Dobrý den, chtěl bych začít s chovem slepic. Přečetl jsem si o tom knížku a pár vláken tady na Ifauna.cz. Chovám už kolem 10 let králíky což se mi daří, nedávno jsem si dodělal další králíkárnu a prostor mezi nimi za kolnou jsem se rozhodl uzavřít s tím, že si pořídím pár slepiček na vejce, protože domácí každou chvíli sháníme a začíná to být problém, navíc ke králíkům chodím 3x denně a taky jim chodím na zelený každý den, tak proč tam nemít pár slípek a jeden košík trávy posekat denně jim. K věci proč tento příspěvek píši. Mezi králíkárnami není příliš velký prostor, dále se vedle králíkárny nachází malé místo kde bych jim postavil kurník dale tam je kompost, který bych mohl případně snížit, aby se v něm mohli slepice vyřádit, a vedle kompostu malá ulička na konec kompostu, prostě moc místa tam není, ale myslím si, že čtyřem slepičkám by to mohlo stačit. Rozhodně by měli větší luxus než ve velkochovech. Co myslíte, je to dobrý nápad? Vyhovovalo by to slepičkám? Jinak chtěl bych chovat vlašku koroptví, moc se mi líbí. Četl jsem že mají v průměru za rok 280-310 vajec což se mi zdá poměrně dobrý. Taky jsem se chtěl zeptat kolik vajec snese jedna slípka za den v průměru. Já vím že se to odvyjí od druhu a krmení, ale prostě v průměru kolik si tak myslíte že snese za den jedna slepice vajec. Pokuď by jste někdo pro mě měl nějaké rady do začátku, ohledně krmení, druhu slepic které si mohu pořídit (nemusím mít vlašky, jen se mi líbí) tak veškeré rady ocením. Moc vám děkuji! Dale přikladam fotky, jak to tam vlastně vypadá, aby si o tom každý mohl udělat obrázek.
milan78

XXX.XXX.227.76
No nevim, místa je tam opravdu malinko. Max 3 slepice. A na vlasky zapomeňte, ty potřebují prostor.Viděl bych to tak na dominantky, nebo nějaké zdrobnele plemeno.A slepice snese za den jen jedno vajíčko!
Asi Vám ortodoxní chovatelé ten prostor moc neschválí, ale já bych to viděl na 5 nosných hybridů, kteří se i s takovým prostorem dobře poperou ;-) Dopřejte jim dobré krmení, zábavu na kompostu a půjde to ;-) Vlašky chovám a je fakt že potřebují prostor na sháňku potravy. Taky by se každodenně plašily při krmení králíků, protože jsou opravdu pěkně "poťápané" co se týče plachosti :-D Ale každopádně do slepiček jděte. Podle fotek králíkáren jste pečlivý chovatel
burgunacek0k7
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych začít s chovem slepic. Přečetl jsem si o tom knížku a pár vláken tady na Ifauna.cz. Chovám už kolem 10 let králíky což se mi daří, nedávno jsem si dodělal další králíkárnu a prostor mezi nimi za kolnou jsem se rozhodl uzavřít s tím, že si pořídím pár slepiček na vejce, protože domácí každou chvíli sháníme a začíná to být problém, navíc ke králíkům chodím 3x denně a taky jim chodím na zelený každý den, tak proč tam nemít pár slípek a jeden košík trávy posekat denně jim. K věci proč tento příspěvek píši. Mezi králíkárnami není příliš velký prostor, dále se vedle králíkárny nachází malé místo kde bych jim postavil kurník dale tam je kompost, který bych mohl případně snížit, aby se v něm mohli slepice vyřádit, a vedle kompostu malá ulička na konec kompostu, prostě moc místa tam není, ale myslím si, že čtyřem slepičkám by to mohlo stačit. Rozhodně by měli větší luxus než ve velkochovech. Co myslíte, je to dobrý nápad? Vyhovovalo by to slepičkám? Jinak chtěl bych chovat vlašku koroptví, moc se mi líbí. Četl jsem že mají v průměru za rok 280-310 vajec což se mi zdá poměrně dobrý. Taky jsem se chtěl zeptat kolik vajec snese jedna slípka za den v průměru. Já vím že se to odvyjí od druhu a krmení, ale prostě v průměru kolik si tak myslíte že snese za den jedna slepice vajec. Pokuď by jste někdo pro mě měl nějaké rady do začátku, ohledně krmení, druhu slepic které si mohu pořídit (nemusím mít vlašky, jen se mi líbí) tak veškeré rady ocením. Moc vám děkuji! Dale přikladam fotky, jak to tam vlastně vypadá, aby si o tom každý mohl udělat obrázek.
Zdravím, nevím kolik je to m2 plochy, je vidět že je část vydlážděná. Pokud chcete slepičku na vejce a máte málo místa, tak taky říkám vlašku ne, ale podobnou kresbu má zdrobnělá velsumka rezavě koroptví. Vajíčka má téměř jako velká slepice a přitom nemá takovou spotřebu. Jsou i jiná malá plemena slepic nenáročná na prostor např zdrobnělé vyandotky existu v bezpočtu barevných rázů, vám nejbližší by mohly být koroptví vlnité. eventuelně jejich stříbrná mutace. Posloužily by i zdrobnělé šumavanky, nebo zdrobnělé plymutky, či zdrobnělé barneveldky dvojlemované. Vše je klidnější drůbež ikdyž zajisté temperamentnější než jejich velké protějšky. Z původních zakrslých plemen by byla vlašce nejpodobnější bantamka koroptví, jen má růžucový hřeben a jiný tvar trupu a masově světlé běháky. Z bojovnic určitě bojovnička ko shamo, může být i s kohoutkem, který se spokojí i s jednou slepičkou v páru. Přítulné plemeno sportovní hodnoty.
Juraj Kafka.
Hitch
napsal(a):
Dobrý večer pane Kafka,
mohu se zeptat jak je to se snáškou plemen které doporučujete?
Při dobré péči a troše štěstí na plemenný materiál normální snášku za méně krmiva. Obecně nejlépe na tom bývají zdrobnělé velsumky ale i plymutky a nejhůř ty bojovničky. Já jen že pokud by dotazující chtěl něco exotičtějšího.
Dříve skutečně platilo, že zdrobnělé velsumky patřily mezi velmi pěkná a zároveň dobře nesoucí plemena. Jsou i dnes pěkné, nesou poměrně velká vejce, v zimě většinou nenesou a celková snáška je dnes daleko menší, než uvádí vzorník. Ze zdrobnělých plemen jsou na tom s užitkovostí asi nejlépe zdrobnělé hempšírky. V zimně vlastně snášejí nejvíce, alespoň u mne. Jsou celkem přítulné a nemají velké nároky na prostor. Bantamka, rozhodně nepatří mezi hodně užitkové plemeno, ale je pěkná, ale plachá, možná více než vlaška.
Je zbytečné vám radit.
Stejně si koupíte co chcete nebo co vám přivezou překupníci do vesnice na leták.
O čistokrevném plemenu moc neuvažujte neboť nic kvalitního neseženete, každý prodá jen čeho se chce zbavit a nepasuje mu dále do chovu ! A nebo nějaké přeléčené mrdky a kohouty.
Hlavně na tom bazoši.cz je to tam samý lhář a zbavovatel se kohoutů !
Musel by jste být v klubu chovatelů a být s někým dobrým v kontaktu a hlavně ho dlouhodobě znát.
takže nějaký hybrid než tomu za čas přijdete na kobilku
burgunacek0k7
napsal(a):
1,2 velsumky nebo 1,2 tříbarevné rousné nic víc tam nedávejte málo místa, to se raději napno věnujte králíkům
pták andulák
napsal(a):
1,2 velsumky nebo 1,2 tříbarevné rousné nic víc tam nedávejte málo místa, to se raději napno věnujte králíkům
Myslím, že v případě tak malého prostoru nemá pro zadavatele smysl uvažovat o chovu čistokrevného plemene s kohoutem, Raději bych volil snáškové hybridy bez kohouta a bude to pro něj mít přínos alespoň ve vajíčkách.
bronda
napsal(a):
Myslím, že v případě tak malého prostoru nemá pro zadavatele smysl uvažovat o chovu čistokrevného plemene s kohoutem, Raději bych volil snáškové hybridy bez kohouta a bude to pro něj mít přínos alespoň ve vajíčkách.
To možná ano ale když už tam chce mět třeba něco na podívnou i menšívejce tříbarevné rousné se mu tam vejdou, pokud chce hybridy tak max.2 slípky at se tam netrápí v malém prostoru
burgunacek0k7
napsal(a):
Já covam slepice od asi 7 let s pomocí rodiců, ale teď mi je 15 a uz se oně uplně staram o 9 slepic 1 kohouta sama. Vaš prostor je malí já bych zvolila nejaké zakrslé nebo zdrobnělé plemeno asi ne cistrokevní. To je dobrý ze tam mate kompost. Co se tíka ke krmení já davam psenici, vodu v zimě obcas kukuřici (aby nestloustli jen občas) a smes pro nosnice taky je dobré vařené brambory ale jen občas, kopřivy travu bych davala, ale posekanou malou sekačkou (zahradní)plevele třeba pampelišky, pír POZOR na jedobate. Přeju vse dobre do začatku a hodně radosti se slepičkami.
Ještě je jedna možnost -
zvětšit prostor, spodek jedné králíkárny využít na snášková hnízda, koupit na výstavě ČZK 1+5 a prodávat násadové vejce.
To teď frčí, měl byste za výdělek alespoň na krmivo i pro králíky.
A když vám budou pak kupci volat že se jim třeba z 20 vajec vylíhly 3 kuřata tak jim řekněte že mají špatně nastavenou líheň a vlhkost a oni to pak budou řešit na I fauně ( co udělali špatně) a vy budete dobrý !
No a když vás to po čase přestane bavit tak dáte inzerát, že prodáte chovný kmen 1+5 CZK, vychválíte ho do nebes s tím že důvodem prodeje je např. stěhování, zdravotní důvody, snižování stavu, končím s chovem atd.. tak jak to píší na bazoši.cz
A nezapomeňte ještě uvéct že celý kmen jim prodáte za akční cenu !
SuperMasterr
napsal(a):
Ještě je jedna možnost -
zvětšit prostor, spodek jedné králíkárny využít na snášková hnízda, koupit na výstavě ČZK 1+5 a prodávat násadové vejce.
To teď frčí, měl byste za výdělek alespoň na krmivo i pro králíky.
A když vám budou pak kupci volat že se jim třeba z 20 vajec vylíhly 3 kuřata tak jim řekněte že mají špatně nastavenou líheň a vlhkost a oni to pak budou řešit na I fauně ( co udělali špatně) a vy budete dobrý !
No a když vás to po čase přestane bavit tak dáte inzerát, že prodáte chovný kmen 1+5 CZK, vychválíte ho do nebes s tím že důvodem prodeje je např. stěhování, zdravotní důvody, snižování stavu, končím s chovem atd.. tak jak to píší na bazoši.cz
A nezapomeňte ještě uvéct že celý kmen jim prodáte za akční cenu !
No to je super rada pro začátečníka. Jestli je to myšleno jako ironie, tak budiž.
Já jsem vycházel z toho že se zadavateli líbí koroptví vlaška, takže jsem se snažil jmenovat plemena, která mají aspoň podobnou kresbu. Pravda je že se bude hůře shánět.
Ano, bantamka není užitkové plemeno, ale je malá, nese bílá vejce, má bílé ušnice a pokud je v koroptvím rázu, začátečníkovi to tak může tu vlašku připomínat.
Dále sepsutá zdrobnělá velsumka je něco podobného jen podstatně užitkovější. Snáší hnědá vejce, má červené ušnice. Je hranatější, není tak ladná jako z. vlaška. Seženete ji nejsnáze.
Zdrobnělé vyandotka a plymutka koroptví vlnitá jsou téměř totéž.Ale zd. plymutka v tomto rázu už je těžší sehnat. Všechna tato tři plemena jsou málo létavá.
Pak jsem zmiňoval bojovničku ko shamo jen kdyby chtěl zadavatel něco sportovního, kohout v pšeničném rázu připomíná koroptvího, slepička již ne, neboť je pšeničně světlá.
Z. šumavanky, stejně jako z. hempšírky a další zdrobnělá plemena s kombinovanou užitkovostí jistě lze rovněž doporučit, ale barvou jsou již zcela vzdálené. Nicméně třeba je sežene snáze.
Rousná zakrslá určitě, proč né, jí bude vyhovovat sucho na dláždění.
Mě se taky nezamlouvá ten omezený prostor a dávat tam velkou drůbež. A než tam trápit kanibalismem já nevím pět zrzek z auta, které tento prostor navícbrzy změní v blátiště, tak se přidávám k názoru, že raději dělat pořádně ty králíky.
Jinak k tomu přeletování lehších plemen jako jsou třeba ty bantamky a pod.. nemusí pokaždé k tomu docházet, pokud tam mají slepice dostatek zaměstnání a tím je ten kompost. Jsou případy, kdy si slepice ani nevzpomenou používat křídla.
Juraj Kafka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vzdyť to psal člověk s IQ tykve.Ostatní jeho příspěvky jsou také perly.
jenca
napsal(a):
Souhlas, všechny příspěvky na jedno brdo, pokud něco kupuju na inzerát tak si pro to dojedu, a když to není v pořádku věc nekupuju. Fotka to fakt vystihuje:).
A co jako? Starejte se o své, nikdo se vás o rejpani neprosí. Já se pouze slušně zeptal. Nevim co je na tom španého? Dle mého nazoru vůbec nic. Je mi 19 let, co jste čekali, že budu o všem vedet vsechno? Mozna pisu trochu zmatene ale do toho vám rovněž nic není. To je hrozny, člověk se chce neco dozvědět, kdyz nema v rodině z žádné chovatele a vy jenom prudite. Ja dělám dobre veci, nekourim, nechlastam, neberu drogy ale studuji a pristi rok chci jít na vysokou skolu. Také se venuji chovu kraliku a rybolovu. Co jste udělali dobreho vy dva, tim co jste mi tady napsali? Vůbec nic. Nechte mne byt. Na vaše argumenty nejsem zvědavý. S bohem.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Burgunďáček, oni hovoří o SuperMasterr!
Tobě se snaží naopak poradit. Zde na iFaunu ale chodí i divní lidé, máš štěstí že SuperMasterr je taková jaký je - tedy zjevná prudič, myslím že tu jsou i lidé kteří záměrně podávají závadné informace a podávají je formou aby to nešlo snadno poznat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano, nic proti zadavateli.A zmiňované fotka je ta co má SuperMasterr v profilu.To si pak člověk udělá obrázek rychle.
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.240
Teď jsi tomu zmatený Juro nasadil korunu. O čem to prosímtě táráš?
O výchozím obrázku profilu, než si nahraješ vlastní, který máš
ty Jura (https://www.ifauna.cz/profil/jurazolmuzu)
i zadavatel dotazu Burgunďáček (https://www.ifauna.cz/profil/burgunacek0k7)
i SuperMasterr (https://www.ifauna.cz/profil/supermasterr)
stejný?
Níže uvedená fotka je ta nádhera o které su tu ostatní baví, ne o králících v profilu Burgunďáčka.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
A tak sorry Juro, tvoje nemezera a začátek věty na A ve mne evokovalo spojku ALE. Myslím že po ránu bude více těch, kteří tvé upřesnění nepochopí tak jak jsi ho podal. Já se ti tiímto omlouvám.
Jdu si udělat ještě jedno kafe, zdá se začínám opět klimbat a dnes bude blázinec. Promiň i Burgunďáčku, alespoň vidíš že k nedorozumění může dojít i bez úmyslu, a jak říkám podle mne tu někteří záměrně škodí, tedy ne že si jen řeší nějaký komplex...
Vážení - Supermaster je člověk z praxe,
hovoří na rovinu nechť se vám to líbí nebo ne !
Má zkušenosti samozřejmě s chovateli, kteří vyjebávají je jich více než 70%.
Když nějakou konkrétní drůbež sháněl téměř nikdy nic kvalitního čistokrevného nesehnal.
Jezdil po celé republice a vyšlo ho to na hodně finančních prostředků.
Každý prodával jen to, co mu nepasovalo do chovu a čeho se chtěl zbavit včetně léčených mrdek které mají doživotně oslabenou imunitu.
Jezdil také po výstavách s nadšením že něco kvalitního přiveze a výsledkem bylo hodně málo oceněné drůbeže k prodeji ! A když už tam bylo něco k prodeji, tak kohouti !
Na co by byly SuperMasterovi kohouti když každý chovatel potřebuje hlavně slepičky, aby vznikla početím nová generace. Asi na to, aby se pak kohouti pojímaly možná tak s některými naivními chovatelkami na tomhle vláknu
SuperMaster přeje všem naivním chovatelkám hodně chovatelských úspěchů a potomstva.
SuperMasterr
napsal(a):
Vážení - Supermaster je člověk z praxe,
hovoří na rovinu nechť se vám to líbí nebo ne !
Má zkušenosti samozřejmě s chovateli, kteří vyjebávají je jich více než 70%.
Když nějakou konkrétní drůbež sháněl téměř nikdy nic kvalitního čistokrevného nesehnal.
Jezdil po celé republice a vyšlo ho to na hodně finančních prostředků.
Každý prodával jen to, co mu nepasovalo do chovu a čeho se chtěl zbavit včetně léčených mrdek které mají doživotně oslabenou imunitu.
Jezdil také po výstavách s nadšením že něco kvalitního přiveze a výsledkem bylo hodně málo oceněné drůbeže k prodeji ! A když už tam bylo něco k prodeji, tak kohouti !
Na co by byly SuperMasterovi kohouti když každý chovatel potřebuje hlavně slepičky, aby vznikla početím nová generace. Asi na to, aby se pak kohouti pojímaly možná tak s některými naivními chovatelkami na tomhle vláknu
SuperMaster přeje všem naivním chovatelkám hodně chovatelských úspěchů a potomstva.
Ono to o sobě píše ve třetí osobě :-D :-D :-D.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Já neříkám, že nemáš pravdu (či nemáš právo pomocí ironie varovat a i si ulevit), letos jsem dopadl také jak sedláci u Chlumce a rok se ještě řádně nerozběhl...
Ale jak vidíš tak mladé, i staré, lze snadno zmást.
Vůbec bych nereagoval, ale počítal jsem už včera že si to Burgunďáček vztáhne na sebe a dnes se to potvrdilo. Když budeš někoho mladého příliš frustrovat, tak ho to může poznamenat, třeba z něj bude podobně prudící jedinec, který rád a zbytečně šokuje nevyzrálé.
Já bych ten zadavatelův prostor viděl tak na 1-3 zdrobnělé welsumky, nebo pak 1-5 antverpský vousáči, jsou maličký a roztomilý.já je mám ve volierce 1,5krát1,5 metrů, kohoutka a tři slepičky celoročně.pár vajíček snesou, jinak užitkovost u nich nesleduji, mám je jen pro tu roztomilost, leckterý holubi jsou větší, i se s nimi snesou, mám unich pár poštáků.taky vpohodě jejich vajíčka poštáci vysedí.jeden chovatel je pravidelně vozí na burzu do lysý.a jsou v mnoha varietách, černý, bílý, křepelčí.musíte to prostě zkusit, cobude vyhovovat.když ne, budto prodáte, nebo sníte.jen proboha ne velký hybridy.jeto jen na vás, na co chcete koukat, jestli na hezký slepičky, nebo na holý prdele.
Ne-chovatel
napsal(a):
Teď jsi tomu zmatený Juro nasadil korunu. O čem to prosímtě táráš?
O výchozím obrázku profilu, než si nahraješ vlastní, který máš
ty Jura (https://www.ifauna.cz/profil/jurazolmuzu)
i zadavatel dotazu Burgunďáček (https://www.ifauna.cz/profil/burgunacek0k7)
i SuperMasterr (https://www.ifauna.cz/profil/supermasterr)
stejný?
Níže uvedená fotka je ta nádhera o které su tu ostatní baví, ne o králících v profilu Burgunďáčka.
Toto není seznamka pro Geje ale diskuze o velikosti mini prostoru, jinak do ksichtu vám nikdo nepoleze broučku, krásná fotka vašho obličeje
Je to mladý kluk, který potřebuje každou korunu a možná půjde i na vysokou.
Proto by bylo vhodné pořídit např. kmen České zlaté kropenky a prodávat násadová vejce, aby měl na krmivo i pro králíky.
Měl by motivaci a navíc by ho nutilo, dělat věci dobře.
Na ostatí plemena by se zajel pokochat za odměnu třeba s přítelkyní na výstavu.
SuperMasterr
napsal(a):
Je to mladý kluk, který potřebuje každou korunu a možná půjde i na vysokou.
Proto by bylo vhodné pořídit např. kmen České zlaté kropenky a prodávat násadová vejce, aby měl na krmivo i pro králíky.
Měl by motivaci a navíc by ho nutilo, dělat věci dobře.
Na ostatí plemena by se zajel pokochat za odměnu třeba s přítelkyní na výstavu.
Ukazováním půlek mu nepomůžeš