jo012810
napsal(a):
Nevím, zda si sami také přeléčujete preventivně třeba angínu? Pokud ne, tak proč požíváte medikamenty u zdravé drůbeže? Je to cesta k oslabení imunity. O tom vám mohou dlouho dnes vyprávět holubáři...
Díky za názor, ale já mám zase jiný názor od veterináře. Dva roky zpátky jsem začala s vlastním odchovem kuřat a přímo nám veterinář doporučil vakcinaci Salgenem proti salmonele a pak přeléčení Sulfacoxem proti kokcidióze drůbeže.
Od loňska máme i kachny, tak jsem Sulfacox jen nahradila zde doporučovaným ESB3. Myslím, že jednou za rok dospělé drůbeži prevence neuškodí. Tak jsem s kuřaty přeléčila i dospěláky
A holubář je i můj táta. Tam už ta vakcinace a prevence je o něčem jiném, přeci jenom taková slepice, co mi běhá na dvorku neprolítá stovky kilometrů jak pošťák
Tiez som toho nazoru ze prevencia je dobra ale myslim ze spociva v cistom prostredi a kvalitnom krmeni a nie v podavani liekov. Myslim ze ani dietatu clovek neda preventivne antibiotika preto aby sa nahodou u neho nevyskytla uz tu spominana angina. Ked vam veterinar doporucil vakcinaciu salgenom tak k tomu vam mohol doporucit aj vakcinaciu Livacoxom proti kokcidioze a mali by ste pokoj a nemuseli "preliecovat" akoze preventivne.
Suhlasim s nazorom ze po podani sa oslabi imunita a na druhej strane sa zvysi rezistencia kokcidii. Ak raz sliepky dostanu kokcidiozu a budete ich preliecovat tak s urcitostou sa im to vrati a budete ich preliecovat do konca ich zivota a vsetky tie pripravky patria to skupiny myslim ze chemoterapeutik takze nic prijemne pre organizmus. No ale kazdy mame iny nazor a hlavne skusenost, takze vela zdaru v chove.
ESB3 BIO 30%Použití Výrobce Příbalový leták
Sulfaclozinum - 30 g Přípravek zamezuje množení kokcidií a bakterií ve střevním traktu drůbeže nebo králíků, jak v tenkém střevě, slepém střevě, tak i v dalších úsecích zažívacího ústrojí. Mechanismus účinku je kompetitivní inhibice kyseliny para-aminobenzoové v metabolismu bakterií a prvoků. Ochranná lhůta 15 dnů 2 g přípravku na litr pitné vody po 3 dny, potom 2 dny medikaci vynechat a znovu opakovat léčbu stejnou dávkou po 3 dny. Přípravek se aplikuje do pitné vody, denně se připravuje čerstvý roztok nebo do krmiva (2 g přípravku na kg krmné směsi). Způsob léčby po dobu 3 dnů může být nahrazen aplikací přípravku 1.,3. a 5. den (příp.7. a 9. den) nebo např.1.,2.,5., příp.6. a 9. den. Tam kde se kokcidióza vyskytuje jen čas od času, doporučuje se preventivní 2 - 3denní aplikace ve 3. a 5. týdnu stáří.
Zkopírovala jsem tu text, co jsem našla k tomu ESB3. Je to ze stránek http://kralik.plivnik.cz/kokcidioza.html takže je to víc věnované králíkům. Ale zmiňují se i o drůbeži. Jdu to pořádně pročíst.
Ty dospělé jsem asi přeléčila zbytečně. Ale u těch kuřat pořád nevím... Kdyby to byla úplná blbost, tak to asi veterinář neradí, ne?
Také jsem málem propadla mánii podávání léků, které propadne pomalu každý, kdo si přečte příspěvky na IFauně týkající se odčervování a kokcidiózy. Většině lékařů-veterinářů jde o přežití zvířete. Nebudou řešit, jestli budete mít v budoucnu přirozeně odolné hejno nebo ne.
Měla jsem štěstí, že náš veterinář přiznal, že drůbeži nerozumí, zvedl telefon a zavolal jinému, který drůbež dělá a ten striktně řekl, že preventivně se nosnicím nepodává NIC, žádná odčervovadla ani antikokcidika. To mě zklidnilo. Skutečně nedávám nic, ani kuřatům. Mám drůbež s kachnami Indických běžců společně už skoro dva roky a nepozoruji nic co by mě mělo zneklidňovat.
Pořizovala jsem drůbež, abychom měli kvalitní vejce a maso bez zbytků antibiotik a jiných léčiv, které běžně používají ve velkochovech. To, že léky mají ochrannou lhůtu na maso, neznamená, že po uplynutí lhůty je drůbež zcela "čistá", ale pouze to, že zbytkové množství "neohrožuje" lidské zdraví. Zákaz používání u nosnic je téměř u každého léčiva.
Většina z nás chovatelů jsme laici, nemáme laboratoře ani nic neměříme. Jediné co máme, je pocit, že se po podání léku nic neděje a všechno je v pořádku. Pokud se někdy v budoucnu objeví nějaké zdravotní komplikace, nikoho nenapadne, že mohou být následkem něčeho z minulosti. Skutečně bych byla opatrná, zvlášť u dětí a těhotných žen.
Při podávání léků je také potřeba vyčistit a vydezinfikovat všechny chovné prostory, napáječky, krmítka i nářadí. Když to chovatel neudělá, tak je podávání léků na nic, protože pokud v chovu nákazu nemá, není co léčit a pokud má, tak to tam bude mít i po přeléčení.
Taky jsem přemýšlel jestli má přeléčování při nemoci smysl(preventivně nepřelečuji nikdy). Nakonec jsem dospěl k tomu, že přelečuji max. kuřata esb 3, když se mi ve zvýšené míře objeví krev v trusu a zpozoruji u některého jedince úbytek prsní svaloviny. Letos jsem u svých zhruba 80 kuřat nemusel přeléčit ani jednou úhyn 0. Loni i předloni jsem jednou přeléčit musel(předešlé roky asi taky) úhyny mívám max.2 kusy kuřat za sezónu. Dospělou drůbež kokcidioza, pokud jsou podmínky chovu v pořádku neohrozí. U dospělých zvířat mi přijde nejlepší léčba důsledná selekce slabých kusů a zařazení česneku, cibule, medu, kyselých věcí(zkyslé mléko, drožďovaný šrot, jedlové větve) do krmné dávky. Já si cca jednou za týden namíchám větší množství zrna s česnekovým olejem a pak vždycky část přidám hrnkem do krmení. Při drožďování večer naberu do litrové nádoby trochu mouky a cukru přidám teplou vodou, půl kostky droždí rozmíchám a nechám na stole pak naberu třetinu kýblu ovesného šrotu a přidám trochu teplé vody než zkontroluju zvěř:) je kvásek vzejítý přileju ho do kýblu se šrotem trochu míchnu a nechám tak. Do rána je materiál prokvašený a můžu zkrmit. Do krmné dávky ho dávám max. třetinu směs musí být sypká max. drobtovitá jinak se drůbeži špatně žere.
Veškerá prevence u drůbeže doporučovaná některými veterináři vychází z potřeb velkovýroby vajec a masa v klecích. Tam, bez preventivních opatření ve velké koncentraci zvířat, to skoro jinak nejde. Nevím jak nyní, ale před léty tkzv. prarodiče ROSS se chovali v kmenech s výběhy a veterina byla minimální. Tedy i pro drobnochovatele by mělo platit, že je třeba neléčit a selektovat (utratit to co je neduživé) na zdraví. U holubů tomu je asi tak. Ještě před rokem 1989, nebylo třeba prevence. Aź, když se podařilo farmaceutickému průmyslu, prodávat léky ve velkém se sloganem, tak to dělají na západě, jsou dnešní chovy bez veteriny nemožné. Především u závodních PH. Pokud si chcete přečíst moje zkušenosti právě z oblasti holubaření, mrkněte na www.kcht.ucikana.cz odkaz napsali o tipplerech a článek Zoohygiena a léčení v chovu holubů.
Ne-chovatel

XXX.XXX.221.211
Dobrý den pane Jenča.
Prosím vás, jak to děláte s těmi jedlovými větvěmi (předpokláídám že spíše jehličím) a proč přesně?
Děkuji.
jo012810
napsal(a):
Nevím, zda si sami také přeléčujete preventivně třeba angínu? Pokud ne, tak proč požíváte medikamenty u zdravé drůbeže? Je to cesta k oslabení imunity. O tom vám mohou dlouho dnes vyprávět holubáři...
Nejen holubáři. I králíkáři bojují proti této zaběhané nesmyslné praxi.