líhně doma než máte vy (rcom king suro 20 a covinu super 24). Ale předpokládám, že ta vaše líheň má ventilační otvor/otvory. Ty samozřejmě musí zůstat otevřené.
Já jsem myslela neotevírat líheň pokud např. ochlazujete vejce otevíráním. Protože k líhnutí vejce potřebují vyšší vlhkost. Maximálně můžete rozprašovačem porosit stěny líhně pro zvýšení vlhkosti.
Jinak jak je ve vajíčku naklubaný otvor, tak už opravdu neotevírat.
Opravdu je lepší od nich daleko, nejlepší je zkontrolovat ráno a večer, odstranit oschlá kuřátka a skořápky po nich, porosit a rychle zavřít. V době líhnutí nedělá dobře ani velké kolísání teploty. A nepomáhat, stejně se to projeví později, buď uhynou v krátké době nebo mají vady, nejčastěji na nožkách. Hodně úspěchů Barbora.
Ne, nevadí, jděte si v klidu lehnout, v líhni se vše uklidní, vylíhlá kuřátka budou pospávat a nabírat sílu...
Zítra, jak budete vyndávat další kuřátka, dejte pozor, aby jak budete otvírat líheň, nebylo naklované kuřátko už zobáčkem z vajíčka...
Jak bude strkat zobáček do naklované dírky, kdyby jste líheň v tu chvíli otevřela, klesne v ní vlhkost a teplota, obepla by se mu blanka z vajíčka okolo zobáčku a kuře by se udusilo...
Děkuji za radu
Zatím to v líhni moc tiché není - to jedno se každou chvíli rozpípá a ostatní mu odpovídají, takže by si člověk myslel, že už jich je venku aspoň 5 Budu je slyšet celou noc, páč spím v místnosti, která nám slouží jako obývák, jídelna i moje ložnice, takže líheň mám na stole
marvcel

XXX.XXX.140.7
petája
napsal(a):
Ne, nevadí, jděte si v klidu lehnout, v líhni se vše uklidní, vylíhlá kuřátka budou pospávat a nabírat sílu...
Zítra, jak budete vyndávat další kuřátka, dejte pozor, aby jak budete otvírat líheň, nebylo naklované kuřátko už zobáčkem z vajíčka...
Jak bude strkat zobáček do naklované dírky, kdyby jste líheň v tu chvíli otevřela, klesne v ní vlhkost a teplota, obepla by se mu blanka z vajíčka okolo zobáčku a kuře by se udusilo...
Chtěla bych se vás zeptat, jak píšete, že už se nemá otevírat líheň, když vystrkují zobáček ven, tak to už je nemám rosit?Děkuji.
Tak jak jste na tom? U mě v líhni je teď největší líhnutí. Před chvilkou se vylíhlo 12té kuře. Šest už mám v krabici, zbytek je v líhni.
marvcel
napsal(a):
Chtěla bych se vás zeptat, jak píšete, že už se nemá otevírat líheň, když vystrkují zobáček ven, tak to už je nemám rosit?Děkuji.
Ja mam lihen Makro a v te se u lihnuti kurat nerosi, tim jak se kuratka lihnou a jsou mokra, stoupa i vlhkost v lihni...zalezi, co mate napsano u vasi lihne v navodu.
Uz mate asi dolihnuto, napisete nam, jak to dopadlo? Nebo jeste lihnete?
petája
napsal(a):
Dobry den pani Vero, gratuluji ke kuratkum
Děkuju. Mě se líhnout hempšírky moc nedařilo. Už jsem se na to chtěla vykašlat a líhnout jenom křepelky. A pak tu někdo na ifauně psal o vlhkosti. Tak jsem přemýšlela, že i v těch vejcích mám menší vzduchovou bublinu než má být. Tohle je první líhnutí, kde jsem snížila vlhkost 1. - 18 tý den. A sama jsem z toho překvapená jak skáčou ven.
veraboskova
napsal(a):
Děkuju. Mě se líhnout hempšírky moc nedařilo. Už jsem se na to chtěla vykašlat a líhnout jenom křepelky. A pak tu někdo na ifauně psal o vlhkosti. Tak jsem přemýšlela, že i v těch vejcích mám menší vzduchovou bublinu než má být. Tohle je první líhnutí, kde jsem snížila vlhkost 1. - 18 tý den. A sama jsem z toho překvapená jak skáčou ven.
A kolik tedy drzite vlhkost? Ja to nijak neresila a porad se mi drzela v rozmemzi 58 az 68% a kurata sla docela dobre, nedari se mi to stabilne udrzet do tech 60% i kdyz jsem do stredu nastrihala bublinkovou folii, jak tady radili, mluvim ale tedy o lihni Makro...
Nejlip lezly vlasky koroptvi - ty doslova odklapely vika a nejhure bresse, to byl fakt porod a moji krizenci - uspesnost 70 - 85 %, ale to krmim proste vsim moznym a vejce doslova sezbirane ze dvora ...okolo 3 cervna by se mely zacit lihnout ty krepelky, tak Vas urcite budu bombardovat SZ
...
No vlašky jsem líhla 2x a ty se líhnou nádherně. Ale hempšírky to bylo třeba 5 kuřat z 24 vajec. Nejhůř dokonce 2 (dvě). Pak jsem zkoušela líhnout najednou s vlaškami. Vlašky vylezly všechny, hempšírky zase jenom dvě. Prostě děs. Líhla jsem v Covině. Letos jsem koupila rcom suro 20, vlhkost jsem nastavila na 55 a zase jen pár kuřat. Když jsem prosvěcovala, tak 11 tý den kuřata živá. Ale 18tý už jich žilo jen pár. Anebo se kuře vyklubalo mokré ulepené. Nebo bylo živé, naťuklo otvor a pak z otvoru vytekl humus připomínající bílek. Kuře kaput.
Tak jsem teď zkusila nastavit vlhkost na 45. Většinou to v líhni kolísalo 45-48. Teprve od naťuknutí skořápky v dolíhni jsem to zvedala na 70. No a už mám 14 kuřat
Ono to vypadá, že se zkrátka předtím neodpařilo tolik tekutiny z vejce kolik mělo.
Ale neberte si ze mě "mustr", je to jenom můj dohad.
Tak jsem dorazila z práce a pípalo jich tam 5 Konečně se dostala ven i ta zdrobnělá wyandotka. Teda myslím, že je to ona. Je tam totiž úplně stejně naďobaná další.
Já jsem celou dobu udržovala vlhkost 55 - 60 procent a teplotu zhruba 38,1stupňů. Je to moje úplně první líhnutí, tak uvidím, jak dopadne. Většinu máme ještě před sebou...
marvcel

XXX.XXX.140.7
petája
napsal(a):
Ja mam lihen Makro a v te se u lihnuti kurat nerosi, tim jak se kuratka lihnou a jsou mokra, stoupa i vlhkost v lihni...zalezi, co mate napsano u vasi lihne v navodu.
Uz mate asi dolihnuto, napisete nam, jak to dopadlo? Nebo jeste lihnete?
Mám líhen cleo.Stalo se mi to tak při prvním líhnutí.Pořád o tom přemýšlím, kde jsem udělala chybu.Vystrkovalo zobáček a já rosila, tak si říkám, jestli jsem to nezavinila já.Jinak celkově byla asi úspěšnost,12IB a 8 českých kropenek.
Teď mám naloženou líheň podruhé, tak jsem zvědavá.
Tak já už mám asi dolíhnuto.18 vylíhnutých mončičáků. V líhni se dosušují dva, zbytek v krabici.4 vejce zůstaly, z těch asi nic nebude. Večer líheň vypínám.
Tak nevím... V líhni je ještě 21 vajíček, ale žádné naklobané , takže jsme s líhnutím nejspíš skončili Mám 10 kuřátek faverolky a 2 zdrobnělé wyandotky. Teď jsem pomohla jedny wyandotce a jedny faverolce z vajíčka (byly už 2 dny naklobané), ale nevím, jestli přežijí.21 dní bylo ve čtvrtek večer. Kdy to mám ukončit a líheň vypnout?
Osobně bych to nechala do rána a pak líheň vypnula. Večer můžete ještě třeba prosvítit vejce. Já bych byla ráda za to co máte, na poprvé je to podle mě úspěch a časem to vychytáte.
Ještě přidám fotku jak se mi dneska líhnou křepelky. Včera v 11 v noci bylo první a ráno mě nenechali vyspat, jak pípali z líhně (covinu mám v obýváku kde spím). Teď je jich 35 životaschopných, jedno vykrvácelo a jedno táhlo nohu za sebou, tak ho manžel utratil.
veraboskova
napsal(a):
Osobně bych to nechala do rána a pak líheň vypnula. Večer můžete ještě třeba prosvítit vejce. Já bych byla ráda za to co máte, na poprvé je to podle mě úspěch a časem to vychytáte.
Ještě přidám fotku jak se mi dneska líhnou křepelky. Včera v 11 v noci bylo první a ráno mě nenechali vyspat, jak pípali z líhně (covinu mám v obýváku kde spím). Teď je jich 35 životaschopných, jedno vykrvácelo a jedno táhlo nohu za sebou, tak ho manžel utratil.
Zdravím! Některé jsou světlé, zbytek tmavý. Co je to za druhy?
Dobrý den
Jsem tu nový, a jsem celkem začátečník v líhnutí kuřat, ale něco jsem si už o tom četl.
Máme na dvorku takové ty obyčejné "vynošené" slepice co se prodávají od těch velkochovatelů za pár korun a ještě pár 3 ročních slepic co jsme kupovali jako kuřice. Pak jestě máme na zahradě kouhoutka a jednu slepičku co máme z minulého líhnutí pod kvočnou. celkově teda mámé 9slepiček +kohoutek.Kohoutek je velmi čilí každý den stihne všechny slepičky obšťastnit. Jeho matka je z velkochovu a tatínek to ani nevím, ale taktéž vylíhnut pod kvočnou. Takže máme to doma takové všeljaké. Slepička ta mladá je zatím kuřice má asi 9měsíců a snáší perfektně a ještě jednu slípku kvočnu, co jsem si taky kdysi odkoupil, ta právě vyseděla ty dva, ale k věci. V čera jsem si od kamaráda vypůjčil další kvočnu. Už 3 dny zakvokaná na hnizdě. Vytvořil sem jí v králikárně hnízdo a dal jí tak 16 vajíček různě od každé slípky, staré do 3 dnů. Je to poměrně hodně velká slepice, takže bych sem se nebál dát třeba i 20 ale nechal sem 16 ať tam má i místo. Co je to za druh vůbec nevím, ale zatím vypadá jako dobrá kvočna, když se k ní někdo přiblíží, tak se načepíří, začne klovat a vydávat divné zvuky, jinak je kropenatá. Takže jsem zvědavý co všechno z toho bude. Já to nějak moc ty druhy a tak neřeším. Barevnost je různá od červených přes černé až přes kropenaté. Taková všehochuť. Takže sedí už druhý den a nemůžu se už dočkat. A o oplodněněnost vajíček se vůbec nebojím. Kdyby se vše vydařilo, tak bych se nabál i plného počtu vyklubanců. Jinak ještě z toho minulého líhnutí jsme nasadili 15 vajíček ale už jsme měli starého kohouta a tak jsme měli jen 4kuřátka a ke všemu z toho byli 3 kohouti. Zbytek byly úplně čistá vejce.
Tak snad se to letos teda vydaří. Jinak pardon za chyby píšu to z telefonu.
Rekapitulace : dnes,24. den jsem vypnula líheň. Mám 11 faverolek, a 3 wyandotky. Jedna wyandotka má ale špatné nožičky - trochu se jí rozjíždějí a má křivé prsty, takže nespíš na utracení, že? Zbylá vajíčka jsem "rozkuchala".11 jich bylo čistých,10 bylo mrtvých.
Může mi, prosím, někdo poradit, kde jsem udělala chybu?
A ještě jednu otázku mám - čím vydesinfikovat líheň? Nechci nic drastického (jako Savo), jelikož používám živé bakterie do septiku.
dadu
napsal(a):
Rekapitulace : dnes,24. den jsem vypnula líheň. Mám 11 faverolek, a 3 wyandotky. Jedna wyandotka má ale špatné nožičky - trochu se jí rozjíždějí a má křivé prsty, takže nespíš na utracení, že? Zbylá vajíčka jsem "rozkuchala".11 jich bylo čistých,10 bylo mrtvých.
A ještě jednu otázku mám - čím vydesinfikovat líheň? Nechci nic drastického (jako Savo), jelikož používám živé bakterie do septiku.
Já jsem si v lékárně objednal za 47 Kč Chirox. Sáček je na 5 l, takže je to na několikrát. Nechtěl jsem investovat do dražších prostředků, navíc s poštovným (např. Ivasan apod.).
dadu
napsal(a):
Tak jak vám rostou kuřátka? Já jsem dneska udělala fotku, naše v 18ti dnech rostou jak z vody.
První várka ve 4,5 týdnech. Druhá je od soboty - ještě nebyly u fotografa.
Otázka na bronda: mám stejnou napáječku - ale jak to děláte aby to neměly neustále pod tím mokré? Já jsem neustále vyměnuji podložený talíř.
robik29
napsal(a):
Dobrý den letos jsem zacal chovat jako prvni slepice zdr. velsumky moje prvni lihnuti bylo 6 vajiček s toho mam 4 kuřatka. Ted mam v lihni 11 vajec,14 dní. A chtel bych se zeptat zda nekdo zkousel kropit octovou vodou vejce aby se lepe dostaly ven. Dekuji za odpoved.
Rosim octovou vodou pravidelne a ziadny problem liahnu sa bez problemov.
noname
napsal(a):
Mam tu istu napajacku a ja davam pod kurcata drevene hobliny je to lepsie nez papier.
Vyřešil jsem to tak, že pod napaječku dávám těžkou misku naplněnou hoblinami. Ty vodu zachytí a není mokro všude kolem. Lehce se vymění. Pokud byly pod napaječkou jen hobliny, bylo mokro na daleko větším prostoru.
Ne-chovatel

XXX.XXX.224.70
Tak jsem právě vyhodil zdárně se vyvíjející vajíčko (navíc zaslané poštou, takže líhnivost nemusí být vůbec vysoká). Vajíčko jsem při chlazení (BIOSka bez otáčení - vyndávání kvůli vejcím s různou dobou inkubace a otáčení) naťukl a bylo mi řečeno, že se kuře nevylíhne. Tak jsem ho nechtěl trápit a zároveň toho využil k podívání se. Není to hezký pohled, když už to má očička a vyvíjí se to.
Ptám se...
Opravdu je takové vejce, u kterého nedojde k protržení blanky, ztracené?
Bylo by možné v BIOSce mít vejce na stojato, například v držáku vajec z lednice (plast který nebrání proudění tepla), nebo by byla horní polovina příliš u zdroje tepla? Jiné problémy?
Jaksi nejsem totiž schopen zajistit tak dokonalou rovinu, aby za situce kdy je na sítu/lísce místo se vejce tu a tam nepootočila. Respektive momentálně na zajišťení vajec používám štípaný bambus, funguje, ale není to ono. Jak to děláte vy?
bronda
napsal(a):
Vyřešil jsem to tak, že pod napaječku dávám těžkou misku naplněnou hoblinami. Ty vodu zachytí a není mokro všude kolem. Lehce se vymění. Pokud byly pod napaječkou jen hobliny, bylo mokro na daleko větším prostoru.
Dobrý den.
Mohl bych se vás zeptat?
Zkouším poprvé líhnout kuřátka ve staré biosce a nejsem si jistý jak má vypadat obsah vajec po prosvícení.
Dnes jsou tam 12dní a když jsem zkoušel prosvěcovat vidím tam něco jako tmavou skvrnu asi o velikosti třetiny obsahu a při naklopení vajíčka při prosvěcování se tato skvrna hýbe, jako bi se ve vajíčku přelívá.
Tak si nejsem jistý jestli to tak je v pořádku nebo jestli jsou vajíčka neoplozená a zkažená?
Děkuji za odpověd.
Pavel.
Ne-chovatel

XXX.XXX.224.70
Pokud k té skvrně vede ještě hromada žilek, tak přesně takhle to vypadalo po rozklepnutí toho naťuklého vajíčka. Je to takový velký plovoucí pulec, velká hlavička a očička, zbytek těla viditelně dorůstá a dotváří se do podoby kuřete. Já bych v tom v 9-10 dnech ještě kuře nepoznal.
Já jsem žilky viděl jen málokdy a jen u ranného stádia inkubace. Buď se neumím dívat, nebo je to barvou skořápky. Jak ale byl obsah výrazně tmavý a jakoby přilepený na jedné straně vejce, bylo to oplodněné. Později je celé vejce tmavé. Když tam byl jen přelívající se nevýrazný flek v tak pokročilém stádiu (12) byl to jen žloudek a čisté vejce - což jsem si potvrdil rozklepnutím. Kolem 6-7. dne se mi stalo, že jsem se seknul a co jsem považoval za čisté vejce byl vyvíjející se zárodek. Proto, kde si nejsem jist, nechám ještě pár dnů v líhni až je to zcela jasné.
Tmavá tečka a změť žilek začíná být dobře vidět 4.-5. den, spolehlivě pak 7.-.8. Čisté vajíčko téměř září. Žilky jsou vidět poměrně dlouho, k vyplnění vajíčka kuřetem dochází až v posledních dnech. Pokud je vše OK je vidět zřetelný pohyb. Zpočátku, než získáte cvik, je dobré prosvěcovat ve velké tmě, pak vám bude stačit jen šero a už se nespletete.
Taky jsem si letos líhla poprvé - jak jsem výše napsala. Při prosvěcování jsem neviděla nic - buď bylo vejce celé tmavé, nebo naopak celé téměř průsvitné. Nechala jsem to osudu... Jedno vejce bylo pukavec, tak jsem ho vyhodila a zbytek nechala v líhni do konce. Bylo tam asi 9 (?) čistých vajec, což byla možná ta celá průsvitná, nevím. Kdybych je vyhodila a byly by tam zárodky, tak bych si to vyčítala. Takhle tam prostě zůstaly do konce líhnutí a nic se nestalo. Doufám, že příště při prosvěcování uvidím víc
Tak jsem včera poprvé líhnul. Z 40 vajec 21 kuřátek(10 vajec bylo poštou a ty se nepovedla). Prosvěcování bylo taky zajímavé člověk to při prvním líhnutí nepozná nevěděl jsem jak má co vypadat a taky jsem nechtěl vyhodit vajíčko co když jen špatně koukam :).