Dobrý deň, tak som sa rozhodol že sa pridám k chovateľom tohto plemena špeciálne žltočierneho far. rázu, kuričky už mám vybavené ale mal by som na vás pár otázok pretože je to 80 km a chcel by som mať všetko pripravené
1. V akej forme pridávate minerály poprípade aké a bielkoviny
2. Čo na spodok voliéry aby si nezničili perie na nohách
3. Aký veľký kurník pre 4-5ks?
4. Koľko cm bidla na 1 sliepku? postačí 30?
5. Aké veľké znáškové hniezda?
6.Ako je to s aktívnosťou kohúta postačia mu 2 až 3 sliepky alebo ich zničí
7. A nakoniec ako je to s agresívnosťou kohúta pretože vo vedľajšej voliere bude druhý kohút? Mám kolko do výšky cca 1 m urobiť zábrany aby na seba nevidely? Ďakujem.
Měla jsem krásné velké brahmánky bílé kolumbijské. Krmila jsem směsí šrotů (základ pšeničný a k tomu střídala ovesný, ječný a kukuřičný). Aby to neměly suché, zalívala jsem jim to kozím mlékem, nebo syrovátkou, přidávala Nutrimix, dostávaly tvaroh, o kuchyňské zbytky (moc jich nebylo) zájem neměly, jednou týdně dostaly namočené obyčejné psí granule (ty jim chutnaly). Jeden kohout měl růstové problémy s nohou, po přidání calcia se to trošku zlepšilo.
"Ubytování" měly celé kryté, podestýlku hobliny, spaly na zemi, na zahradě moc nehrabaly, takže rousy měly pěkné, velké a nezničené
Snášková hnízda jsem měla udělaná z poklopů na kočičí záchod - myslím, že jim to velikostně vyhovovalo
Měla jsem kmen 3+1, ale kohout si extra oblíbil jednu a ta teda byla "zdrchaná a vorvaná, jak samice". S bráchou se tak trochu "kočkovali", ale agresivní vůbec nebyl, byl takové "zlatíčko" - nechal se klidně chytit. Cizí lidi (i můj syn 18 let) se ho ale báli - budil respekt svou velikostí.
Závěrem bych řekla, že na výživu jsou dost náročný a hodně dlouho jim to trvá, než dorostou. Jinak jsou ale moc krásný
MRX

XXX.XXX.128.54
Dobrý den,
já mám dotaz na Dádu, kolika se dožívaj brahmakohouti?
jiank Ronx, dej mi jeste cas a protestuju to, tri dny zpět sem si je koupil:) ale je to spíš místo psa ( resp 2-4 slepice + 1 kohout je jako jeden velkej pes, chodej furt zasebou)
Jinak Jesi chces brahmy, tak spíš na mazlendo a ozdobu zahrady, nesou polovic co normální a kdo by něco tak hezkýho jako brahma jedl?..:) každopádně sou hodně komunikativní a kontaktní, až mě to překvapilo, moje žena si s nima velice rozumí
jiryy

XXX.XXX.207.3
Zdravim, krom brahmanek chovame jeste 15 vlasek a kohouta vlasaka. Kohouti se ze zacatku mezi sebou zle poprali, ale po tydnu si zvykli a jsou v pohode, brahmanek si vsima jen svych slepicek, a hlida si je, ale nepronasleduje ostatni slepice. Behem mesice se naucili zobat z ruky a pribehnout na zapiskani, jsou strasne hodny a pritulny.
Na jednoho kohoutka by melo pripadat tak 5 slepic, aby nebyli prilis omlacene a ustvane od pojimani.
Co se tyce kurniku - staci pro 5-6ks 6m2, spi na slame nebo hoblinach na podlaze nalepena jedna na druhe, jsou velice druzne. Jsou tezke a nevyskoci, takze hradovani nepripada v uvahu. Vajicka snasi take do hnizd ktere jim udelate na zemi. Idealni je zdeny kurnik, tyto slepice nesnasi vedro, kdyz je velke horko vali se skoro cely den v kurniku a pijou, navecer vylezou na travu a pasou se. Voliera moc vhodna neni, pokud ji mate potom ji urcite dejte do stinu.
Co se tyce krmeni, davame psenicny srot, suchou nebo macenou psenici, miluji granule pro nosnice N, dyne, jablicka a travu. Na zimu se mi nejvice osvedcilo uvarit brambory, rozmackat v horke vode se susenymi rohliky a chlebem; zahustit srotem, a podavat teple. Pekne se prohrejou a nesou celou zimu. Kdyz vas vidi jit po zahradce se susenkou, pribehnou a zebraji dokud jim ji nedate.
Slepice na jare kvokaji - nekdy i 2x rocne, takze se take nejspis dockate kurat. Snaskova hnizda postaci udelat v rohu kurniku na zemi, rukou zkratka udelate dulek a nad nej udelat treba drevenou strisku pro vetsi klid a proti pruvanu. Podestylku si zvolte jakou chcete, me se osvedcila slama, take na vystavbu hnizda je vhodnejsi nez hobliny. Pokud budete pravidelne kydat, rousy si urcite neznici, ale dulezita je cistota.
Zaverem bych jeste dodala, ze nezbytne nutne potrebuji volny vybeh a travu. Snad jsem pomohla vlastnimi zkusenostmi. Pekny den
My jsme pořizovali brahmanky jako úplní amatéři a proto jsme je brali jako normální slepice, jenom větší . to znamená, že nám normálně hradujou
, akurát hnízdo jsme jim udělali na zemi, ale snáší i do horních hnízd. \velikost hnízda mají 30x50(h)x45(v). V tomto hnízdě odseděla i kuřata, ale bylo jí to pak malé. Jinak jsou opravdu úžasně přítulné a opravdu nehrabou.
jiryy

XXX.XXX.207.3
Simendly
napsal(a):
My jsme pořizovali brahmanky jako úplní amatéři a proto jsme je brali jako normální slepice, jenom větší . to znamená, že nám normálně hradujou
, akurát hnízdo jsme jim udělali na zemi, ale snáší i do horních hnízd. \velikost hnízda mají 30x50(h)x45(v). V tomto hnízdě odseděla i kuřata, ale bylo jí to pak malé. Jinak jsou opravdu úžasně přítulné a opravdu nehrabou.
To koukam, my je chovame s vlaskama, takze kazdy si hledi sve casti kurniku, a navic mame kazdou chvilku od brahmanek vysezena kurata, a ostatni je hlidaji, takze nejspis to bude tim ze se nam uz leta drzi jen dole
Ďakujem, ta k dúfam že sa cez ten plot nejak závažne nebudú biť keď tak to vyriešim piebežne. Čo sa týka toho kurníku nieje 6m2 vela? Pre sasexky 9ks mam 3m2 a v pohode sa tam zmestia ešte je aj miesta nazvyš. Voliera je v tieni pred tým som tam mal rousne zakrslé ale tie mi vybila kuna a tak hladám inú náhradu na vysedenie kuriatok boli to tiež dobré matky ale boli maličké a preto som sa rozhodol pre brahmanky a samozrejme pri takto krásnej hydine by som chcel skúsiť aj nejakú tú výstavu. Ohladom volného výbehu na zelené by mali prístup asi každý 3 deň. Ešte raz vám ďakujem za rady ale stále neviem čo dať na podlahu voliery? Štrk? nechať hlinu? alebo urobiť drevenú podlahu a na to dať seno, slamu ale čo potom s tou odkrytou 1/3 voliery? prestrešovať ju už nechcem.
jiryy

XXX.XXX.207.3
Volila bych beton, jednoduchy na udrzbu, ani prkna by nebyla spatna. Na to cistou slamu. Zbytek bych urcite nezastresovala, brahmanky radi behaji v desti a chladi se. Jinak po trave by meli behat kazdy den, v lete jsou nejstastnejsi na trave, nehrabou jen se pasou. Pokud mate moznost, otevreze volieru a udelejte jim z mekkeho pletiva a par tycek vybeh ma zeleny, vecer je zazeneze a zavrete. Plot muzeze kdykoli sundat a nemusite mit strach ze vam po nich zbyte zlikvidovana zem.plot staci ze zbytku,60cm vysoky, nepreletnou. Toto je nejmene vhodne zvire do voliery.
A co se tyce velikosti kurniku, pocitejte ze ta budete mit korytko s vodou, zradlem, alespon 1 snaskove hnizdo,5 obru dvakrat vetsich nez normalni slepice, a kvocnu. Ta se totiz neoddeluje, staci ji udelat bedynku, aby ji nelezly ostatni slepicky do hnizda, a nechat ji s ostatnimi. Ani kuratku ostatni neublizi, naopak od zacatku je chrani. Takze v kurniku budetje mit jeste kvocnu s kuraty a ten prostor bude treba. Bez nej vam ani brahmanky nedorostou do pozadovane velikosti. Rozmyslete si, jake mate moznosti. ;-).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pro Koza 1:
Brahmánky:
Sám je sice nechovám, ale o jejich náročnosti a spotřebě vím, chovají je příbuzní v Plzni.
Chov je sice snadný, ale zvířata vyžadují přiměřeně velký kurník a výběh. Protože skoro nelétají, může být oplocení jen symbolické, tj. kolem 50 cm výšky. Přes robustní postavu nejsou brahmánky líné a ve větším výběhu pilně shánějí doplňkovou potravu. K majiteli i nově získané exempláře přilnou během několika týdnů a naučí se přicházet na zavolání nebo zapískání. Jen je nesmíme zapomenout odměnit drobným pamlskem nebo krmítkem plným kvalitního krmení. Kohouti se často ozývají na svoji postavu nezvykle jemným kokrháním a mezi sebou projevují jen minimální soupeřivost. Slepice jsou vzájemně naprosto snášenlivé. I když snášejí poměrně drobná vejce, některé nesou pilně od pozdního podzimu do časného jara, kdy si teprve dají pauzu. Kvokavost je pevně geneticky fixovaná a kvočnu lze osadit až na 20 vajec, která trpělivě vysedí a spolehlivě odvodí kuřata. Pozůstatkem po předcích je však jejich pomalý růst, který výrazněji neurychlilo ani šlechtění v posledních 150 letech. Kuřice sice začínají nést už v 7. či 8. měsíci, ale plně dorůstají až kolem jednoho roku života a kohoutci se úplně vyvinou teprve po 16 - 18 měsících.
Ovšem to by chtělo zajít dál než na wikipedii a před balamucením ostatních si alespoň něco přečíst, aby ta vaše PRAVDA měla alespoň reálnější obrysy.
Takže kohout ve věku 5 měsícu určitě nemá 5,5 kg, maximálně 3 kg.Dospělý kohout má vzorníkovou váhu ve 2 letech 4,9 - 5,2 kg, samozřejmě se najdou jedinci větší, ale DOSPĚLÍ.Takže závěr o Vás a vašem chvástání a lhaní si zde může každý vyvodit sám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
napsal(a):
Pro Koza 1:
Brahmánky:
Sám je sice nechovám, ale o jejich náročnosti a spotřebě vím, chovají je příbuzní v Plzni.
Chov je sice snadný, ale zvířata vyžadují přiměřeně velký kurník a výběh. Protože skoro nelétají, může být oplocení jen symbolické, tj. kolem 50 cm výšky. Přes robustní postavu nejsou brahmánky líné a ve větším výběhu pilně shánějí doplňkovou potravu. K majiteli i nově získané exempláře přilnou během několika týdnů a naučí se přicházet na zavolání nebo zapískání. Jen je nesmíme zapomenout odměnit drobným pamlskem nebo krmítkem plným kvalitního krmení. Kohouti se často ozývají na svoji postavu nezvykle jemným kokrháním a mezi sebou projevují jen minimální soupeřivost. Slepice jsou vzájemně naprosto snášenlivé. I když snášejí poměrně drobná vejce, některé nesou pilně od pozdního podzimu do časného jara, kdy si teprve dají pauzu. Kvokavost je pevně geneticky fixovaná a kvočnu lze osadit až na 20 vajec, která trpělivě vysedí a spolehlivě odvodí kuřata. Pozůstatkem po předcích je však jejich pomalý růst, který výrazněji neurychlilo ani šlechtění v posledních 150 letech. Kuřice sice začínají nést už v 7. či 8. měsíci, ale plně dorůstají až kolem jednoho roku života a kohoutci se úplně vyvinou teprve po 16 - 18 měsících.
Ovšem to by chtělo zajít dál než na wikipedii a před balamucením ostatních si alespoň něco přečíst, aby ta vaše PRAVDA měla alespoň reálnější obrysy.
Takže kohout ve věku 5 měsícu určitě nemá 5,5 kg, maximálně 3 kg.Dospělý kohout má vzorníkovou váhu ve 2 letech 4,9 - 5,2 kg, samozřejmě se najdou jedinci větší, ale DOSPĚLÍ.Takže závěr o Vás a vašem chvástání a lhaní si zde může každý vyvodit sám.
Dojeďte, uvidíte, můžeme se domluvit přes soukromou zprávu. Tady ztratilo smysl již cokoliv psát a nemíním více ztrácet čas. Ano, můj kohout čistoktrevné Brahmánky koroptví vlnité má 5,34 kg. Teď jsem ho byla zvážit. Ano, nemluvila jsem pravdu, jelikož jsem napsala 5,5 kg. Jinak mají dle toho článku Brahmánky mnohem více pozitiv, než negativ. Děkuji, že jste ho sem dal. Mj.není moc slepic, které nesou přes zimu. Představte si, mě se teď roznesly. A to není reakce na ten článek...Na Vánoce jako najité. Jiné slípky, kromě Vlašek a Leghornek teď na to kašlou, tedy u mě, abych zase nebyla napadena, že si vymýšlím a jiným nesou, nenesou, nesou, nenesou Araukany se mi zastavily úplně. Tímto končím a nechávám prostor " opravdovým" chovatelům, jak to tu kdosi v jiném vlákně napsal. Byla jsem tu chvíli a stačilo, až budu chtít poslouchat hulváty, zajdu si na pivo...

Mě slepice nesou tak na 30%, ale většinou Araukany letošní a pár starších, co ještě nepřepeřovali(4 ks), jedna Vlaška obden a Maransky(3)taky obden, no a pak ještě Barneveldky nesou.Jinak některé kuřice se teprve chystají, maji cca 22 - 24 týdnů a tak to čekám každým dnem.Jinak letos to je celkem pohoda s vejci, loni to bylo v tomto období tristní.
ViktorF

XXX.XXX.236.162
Dobrý den mám dotaz jak poznám kohouta od slepice mám doma 3měsini kuřata a nevim si rady:(.