Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.6.2015 10:24
candrej29

XXX.XXX.89.53

Dobry den.
Prvy krat sa mi podarilo od faverolky lososovitej sa dockat kuriatka - zo siedmych vajec az jedneho. Aby nebolo samo, prikupil som mu 13 inych kuriatok od chovatela. Zial odvtedy mam len samy problem. Postupne sa mojich 14 kuriatok za dva tyzdne zredukovalo na 5 kusov.
Kuriatko sa len nasuchori, strati zaujem o jedlo a zacne ako keby zaspavat a za par hodin uhynie. Dnes rano o 8 som vypozoroval jedno take "malatne" ale aj zralo a pilo vodicku a uz je off. Nevypozorujem ziadne zmeny, len ich najdem proste uhynute.
Viem ze sa to asi neda takto na dialku ale prosim o radu, rad by som zachranil aspon tych poslednych 5.

9.6.2015 12:15
SuperMasterr

XXX.XXX.248.32

Krmte pouze krmivem K1 popř.BR1 od fy.dehaus - je kvalitní !
Vodu vyměňujte každý den, zahřívá se a tvoří se v ní nežádoucí bakterie ! ( kuřátkům se vyvíjí zažívací trakt)
zajděte si do lékárny koupit probiotika a dejte je kuřátkům přímo do ústní dutiny, aby jste měl jistotu. Musí se v zažívacím ústojí obnovit žádoucí mikroflóra.

Uvedené mé doporučení je jen začátek k řešení vámi uvedeného problému.
Poté následuje další opatření.

9.6.2015 12:34
iveta š.

XXX.XXX.161.122

Ja dávam kuriatkam do dvoch týždňov len kukuričný šrot, do toho občas nasekané vajíčko, alebo tvaroh a na pitie vlažný slabý čierny čaj, vymieňam 2x za deň(čaj).V druhom týždni čaj postupne riedim vodou a nahradím vlažnou vodou s acidomidom a kukuričný šrot postupne miešam s K1 až úplne prejdú na K1.Nemajú hnačku kuriatka?Moje jedno malo olepepený celý zadoček, ani veľmi nejedlo, ale po nasadení vody s acidomidom(toho dávam len pár kvapiek, radšej menej) je už OK.Občas do šrotu som dala práškový vitaplastin.

9.6.2015 15:14
SuperMasterr

XXX.XXX.248.32

Zadavatel má kuřátka stará už více jak 14 dnů. takže problém nastal mezi 1-13 tým dnem života.
Tak jsem to pochopil.

9.6.2015 15:54
candrej29

XXX.XXX.89.53

Kuriatka kapu priebezne. Hned prvy den uhynulo jedno ale to som pokladadal za umackane a neako som nevenoval tomu pozornost. Zial za dva dni som nasiel dalsie, cez den dalsie a na vecer opat dalsie. Par dni pokoj a opat sa dany scenar zopakoval. Kuriatka nemaju hnacku, su pekne velke ale proste ako som pisal. Kura ostane malatne a vyzera, ze je take slabe ze ho nakoniec uslapu.4 kuriatka som v takom stadiu odpozoroval a izoloval mimo. Jedno uz uplne na hrane uz dodychavalo, ale dalsie tri som dal hned bokom, ked som videl dane priznaky.Isli do tepla do krabice ale aj v rukach kura ako keby zaspavalo a zatvaralo oci a za par hodin zdochlo. Dnes detto.
Krmim ich vajickom so zmesou kukurice a psenice. sem tam tvaroh, zihlava, cierny caj.
Voda minimalne raz denne cista, zradlo aspon 3 x denne vzdy cisto zarobene. Mam murovany kurnik. (byvaly chliev), kde su oddelene od ostatnych sliepok.
Skusal som aj vonku aj v chlieve ich nechat ale zatial nic nepomaha...
Jedine co mi prislo divne, ze ked som im dal zrat, prisla kvoka a rozhrabala cele zradlo ale tak ze ak bolo neake kura v dosahu jej hrabania islo aj ono. Rovnako aj na trave ked boli, hrabala a sem tam neake kura aj odhrabala.
Inak ako so spominal kurata som dokupil z liahne. Kvocka ich prijala uplne v pohode.
Hlavne ten rychly priebeh ma desi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.6.2015 17:40
Uživatel s deaktivovaným účtem

candrej29 napsal(a):
Kuriatka kapu priebezne. Hned prvy den uhynulo jedno ale to som pokladadal za umackane a neako som nevenoval tomu pozornost. Zial za dva dni som nasiel dalsie, cez den dalsie a na vecer opat dalsie. Par dni pokoj a opat sa dany scenar zopakoval. Kuriatka nemaju hnacku, su pekne velke ale proste ako som pisal. Kura ostane malatne a vyzera, ze je take slabe ze ho nakoniec uslapu.4 kuriatka som v takom stadiu odpozoroval a izoloval mimo. Jedno uz uplne na hrane uz dodychavalo, ale dalsie tri som dal hned bokom, ked som videl dane priznaky.Isli do tepla do krabice ale aj v rukach kura ako keby zaspavalo a zatvaralo oci a za par hodin zdochlo. Dnes detto.
Krmim ich vajickom so zmesou kukurice a psenice. sem tam tvaroh, zihlava, cierny caj.
Voda minimalne raz denne cista, zradlo aspon 3 x denne vzdy cisto zarobene. Mam murovany kurnik. (byvaly chliev), kde su oddelene od ostatnych sliepok.
Jedine co mi prislo divne, ze ked som im dal zrat, prisla kvoka a rozhrabala cele zradlo ale tak ze ak bolo neake kura v dosahu jej hrabania islo aj ono. Rovnako aj na trave ked boli, hrabala a sem tam neake kura aj odhrabala.
Inak ako so spominal kurata som dokupil z liahne. Kvocka ich prijala uplne v pohode.

Vezměte uhynulé kuře a pošlete si ho na pitvu, ne? To je totiž jediná rozumná věc - jedině tak zjistíte, kde je problém, a podle toho se pak dá vymýšlet co s tím.

9.6.2015 18:35
iveta š.

XXX.XXX.161.122

A kvočka sedí na nich, ohrieva ich, či sa nepodchladili.Aj moja tak hrabe, akoby bola nervozna, kuriatka len uhýbajú, to je asi normálne, ale krmi ich pekne, volá.Skúste nahradiť ten čaj vlažnou vodou s acidomidom a ak ten čaj, tak len taký slabý a riediť už s vodou, sú už veľké.Treba už dávať zmesku K1 kvôli výžive, alebo vitaplastin.

9.6.2015 19:14
SuperMasterr

XXX.XXX.248.32

Po vaší druhé reakci zadavatele to vypadá, že jste koupil kuřátka pocházející od slepic, které byly krmeny na vysokou snášku vajec k líhnutí kuřátek na kšeft.
To znamená, že vylíhlím kuřatům chybí látky potřebné k rozvoji a imunitě, které mají získat z vejce pro přežití a vývoji v prvních dnech života.
Nosnice na produkci násadových vajec se musí krmit jiným složením směsi než je tomu u produkce vajec na konzumaci, ta snáška je ale menší ! Aby se po vylíhnutí dobře vyvíjela a oplozenost byla na optimální úrovni.

Také jsem tak dopadl letos s jednodenními kuřaty zakoupenými od množitele kuřat pana Kohouta z Lytomyšle - polovina uhynula na postupné zeslábnutí až je ostatní zašlapaly.
A druhá polovina zaostává v růstu- jsou o třetinu menší než je průměr v danném stáří.
To znamená, že z nich nebudou nikdy výkonné nosnice a vejce budou snášet menší !

Závěrem - vyšlo by mě levněji a bez starostí, kdybych si ty kuřice koupil až ve věku před snáškou !

9.6.2015 20:27
candrej29

XXX.XXX.178.36

No nieco na tom asi bude. Nase kura, ktore je od nich max o dva dni starsie je omnoho vascie ako ostatne. Presne tak vyslo ma to na 2€ za kuriatko a vysledok.. nie je mi az tak luto penazi.. ale ten pocit ked vidite ako kapu a nemozete si pomoct.

9.6.2015 21:04
beginner

XXX.XXX.210.233

Sežeňte si Sulfadimidin, ten by měl pomoci.

9.6.2015 22:24
ančovička

XXX.XXX.222.190

candrej29 napsal(a):

V původu kuřat problém nebude, krmte jak píše superMasterr! kompletní krmnou směsí pro kuřata nebo brojlery! hned bych je přeléčila sulfakcoxem nebo sulfadimidunem proti kokcidioze, i když zatím nemají, jak píšete, žádné projevy, určitě je to příčina jejich uhynu. A ta vaše kvočna asi nebude dobrá máma, podle toho, co píšete, a ani bych se nedivila, že také může být příčinou jejich ůhynu jako nositelka kokcidiozy...kuřata nesmí být ve vlhkém prostředí, jako píšete, že je máte ve chlévě, tam je pokud vím, vlhko a chadno, bakteriím ráj! Zvažte svoje chovatelské podmínky včetně krmení, pokud jste začátečník, nechte si poradi t..

9.6.2015 22:28
ančovička

XXX.XXX.222.190

Opravuji překlep- sulfacox a sulfadimidin..

9.6.2015 22:29
SuperMasterr

XXX.XXX.248.32

Sulfadimidin je léčivo, které léčí konkretní onemocnění. U 14 denních kuřátek je to drastické, a prokazatelně to zpomalí růst a vývoj ! Budou z toho jen žebráci, na které se nehodí koukat na dvorku - škoda práce.

Já jsem zbytek kuřátek, které zaostávali v růstu zkrmil psovi a jak se olizoval...
A mám klid na duši, začínám s novou várkou jednodenních kuřátek, tentokrát od chovatele, který s tím nekšeftuje. Kuřátka mají 1 týden jsou stejného plemene a vypadají úplně jinak než ty předešlé !

Jsou živější, temperamentní - prostě to funguje se stejným postupem.
Tak jak je to možné ?

9.6.2015 22:42
ančovička

XXX.XXX.222.190

Tak zřejmě to bude v chovných zvířatech, těžko bychom chtěli kvalitní potomstvo od asi neduživých rodičů..záleží na chovných podmínkách, zdravotním stavu, krmení..kdybyste si asi toto zjistil předem, od jakého chovatele kupujete, nebyl byste zklamán..ale člověk málokdy má možnost jít zkontrolovat chovatelské zařízení a chovná zvířata, že? i když s tím chovatel podniká, měl by mít zvířata v pořádku, je to jeho vizitka, ale...tak vám přeju at se vám daří!

9.6.2015 23:56
candrej29

XXX.XXX.178.36

Dakujem za rady a podnety.
Prave sa snazim pre ne zbuchat novy drevenny kurnik, lebo sa stahujeme. Zacinam banovat ze som si mal nechat len to jedno.. ale zase mi to bolo take blbe nechat len jedno.. Ale som sa poucil.
Mojich 7 sliepok + 1 kohut v pohode prospievaju... ziadne problemy so nebadal.. az teraz ked som doniesol kuriatka.
Chovatela som vyberal najblizsie k sebe a na bazar, sk. Nabuduce skusim vlastny odchov snad s lepsou uspesnostou.

10.6.2015 05:55
jenca

XXX.XXX.161.27

Myslím si, že kvalita výživy rodičů nemá zásadní vliv na úmrtnost už vylíhlých kuřat. Má velký vliv na líhnivost. Kvalita chovných zvířat má(mimo jiné) vliv na životaschopnost potomků. Ale nedokážu si představit že jiným krmením chovných zvířat by kuřata nekapala, hledal bych příčinu v podmínkách chovu kuřat(nemoc, nevhodné krmení,...). Kuřata mi téměř nehynou, takže vycházím spíš z pozorování u kanárů(tam je to u mě pořád o vylepšování a zvyšování počtu úspěšně odchovaných mláďat) ale zrovna v tomhle případě se to dá docela dobře zevšeobecňovat.

10.6.2015 06:58
ančovička

XXX.XXX.222.190

Dobré ráno, díky za odpověd , já už jsem letos vylíhla a odchovala asi 70kuřat, maransky, vlašky a milflérky, asi 50 kačenek, indiáni a ruánky a mohu říct, že když nepočítám nějaký uhyn při líhnutí, tak potom už mi celkem nic neuhyne, to snad procento..tak nechápu takový hromadný uhyn 10 a více kuřat najednou, to není samo sebou, potom se hledají příčiny, ale chovatel musí začít prvně u sebe..já mám vylíhnutá kuřátka v krabici v kuchyni a ještě pod žárovkou, hřeje ve dne, v noci, krmení směs pro kuřata nebo BR smíchanou se šrotem atd..to už tu bylo..ted se mi líhnou indiáni pstruhoví, taky budou aspon týden v kuchyni pod kontrolou-uhyn žádný! S kanárky zkušenosti nemám, ale když se vám je daří odchovávat, to jste opravdu dobrý! tak hodně uspěchů!

10.6.2015 08:05
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Toto vše jsou důsledky nekvalitních násadových vajec.slepice se již v lednu, v únoru ládují krmnou směsí pro nosnice, oni sice nesou dobře, ale to vejce pro líhnutí je nevhodné.je to vhodné jen pro ty kšeftmany a zlatokopy jim je jedno, že se vám nic nevylíhne, nebo máte z toho pár neduživců.oni si udělali byznys, reklamace se potom s přehledem dá svést na dopravu poštou.ale to si lidé zavinili sami, protože už v lednu chtějí kuřata, aby jim ještě na podzim téhož roku nesly.že to je proti přírodě mnohým jaksi uniklo.ona krmná směs není všechno.důležitou roli taky hraje sluníčko, čerstvý vzduch u chovného hejna.je třeba si uvědomit, že z toho vejce vlivem tepla, vlhka a vzduchu za tři týdny vznikne téměř samostatný tvor z masa a kostí to vše v tom vejci musí být.do toho vejce nikdo nevidí, a je to na koho svést.a pak taky vidina zisku.ono rozdíl konzumního vejce za tři koruny a nebo násadového za 10až 20 korun v průměru.to je jádro pudla.z dvaceti koupených vajec mám jedno kuře, z mých patnácti třináct, ve stejné líhni.na líhen se to taky rádo svaluje.proto radši do budoucna na některé výstavě nebo burze koupím cizího kohouta, vyjde to mnohem levněji.ideální na líhnutí je duben, květen, delší den, více sluníčka.

10.6.2015 11:08
iveta š.

XXX.XXX.161.122

Ja by som určite vydezinfikovala všetky misky na pitie a jedlo, aj keď len octom, to robím aj bežne tak každý druhý, tretí deň, najmä v tomto teple.A ten acidomid do vody slabý roztok, pridať vitamíny.Ja už mojim 2 týždňovým dávam aj iné zelené ako prhľavu, mrkvovú vňať, púpavové listy, srúhanú mrkvu, jablko, drvenú škorápku z vajec, grit, milujú piškoty( to všetky smajlík ), K1 a určite ich už dajte von z toho chlieva, trochu na slniečko.Ten Acidomid stojí do 4eur, ak majú tráviace problémy, tak to pomôže, alebo propoul-probiotiká, ak nie tak stačí aj do zmesky primiešať trochu zdravého bieleho jogurtu, proste čo najpestrejšiu stravu a suché, čisté prostredie.Už sa úhyn zastavil?

10.6.2015 12:19
vg1955

XXX.XXX.191.170

Ja liahnem aj v septembri, najodolnejsie kuriatka, ani jeden uhyn. V zime vyrastu a na jar su dospele. Tie si nechavam len pre seba. SKUSTE.

10.6.2015 13:48
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Ano, i tak se to dá praktikovat, líhnout v srpnu a v září, v těchto měsících je ještě dost sluníčka pastvy i hmyzu.určitě budou násadová vejce kvalitnější, než v lednu a v únoru, vyprodukované na krmných směsích a chemii.URČITĚ ZKUSÍM.

10.6.2015 22:34
jenca

XXX.XXX.161.32

ančovička napsal(a):
Dobré ráno, díky za odpověd , já už jsem letos vylíhla a odchovala asi 70kuřat, maransky, vlašky a milflérky, asi 50 kačenek, indiáni a ruánky a mohu říct, že když nepočítám nějaký uhyn při líhnutí, tak potom už mi celkem nic neuhyne, to snad procento..tak nechápu takový hromadný uhyn 10 a více kuřat najednou, to není samo sebou, potom se hledají příčiny, ale chovatel musí začít prvně u sebe..já mám vylíhnutá kuřátka v krabici v kuchyni a ještě pod žárovkou, hřeje ve dne, v noci, krmení směs pro kuřata nebo BR smíchanou se šrotem atd..to už tu bylo..ted se mi líhnou indiáni pstruhoví, taky budou aspon týden v kuchyni pod kontrolou-uhyn žádný! S kanárky zkušenosti nemám, ale když se vám je daří odchovávat, to jste opravdu dobrý! tak hodně uspěchů!

Já to mám stejně kuřata první týden v obyváku, manželka s dětmi už jsou zvyklé, tak s tím nemám problém:). Letos kromě asi dvou špatně vyklubaných kuřat uhynulých hned v líhni mám úhyn stejně jako vy 0 ze 70 až 80 (počet nevím přesně) mívám u kuřat úhyny do dvou kusů za rok. Husy letos úhyn 0 z 8 ale pod husou to je spíš její zásluha. Chápu příspěvky výše ohledně špatné oplozenosti, líhnivosti atp. ale co se vytáhne suché z líhně většinou odchovám do dospělosti. Viděl bych to spíš na nějakou nemoc.

11.6.2015 07:36
SuperMasterr

XXX.XXX.248.32

Plně souhlasím s 2mazutak má naprostou pravdu !

Jen doplním, že nemoci např. i kokcidie se přenáší na vylíhlé kuřátko již z násadového vejce ! To znamená, že rodičovská hejna jsou přenašeči např. i kokcidií na budoucí kuřátko.

Mám tuto informaci od opravdu veterináře, který se dřůbeží zabývá na plný úvazek !

A také nepomůže ani u chovatele vidět jeho zdravé rodičovské hejno, neboť násadové veje které vám prodá nemusí vůbec pocházet z jeho hejna ! Aby vykryl objednávky a poptávku přikupuje je od jiných chovatelů a následně přeprodává.

Je to všechno ojeb a byznis a hlavně na bazoši.cz

Opravdu se od cizích lidí nedá nic dobrého koupit. Každý prodává jen to čeho se chce zbavit !
Nikdo vám nic dobrého a zdravého neprodá na to velice rychle všichni zapomeňte !
A když tak, přeléčené s oslabenou imunitou.

12.6.2015 16:56
SuperMasterr

XXX.XXX.248.32

Přidejte reakci

Přidat smajlík