Dobrej,
už jsem to tu tak nějak prolezla, ale v podstatě jsem pořád bez představy: Jak ochočit 8mi týdenní housata? Jde mi o to, že se zvířaty potřebuji manipulovat a tohle by hodně srazilo stres, dále nechci aby byl houser agresivní a myslím, že když bude "ochočený", zvyklý na lidi, nebude mí s nimi až takový problém, než když z ničeho nic přijde cizinec do jeho teritoria. Nějaké nápady? Napadlo mě uplácet jídlem, ale co? A také jak, když husičky přijdou nejblíž na 2 metry, pak prchají. Předem se omlouvám, jestli plácám kraviny, s husama začínáme a vím toho celkem málo a ještě méně mám "zažito". A předem také děkuji a reakce :).
Dobrý den,
k husám se chovejte klidně a jestl máte podmínky a čas se jim věnovat, tak to dělejte. Když budete trpělivá, tak se krásně ochočí. Není to ale hned. Musí se u vás cítit dobře a v bezpečí.
S uplácením jídlem docílíte taky hodně.
Ja som ich naučil tak, že som keď ich chodím kŕmiť tak na nich volám od mala a postupne si to spoja so žrádlom a teraz už príjdu na zavolanie a dajú sa aj hladkať ale ako som zistil nieje im to nejak moc príjemné alebo aspoň si to nejak nedožadujú proste keď začnem tak niekedy ostanú ale večšinou sa uhnú o krok dva. (majú 6 týždňov) a s gunárom/houserom je to tak že môj mňa rešpektuje kľudne chodí okolo mňa a nič, ale stačí aby prišiel niekto iný tak je s pokojným správaním koniec hneď natiahne krk a rozbehne sa a večšinou to dotyčný schytá do zadku a vraj to dosť štípe no.Inak husy chovám ešte len druhým rokom takže tiež o nich všetko neviem ale toho čo za ten rok som s nimi zažil je to proste super ako to tu bolo napísané vyššie tak sú to velmi inteligentné a hlavne krásne zvieratá,.
Ne-chovatel

XXX.XXX.107.90
Jen bych chtěl upozornit na to, že s tou agresivitou (spíše se přikláním k termínu plachost) to nemusí být jak si malujete.
Mám dvě husy. Jako housata byly obě přítulné a chodily za mnou.
V dospělosti je jedna plaší, a když jí zrovna nenesu žrádlo tak si udržuje odstup, nicméně mne strpí. Když ji chci chytit musím jí ulovit, čemuž se brání ale nijak zuřivě. na hnízdě je málo agresivní a strpí mne, i si viditelně užívá hlazení, které ji zdá se nestresuje.
Druhá husa (která je dost dominantní, narozdíl od té popsané před chvílí) se nechá chytnout kdykoli a neustále se těší na moje pozornosti. Na hnízdě mne však nestrpí a klidně při obraně položí život. Také je agresivnější k ostatním lidem a možná právě i díky tomu, že se nebojí mne, se je čas od času odváží prohnat. Tím chci říci více než ta husa plaší - což je v obou případech způsobeno tím že když lidé při konfrontaci, tváří v zobák, vyklidí pozice tak husy pokročí v před proti nim (za normálních okolností si obě udržují od cizích odstup - což spousta lidí nedokáže postřehnout, ta dominanntnější může při ohrožení, či pocitu ohrožení, provést protiútok).