Zdravím, prosím vás jak se máme zbavit, nebo alespoň omezit ty smečky potkanů, které se přemnožili a jsou tak oprsklý, že se tu v klidu prohání i ve dne..Jsme na polosamotě, jenomže hned vedle stojí čistička odpadních vod tak se obavám, že se těch nestvůr nezbavíme nikdy.Dokud tam pracoval pán ze sousedství, tak to průběžně likvidoval nástrahami, staničkami, apod.Jenomže již rok je v důchodu, tak tam jezdí někdo z města a potkany mají na háku.Neskutečně se přemnožili a přesídlili snad i k nám + je vídám přebíhat od čističky kolem potoka k nám.Běžně je potkávám ve sklepě, mají chodbičky u koz a teď si je vybudovali i u kurníku a jelikož jsme očekávali líhnutí kačen, všechny díry jsme zasypali jedy a zadělali.Ty mrchy si udělali díry jinde a vyloženě čekají kdy půjdu krmit aby si to od nosili pryč a je jim jedno, že tam ještě jsem.Včera jsem ráno na rychlo jela k dr.(rizikové těhotenství), takže jsem šla krmit až kolem 10h po návratu.Ty bestie si odnesli aspoň dvě týdenní kachňata, když jsem jim nenaservírovala snídani v obvyklou dobu!Kachnu s malými jsem vzala domů a nechala tam jen měsíční kuřata s kohoutem.Dnes budeme betonovat v kurníku podlahu i podezdívku (jinak je zbytek stěn ze dřeva), ale nevím na jak dlouho to vydrží než se dostanou i přes to, nebo si vymyslí jiné cesty.Nemůžu na zahradě ani nic zasadit..už několikrát jsem našla semena vyhrabaná a ožraná.tak sazenice byly v truhlíkách na terase a ráno jsem to našla zase rozhrabané, zničené.Jedovaté obilí mizí, ale potkani neubívají, do pastí se jich taky několik chytili, ale jsou opatrní a většinou chodí po 2-3ks takže ty další do pastí pak nejdou.Pes jim nevadí, on je ale starý tak ho to nijak nevzrušuje.Máme zamluvené dvě kočky, zatím jsou malé, ale třeba tu pak něco odpoví nebo aspoň potkanům návštěvy znepříjemní.Ale už fakt nevím co dál, nebudu moct potom nechávat ani mimčo spát na zahradě na vzduchu, když se tu ty svině prohání i ve dne.S chovem zvířat taky skončit nechci, když jsem se sem kvůli zviratum stěhovala.poradte co s tím, takhle všechno akorát sežerou, zabijou, zničí..nenávidím je!
jo

XXX.XXX.248.32
Jediné co by mohlo pomoci je:
zvukový plašič hlodavců na baterii pracující na nízké frekvenci v kombinaci s gelovou nástrahou, která musí být vytlačena z tuby všude tam odkud ty mrchy vylézají.
Nalepí se jim to na packu a pak si jí musí čistit- olizovat a tím skončili !
Jiné účinější řešení není možné při neustále nových a nových nájezdech nekonečného množství potkanu, které láká mj. zápach čističky ov.
Samozřejmě to bude něco stát, ale nedá se nic dělat - je to prostě tak !
V první řadě se obraťte na majitele čističky, aby prováděl pravidelnou deratizaci. Jestli nebude vstřícný zajděte na příslušný obor životního prostředí a požádejte o pomoc.
K samotné likvidaci asi tolik, je to válka. Je potřeba pozvat odborníka deratizéra, ten ví kam položit návnadu a kdy udělat další deratizaci. Pak si pořiďte nového psa, nejlépe některého z teriérů a vzduchovku. Nemusíte ho zabít, stačí zranit a potkani ho vyženou protože nesnesou nemocného jedince. Střídat jedy, prevíti si na ně zvyknou a místo jedu pomáhá mouka smíchaná se sádrou 1:1 no a v neposlední řadě pastičky a sklopce. Já jsem se s nimi potýkal několik let, nyní už mám klid. Neni to ale moji zásluhou, pravděpodobně mám na hospodářství kunu a ta to od potkanů vyčistí. Říká se že kde kuna bydlí tam neloví a asi bude na tom něco pravdy, zatím nic nezamordovala, jenom jinou kunu která se asi chtěla u nás usadit. Tak úspěšný boj.
Taky se přikláním k nějakému teriérovi a jestli jste někde na samotě i dva. Já mám perfektní kočky, staré potkany sice nechytí, ale loni vychytaly 9 mladých odrostlejších potkanů. Mám dvě kočky a když mají koťata pokukují i po slepicích, zato naši kocouři jsou leniví až hrůza a to nejsou kastrovaní. A samozdřejmě pod všechny kukaně granule tak aby se k nim nedostaly slepice a kačeny. Je to nekonečný boj a to nejsem u čističky.
Pozor ale na ty jedy, až budete mít kočky, aby se neotrávily pozřením přiotráveného potkana. Něolikrát jsem již četl o účinnosti výše zmiňované mouky a sádry. Potkan po pozření dostane žízeň, napije se, sádra mu ztvrdne ve střevech a to ho zabije. Takto zlikvidovaný potkan pak není nebezpečný pro predátory, kteří Vám v boji proti němu pomáhají.
Osobně mám dobré zkušenosti s kočkami. Doma jsme měli několikrát párek potkanů v kompostu. Vždy když měli mladé, kočka je všechny spolehlivě zlikvidovala. V práci jsme měli kočku s koťaty, udržela potkany na rozumné míře v celém asi 100 metrů dlouhém kravíně. Ovšem pouze do doby, než se otrávila i s koťaty potkany otrávenými po povinné deratozaci. Bez kočky pak byl kravín po čase potkany zaplaven.
Jsem pro ty psy a kočky - první kočky, a pak teriéry. Aby teriéři nezlikvidovali i koťata.Koťata i štěňata musíte určitě než odrostou hlídat i před potkany.
Děkuji moc všem jedovaté zrní zkrmíme než tu budou kočky a o dalším psovi jsme stejně uvažovali, tedy spíše jsme chtěli velkého hlídače k domu, ale nebráním se i menším plemenům, třebaže jen hlásičům.Máme starého jezevčíka a hluchou starou ohařku..ti jsou nepoužitelní jak hlídací, tak lovící.Dnes tedy začnu přidávat k pohoštění sádru s nějakou mňamkou + na noc pasti (až všechna zvířata zavřu).No a nejspiš se obrátím i na Chevak ať si v tom semeništi potvor ČOV provedou deratizaci, nebo to aspoň nějak průběžně likvidujou ať se to tam tak nemnoží, nebo se fakt bojím dne, kdy se nám ty mrchy dostanou až do baráku.Ono stačí že na mě čumí X potkanů když jdu do sklepa jen přiložit do kotle..natož to mít doma!
Zdravím.Taky jsme dlouho bojovali s potkanama.Poslední kapka byla když mi zamordovaly mladé králíky.Byl to fakt nechutný pohled.Dlouho jsem se vyhýbala jedu, ale nakonec jsme ho koupili a za týden bylo po nich.Jsou to takové růžové sáčky a je tam psané, že když to sežere domácí zvíře tak to vyzvrací.Myslím, že se to jmenovalo ratimor.Samozřejmě jsem tu návnadu dávala tak, aby se k ní pes nebo kočka nedostali.Nejlépe do nějakých skulin kama chodí.Působilo to tak, že přesně po 6-7dnech zdechli.Je to fakt super.Pak jsme jen odklízely zdechliny.Po dobu co to žerou jim to ředí krev a pak mají pocit žízně tak se stahujou k vodě.Potom jak je po nich tak tělo hned vyschne a vypadají jak mumie.
jo

XXX.XXX.248.32
Neustálé nájezdy potkanů nových a nových řeší shora uvedený můj příspěvek.
Když pročítám ostatní např. s deratizérem, sádra atd. tak se jedná pouze o momentální likvidaci části přítomných hlodavců. Nejedná se o trvalé odpuzení hodavců nových a nových od daného prostoru.
Takže závěrem : ať si každý udělá podle sebe
Všichni brečí kolik mají potkanů a nikdo se nad tím nezamyslí jak to řešit. Jed je nesmysl. Mimo to, že to je neetické tak to ohrozí i kočky a jiné šelmy co otráveného potkana sežerou. A když jich pár padne tak z okolí naběhnou další! Přitom naši předci vyšlechtili mnoho plemen přímo na lov potkanů. Některá se stala klínovýma jako např. krysařík a do ostré akce s potkany bych ho nedával. Ale jiná jsou 100%. Třeba malí teriéři. Ten pes jak chytne pár potkanů tak po nich jde. A potkany vytlačí z celé zóny definitivně. Musí to být malej pes max. jack terrier a hodně ostrej.
Tak jedy určitě dávat nebudu až tu kočky a nový pes budou, ale tu namíchanou sádru ano.Zkusila jsem ji rozmístit v mističkách a mizí..vedou od toho i bílé cestičky.Jednu jsem nechala i na verandě u vchodových dveří a na podlaze jsou zřetelně vidět celé stopy..a celkem velké Jinak jsme se rozhodli pro pořízení hrubosrstého foxteriéra..+ ty kočky aby byly spolu od mala a pes byl na ně zvyklí.Ono bydlení vedle čističky je blbý v tom, že se potkanů nezbavíme asi nikdy, oni zimou tam, ale nájezdy dělají k nám ve velkém a škodí jak můžou.Pes s kočkama snad něco průběžně bude likvidovat a pobyt u domu jim znepříjemní..
Ne-chovatel

XXX.XXX.121.30
Nejsou náhodou teriéři dost hákliví? Určitě zvládnou nemoci od potkanů?
Nedávno jsme buďto od potkana (kterého právě chytla kočka), nebo ze starého kuního hnízda, dva dni marodili (stačilo pořádně spán k čemuž jsme byli nemocí nuceni) já i kočka. A to kočka jich pár do roka chytne, i prožene kun a nikdy z toho nic nemáme, kočka potkany i žere (z čehož jsem nešťastný, ale sebrat si je nedá, chodí mi je jen hrdině a z rozumné dálky ukazovat, nejradši by je ale žrala v baráku).
Naposledy jsem byl nemocný od potkana v dětství, když jsem ho chytil za ten jeho prašivý ocásek.
Možná by pomohlo mít na pozemku krysy, ale ne žijící v kanále ale normálně v krajině. Oni by je ti potkani ale stejně jednak vytlačili a jednak by i ty krysy mohli chtít začít bydlet ve stoce. Ne, je to utopie a píši to jen pro zajímavost.
Nám tu asi jeden rok žila krysa (dnes již naprostá vzácnost, od té doby už jsem krysu neviděl, jen potkany) asi vyvedla i vícery mladé, pod takovým stromem ve vysoké trávě, relativně jen kus od chodníku, minimálně rok, a vůbec jsme o ní nevěděli ani nebyly nikde vidět škody od nich. Chodívaly asi žrát do zahrad, lidem se vyhýbaly.
mexin
napsal(a):
Tak jedy určitě dávat nebudu až tu kočky a nový pes budou, ale tu namíchanou sádru ano.Zkusila jsem ji rozmístit v mističkách a mizí..vedou od toho i bílé cestičky.Jednu jsem nechala i na verandě u vchodových dveří a na podlaze jsou zřetelně vidět celé stopy..a celkem velké Jinak jsme se rozhodli pro pořízení hrubosrstého foxteriéra..+ ty kočky aby byly spolu od mala a pes byl na ně zvyklí.Ono bydlení vedle čističky je blbý v tom, že se potkanů nezbavíme asi nikdy, oni zimou tam, ale nájezdy dělají k nám ve velkém a škodí jak můžou.Pes s kočkama snad něco průběžně bude likvidovat a pobyt u domu jim znepříjemní..
Dobrý den,
mám chov umístěn v sousedství bývalé pekárny. Když se pekárna rušila a potkani ztratili zdroj potravy, rozlezli se po celé čtvrti. Skutečně na ně opravdu spolehlivě nepůsobí vůbec nic. Hodně je redukovali kočky, ale je třeba si pořídit koťata skutečně od polodivokých "venkovních" koček. Ne nějaká vymazlená koťátka ze škrabadla v obýváku. Nejlépe mají zachovány lovecké pudy právě takové ty "kravínové" populace koček. Štěňátko také shánějte z nějaké pracovně vedené linie. Mnoho i původně pracovních plemen je dnes chováno pouze na exteriér a jako domácí mazlíčci. Z takového štěněte nikdy lovec potkanů nebude. Spíše než foxteriéra bych doporučil Jagdteriéra. Je rozšířenější než foxteriér a většina psů je lovecky vedených. Ale to záleží na vás. Hlavně již od štěněte a koťat dodržujte se schopným veterinářem perfektní vakcinační program, jinak žádný lovec potkanů dlouho nepřežije. Leptospiróza je nejčastěji přenášena právě potkany. Tak ať se daří a potkani vám nezkazí radost z chovatelství... S pozdravem J.S.
Včera nám pošla korela.Snášela vejce, tak jsem ji nechala až se snášením skončí abych ji je pak vzala, protože nebyla oplozená.Ale mezitím pošla a zůstala nám korela jen jedna.Tu jsme vzali domů at není sama, jinak byly v maxi kleci na terase.Dnes ráno jsem ji chtěla hned zahrabat i s vajíčky, ale vajíčka nikde.Korela byla uložená v krabičce mimo klec, ta nezmizela, ale nějaký pažravec si do otevřené klece pro vajíčka vlezl.zrní zůstalo nedotčené, tak nevím jestli i toto mají na svědomí potkani, nebo něco jiného.Zase ale myslím, že potkan by odnesl\sežral i to zrní, ale to zůstalo.Ale zase kvůli potkanům byla klec na vysokém plastovém podstavci aby nahoru nevyskočili, protože by se protáhli mřížkama a bylo by po ptácích.To bylo teda OK, dokud jsem tu prázdnou klec nenechala přes noc otevřenou, tak nevím jestli tam teda vlezlo něco jiného a mimo potkanů nás navštívilo něco, co si v pohodě do té klece vyskočilo.Napadlo mě, že to byla třeba kuna, která škodila u souseda (cca 200m od nás), ale ten si v sobotu přivezl štěně křepeláka, tak jestli teda nepřesídlila k nám.On je to mladý myslivec a psa nechal už venku aby si nezvykl spát v domě, tak dělal v noci slušný virvál..mě to nevadí, ale té kuně to asi vadilo, nebo už nevím..My toho psa s kočkama musíme pořídit co nejdřív jinak se nám sem nastěhuje všechna havěť z okolí.
jo

XXX.XXX.248.32
Mě se zdá, že vy si chcete víc povídat, než jaké činíte skutky.
Mexin- tak jak píšete, že likvidujete potkany je oničem !
Zadala jste příspěvek do diskuse, který má zcela jiný charakter vůči vašemu následnému postupu!
Tak nevím kde je pravda.
Děkuji.Od ratimoru tu mám to obilí které jim zatím zkrmuju a mizí...sypu ho i do misek se sádrou..do rána je všechno pryč.Po polštářcích se podívám hned jak pojedeme do města.Včera byl někdo od deratizace v čističce a domlouvali se na nějaké objednávce, tak snad tu havěť taky začnou konečně řešit..
PavlínaTicha

XXX.XXX.186.225
Zdravím, asi máme na půdě potkana. Pořád tam něco rachtí a kouše. Zkoušeli jsme tam dát pastičku, ale nic se nechytlo a kousání je pořád slyšet. Na http://www.homezin.cz/media/jak-se-zbavit-a-vyhubit-potkany jsem se dočetla, že existují pilulky, které když potkan sežere, tak zemře. Jsou s okamžitým účinkem nebo se zpožděným. Máte s tím někdo zkušenost? Bojím se, že někam zaleze, tam umře a bude to všude smrdět :(.
PavlínaTicha
napsal(a):
Zdravím, asi máme na půdě potkana. Pořád tam něco rachtí a kouše. Zkoušeli jsme tam dát pastičku, ale nic se nechytlo a kousání je pořád slyšet. Na http://www.homezin.cz/media/jak-se-zbavit-a-vyhubit-potkany jsem se dočetla, že existují pilulky, které když potkan sežere, tak zemře. Jsou s okamžitým účinkem nebo se zpožděným. Máte s tím někdo zkušenost? Bojím se, že někam zaleze, tam umře a bude to všude smrdět :(.
Dobrý den, jestli je to na půdě, tak bych to spis viděl na kunu.To šramoceni tomu odpovídá.
mexin
napsal(a):
Zdravím, prosím vás jak se máme zbavit, nebo alespoň omezit ty smečky potkanů, které se přemnožili a jsou tak oprsklý, že se tu v klidu prohání i ve dne..Jsme na polosamotě, jenomže hned vedle stojí čistička odpadních vod tak se obavám, že se těch nestvůr nezbavíme nikdy.Dokud tam pracoval pán ze sousedství, tak to průběžně likvidoval nástrahami, staničkami, apod.Jenomže již rok je v důchodu, tak tam jezdí někdo z města a potkany mají na háku.Neskutečně se přemnožili a přesídlili snad i k nám + je vídám přebíhat od čističky kolem potoka k nám.Běžně je potkávám ve sklepě, mají chodbičky u koz a teď si je vybudovali i u kurníku a jelikož jsme očekávali líhnutí kačen, všechny díry jsme zasypali jedy a zadělali.Ty mrchy si udělali díry jinde a vyloženě čekají kdy půjdu krmit aby si to od nosili pryč a je jim jedno, že tam ještě jsem.Včera jsem ráno na rychlo jela k dr.(rizikové těhotenství), takže jsem šla krmit až kolem 10h po návratu.Ty bestie si odnesli aspoň dvě týdenní kachňata, když jsem jim nenaservírovala snídani v obvyklou dobu!Kachnu s malými jsem vzala domů a nechala tam jen měsíční kuřata s kohoutem.Dnes budeme betonovat v kurníku podlahu i podezdívku (jinak je zbytek stěn ze dřeva), ale nevím na jak dlouho to vydrží než se dostanou i přes to, nebo si vymyslí jiné cesty.Nemůžu na zahradě ani nic zasadit..už několikrát jsem našla semena vyhrabaná a ožraná.tak sazenice byly v truhlíkách na terase a ráno jsem to našla zase rozhrabané, zničené.Jedovaté obilí mizí, ale potkani neubívají, do pastí se jich taky několik chytili, ale jsou opatrní a většinou chodí po 2-3ks takže ty další do pastí pak nejdou.Pes jim nevadí, on je ale starý tak ho to nijak nevzrušuje.Máme zamluvené dvě kočky, zatím jsou malé, ale třeba tu pak něco odpoví nebo aspoň potkanům návštěvy znepříjemní.Ale už fakt nevím co dál, nebudu moct potom nechávat ani mimčo spát na zahradě na vzduchu, když se tu ty svině prohání i ve dne.S chovem zvířat taky skončit nechci, když jsem se sem kvůli zviratum stěhovala.poradte co s tím, takhle všechno akorát sežerou, zabijou, zničí..nenávidím je!
Dobry vecer pani zlatà, sucitim s vami ja sàm som do deratizàcie dal desiatky tisic, nakoniec pomohla kombinàcia jedy, terièr a macky ale je to boj, vyskusal som mnohè babskè recepty nic elektronicky plasic bol cca od potkana dva metre ked som foto poslal predajcovi vràtil mi peniaze je dy striedat nemà zmysel v 95%jedov co su na trhu je ucinna làtka bromabiodol coje chemia ktorà zabranuje zrazanlivosti krvi, protijed je vitamin K, a ako horal pise spràvca cisticky je povinny zo zàkona deratizovat obràtte sa na prislusny uzpz, uvàs treba zacat bojovat otràvenè zrno nepomàha je treba kupit jed s predlzenym ucinkom alebo este lepsie zavolajte odbornika ten vàm poradi v lepsom pripade namiesa jed oni maju profesionàlne tie vy nekupite, cize moja rada deratizèr profik, potom macky pes a jed on vàm spràvny deratizer zabezpeci.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den.
Mě se velmi osvědčil RACUMIN FOAM.Je to pěna ve spreji,která se aplikuje kudy potkani chodí.Ulpí jim to na srsti, tu jsi pak čistí a je postaráno.Jedině takto jsem zlikvidoval i staré kusy potkanů.Věřte že jsem také vyzkoušel vše možné a jen díky tomu nemám potkany.Důležité je zjistit cesty kudy chodí a to nejlépe v noci,kdy jsou velmi aktivní.

https://www.youtube.com/watch?v=-a-jU5xJzac
těch pastí tam bylo víc.

Oni ti hadi, co se týká likvidace myší i větších vůbec nejsou špatní ani u nás. Jednou jsem z pařeniště vyháněla většího hada a asi aby byl rychlejší vyzvrátil 4 polostrávené hryzce, takže s potkanem by si poradil taky. Já jim na u nás na poli dělám hromady ze starého sena a větví a myslím že to taky částečně může pomoct. Bát se hada je předsudek, taky nejsem nadšená a leknu se, když odněkud vyjede, ale vlastně nevím co v sadu máme, jestli zmije nebo užovky, nicméně vždycky mají snahu se mi klidit z cesty, tak mi nevadí a rozhodně nikoho z nás nikdy nic nekouslo. Potkani mi vadí podstatně víc, než jakýkoli i jedovatý had.
Zmije dorůstá tak třičtvrtě metru, většinou však 50 cm a na hlodavce je ras. Užovka může mít i 120 cm, hlavně samice a byly už zaznamenány i exempláře 150 cm. Potrava užovky je spíš obojživelníci a ryby. Takže užovka na zahradě nemusí být k užitku, protože vám vychytá žáby a ty požírají slimáky a hmyz. Je to jenom můj názor, nejsem herpetolog.

No vida, tak jsou to zmije, já to tušila, nějakou vodu tam máme, ale tolik jí zas není.
Na mne jednou vypadla macatá zmije ze slámy,když jsem ji házela do fukaru,tak jsem ji tak bezmyšlenkovitě nabrala na vidle a hodila do zahrádky.No,potom se mi to nějak rozleželo že děti a tak a radši jsem ji zas odchytla a v kýblu odnesla na pole.Ale ropuchy mám ráda a jednu velikou jsem vídala vždycky na stejným místě večer u kurníku,kdoví na co tam číhala
zdravím.vzhledem k tomu,že jsem za celý život živou zmiji neviděl,je jako likvidátor potkanů vzhledem k početnímu poměru naprosto k ničemu.jinak by jich tolik nebylo.živí se jimi spousta predátorů,a přesto to nestíhají likvidovat.mimochodem,v asijských zemích je to běžná potravina,evropané k tomu mají odpor.
Viem, že to pomôže len tým, čo začínajú resp. sa chystajú prerábať chovateľské zariadenia, ale aj tak to napíšem. Sú 2 veci, ktoré potrebujú hlodavce - potrava a úkryt. Ak to nebudú mať, nenasťahujú sa tam trvale.
Ja osobne mám kurín na nožičkách a obilie v plechových sudoch - a s hlodavcami nemám problém. Je pravda, že nemám na okolí žiadneho "producenta" hlodavcov ako iní prispievatelia ...
Pridávam foto kurína a prajem všetkým postihnutým úspešný boj s potkanmi a myšami!

2mazutak
napsal(a):
zdravím.vzhledem k tomu,že jsem za celý život živou zmiji neviděl,je jako likvidátor potkanů vzhledem k početnímu poměru naprosto k ničemu.jinak by jich tolik nebylo.živí se jimi spousta predátorů,a přesto to nestíhají likvidovat.mimochodem,v asijských zemích je to běžná potravina,evropané k tomu mají odpor.
Tak jasně, hadů nikdy není tolik, aby zničili celou populaci hlodavců, ale je to celkový boj. Takže znepřístupnit zdroje potravy a podporovat predátory a dávat různé pasti. Já jedy používám až v krajní nouzi, máme psy a kočky a bála bych se, že je otrávím taky.

Jen jestli to vůbec má účinnost, loni se měnilo množství účinné látky v jedech.
bery25
napsal(a):
fuj ,fuj ,fuj, fuj, hadov absolutne nemusim,mam z nich panicky strach
a to si chcel ísť ku mne na návštevu ja keď vidím hada,a je jedno,akého,hneď ho beriem,a púšťam na svoje pozemky .... dokonca som niekedy našiel aj mladé u mňa,z čoho usudzujem,že sa množia .... si vítaný !
nomad72
napsal(a):
a to si chcel ísť ku mne na návštevu ja keď vidím hada,a je jedno,akého,hneď ho beriem,a púšťam na svoje pozemky .... dokonca som niekedy našiel aj mladé u mňa,z čoho usudzujem,že sa množia .... si vítaný !
dakujem, neprosim no a uz ste zistili kto pisal ,ze lisky v zime nelovia
2mazutak
napsal(a):
Jste na omylu, to jsou krysy.
Ale je. Krysa je taková komtesa mezi hlodavci, žije hlavně v čistějším prostředí jako jsou sklady ovoce, zeleniny nebo obilí což je její hlavní potravou. V Česku byla nalezena ve vykopávkách již z desátého století. Třeba na Pražském hradě nebo jiných jako je Tábor, Krašov či Tětín. Je ale prokázáno, že v jižní Europě žila už víc jak tisíc let před našim letopočtem. Dnes je její výskyt u nás zaznamenán v severních Čechách, To ale neznamená, že by se nemohla objevovat i jinde. Mladé má jenom 3-4 vrhy za celý svůj život (2-2,5 roku) oproti potkanům kteří sice se dožívají přibližně stejného věku (myšleno v přírodě) ale mají třeba čtyři vrhy za rok. Zbarvení srsti má od stříbřitě šedé až po černou a je v některých zemích na lidském jídelníčku.
Naproti tomu potkan je špindíra. Žije v kanálech, pod podlahami ve stájích, na skládkách, ve starých hnojištích a podobně. Žijí v koloniích kde vládne alfa pár a pokud se náhodou narodí mláďata jiné samici, stávají se z nich otroci, otloukánci, ochutnávači. Potkan pokut je v ouzkých dokáže být agresivní a v případě hladu zaútočí i na větší zvíře než je sám, jako je slepice nebo králík. Rozmnožuje se rychle, neboť v tom samém roce mohou vrhnout mladé jejich vnoučata. Vyskytují se po celém našem území.
Potkanům v dnešní době nic nevadí. Nefungují staré metody a nefungují ani klasické jedy. Jsou strašně učenliví a i když ochutnávač to přežije stejně se na návnadu nehrnou, ale pár dní počkají. Jedna ze starých metod byla, krmit potkany osolenou moukou a postupně přidávat sádru. Poblíž dát misku s vodou a postupně snižovat podíl mouky a přidávat sádru. Bývalo to velice účinné. Ty prevíti, ale příjdou na každý fígl, proto deratizéři střídají jedy.

Dobry den, urcite sa obratte so ziadostou o pravidelnu deratizaciu, kosenie pozemkov na samotnej COV a prilahlych pozemkoch COV. Obratte sa na spravcu alebo vlastníka COV. Oni to maju ako povinnost a uvedte tam dovody, ze neskutocne mnozstvo potkanov Vas ohrozuje na majetku a zdravi na Vasom pozemku, poprípade prilozte aj fotopgrafie.A ziadajte si vyjadrenie a odstránenie ihned! Pracujem pre statnu organizaciu a aj s vyjadrovackami na COV, sice na SLovensku, ale myslim ze v cechach je to podobne.
Drzim palce
Taky se mi nastěhoval potkan do skleníku k hedvábkám, nejdřív mizelo krmení a pak během týdne tunely jak pod pyramidou v Bosně. Takže jsem koupila od pana Veverky past na potkany a hned první noc se chytil. Normálně je likviduje kočka, ale tenhle byl opatrný a naštěstí byl sám. Lovu zdar!
Šťastná slepice
napsal(a):
Taky se mi nastěhoval potkan do skleníku k hedvábkám, nejdřív mizelo krmení a pak během týdne tunely jak pod pyramidou v Bosně. Takže jsem koupila od pana Veverky past na potkany a hned první noc se chytil. Normálně je likviduje kočka, ale tenhle byl opatrný a naštěstí byl sám. Lovu zdar!
velmi sa my nechce verit,ze by tam pobehoval sam,ale bodaj by ste maly pravdu
horal
napsal(a):
Takhle se na ně musí.https://www.youtube.com/watch?v=oG4vBx95Vnw
Tak ti se vyznaj.Když jsme bourali v chlívě starý žlaby,dal mi manžel do ruky lopatu že jako on zapáčí a jak to začne skákat ven mám je umlátit.No sice jsem urazila napaječku,ale potkana jsem netrefila ani jednoho
Malkina
napsal(a):
Tak ti se vyznaj.Když jsme bourali v chlívě starý žlaby,dal mi manžel do ruky lopatu že jako on zapáčí a jak to začne skákat ven mám je umlátit.No sice jsem urazila napaječku,ale potkana jsem netrefila ani jednoho
tak to ste dost odvazna neni tolko penazi,aby som tu lopatu drzal ja
Ta fotka je 3 roky stará, ale loví je pořád. Lezou k nám kanálama, ale mají smůlu. Naše číča je z nich nepříčetná, lov vypadá takto: kočka číhá schovaná, potkan se přiblíží, kočka po něm skočí a on vyskočí proti ní, kočka to čeká a uhne hlavou a rafne ho do krku, potkan se párkrát zatřepe a je po něm. Chytne jich takhle několik za rok, když ten hřbitůvek uklízím, tak jí pak odpustím nějaký ten kakánek v baráku a posledně i vyblitou myš na stole . A na toho zavrtaného ve skleníku holt pomohla past.Chce to kotě po venkovní kočce, naše je i dost malá, ale nemilosrdná.
Náš Žeryk - Krátkosrstý foxteriér. pokud se k potkanu dostane, je to otázka sekundy.
David79

XXX.XXX.144.33
nemam vyzkouseno, ale libi se mi toto https://youtu.be/6SIlYiiCGLI
Dobrý den. Zastávám názor, že každý živočich má právo na život a životní prostředí, ale na druhou stranu Vás chápu. Zkuste vyhnat čerta ďáblem, pokud budou kočky krátké, zkuste chovat nebo půjčovat třeba knírače či jiného pejska, který má v genech lovení krys anebo hady, či dravce a sovy.
Meli
napsal(a):
Dobrý den. Zastávám názor, že každý živočich má právo na život a životní prostředí, ale na druhou stranu Vás chápu. Zkuste vyhnat čerta ďáblem, pokud budou kočky krátké, zkuste chovat nebo půjčovat třeba knírače či jiného pejska, který má v genech lovení krys anebo hady, či dravce a sovy.
kloze

XXX.XXX.168.107
Dobrý den
musím Vám napsat svoji zkušenost s potkany. NIKDY předtím jsme potkany neměli ale asi 2 měsíce zpátky jsem si poprvé všiml náznaku že by u nás na rodinném domě mohli být. Když jsem večer šel krmit králíky viděl jsem je proběhnout kolem mě do dřevárky, potkani napadli králíky a okousali je, musel jsem je zabít. Nějak jsem to neřešil, byl jsme blb, dnes bych to tak nenechal ale asi o 3 týdny později jsem ve večerních hodinách začínal slýchat jak loží přes pergolu z vedlejší střechy na hlavní domovní. Večery jsem trávil se vzduchovkou ale marně, potkani jsou rychlí a nedali se. Dál jsem to nějak neřešil. O pár dní později osudný večer jsem slyšel jak mi škrábají na střeše a okusují dřevo. Šel jsem je tedy vyplašit, protože se nedalo spát, neuvěřitelné překvapení mě čekalo když jsem vylezl na půdu proběhlo kolem mě okolo 10 potkanů, ten večer ale prokousali svrchní dřevo a dostali se do prostorů mezi horní části střechy a sádrošovým stropem... od té doby jsem neměl asi 20 dní klidné spaní, každý šum z venku mě probudil, měl jsme strach že se prokouší sádrošem a budou se koukat jak spím. Začal jsme tedy jednat koupil jsem pérové kovové pasti 10 kusů, 20 krabiček jedů ratimor, jak granule tak otrávené zrní nastražil pasti a šel do boje... vzduchovka byla opět neůspěšná... jedy a pasti pomalu zabírali. Dál jsem jim vytvořil nepřirozené prostředí, zametl, uklidil obě půdy, začal jsem zakopávat zbytky jídel na hnoji, na noc jsem schovával jak slepičí tak i králičí jídlo. Dále jsem se pokusil zacelit veškeré díry a jejich cesty mezi střechami. takto probíhal můj boj s touto ohavnou havětí.... opravdu je to hrozný pocit když spíte najednou vás probudí škrábání nad vaší hlavou a pak slyšíte ranu jak skočil na sádroš a najednou si začne pochodovat po celém stropě.... nikomu bych to nepřál a udělám vše aby se mi toto znova nestalo... myslím že v dnešní den tedy 9.12. jsem vyzabíjel asi 90% této havěti soudím tak podle toho že jedy neubívají a na půdě je větší klid. je to dlouho trvající boj ale když se pokusíte udělat maximum vše jde.. hlavně nečekejte na více podmětů jakmile uvidíte jednoho je jich okolo víc... hned aplikujte drsný útok, doporučuji jedy značky ratimor a pérové plechov pasti... taktéž jsem vyzkoušel lepící pasti taktéž docela s úspěchem ale ten byl jen krátkodobý, po určité době se jim začali potkani vyhýbat. Prosím omluvte moje gramatucké a slohové chyby... s Pozdravem a mnoho úspěchů v tomto boji

myš sa nájde, však čo by žrali kočky, ale kanálgrázla nemáme
Táto pasca sa mi veľmi páči:
https://www.youtube.com/watch?v=w0D4rJ6zNuM
Pasti jsou o ničem, chytí se několik jedinců, ale skupina se množí dál. Já mám na vytipovaných místech, kde vím, že jsou jejich dlouhodobé trasy položené misky s jedem a podle potřeby celý rok dosypávám. Podle toho jak jedu ubývá zároveň poznám jaká je intenzita hlodavčího zamoření. Hlodavci chodí na jed a nelezou do budov a já mám klid. Letos to byla díky zeleným panelákovým opruzovačům katastrofa - zkrmeno 5 kg jedu, ale do budov nelezli. Jed je jediná možnost jak likvidovat celé populace a zastavit jejich nekontrolované množení. O zelených hňupech nemluvím, to by mě stopli za podněcování k praktickým metodám....

Já jsem chytil i ty krásné mohutné kusy, které teda nebudou zrovna jen ochutnavači (i když ty chytím taky). Jde o to, že se musí dobře krmit obilím, oni si pak zvyknou a už se mi nebojí do sklopce vlézt, a pak je zabiju, a měl jsem tam dokonce naráz matku a mládě.
Tie väčšie kusy, pred ktorými majú už aj mačky rešpekt sa mi poväčšine podarí chytiť do práznej klietky bez návnady. Pascu už počase berú ako samozrejmosť a nakoľko tam nie je návnada, tak ju prestanú vnímať ako nebezpečenstvo. Pred pár dňami odchytený krásny kus, samička, do klietky vliezla, keď som ju postavila pred súd s obilím s pod ktorého vyliezali.
U nás je obyčejná poměrně malá kočka. Nevšímá si holubů ani holoubat, což je poměrně vzácné a pravděpodobně je jen její zásluhou, že zdejší populace myší a potkanů je na únosné míře. Drží je v podzemí, nemohou se jen tak pohybovat po venku. Jakmile nějaký začne vylézat, je otázkou času, kdy nám ho na dvorku vystaví jako trofej. Máme plný chlív zrní i chleba, krmení pro slepice, kočku i psy nám vydrží v miskách venku i přes noc.
Žádné pasti ani jedy netřeba. Granule pro kočku, kočka a je klid.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!