Premokanie vajec v liahni

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.5.2015 12:26
monsinor

XXX.XXX.4.76

Dobrý deň,
mám problém pri liahnutí nosníc dekalb. Druhý deň po vložení do liahne začali vajcia premokať, tvoria sa na nich malé bodky akoby sa bielok pretláčal cez spóry. Nikdy sa mi to nestalo. Vajcia som objednal cez kuriéra a niektoré mi doviezol rozbité tie som vyhodil. Máte s tým niekto skúsenosť ? Mám ich nechať v liahni, či vyhodiť ?

29.5.2015 13:04
jenca

XXX.XXX.161.27

Co popisujete(protláčení bílku přes skořápku) je nemožné. Pokud myslíte bodky jako tečky jde podle mě o plíseň, nebo je líska z materiálu, který vejce špiní. Pokud bodky jako kapky, vložil jste vejce do líhně příliš studená orosily se a vlivem velmi vysoké vlhkosti(vyšší než je potřeba) vám orosení vydrželo na vejcích do kontroly. Pokud jsou to kapky upravte vlhkost. Pokud plíseň vejce bych vyhodil. Líhnivost tak jako tak nebude velká, pokud část vajec byla rozbitá, část ostatních bude roztřepaná - při prosvicování se část bude jevit neoplozená a část budou kruhy smrti.

29.5.2015 13:50
monsinor

XXX.XXX.4.76

jenca napsal(a):
Co popisujete(protláčení bílku přes skořápku) je nemožné. Pokud myslíte bodky jako tečky jde podle mě o plíseň, nebo je líska z materiálu, který vejce špiní. Pokud bodky jako kapky, vložil jste vejce do líhně příliš studená orosily se a vlivem velmi vysoké vlhkosti(vyšší než je potřeba) vám orosení vydrželo na vejcích do kontroly. Pokud jsou to kapky upravte vlhkost. Pokud plíseň vejce bych vyhodil. Líhnivost tak jako tak nebude velká, pokud část vajec byla rozbitá, část ostatních bude roztřepaná - při prosvicování se část bude jevit neoplozená a část budou kruhy smrti.

Ďakujem za odpoveď. Pripájam foto.Teplotu v liahni aj vlhkosť mám v poriadku.

29.5.2015 14:41
jenca

XXX.XXX.161.32

Jo podle mě na 99 % plíseň.

29.5.2015 15:02
jenca

XXX.XXX.161.32

Vejce bych vyhodil, tu plíseň si můžete potvrdit nebo vyvrátit zkuste některou kolonii rozetřít mezi prsty už by to mělo být cítit jako plíseň(vlhký sklep, zatuchlina, plesnivý chleba, sýr, houby něco z toho). Ale nic jiného mi nepřipadá možné, možná snad jedině pokud máte děti, tak že vám vejce něčím pomalovaly.

29.5.2015 15:22
monsinor

XXX.XXX.4.76

jenca napsal(a):
Vejce bych vyhodil, tu plíseň si můžete potvrdit nebo vyvrátit zkuste některou kolonii rozetřít mezi prsty už by to mělo být cítit jako plíseň(vlhký sklep, zatuchlina, plesnivý chleba, sýr, houby něco z toho). Ale nic jiného mi nepřipadá možné, možná snad jedině pokud máte děti, tak že vám vejce něčím pomalovaly.

Konzistencia je tvrdá a priehľadná ako sklo. Dá sa to odlúpiť od škrupiny ale ťažko. Nemá to žiadny zápach.

Ne-chovatel

29.5.2015 16:34
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138

Líhně neznám a fotky jsou zoufale rozmazané. Trochu mi to ale připadá... neskápl vám na ty vajíčka nějaký kondenzát v té líhni? Barva by mohla být z toho co ten kondenzát po cestě nasbíral. Kdyby v té líhni byla vysoká vlhkost a nějaké pary solí, tak by ještě mohlo jít o krystalizaci.

29.5.2015 18:43
merfi

XXX.XXX.150.182

Mne prisli z Talianska Cierne Vlasky a tiez mi na poskodenych vajciach vytvorili podobny utvar.Naozaj to podla vasich fotiek vyzera ako poskodena skrupina.Viac by asi bolo vidiet, ak by ste ich fotili presvietene.

29.5.2015 19:02
monsinor

XXX.XXX.4.76

merfi napsal(a):
Mne prisli z Talianska Cierne Vlasky a tiez mi na poskodenych vajciach vytvorili podobny utvar.Naozaj to podla vasich fotiek vyzera ako poskodena skrupina.Viac by asi bolo vidiet, ak by ste ich fotili presvietene.

Ďakujem, to bude pravdepodobne aj môj problém. Zaujímalo by ma, či sa vám tie poškodené vyliahli alebo ste ich vyhodil ?

29.5.2015 19:24
jenca

XXX.XXX.161.32

Pokud je to tvrdé není to plíseň, potom nechápu co to je. Ve vejci je několik bariér dvě papírové blány, skořápka ani jednou by bílek prosakovat neměl, ani vnější řídký bílek podle mě prosakovat nemůže. Leda že bych se zatraceně mýlil:). Každopádně to musí vyřešit někdo povolanější. Zaschlý bílek vypadá jako sklo. Nekape vám z horní části líhně nějaké lepidlo použité k výrobě a rozpuštěné teplem?

29.5.2015 19:45
merfi

XXX.XXX.150.182

Nie nieje to ziadna plesen, liahnem na liesky /samostatne polia kazdy tyzden jedno pole, dezinfikujem hned po vyliahnuti a za jazdy, takze plesen nema sancu.Je to ako zaschnuta miazga a mam to iba na vajciach z Talianska.
Ja som tie slabe miesta prelakoval a dal nas5 do liahne.Zarodky sa dalej vyvijaju, takze som ich len prelozil do starej biosky (pre istotu) a necham sa prekvapit.

29.5.2015 19:57
jenca

XXX.XXX.161.32

Pokud je to jako zaschnuta miazga tak je to asi opravdu prosakující bílek, vypadá tak, to mi hlava nebere, že by se vytvořila prasklinka v blance která je uvnitř a ne ve skořápce na povrchu, nechápu. Jsem zvědavý zda se to vylíhne.

29.5.2015 21:20
monsinor

XXX.XXX.4.76

Ak nezabudnem, tak dám vedieť ako to dopadlo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.5.2015 12:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vejce ihned odstraňte z líhně, jsou na 99 % zkažená a je v nich přetak díky plynům.Ten přes kapiláry tlačí bílek ven.

30.5.2015 12:19
merfi

XXX.XXX.150.182

To bolo prve co napadlo aj mna.Koli tomu som dve bez zarodu rozbil, ale nebol tam ziadny zaprdok zltok bol pekny.Zvysne sa dalej pekne vyvijaju a kedze su v bioske same, nieje ziadny dovod na paniku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík