Měl jsem to u dvou housátek, a šlo to dobře poznat, protože to měli vždy jen na jednom oku a takto se právě vápenka pozná, později to postihne i zobák, oči jsem jim natvrdo natřel tyčinkou do uší namočenou v roztoku a do dvou dnů, to bylo ok. tak snad Vám to pomůže. Taky jsem se to dozvěděl zde nedávno.
Dnes jsem navštívila veterinu. Veterinář přímo na ptáky. Obě housátka utracena. Na léčbu celého hejna doporučen sulfadimidin. Zatím se mi do toho nechce. Kultivace bude nejdříve do týdne. Pod mikroskopem žádná vápenka není ale začalo to na jednom oku a pak pokračovalo k zobáku. Snimky co jsem zde našla tak to vypadá opravdu na vápenku. Existuje ještě dnes veterinář co se zabývá hospodářskými zvířaty.
Tak sice neznám podrobnosti, ale to jste udělala velkou chybu! Dá se to vyléčit úplně v pohodě i v hodně pokročilém stádiu. A o nějakém hejnu bych vůbec neuvažoval, pokud jsou bez příznaků, protože vápenku má každý vrabčak a každá druhá slepice. Hlavně housata to mají jen malinký, pak jsou odolný. Pokud vyloženě neumírala, tak jste měla zkusit Sulikol, Slepicím se v tom máčí celé nohy a co já vím tak to opravdu zabírá. Hlavně vápenka u housat nemá tak agresivní formu a než si toho člověk pomalu všimne, tak to trvá, jsou tu někde foto v hodně pokročilém stádiu a vyléčeno v poho. U nás není veterinář na hospodářská zvířata a normální z Vás jen vytáhne peníze. jednou jsem byl s pomořanskou husou v Kralupech na klinice exotického ptactva, po 4 dnech hospitalizace a zaplaceno 3500Kč mi řekli, že má zápal plic a utratit. Vyléčil jsem jí skoro jako člověka a dodnes žije je to cca 2 roky, má mladé a je uplně ready. No, tak škoda, no
To s dost velkou pravděpodobností byla vápenka, právě tak se projevuje. Husy se rády cachtají ve vodě a blátě takže se u nich nemůže projevit klasicky na nohou jako u slepic. A skoro vždy se projeví právě takhle - slzení jednoho oka objevení holé kůže kolem oka a pak se rozšiřuje k zobáku. Vyléčit lze snadno několika metodami, sulka jak tu psal lukys nebo podrobněji jsem dával odkaz sem:
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2932593/housata#a2932767
Přímo článek s použitím sulky u svrabu máte tady i s těmi fotkami stádia, které lze ještě vyléčit:
http://www.chovzvirat.cz/clanek/358-nemoci-hus-a-parazitarni-onemocneni/
Zkušenosti s vet. u drůbeže jsou tu taky už popsány, bohužel napoprve se člověk většinou chce obrátit na odborníka. Nic si z toho nedělejte příště to lehce vyřešíte.
Ještě mě napadá pokud jde o vápenku, tak to je roztoč. Jsem sice lajk ale nevím co by se na tom dalo kultivovat, i kdyby stěrem nějakou náhodou vyhmátl(jsou v chodbičkách v kůži takže je to i tak blbost) na agaru by se prostě zadusila. Stejně tak pokud se pan doktor díval pod mikroskopem na výtěr z oka, tak chápu že tam vápenku neviděl. Nevím co by tam dělala, oko slzí jen proto, že house si tře svědící provrtanou kůži kolem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud je problém na kůži okolo oka, a ne v oku samotném či není oko oteklé kvůli zánětu dutin - to jde vyšetřením krásně poznat - tak je to svrab, na tom není co dalšího koumat. Jo, když je primární problém v oku, tak to bez kultivace nejde a likvidace nemocných kusů je nejlepší řešení, ale zabíjet svrabnatá housata je hardcore.
Dávám ivomec.
To máte pravdu vycházím jen z toho co psala karji, že to vypadá podle obrázků na vápenku začalo na jednom oku a pokračovalo k zobáku - to opravdu vypadá na vápenku, kterou měl veterinář brát v potaz jako první(nejjednodušší řešení). Píše, že pod mikroskopem vidět nebyla, tak mi příjde, že veterinář vyloučil možnost, že je to výpenka tak, že neviděl nic pod mikroskopem ve stěru:).
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.202
Jestli je to stejné nebo podobné jako ringworm, tak mladou kočku jsem léčil Imaverolem. Veterinář vám toho trochu natáhne. Na husu, kolem oka by vám stačil možná i jen 1 ml, a moc bych to neředil. Opakuje se to asi 5x aby se pokryla všechna stádia (prostě jako s běžným vnitřním antihelmetikem). Na Internetu bude jistě více informací (já mám z pár let zpět jen v angličtině, v češtině nic hodnotného nebylo a veterinář toho moc nevěděl ale prodával to), používá se to totiž ve velkém třeba i na koně, některé pedikérky v tom neoficiálně a bez ředění léčí mykózy nehtů,... Ale opatrně na oči, já kočce také musel šudlat blízko očí.
P.S.
Kočce se to stejně každé jaro, při změně srsti, vracelo. Možná kvůli kocourovi, a jejím jarním otírání oušek spojeným s touhou. Postupně jak stárne si vytvořila vlastní imunitu.
P.P.S.
Fungoval i 10% vodný roztok vitamínu C, ale u očí opravdu opatrně, pálí to jak čert i jen na sliznici. Až voda vyschne dojde ke pozvolnému sprašování, které může oko také zasáhnout. Jinde na těle bych neváhal.
Na vápenku jsem upozornila veta hned.1 foto co dal jenca je uplně stejné jako měla naše housata. House mělo stroupek tak ho strhla a to dala pod mikroskop. Nic tam nebylo. Ach jo. Tak uvidíme co kultivace. První výsledky by měly být v úterý. Dám vědět. Jinak housata byla čilá žrala, koupala se a žádný problém mimo vzhledu jsem nezaznamenala. Předběžné výsledky vyšetření jsou infekční sinusitida. Děkuji za příspěvky Jitka.
Potom mi příjde vápenka ještě pravděpodobnější(aspoň co vím, pokud chce vet pod mikroskopem něco vidět musí invazivně skalpelem narušit napadenou kůži a pak může nalézt v preparátu zákožku nebo alespoň stopy po ní - vajíčka, trus), zánět dutin je typický u krůt, někdy se jim udělají mezi kořenem zobáku a okem úplné boule. A velká část rým a pčikání u slepic v chladném počasí je dost možná způsobena taky zánětem dutin ale u hus jsem to neviděl ani o tom nečetl. Připadá mi to, jako když člověk příjde s kanárem co má plicní roztoče a dýchá pisklavě a veterinář mu buď řekne, že je to nachlazení a že to přejde, nebo že je to zápal plic a dá nějaké antibiotika:). Tyto diagnózy byly opravdu řečeny veterinářem. Při tom plicní roztoči jsou u kanárů a amadin ještě běžnější než vápenka u hus. Možná vašemu vetovi křivdím ale sám tomu nevěřím. Vůbec nachlazení a zápal plic mi příjde jako oblíbená berlička když vet není schopný uznat, že neví o co de a pokusit se dohledat to v knize nebo zavolat kolegovi. Sinusitida je aspoň dobrý důvod k utracení:).

jenca
napsal(a):
Potom mi příjde vápenka ještě pravděpodobnější(aspoň co vím, pokud chce vet pod mikroskopem něco vidět musí invazivně skalpelem narušit napadenou kůži a pak může nalézt v preparátu zákožku nebo alespoň stopy po ní - vajíčka, trus), zánět dutin je typický u krůt, někdy se jim udělají mezi kořenem zobáku a okem úplné boule. A velká část rým a pčikání u slepic v chladném počasí je dost možná způsobena taky zánětem dutin ale u hus jsem to neviděl ani o tom nečetl. Připadá mi to, jako když člověk příjde s kanárem co má plicní roztoče a dýchá pisklavě a veterinář mu buď řekne, že je to nachlazení a že to přejde, nebo že je to zápal plic a dá nějaké antibiotika:). Tyto diagnózy byly opravdu řečeny veterinářem. Při tom plicní roztoči jsou u kanárů a amadin ještě běžnější než vápenka u hus. Možná vašemu vetovi křivdím ale sám tomu nevěřím. Vůbec nachlazení a zápal plic mi příjde jako oblíbená berlička když vet není schopný uznat, že neví o co de a pokusit se dohledat to v knize nebo zavolat kolegovi. Sinusitida je aspoň dobrý důvod k utracení:).
Taky si myslím.
Ano, sinusitida je častá u krůt a u slepic, dělají to mykoplasmata, nejčastěji. Takové zvíře má přivřené oko či oči, protože jejich okolí je oteklé, někdy vypadají jako sovy. Často jim taky teče z nozder. Kvůli trvalému bacinolosičství je lepší taková zvířata zlikvidovat.
Ale: svrab u hus vypadá dost jinak: na obrázku se to možná může jevit podobně, ale když si na takovou husu sáhnu, cítím krásně, že dutinám nic není, že oteklé nejsou, že oko je přivřené, protože kůže kolem něj je ztluštělá, hrubá, lupatá.
Jestli mají husy sinusitidu, tak asi ano, ale ne tu infekční krůt a slepic, protože ta opravdu napadá jen slepice a krůty...

Ne-chovatel
napsal(a):
Jestli je to stejné nebo podobné jako ringworm, tak mladou kočku jsem léčil Imaverolem. Veterinář vám toho trochu natáhne. Na husu, kolem oka by vám stačil možná i jen 1 ml, a moc bych to neředil. Opakuje se to asi 5x aby se pokryla všechna stádia (prostě jako s běžným vnitřním antihelmetikem). Na Internetu bude jistě více informací (já mám z pár let zpět jen v angličtině, v češtině nic hodnotného nebylo a veterinář toho moc nevěděl ale prodával to), používá se to totiž ve velkém třeba i na koně, některé pedikérky v tom neoficiálně a bez ředění léčí mykózy nehtů,... Ale opatrně na oči, já kočce také musel šudlat blízko očí.
P.S.
Kočce se to stejně každé jaro, při změně srsti, vracelo. Možná kvůli kocourovi, a jejím jarním otírání oušek spojeným s touhou. Postupně jak stárne si vytvořila vlastní imunitu.
P.P.S.
Fungoval i 10% vodný roztok vitamínu C, ale u očí opravdu opatrně, pálí to jak čert i jen na sliznici. Až voda vyschne dojde ke pozvolnému sprašování, které může oko také zasáhnout. Jinde na těle bych neváhal.
Ringworm je plíseň. Česky se tomu říká prostě plíseň a hotovo. A plíseň zabíjí imaverol.
Vápenka je svrab, parazitární onemocnění. Na to potřebujete preparáty, které ničí breberky a to imaverol není.
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.24
Ano jde o fungicid (Enilconazolum 10%). Ale bavíte se tu přeci o svrabu? Já jiný druh svrabu neznám, proto jsem uvedl pokud je to způsobeno ringworm.
Ne-chovatel

XXX.XXX.221.211
Aha. Svrab od zákožky, hlava mapa. Ten neznám, ale dá se na to použít i neem-ový olej, kočka ho dostává pravidelně.
Tento, takzvaný svrab (s jiným se prakticky nesetkávám), bývá způsoben plísněmi Microsporum a Trichophyton. Imaverol by měl účinkovat na:
Trichophyton verrucosum
Trichophyton mentagrophytes
Trichophyton equinum
Microsporum canis
Microsporum gypseum
Pokud máte ale opravdu problém se zákožkou, tak určitě existují i jiné účinné preparáty. Nemyslím si ale že vápenka (ať už v noze nebo v okolí oka) je od zákožky.
Ta v noze se mi zase nezdá, že by mohla být způsobena plísní, tak nevím. Nejsou to dvě různá onemocnění?
Bodlinka vysvětluje že přípravek na plíseň nebude fungovat na roztoče to je myslím jasné. Zákožek je víc druhů ale z hlediska léčby je to jedno, použiju prostě buď něco co obsahuje síru nebo ivermectin(ivomek, galmektin, scatt) tím je zabiju chemicky. Druhá možnost natírám něčím mastným tím zacpu chodbičky a zabiju je fyzicky(udusí se) nic víc v tom není.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
A ještě, píšete že se to rozšíří i na zobák. To zákožka dokáže?
U husy se zobák postupně deformuje a zůstane podobný jako papouščí zobák u bojových tulských hus.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.202
Děkuji pane Jenča, všem se omlouvám za zavádějící informace.
Díval jsem se na Wikipedii na informace o zákožce. U původce svrabu u lidí (Sarcoptes scabiei var. hominis ) se uvádí, že mimo kůži vydrží 3-4 dny. Doporučoval bych tedy ještě husám možná několikrát změnit nocležiště, abyste měli jistotu že parazit byl zničen.

karji
napsal(a):
Dobrý den,
Tak mám výsledek. Našla se tam Klebsiela. Mám nasadit antibiotika celému hejnu. To jsem odmítla. Housata i husy jsou zatím v pořádku. Kdyby něco tak mám v záloze rady od vás. Ještě jednou dík a ať se všem daří Jitka.
Klebsiella není primární patogen drůbeže. Ano, dokáže udělat sekundární infekce na oslabeném těle a to prakticky u jakéhokoliv živočicha (u lidí to dělá zápaly plic těžce nemocných lidí, nebo záněty močových cest, pro příklad).
Je to prostě "běžný bordel" který se množí ve tkáních, má-li k tomu příležitost. Běžně jí máme všichni na kůži či na sliznicích a žije taky v půdě.
Tento výsledek vám nic neříká o původci problémů housat, protože Klebsiella původce problémů není. Ne sama o sobě, může tak maximálně zhoršovat existující stavy či využívat oslabení organismu.
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem, zda máte někdo zkušenost, že by vápenka napadla nohy u housat. Dnešního dne jsem kroužkoval část hejna, kdy pouze u Lindovských housat (zatím u dvou kusů) jsem nalezl na spodní straně nohou místama takové "bradavice" nebo spíše výrůstky. Jsou jenom na prstech ze spodní strany. Plovací blány bez poškození. Landeské, tuluzské, pomořanské ani brojlerové housata ve stejném výběhu nic podobného nemají... Na chůzi jsem u nich nic zvlášního (podivného) nezpozorovat. Nemáte s tím náhodou někdo zkušenost? Předem děkuji za reakce. Případně zítra nafotím...
S pozdravem
MZ.
nitram306
napsal(a):
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem, zda máte někdo zkušenost, že by vápenka napadla nohy u housat. Dnešního dne jsem kroužkoval část hejna, kdy pouze u Lindovských housat (zatím u dvou kusů) jsem nalezl na spodní straně nohou místama takové "bradavice" nebo spíše výrůstky. Jsou jenom na prstech ze spodní strany. Plovací blány bez poškození. Landeské, tuluzské, pomořanské ani brojlerové housata ve stejném výběhu nic podobného nemají... Na chůzi jsem u nich nic zvlášního (podivného) nezpozorovat. Nemáte s tím náhodou někdo zkušenost? Předem děkuji za reakce. Případně zítra nafotím...
S pozdravem
MZ.
Pokud se pamatuji ptal jste se kdysi na nocování na jezírku takže předpokládám že se vaše husy normálně koupou. Takže se o vápenku v žádném případě nejedná u vodních ptáků se právě na nohou vápenka nevyskytuje, protože se rádi koupou a plácají v bahně takže vápenka obzvlášť na spodní straně nohou nemá šanci. Snad vám někdo zkušenější odpoví o co se jedná vápenku můžete vyloučit. Čistě teoreticky bych si tipnul stafylokokovou infekci(mě se u vodních ptáků nikdy neobjevila) a omrkl bych výběh jestli tam nejsou trnité větve nebo něco jiného o co by se mohly zranit a způsobit si infekci.
Ivomec vám natáhne vet do stříkačky (stačí malinké množství) doma sejměte jehlu a opatrně si přípravek přestříkněte do nějaké miniaturní lahvičky(např. od kapek) - POZOR NOVÉ STŘÍKAČKY OD VETA JDOU ZTUHA TAKŽE ZVYŠUJTE TLAK NA PÍST OPATRNĚ JINAK VÁM VĚTŠINA PŘÍPRAVKU SKONČÍ NA TRIKU! Pak si třeba pomocí tyčky od lízátka nebo kapátka z lékovky kápněte 1 - 2 kapky na skleněný talířek, nasaďte na stříkačku zpátky jehlu a natáhněte zmiňované kapky. Pak je vpíchněte houseti do prsního svalu(stačí cca 5mm pod kůži house má ještě tenkou tukovou vrstvu). Pokud to v budoucnu budete muset aplikovat u hrabavé drůbeže, tak tam stačí jen potřít nažinu pod křídlem, house má bohužel husté prachové peří. Zrovna bych se zeptal uživatele Bodlinka jestli nemá lepší fígl na aplikaci, můj postup je dost složitý ale nic pohodlnějšího jsem svého času nevymyslel.

jenca
napsal(a):
Ivomec vám natáhne vet do stříkačky (stačí malinké množství) doma sejměte jehlu a opatrně si přípravek přestříkněte do nějaké miniaturní lahvičky(např. od kapek) - POZOR NOVÉ STŘÍKAČKY OD VETA JDOU ZTUHA TAKŽE ZVYŠUJTE TLAK NA PÍST OPATRNĚ JINAK VÁM VĚTŠINA PŘÍPRAVKU SKONČÍ NA TRIKU! Pak si třeba pomocí tyčky od lízátka nebo kapátka z lékovky kápněte 1 - 2 kapky na skleněný talířek, nasaďte na stříkačku zpátky jehlu a natáhněte zmiňované kapky. Pak je vpíchněte houseti do prsního svalu(stačí cca 5mm pod kůži house má ještě tenkou tukovou vrstvu). Pokud to v budoucnu budete muset aplikovat u hrabavé drůbeže, tak tam stačí jen potřít nažinu pod křídlem, house má bohužel husté prachové peří. Zrovna bych se zeptal uživatele Bodlinka jestli nemá lepší fígl na aplikaci, můj postup je dost složitý ale nic pohodlnějšího jsem svého času nevymyslel.
0,2 mg/kg živé hmotnosti jakéhokoliv ptáka, když je pták malý, ředím si to fyziologickým roztokem - jeden díl ivomecu + devět dílů vody, případně ještě víc, ale pro drůbež stačí tohle ředění a člověk už nadávkuje všechno. Odhadovat a zaokrouhlovat nahoru.
No a dávám to normál do zobáku. Spolknout a hotovo.
Děkuji za odpověď, perorálně mě to nenapadlo. Ale jak to čtu připomnělo mi to, že jsem kdysi někde četl o perorálním podání bylo tam něco o špatné rozpustnosti ivomecu buď ve článku o kanárech nebo holubech to už nevím. Bylo tam tuším, že se má nejdřív rozmíchat v trošce lihu a pak následně v napájecí vodě. Příště jestli se mi vápenka vyskytne otestuju váš způsob, je určitě jednodušší.
Dobrý den,
letos mám po prvé housata landéská a u jednoho se mi vápenka, svrab objevil. Po přečtění mnoho diskuzí a dle přiložených obrázků se mi ji povedlo identifikovat právě podle postižení jednoho oka. Někdo v diskuzi radil použít mast opthalmo azulen okolo oka a do oka kolem a na zobák při silnějším postižení potírat rostlinným olejem. Oprovdu to zabralo po 3 dnech nebylo oko již červené a po 5 dnech se zdá být husa zdravá nebo o hodně lepší. Housese při této nemoci chová zcela normálně, nemá žádné příznaky jako apatii, únavu apod.
Jirka.
Dobrý den.
Mám měsíční husy. Mají to 4 ze 7 hus. Bohužel vypadají takhle. Myslíte, že se jedna taky o vápenku, prosím? Děkuju za radu. Matu.
Dobrý den, jak přesně se prosím SULKA (mám SULKA-K) na svrab aplikuje?
Stačí potřít jednou, nebo je potřeba potírat např.5 dní v kuse, každý den?
A jak často připravovat roztok? Naředil jsem 2% roztok SULKA-K, který na druhý den vyloučil nějakou usazeninu a 3. den místo žlutého průhledného je bezbarvý průhledný.
Takto 3 dny starým roztokem jsem potřetí natřel houserovi jedno postižené oko(které už vypadalo lépe) a jedno zdravé oko a 4. den mu slzí už obě dvě. Tak nevím jestli to je roztokem, nebo jestli dělám něco špatně. Jestli usazenina není náhodou čistá síra a neštípe ho v očích. Starší roztok totiž po sirovodíku není moc cítit, tak jak nový.
První den jsem mu otřel čerstvím roztokem obě oči i přes bulvu.3. den jsem se snažil bulvě vyhnout.
Děkuji.
A bělmo v očích má zarudlé. Má přístup k vodě v kbelíku i v rybníčku (kde je stojatá dešťová, nyní zelená voda, v které se rozrostly řasy).
Včera jsem mu to pro změnu namazal rostlinným slunečnicovým olejem, jak na fóru někdo psal, že na svrab zabere. Dneska ráno měl očko hodně zaplavený, ale už neměl v oku ze slz bublinky. Jenže se mě zase zdálo, že místa co běžně prochází nyní prochází značně nejistě, jakoby na oko začal špatně vidět. Nakapal jsem mu teda teď ráno umělé slzy a večer začnu mazat opthal framikoinem - nějaký starý jsem doma našel, tak to bude asi lepší než ten slunečnicový olej. Kdyby někdo věděl o co se jedná, dejte prosím vědět.
všude to tady píšou,2% rortok přípravku Sulka. A všichni že to pomáhá. když se někoho zeptám jak často to aplikovat, jestli roztok ředit vždy nový nebo stačí naředěný a používat jej několik dní, odpověď se nedozvím. No a pak paňmáma jako vy má leda blbý kecy. Co kdyby jste mě napsala nějakou rozumnou radu místo těch číčovin? Ten houser asi potřebuje pomoct, a když si přečtu názory na veterináře zde na fórech tak to taky není ono. Takovou číču za klávesnicí jako jste vy jsem vážně potřeboval. A ten houser asi taky. On je Framikoin optal na předpis, tak co mám asi teď o víkendu dělat? Teď Babo raď!

teda Hyblosi, chudák zvíře. CHUDÁK ZVÍŘE!
Do hajzlu, vápenka je nemoc kůže, máš snad pocit, že je nějaká změna na kůži v okolí očí?
To zvíře má zánět spojivek jak prase. A příčina klidně může být několik dní starý roztok síry a starý framykoin jako bonus.
Ještě chvilku to zvíře takhle samo domo léč a přijde o to oko třeba úplně.
A paní "rapotacko11", když se podívám na sérii komentářů které plodíte na celém fóru tak s odborností nemáte nic společného. jenom keci v kleci. Zánět spojivek je aspoň něco jasnýho, tak příště až bude někdo řešit 2% Sulka tak tam připište, že SE TO NESMÍ ZA ŽÁDNOU CENU DOSTAT DO OKA! "Žééé?". Keci že ho léčím samo domo beru, kdo to tak nedělá? Jen v těch internetových radách postrádám věcný popis - co, jak, jak často, co ne. Když se zeptám co mám dělat, nikdo neodpoví. Za dva dny mě pak leda všichni jebou. Když si přečtu názor na veterináře, vezmou si 2000tis a stejně není vyloučeno, že to zvíře pojde. Jo jo, všichni jsou chytří, ale konkrétní radu nedaj !

Hyblos
napsal(a):
A paní "rapotacko11", když se podívám na sérii komentářů které plodíte na celém fóru tak s odborností nemáte nic společného. jenom keci v kleci. Zánět spojivek je aspoň něco jasnýho, tak příště až bude někdo řešit 2% Sulka tak tam připište, že SE TO NESMÍ ZA ŽÁDNOU CENU DOSTAT DO OKA! "Žééé?". Keci že ho léčím samo domo beru, kdo to tak nedělá? Jen v těch internetových radách postrádám věcný popis - co, jak, jak často, co ne. Když se zeptám co mám dělat, nikdo neodpoví. Za dva dny mě pak leda všichni jebou. Když si přečtu názor na veterináře, vezmou si 2000tis a stejně není vyloučeno, že to zvíře pojde. Jo jo, všichni jsou chytří, ale konkrétní radu nedaj !
Hyblosi,
kdyby to bylo takhle jednoduchý, tak se lékařství nestuduje šest let na výšce.
A že nechceš mít síru v oku bys měl být schopen vymyslet sám...
Hyblos
Já vím to, že bych si to sobě do oka nedala.
Proto ani zvířeti.
Zánět v oku je velmi nepříjemný, oko pálí a bolí.
Obtěžuje to, je to utrpení, nedávno jsem to prodělala.
Odbornost ?
Můžu napsat jen své zkušenosti
a někdy reaguji opravdu hnusně
na odporný, hloupý dotaz...
Je jich tu dost.
Kecy?
Je mi těch zvířat líto.

A ano, takoví jako ty, to je poklad pro veterináře. Přijde to se zvířetem, který nejdřív léčil vším možným a nemožným podle toho, co vygooglil a co mu řekl Franta a Pepa, takže přijde se zvířetem totálně zmordovaným, zanedbaným, pět minut před smrtí, a co s tím má asi veterinář pak vymyslet, co?
S tím už kolikrát prostě nic.
Tak přiznávám jednu mou zásadní chybu - že jsem se přidal k idiotům tady na tom fóru a čerpal od nich informace.
Na to, že houserovi vypelichalo oko, že si ho drhne jako prase a tečemu z něj, jsem se měl vykašlat. Stejně tak, jak to bylo za našich babiček a dědečků. Buď ho to přejde, nebo pojde.
Chybama se člověk učí ale teď mám jistotu, že příště to tak budu řešit. Je to levnější, než jezdit s každým prdem na veterinu (samozřejmě lukrativní kšeft), a humánější, než mu to kurýrovat sám a celkový stav mu třeba i zhoršit.
Je to kruté, možná se vám to nebude líbit, ale je to tak. To je příroda, přesně taková, jakou ji pán Bůh stvořil.

Hyblos
napsal(a):
Tak přiznávám jednu mou zásadní chybu - že jsem se přidal k idiotům tady na tom fóru a čerpal od nich informace.
Na to, že houserovi vypelichalo oko, že si ho drhne jako prase a tečemu z něj, jsem se měl vykašlat. Stejně tak, jak to bylo za našich babiček a dědečků. Buď ho to přejde, nebo pojde.
Chybama se člověk učí ale teď mám jistotu, že příště to tak budu řešit. Je to levnější, než jezdit s každým prdem na veterinu (samozřejmě lukrativní kšeft), a humánější, než mu to kurýrovat sám a celkový stav mu třeba i zhoršit.
Je to kruté, možná se vám to nebude líbit, ale je to tak. To je příroda, přesně taková, jakou ji pán Bůh stvořil.
Vidíš?
To, že tady lidem jako seš ty radím zadarmo je taková forma masochismu.
Ještě chvilku mi blbečkové jako ty budou nadávat a vykašlu se na to.
Hyblos
napsal(a):
Tady - včera 21.27 hod - hezké vysvětlení...
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3037699/problem#a3465949.
Ono obecně sehnat něco na svrab je problém. Že jsem SULKU houserovi vetřel přímo do oka je moje začátečnická blbost. Tak jsem zjišťoval jak s prašivinou bojovat:
* V lékárně vám nic bez předpisu neprodají.
* Doktor vám žádný recept nenapíše, když se nejedná o vás.
* Veterinář vám taktéž žádný recept nenapíše, protože on používá svůj Stonghold. Je to pro psy a není to pro ptáky, ale podle hmotnosti by to prý nadávkoval. Samozřejmě napřed musí udělat vyšetření jestli se jedná skutečně o svrab. Pak teprve píchne injekci, která není určena pro zvířata ke konzumaci a ještě není vyloučeno, že to zabere a nebude nutné to opakovat (kšeft jak prase).
Z mého jednoznačně vyplívá:
* založit tak početný chov, aby mohl takto postižený jedinec ihned zkončit na pekáči a neroznášel to dále
Jelikož mám ale svou první chovnou páru, musím to nějak ukočírovat, takže jak se dostat k síře:
* Můžete koupit mletou síru, smíchat ji s lékařskou vazelínou a potírat. Síra je ve vodě nerozpustná. http://www.fichema.cz/sra-jemn-mlet-9985/813-sra-mlet-9985-such-1000-g-8592861007042.html
* Můžete koupit hnojivo SULKA, namíchat 2ml SULKA + 98ml vody a potírat (V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ TO NENATÍREJTE DO OČÍ, ANI V OKOLÍ OČÍ - hrozí zánět spojivek-červené oči- a ten pak léčit borovou vodou + mastí opthale).
* Můžete koupit hotovou sirnou mast a potírat (mám objednáno - je to jedinný medikament bez receptu co jsem našel) http://www.jukl.cz/p/sirova-mast
* Jako prevenci chci vyzkoušet SUPERSOLFOSOL, který se používá do vína - nalít to do koupacího bazenku (nemám vyzkoušeno).
-Ošetření je nutno znovu opakovat po 14 dnech - z vajíček svrabu se po této době znovu vylíhnou nový jedinci.-
Přestože jsem svrab zachytil zcela v počáteční fázy, vypelichání jsem se nevyhnul - ale může to být i důsledek mnou chybně zvolených postupů začátečníka a špatné léčby protože informací jak se toho spolehlivě zbavit je jak šafránu (ten kdo to ví, je na hospodářství a ne u internetu). Dále příjmám pouze věcné rady, kdo s čím má zkušenost (co není v tomto fóru ještě uvedeno). Fňukání a nabyflovaná skrypta mě nezajímají - s tím běžte na facebook.
Samozřejmě tohle všechno řeším v pozadí s líhnoucíma se housatama, takže pecka...
Tak mám od půlky týdne sirnou mast. Mastím jednou ráno, jednou večer. Zkoušel jsem si to máznout i do oka a nic to nedělá. Většina světlých strupů houserovi zmizela, ale kůže zůstala holá. Čím déle mažu tím se mu hlava více odpeřila a na hranici odpeření je vidět, že se dál odlupuje vrstvička kůže i s peřím. Pod peří se to moc vetřít nedá a navíc sotva to natřu, tak si to houser hned otře o křídla a omeje ve vodě. Ale sírou jde cítit.
Nedalo mě to a dneska jsem ho naložil a jel na veterinu. Paní na mě koukala jak z jara, co tam dělám s husou. Na druhou stranu zcela narovinu řekla, že pokud myslím svrabem vápenku, tak to v životě neviděla a nemá s tím žádnou zkušenost.
Dala mě na výběr:
*Buď mě předepíše mast, která ale když se dostane do oka tak může oslepnout - což mě samozřejmě nepomůže a mohu rovnou používat dále hnojivo SULKA
*Nebo mě napočítala Stronghold na 500Kč. Již od druhého veterináře jsem se ale dozvěděl, že Stronghold nebo Ivomec a to zvíře nesmíte už NIKDY pozřít (takže asi pěkný svinstvo co by si veterinář do těla nikdy nepíchnul a raději by svoje oči mazal Sulkou).
Léčbu jsem odmítl a housera si opět dovezl domů(myslím že i paní si oddychla). Byť mám housera zatím jako chovného, chovat ho jen proto, abych ho léčil a pak zakopal na zahradě mě přijde jako pitomost. Co jsem se však dozvěděl zajímavého: pokud na vodního ptáka začnu léčit krémy a masti, může mu prý trvale vypadat peří. Což se mě jeví jako docela dost možné, neboť čím víc jsem toho svého ptáka mastil, tím víc mu to peří vypadávalo Takže teď vypadá spíše jako kormorán.
Všechny masti jsem tedy odložil, borovou vodu jsem přestal používat (po borové vodě houser slzí jak vodotrysk) a přešel jsem na další alternativu:
Voda + jablečný ocet (5% kyselost) v poměru 30L vody : 100ml octu.
Husy se v tom ochotně koupou a zatím se zdá že bez vedlejších účinků. Vedle vaničky mám kbelík s čistou vodou, kde si mohou případně propláchnout oči (Dal jsem si to do očí a nic významného se nekonalo, v puse je roztok cítit lehce kysele).
preventivně i kvůli housatům ještě nechám chvíli ve vodě ten ocet. Jinak už na něj nic matlat nebudu a uvidím co z toho bude. Skoro si aji myslím, že kdybych to neřešil vůbec, možná by se z toho dostal i sám, jak tu kdosi o svojí huse psal. Kdyby teď neměl tak zvadlý oči tak bych řekl, že už mu nic není. No uvidíme. Hlavní je, že se zatím přestal škrábat a světlý strupy zmizely. A jestli znovu začne, tak začnu do vody přidávat ten oxid siřičitý. V zahraniční literatuře jsem četl, že oxid siřičitý přímo zabijí všechny stádia svrabu - vajíčko, larvu i dospělého jedince. Každopádně kdybych tu sulku natřel hned v prvopočátku mimo oči, mohlo být vyřešeno asi už dávno. Ale natíral jsem podruhé Sulkou a na oči si dával už pozor. Jenže si myslím, že houser si otře hlavu dvakrát o křídlo a do očí si to namatlá tak jako tak. Uvidíme, dám vědět jak se to vyvine.
Tak za 4 dny co jsem na něj nic nematlal se mu stav rychle zhoršil, takže jsem dnes ráno znovu natřel sulku a přistoupil jsem na poslední možnost - oxid siřičitý do vody. Dokud jsem na něj něco mazal, tak se zdál stabilizovaný. Ale teď po 4 dnech bez ošetření je uplně katastrofální. Už je vidět že hodně pohubnul, jedno oko trvale zavřené, druhé z půlky přiotevřené. Ještě zkusím v týdnu kontakt na jednoho veterináře co dělá drůbež a pak už nevím. Mám pocit že ta lokální léčba ten vývoj zastavila, ale zlepšení jsem nepozoroval. Navíc mě přijde že se mu zvětšila i spodní část pod zobákem. Jestli bylo znát nějaké zlepšení, tak to bylo tehdy, co jsem na housera poprvé natřel tu Sulku. A napadlo mě jestli ho nezačaly svrbět nohy, protože jednou stál na místě a rychle dupal na místě z nohy na nohu. Kdybych měl houserů více, asi bych ho už utratil.
Otázka je, zda léčíte opravdu svrab, nebo se jedná o něco jiného. Vápenka na nohou slepic mizí po 1-2 natřeních nějakou mastí. Slepice při tom nehubne a nejeví známky nemocnosti. Husy chovám a toto se mi doposud nestalo. Jediný problém byl okolo očí s larvami klíšťat u malých housata vypuštěných brzy na pastvu do vysoké trávy. Bohužel mám pocit, že pokud hubne, tak to asi nedá. Já, kdykoliv jsem se pokoušela léčit nemocnou husu, která hubla, tak to vždy skončilo smrtí. Navíc je riziko, že se to následně dostane na housata. Já bych to řešila radikálně. Z housat si necháte nového housera. Dana.
Zkusím ještě zítra veterináře, který by měl dělat drůbež, jestli bude mít ivermektin nebo moxidektin. Podle toho co tu lidi popisují tak to začlo jako typická vápenka - lehký otok víček na jednom oku, s jemě vypadaným peřím okolo, neustálý škrábání se a uslzené oko. Podle mě mu to zalezlo hlouběji do kůže. Jestli u dalšího veterináře nepochodím tak přistoupím na toho nového housera, jen si nejsem jistej jestli ho husa přijme, když je na tohoto už zvyklá. Bude mě to trochu mrzet, je to nerozlučná dvojka, ale co už...
Tak byl přímo u mě veterinář, který chodí k nám do družstva. Podle toho co jsem mu popsal do telefonu tak říkal vápenka. Ta Sulka tu kůži prý pěkně vyčistila, ale že jsem mu to vetřel do oka tak to jsem samozřejmě neměl. Asi do toho prý dostal nějakou místní infekci, ale že se uvidí. Říkal, že léčba se sírou funguje, ale je na dlouho, a že jsem parazita úplně nezabil a žije dál v kůži. Natáhl mě do stříkačky vodičku (předpokládám něco od ivermektinu) a tou mám holý místa na hlavě za 3 dny jednorázově natřít - až z kůže vyprchá síra ze Sulky. A mám dávat bacha na oči a za 14 dní to mám potřít znovu. Pak že se uvidí a že na utracení je ještě času dost. A kdybych to řešil příště tak ve zverimě mám koupit sprej Arpalit a tím postižený místo nastříkat.
Našel jsem ho např. zde:
https://www.pescora.cz/arpalit-neo-kozni-sprej-150ml.html?utm_source=google_merchant&utm_medium=product&gclid=EAIaIQobChMI-YaH2ebm2gIVF2YbCh1UWARuEAQYBCABEgJbu_D_BwE
Jinak k informacím co jsem posbíral jinde: Ivomec má ochranou lhůtu na konzumaci masa pro skot a ovce od 30 do 60 dní. Takže si myslím, že i pták bude po roce konzumovatelný. U strongholdu je výslovně napsáno: Není určen pro potravinová zvířata.
Tak po 4 dnech bez ošetření oči splaskly a víčka může houser zase používat(poslední nátěr Sulkou před 4 dny). Nicméně se vytvořila další vrstva odlupující se kůže. Co mě nepřekvapilo, a již cca 14 dní pozoruju škrábající se husu, tak husa už to chytla taky. Dnes jsem ošetřil vodičkou od veterináře oba dva a za 14 dní to mám zopakovat. Chtěl jsem preventivně ošetřit i 14-denní housata ale prý to není vhodné - jsou citlivá.
Na obě dvě husy jsem spotřeboval cca 1,5ml. Stříkačky jdou opravdu ztuha a je potřeba na ně tlačit velkou plynulou silou, jinak to vyhrkne všechno ven. Já si to vytlačil do vršku od PET láhve a namáčel do něj vatovou tyčinku a následně potíral. Tak jsem zvědav, co bude.
Jsem rád, že se to tady znovu otevřelo. S vápenkou u housera jsem bojoval skoro celou zimu.
Použil jsem Sulku - bez velkého úspěchu
Sírovou mast - žádné velké zlepšení
Řepkový olej - vůbec žádné zlepšení
To už měl houser holou celou hlavu, vypadal jako sup.
Pak jsem použil olivový olej a konečně nastal zvrat s tím, že nyní už to na něm není ani poznat.
Bohužel to na jaře po vysezení housat chytly obě husy, jedna velmi slabě a druhá dost - měla už holinu od oka až po zobák.
Zase jsem použil olivový olej a tentokrát i Ivomec - kapku pod křídlo, jak tady někdo psal.
Pak jsem husám ještě nastříkal krky přípravkem Reudanon - měl by to být repelent proti roztočům, včetně klíšťat a zákožek.
Jedna husa už je úplně OK, druhé se již holina opeřuje.
Bohužel to chytla i housata a tam je průběh daleko závažnější - dostala Ivomec pod křídlo, olivový olej i Reudanon a žádná velká sláva, mají to pořád a žádné velké zlepšení se nekoná.
Některá začala navíc kulhat až nemohla vůbec na nohy - ráno běhala, večer se už nepostavila a druhý den uhynula.
Tak jsem minulý týden v sobotu nasadil přípravek na odčervení Flimabend, od té doby se problém s chůzí neobjevil.
Vápenka u nich však zatím zůstává.
Reudanon funguje docela dobře proti klíšťatům, kterých měla housata spoustu. Nefunguje však 4 týdny, jak se na přípravku píše, ale s jistotou tak týden.
Drůbež chovám od podzimu a s jistotou 20 let se na pozemku drůbež nechovala. Chovatelé, od kterých mám husy, perličky a slepice je mají ve výběhu také pohromadě, ale prý žádné problémy nemají. tak nevím, čím to může být.
Tak to jsme na tom naprosto stejně ve všech směrech. S tím rozdílem, že u mě se vápenka objevila až na jaře - jediná souvislost kterou vidím je to, že na jaře se mě do husníku prohryzali myši a chodili cca měsíc do zásobníku na krmivo, než se mě je podařilo pozabíjet - bylo jich tuším 6 nebo 7. Velké + mláďata.
Dnes nastal den "D" a musel jsem po 14 dnech zopakovat potěr "asi" Ivomecem (zapomněl jsem se veterináře zeptat na název ale myslím že na 90% Ivomec). Byly to malý "jatka" - tu zvukovou kulisu tomu dával řev housat, syčení husy i housera.
Houser - po týdnu od 1. Ivomecu se odloupala další vrstva kůže, splaskly oči. Dnes je hlava jako lusk, oči jako rys, dokonce se mu zprůchodnila skoro ucpaná nosní dírka a jediná vada na kráse jsou lysiny kolem očí a čelní pleš - jako mám já. Dnes dostal 2. Ivomec.
Husa - lysinky od obou očí směrem k zobáku, které už pomalu zarůstají. Dnes dostala 2. Ivomec
Housata - asi 3 z 6 mají jedno/dvě oko na víčkách opuchlé, škrábání a jak jinak - určitě vápenka. Ivomec dostat nemůžou, protože jsou mladá, tak jsem namýchal Sulku a úplně všem jsem vatovou tyčinkou natřel víčka a zobáky - tak aby se Sulka nedostala do oka ani do nosní dírky.
Důležitý postřeh: Stejně jako houser v prvopočátku, všechny napadený housata měla znatelně horký zobák. Pro mě jednoznačně zásah přírody. Roztoči Variozy u včel nevydrží 2hodiny +40°C. Husy se podle mě roztoči svrabu takto brání. Je krásně vidět, jak jsou napadená housata ve 3.týdnu oproti ostatním o hodně menší -> získanou energii nespotřebují k růstu, ale k vytápění těla aby se uzdravila. Předevčírem jsem se díval, jak mají některá housata oči ulepená. Dneska když jsem je mazal, tak jsem si říkal, že to ani tak hrozný není. Takže bych řekl, že se z toho možná i některá sama dostanou.
Až narazím na Arpalit za cenu kolem 70, - Kč tak jej koupím - ten s mechanickou pumpičkou, abych si mohl odčerpat do vršku z PET lahve a vatovou tyčinku do ní namáčet místo do SULKY.
Další věc - dezinfekce husníku, kurníku:
Původně jsem ji neplánoval ale v zoufalosti jsem na to přistoupil. Lámal jsem si hlavu jak na to, už jsem míchal vápno a pak si vzpomněl na oxid siřičitý - hubí všechna stádia svrabu.
Takže sežeňte síru - buď sirný knot, nebo sirnou svíci, nebo práškovou síru (vyjde nejlevněji, v Ostravě 25kg pytel za 650Kč).
Dávkování: na 10m2 podlahy 0,5kg síry.
Místnost musí být alespoň základně utěsněná. Síra po zapálení teče jako "voda"! Umístěte svíci nebo prášek do plechovky, kde se může tavit a hořet. Zapalte a odejděte.
Doba: po vyhoření celé síry musí zůstat místnost 2-4 hodiny v dýmu. Pak můžete vyvětrat. Dezinfekci udělejte ráno, aby jste stihli za den rychle vyvětrat a znovu ubytovat drůbež.
Hořením síry vzniká oxid siřičitý - celé grooo této operace.
Oxid siřičitý je bezbarvý plyn, těžší než vzduch, štiplavé vůně. Vyhýbejte se mu. Já jsem to dělal poprvé a spálená síra mi připomínala mládí a blbnutí s petardami a dělobuchy. Hlídal jsem za okénkem aby mi nechytlo seno na podlaze. Samozřejmě mezi deskama u okna to netěsnilo a sem tam jsem si čichnul - ale nevadilo mě to, prostě nostalgie z mládí. Za 6 hodin (večer kolem půlnoci) jsem se probudil, závratě, úzkosti, zmatenost, bušení srdce. Moc dobře jsem si pamatoval na tu síru odpoledne takže jsem věděl která bije - jednu chvíli jsem dokonce zvažoval, že si zavolám záchranku, ale nakonec jsem se trochu vyklidnil, pustil si rádio Proglas, začal jsem se modlit a u toho jsem nakonec usnul. Ráno jsem se probudil už OK, ale sušáka v puse jakýho jsem v životě nezažil -> naleptaný sliznice. Takže zapálit síru a fakt pryč, aby to člověk ani necítil.
Trochu mimo téma typ č.1: od ostatních chovatelů jsem se dozvěděl, že dělat husám automatická dvířka na zavírání nemá význam, protože si chodí spát kdy se jim zachce, a kam se jim zachce. Já mám husy od podzimu a za 6 měsíců se mě zatím nestalo, aby nocovaly venku. Vždycky si večer poslušně zalezou a pak po setmění mě elektronika sama zavře. Ráno po rozednění zase sama otevře. Už to naprosto spolehlivě staré husy samy učí malá housata To že husy mají svůj domov rády si vysvětluji jedinou věcí - prvních 3 dny po přivezení jsem je nechal pořád zavřené. Dále mám prosklenou střechu z polykarbonátu, kde je ve dne krásně světlo a místo. Takže 1. měsíc husy samy vůbec ven nevylezly. Podle mě je ta prosvětlená střecha důvod, proč se tam husy rády vrací.
Typ č.2: Aby v zimě nezamrzla ve vědru voda, dal jsem tam 2 žárovky 12V 21W, starou nabíječku na notebook přes termostat z bojleru - protizámrazová poloha na +5°C. Ani v -20°C voda nezamrzla. Žárovky a drátky do vhodné ochrany, husy jsou zvědavé a klovou co můžou.
Toto mě připomnělo další věc: roztoče svrabu hubý UV záření. Kdybych dnes stavěl husník - udělal bych podle možností jednoznačně střechu skleněnou ke slunci, jako na skleníku - přes den husy na louce, v husníku nesnesitelný vedro a UV = smrt pro roztoče svrabu. Musí to být obyčejné sklo - polykarbonát má UV filtr. Kam nechodí slunce, chodí lékař. A taky co jsem zjistil tak roztočům vadí průvan, takže jsem teď začal husník(i peřiny z mojí postele) každý den větrat. No a něco podobného chci v budoucnu naaplikovat i na včely - už se tím v ČR také zabývají.
Nyní se husám musím věnovat cca 30 minut týdně: vyměnit podestýlku a doplnit vodu do 2 15-ti litrových zásobníků na vodu. Stavím už i druhý husník, druhý oddělený chov. Střechu zase polykarbonát, ale směrem na jih (bude teplo, nebude UV). Myšlenka se sklem přišla později než objednávka na "plast"
Ještě by mne zajímala jedna věc: Dřív měl houser spodní část zobáku prohnutou od shora dolů. Nyní má spodní část vyboulenou - jakoby mu narostl "podbradek". Toho samého jsem si všiml i u jednoho nemocného housete (které je nyní oproti zdravému houseti velikostně přibližně poloviční). Mají vaše nemocné husy něco podobného, nebo je to u hus normální?
Tak u mě je to zatím už dobrý. Potírání Ivermektinem zabralo. Jedno z nemocných housat je hodně zaostalé (to co mělo podbradek), ale to může být i tím, že jsem jim nedával žádné vitamíny (teď mám ADE do vody a podle toho co píšou v letáku, tak nedostatek těchto vitamínů může mít trvalé následky na růst). Svrab je zatím pryč, houser je už zarostlý a zcela bez následků.
Tom_07

XXX.XXX.99.215
Ahoj do tohoto vlákna to nepatří já vím ale mám slepici maransku a mám fakt blbou otázku ale neměla by mít hnědá vejce místo bílích?

Tom_07
napsal(a):
Ahoj do tohoto vlákna to nepatří já vím ale mám slepici maransku a mám fakt blbou otázku ale neměla by mít hnědá vejce místo bílích?
Jestli snáší bíla vejce, tak to není maranska