Jakubb

XXX.XXX.117.225
Dobrý den.
Na internetu jsem četl, že příbuzenská plemenitba způsobuje u slepic, přibližně již ve třetí generaci vady a má na ně degenerativní dopad. Co kdyby takové slepice (příbuzenské) byly s nepříbuzenským kohoutem, byla by vylíhnutá generace již v pořádku nebo by se nic nezměnilo a po nepříbuzenských kohoutovi by nezdědili žádné pozitivní znaky?
Bylo by vhodné pokračovat v chovu s mláďaty, které se vylíhla takovou cestou?
Co kdyby už v první generaci byl ke příbuzenským slepicím přiřazen nepříbuzenský kohout. Zmenšilo by to následky příbuzenské plemenitby ještě víc?
Pokud máte ještě první generaci příbuzných slepic dejte na něj nepříbuzného kohouta.
Ale jejich mádata v dospělosti nenechávejte obskakovat jejich tatou ! Je to incest !
Zase je potřeba jiného kohouta. Tak by to mělo bít.
Už v příbuzenské plemenitbě druhé generace jsou problémy ! Viz. kuřátka koupená od různých překupníků na bazoši a pod. - jedná se o šlechtitelský odpad, který drobnochovatelé kupují
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.23
Zrovna to řeším...
Myslím si že jde o zdrobnělé vyandotky, které bych chtěl protože jsou dobré kvočny.
Pán je tu má (bohužel jen v pár kusech) a množí je kvůli nedostatku jiných chovů neustále mezi sebou. Přitom paní, od které je má on, to dělala podobně akorát ve větším hejnu (tedy i s větší variabilitou).
Počítám-li to dobře, již tak minimálně 20-30 (velký rozptyl, ale opravdu jde o odhad minima) let žádná nová krev. Kupodivu nejsou žádné vady vyditelné ani jinak patrné. Také se toho bojím, ale asi mi nic jiného než je vzít nezbude, alespoň do začátku.
U vlaštovek někteří badatelé zaznamenali, že k příbuzenskému oplodnění dochází velmi často (a to i u přímých příbuzných, zahyne matka a dcera ji nahradí), mnohem častěji než se čekalo, a přesto nejsou nijak extra viditelné následky (spíše prý jsou vzácné). To jen pro zajímavost.
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.23
Mám na mysli viditelné vady chápané laikem, funkční vady, chování drůbeže,... Nejsem šlechtitel, nezajímá mne hledisko vzhledu pro výstavy a podobné věci.