Uživatel s deaktivovaným účtem
Obilí, šroty, krmná směs, hrách, soja, maso, mléčné výrobky, kukuřice, ovoce, zelenina(dýně, jablka, cuketa, mrkev, celer, salát...) vitamínovominerální premix. Ale to už jsem Vám psala.
Pokud mají všeho dost a krmítko stále plné, narostou krásné kusy. Kdo na krmení šetří, vychová jen neduživé atrapy.
Čistá voda by měla být samozřejmostí.
Roboran, Plastin, Konvit, Nutrimix... preparátů je celá řada. Podávání je vždy na obale, stačí přečíst a řídit se návodem.
Pozorný chovatel si všimne, když zvířata nejsou v kondici, jsou hubená, netečná, "ošklivá"...to na dálku nejde, nikdo Vaše slepice denně nesleduje, to musíte Vy.
Lépe je těmto situacím předcházet, než je potom řešit.
No to je pravda:)
každopádně mě přídou jako krasavice ( a teď to neni jen díky tomu že jsou moje) v porovnání s jinýma co sem na živo viděl.
Macatý sou ( i když ještě mladý) snášejí nadlimity ( až se vždycky bojím, co zas v domečku najdu):D dneska jim musím dát nějakou odměnu, páč se velice činily.
jen nechápu, ( skladujeme si vajíčka od pondělí, první snážky - v neděli sme je přivezli z trhu)
proč jsou vajíčka věčí a věčí.. Co sem se dočetl, tak Brahmanky mají mít stejná vejce jako klasické slepice, ty dnešní už sou cca o čtvrtku věčí než ty od klasických slepic ( máme asi tři plata tak je s čím porovnávat:D)
otázkou je zda to nebude pak nějaký problém?

farmarsamouk
napsal(a):
No to je pravda:)
každopádně mě přídou jako krasavice ( a teď to neni jen díky tomu že jsou moje) v porovnání s jinýma co sem na živo viděl.
Macatý sou ( i když ještě mladý) snášejí nadlimity ( až se vždycky bojím, co zas v domečku najdu):D dneska jim musím dát nějakou odměnu, páč se velice činily.
jen nechápu, ( skladujeme si vajíčka od pondělí, první snážky - v neděli sme je přivezli z trhu)
proč jsou vajíčka věčí a věčí.. Co sem se dočetl, tak Brahmanky mají mít stejná vejce jako klasické slepice, ty dnešní už sou cca o čtvrtku věčí než ty od klasických slepic ( máme asi tři plata tak je s čím porovnávat:D)
otázkou je zda to nebude pak nějaký problém?
Jak že jsu staré? Mladé slepie na počátku sńšky mají často nevyrovnanou velikost vajec, což se časem srovná. Nebo naopak slepice staré také mívají větši vejce. Jsou kroužkované? Tam poznáte stáří podle kódu.

farmarsamouk
napsal(a):
No bohužel, nejsou kroužkované a stáří dle hřebínku odhaduji na málo:) resp jeden chovatel mi říkal, že dle toho se to dá trochu identifikovat.
Měli by být mladé, jelikož jedna ještě nesnášela.
Koupil jsem je za kolínem na trhu. Tak doufám, že mě neočůrali..
Nejlépe vyfotit po jednom heky zblízka, aby byla vidět hlava a nohy. Určování věku podle hřebínku neznám, jak by to mělo probíhat?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
To je opravdu "pěkná" diskuse o brahmánkách.Když jste je koupil ve Štítarech, tak někdy v tuto dobu chovatelé prodávají starší kusy, za kolik jste je koupil?
Brahmánka je plemeno slepic velké a tak tomu musí odpovídat výživa a výběh, ale to už víte.Stáří drůbeže poznáte i podle nohou.

farmarsamouk
napsal(a):
No štítary sou fajn, ale tohle asi nebylo uplně fajn, až budu mít chvilku s foťákem, tak tam zaběhnu, dycky na to zapmenu. Každopádně se toho bojim víc a víc, jelikož snášej jak vsteklý..
A proč se toho bojíte, když snášejí jako "vzteklé"? To je přeci bonus navíc. Jinak brahmánky jsou dobré kvočny, tak máte šanci si třeba na jaře od nich nechat vychovat kuřátka do další mladé generace. Jen je otázka, zda není kohout se slepicemi příbuzný, takže by bylo možná vhodnější sehnat jiného. Blíží se doba, kdy budou chovatelé prodávat nadbytečné kusy.
No bojím se, aby nebyli staré...:)
každopádně kuřátka určitě chci, teď jim budu prodlužovat výběh, takže by se jich tam ještě pár vešlo:) Jak poznám, že je kohout příbuzný? to asi nepoznám, že?
Bylo mi řečeno, že je to plemený kohout z německa přibuzný určitě není.. otázkou je zda je to pravda... Nicméně, četl jsem, že se musí Brahmanky " venčit" když sedí na vejcích, je to pravda, že si sami nedojdou na krmení?

farmarsamouk
napsal(a):
No bojím se, aby nebyli staré...:)
každopádně kuřátka určitě chci, teď jim budu prodlužovat výběh, takže by se jich tam ještě pár vešlo:) Jak poznám, že je kohout příbuzný? to asi nepoznám, že?
Bylo mi řečeno, že je to plemený kohout z německa přibuzný určitě není.. otázkou je zda je to pravda... Nicméně, četl jsem, že se musí Brahmanky " venčit" když sedí na vejcích, je to pravda, že si sami nedojdou na krmení?
Příbuznost skutečně nepoznáte, leda byste si nechal udělat rozbor DNA
Zde je člověk závislý na tvrzení prodejce a jeho důvěryhodnosti.
osobní zkušenost s brahmánkami nemám, chovám hedvábničky a tam to skutečně funguje tak, že musím kvočnu každý den navečer sundat z vajec, aby e vyprázdnila, nažrala, proběhla. Ale to je "zátěž" na 10 minut, je to spíše zábava. Ale je to individuální od povahy kvočny, podle mých zkušeností zobecňovat nelze.

farmarsamouk
napsal(a):
Tak já vstávám před prací v pět abych jim odevřel a večer je v devět zaháním, takže jestli budu 15- 20 minut venčit slepici, tak mě to nevytrhne:) Chtěl sem se zeptat, co děláte proti tomu, aby vajíčka vychladla. Dá se do kurníku něco speciálního, nebo stačí sláma?
Nerozumím dotazu. Aby vajíčka vychladla?
pokud myslíte, aby nevychladla při sezení pod kvočnou, tak se hnízdo obvykle udělá ze slámy nebo sena, vyšší vrstva a důlek. Nebo se užívá obrácený navlhčený travní drn (bez kamínků) na dno krabice a na něj pak stelivo.

farmarsamouk
napsal(a):
Takle sem to myslel, díky:) ( spíš mi šlo o to, když slípku sundám na venčení, tak v ten mezičas, jestli se to nějak přikrejvá, či co).
Ne, nepřikrývá V sekci články je jich několik o přirozeném líhnutí. Vejce zakrývají husy, pokud vím, aby hnízdo ukryly, slepice to nedělají. těch 10 minut venčení vejcím neublíží.