Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.5.2015 15:41
mamkamaria

XXX.XXX.55.3

Už dávnejšie sa to chcem dozvedieť, ale zdala sa to hlúpa otázka. Viem, že vtedy ked chcú zniesť vajce, alebo už zniesli. Ale niekedy bolo ticho a ani jedno vajce, tak som myslela, že odpočívajú, lebo predtým pekne znášali. No po pár dňoch som našla hniezdo so 14 vajíčkami, tzn. znáška za dva dni. Ale vôbec ich nebolo počuť. Vyzná sa v tom niekto?

Ne-chovatel

27.5.2015 18:13
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138

Mně v poslední době vůbec nekokodákají po snesení vejce (dříve to dělali pravidelně), ale klidně i ve stavu kdy si každá slípka hrabe jinde, kohout zavrká a ony jedna podruhé spustí. Vydrží to dělat i čtvrt hodiny, hotový blázinec. Je to sice dost podobné tomu když slepice snese vejce (to jí většinou pomáhí jen jedna druhá slepice nebo kohout) ale přece jiné, oni si prostě koncertují...

29.6.2015 19:40
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Co mám vypozorované já, mám v hejnu více kohoutů a slepice snese vejce a jde potichu pryč. Nechce absolvovat hromadný sex. Když se nechtěně zapomene a vyderou se jí první hlásky z hrdla, kohouti přestanou zobat, spustí křídla a začnou jí honit takže na nějaké kokodání nemá čas. Řekl bych, že čím více kohoutů na zahradě tím je tišeji. Když je jeden mladý kohout nebo žádný tak mi připadá, že slepice touží po pojímání a vydrží kokodat i hodinu v kuse. Začnou i ty co jsou na konci zahrady. Ale samozřejmě jsou i výjimky a je to individuální. Moje jedna neoblíbenkyně dělá tak, že vyleze z kurníku a kdáká jako kdyby snesla zlaté vejce, všeho nechám, jdu tam a ono nic. Pepa

4.2.2016 23:23
falco33

XXX.XXX.161.4

Mám australky a taky v tom nemám jasno.

4.2.2016 23:40
mysak

XXX.XXX.54.2

Pepa_FM napsal(a):
Co mám vypozorované já, mám v hejnu více kohoutů a slepice snese vejce a jde potichu pryč. Nechce absolvovat hromadný sex. Když se nechtěně zapomene a vyderou se jí první hlásky z hrdla, kohouti přestanou zobat, spustí křídla a začnou jí honit takže na nějaké kokodání nemá čas. Řekl bych, že čím více kohoutů na zahradě tím je tišeji. Když je jeden mladý kohout nebo žádný tak mi připadá, že slepice touží po pojímání a vydrží kokodat i hodinu v kuse. Začnou i ty co jsou na konci zahrady. Ale samozřejmě jsou i výjimky a je to individuální. Moje jedna neoblíbenkyně dělá tak, že vyleze z kurníku a kdáká jako kdyby snesla zlaté vejce, všeho nechám, jdu tam a ono nic. Pepa

Zajímavé postřehy smajlík někde jsem četl, že slípka kura bankivského kdáče až ve značné vzdálenosti od hnízda, aby to hnízdo neprozradila. Kdežto domácí slepice řvou sotva vstanou z hnízda.

5.2.2016 00:40
ladd

XXX.XXX.108.252

Důvod slepičího kdákání je, aby po snesení vejce, našla zbytek hejna, které se mezitím mohlo přesunout o dost dál. Slepici na kdákání často odpovídá kohout i si pro kdákající slepici často do kurníku dojde. Je logické, že kur bankivský v pralese začne kdákat, až když se vzdálí od hnízda, aby neupozornil predátory, kde se hnízdo nachází. Domestikace způsobila, že slepice často kdákají hned na hnízdě i když by vlastně nemusely kdákat vůbec. -Není moc pravděpodobné, že by se na dvoře hejnu ztratily.
Že ale zanášející slepice moc nekdákají, jsem si všiml. Zde asi působil přírodní výběr tak, že ta která byla potichu, měla šanci vyvést hejnko kuřat, protože její hnízdo hospodář nenašel. Pokud by "čekala" až se bude nasazovat pod kvočnu, byla by po ní jedno, dvě kuřata.

5.2.2016 08:33
mamkamaria

XXX.XXX.55.5

Ale zaujímavé je, že teraz v zime nekotkodákajú aj keď zniesli vajce, asi to bude mať súvis s tým pojímaním.

5.2.2016 08:45
honzapm

XXX.XXX.182.25

Moje tedy kočkodákajů i v zimě.

5.2.2016 15:12
hanka s.

XXX.XXX.72.61

Nám pravidelně kdákají po snesení vejce jen horalky.Ty zbylé ne.
A taky to umí kohout.Ale ten obyčejně stropí rámus jen, když je v blízkosti nějaké nebezpečí(dravec, kočka apod...)Umí to i v noci!
A taky řve, když mu chybí nějaká do počtu(snáší nebo zobe jinde).
Ale ty horalky jsou hrozně ukdákané.

Přidejte reakci

Přidat smajlík