Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jakubb

7.6.2015 16:11
Jakubb

XXX.XXX.117.225

Dobrý den.
Na internetu jsem četl, že příbuzenská plemenitba způsobuje u slepic, přibližně již ve třetí generaci vady a má na ně degenerativní dopad. Co kdyby takové slepice (příbuzenské) byly s nepříbuzenským kohoutem, byla by vylíhnutá generace již v pořádku nebo by se nic nezměnilo a po nepříbuzenských kohoutovi by nezdědili žádné pozitivní znaky?
Bylo by vhodné pokračovat v chovu s mláďaty, které se vylíhla takovou cestou?
Co kdyby už v první generaci byl ke příbuzenským slepicím přiřazen nepříbuzenský kohout. Zmenšilo by to následky příbuzenské plemenitby ještě víc?

7.6.2015 20:36
SuperMasterr

XXX.XXX.248.32

Pokud máte ještě první generaci příbuzných slepic dejte na něj nepříbuzného kohouta.
Ale jejich mádata v dospělosti nenechávejte obskakovat jejich tatou ! Je to incest !
Zase je potřeba jiného kohouta. Tak by to mělo bít.
Už v příbuzenské plemenitbě druhé generace jsou problémy ! Viz. kuřátka koupená od různých překupníků na bazoši a pod. - jedná se o šlechtitelský odpad, který drobnochovatelé kupují

Ne-chovatel

8.6.2015 09:14
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.23

Zrovna to řeším...

Myslím si že jde o zdrobnělé vyandotky, které bych chtěl protože jsou dobré kvočny.

Pán je tu má (bohužel jen v pár kusech) a množí je kvůli nedostatku jiných chovů neustále mezi sebou. Přitom paní, od které je má on, to dělala podobně akorát ve větším hejnu (tedy i s větší variabilitou).

Počítám-li to dobře, již tak minimálně 20-30 (velký rozptyl, ale opravdu jde o odhad minima) let žádná nová krev. Kupodivu nejsou žádné vady vyditelné ani jinak patrné. Také se toho bojím, ale asi mi nic jiného než je vzít nezbude, alespoň do začátku.

U vlaštovek někteří badatelé zaznamenali, že k příbuzenskému oplodnění dochází velmi často (a to i u přímých příbuzných, zahyne matka a dcera ji nahradí), mnohem častěji než se čekalo, a přesto nejsou nijak extra viditelné následky (spíše prý jsou vzácné). To jen pro zajímavost.

Ne-chovatel

8.6.2015 09:17
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.23

Mám na mysli viditelné vady chápané laikem, funkční vady, chování drůbeže,... Nejsem šlechtitel, nezajímá mne hledisko vzhledu pro výstavy a podobné věci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík