MF

XXX.XXX.230.141
Dobrý den, kachny mi snáší vajíčka zásadně na těch nejnevhodnějších místech (nedaleko ježčí rodinky, v nejvzdálenějším koutě zahrady, kam se může dostat kuna, liška apod.). Vajíčka jsem jim sebrala a úspěšně vylíhla v líhni. Kachny však snášet nepřestávají a neustále vyhledávají místa, kde je před noc z bezpečnostních důvodů nechat nemůžu, nepřežily by. Když bych jim vyrobila hnízdo, vajíčka tam přenesla, tak tam asi své plaché čárkované kachny nedonutím sednout? Máte zkušenosti s tím, že kachna sedne i do přeneseného hnízda, které jste jí vyrobili vy? Děkuji za odpovědi.
Ja mám ten istý problém, mám zdrobnené kačky, kačka znáša v kuse od jari vajcia tiež kade tade po záhrade.Urobila si aj tajné hniezdo v skalke, trvalo mi, kým som ho objavila, sedela 5 dní a niečo ju napadlo.Vystrábila sa a zase znáša zásadne mimo domčeka.Keď jej vajcia prenesiem do domčeka rozhádže ich v noci.Radili mi ju zatvárať, kým neznesie vajce, urobila som aj ohrádku okolo domčeka, aby ju neplašil kohút.Vajce síce znesie v domčeku, ale aj keď ich tam mala 14, nesadla na ne.Urobila si nové hniezdo v tráve pri jazierku.Tak som čakala, kým zasadne, mala som nachystaný domček nad hniezdo, večer som ho dala na ňu a pustila k nej aj káčera.Boli v noci zavretí spolu.Ráno som ich vypustila a viac sa do hniezda nevrátila.Na noc idú samé do domčeka a nechajú sa zavrieť, cez deň sú na jazierku, alebo labzujú po záhrade.Kačka znáša stále, je mi jej už ľúto, ale tento rok sa asi kačiatok nedočkám, von ju sedieť nenechám.Problém je asi, že ja chovám aj zdrobnenú hydinu, mám dvoch kohútov a tiež sú voľne pustené, tak kačky nemajú kľud.Na budúci rok ich dám niekde bokom a možno sa kačiatok dočkám, tento rok som to už vzdala.
MF

XXX.XXX.230.141
Dobrý den, já jsem kachnám připravila v jejich ubikaci hnízda, okolo jsem nasypala slámu a vajíčka umístila do hnízd. Jedna kachna z hnízda vajíčka vykulila do slámy a pokračuje ve snášení v tomto svém novém hnízdě. Má tam aktuálně 12 vajec. Mám je označená, každý den na nové píšu fixem datum a čekám, co bude. Další kachna si venku našla novou schovku, ale prozradil ji pes . Ta si svých starých vajíček nevšímá.
MF
napsal(a):
Dobrý den, já jsem kachnám připravila v jejich ubikaci hnízda, okolo jsem nasypala slámu a vajíčka umístila do hnízd. Jedna kachna z hnízda vajíčka vykulila do slámy a pokračuje ve snášení v tomto svém novém hnízdě. Má tam aktuálně 12 vajec. Mám je označená, každý den na nové píšu fixem datum a čekám, co bude. Další kachna si venku našla novou schovku, ale prozradil ji pes . Ta si svých starých vajíček nevšímá.
Dobrý deň, tak čo je u Vás nové? Sedí kačička? Moja sa zdá, že už dostala rozum, nechcem sa predčasne tešiť.Po tom čo znášala asi na troch nových miestach( ja som jej vajcia prenášala do búdky) si včera sadla na vajcia v domčeku, už si zakrýva hniezdo slamou a perím, tak hádam sadne konečne Jej vajcia som dala aj pod milflérku, má ich 5 a sedí na nich už 2 týždne, dnes idem presvedcovať, tak som zvedavá.4 som dala aj pod kvočiacu hodvábničku, lebo kuriatka už nechcem a sedela na podkladkách, tak som jej dala kačacie na skúšku.To by už malo vyjsť a nejakého kačiatka by som sa mala konečne dočkať Ináč tá moja kačka znáša ako divá, mala prestávku len 2 týždne po tom ako ju niečo napadlo a ináč znáša v kuse od jari.Škoda, že tie vajcia sa nedajú jesť, lebo ich vyhadzujem...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kachní vejce se jíst dají úplně bez problémů, například na pečení jsou daleko lepší než slepičí.Nudle jsou z nich fantastické.Jen se doporučuje delší tepelná úprava, takže se nehodí například jako míchaná, do smaženice či na hniličku.Vařená jsou dobrá například do bramborového či vajíčkového salátu, a také na chlebíčky super.Vůbec se kachních vajec nebojte.To že se nekonzumují je jen mýtus, pokud dodržíte správnou hygienu chovu a doporučenou tepelnou úpravu, salmonela ani jiné přenosi nemocí nehrozí.Dokonce i domácí vejce slepičí může obsahovat salmonely a jí se běžně.U kachen je čerstvě sebrané vejce na tom z hlediska mikrobiologie stejně, jen se různé zárodky v nich mohou vyvíjet rychleji.Také záleží na skladování.
jenik.m
napsal(a):
Já vždycky počkám až si kachna nasnáší, kde ona chce a hned jak si zasedne tak nadruhý den ji dám na samotku a tam vydrží až do líhnutí.
Letos od 3 kačen 51 káčat a začínají snášet znovu. Jen jedna nasnášela 16 vajec a vybodla se na to a radši si užívá s kačerem.
A Do akej doby nechavate kacitaka u matky? a znovu pustate ku kacerovy?
TomášS
napsal(a):
Jak nasnáší a zasedne vemu kachnu a přemístím na samotku s vajcama a celím hnízdem?Chápu to dobře?Nemůže se mi stát že se mi kachna na vajíčka pak vyprdne?Není lepší kachnu přestěhovat až s káčaty ?
Kachna se přemisťuje dost špatně, tedy spíše vůbec. Také potřebuje během dne chodit do vody, tak že pokud já stěhuji kachnu, tak jedině až s kachňaty. Ale není dobré nechat kachnu sedět kdekoli, tedy bez bezpečného zajištění na noc. Ideální je udělat na zahradě několik hnízdících budek a doufat, že si kachna vybere.
JindraB

XXX.XXX.7.15
No tak to tu pročítám a hledám řešení pro sebe...
Letos na jaře jsem si koupila káčata rouenky. nechala jsem si dvě kachny a kačera. Včera přišla moje mamka a že slepice vyprdla velké dvoužloutkové vajíčko, strachovala se, aby se nestrhla. Dnes ráno ale přišla, že našla další ale pod kurníkem a pak vyšlo najevo, že to první bylo taky pod kurníkem ale manžel jej dal do hnizda v kurníku. V tom okamžiku jsem pochopila, že to jsou vejce kačenčí... Ale co teď? Mám jí dát na to místo, kam snáší, budku? Celou dobu běhají ve stejném výběhu jako slípky, otvírám jim i ven na loukou, ale každý večer se vrací domů. Přes léto je právě nezavírám do kačáku, když je teplo, většinou spí právě pod kurníkem. První dvě vejce tedy skončily v ledničce, ale myslím si, že by ještě kačata do zimy vyvedla
Prosím o rady a názory.
Tak po prve u ruanskych kacic je taka miziva sanca ze kacena sadne ze na to by som sa nespoliehal( jedine ze nemate ruanky ale nejake krizence s divou kacicou ktorych v ponuke dost) a po druhe. spocitajte si..kym mam znesie aspon 10 vajicok kedze teraz mate len dve(aj to v chladnicke) bude cca 26.9 k tomu 28 dni inkubacie a kacatka sa vam vyliahnu koncom 10 mesiaca. mate na to podmienky tepelne aj svetelne aby ste sao ne postarali?myslize ze teplota 15°C je pre nich idealna? pretoze den bude uz kratsi a kratsi a kacenky bude pomaly rast a budu sa len "pindrit" takze si to treba zvazit co ano alebo nie.. a este jedna vec nechali ste si kacera z toho isteho hniezda? aka myslite ze bude liahnivost ked ste dali sestry k bratovi?
JindraB

XXX.XXX.7.15
Děkuji za informace. Káčata když jsem kupovala, tak jich bylo v bedně nějakých padesát stejné velikosti. Je zde tedy dost velká šance, že nebudou od stejné matky, ale ta možnost tu stále je. Kachny dorostly do hmotnosti asi tak 2,3-2,5 kg, takže to asi čisté rouenky nebudou. Jinak by stačilo i za pznámkami o teplotě a délce dni tečky. Byly to samozřejmě otázky, které mě v hlavě vyvstaly a kvůli kterým jsem přemýšlela, zda řešit hnízdo nebo ne. Rovněž nevím jako dlouho mohu ty vejce skladovat v lednici, abych je ještě mohla dát pod kachnu, pokud zasedne. Manžel mi říkal, že husí vejce schovávali v temnu v komoře, když jich bylo tak deset, tak je dali do koše se slámou a husa zasedla. Ale to je zase něco jiného než kachna. Ačkoliv jsem na ves jezdila, a sami jsme doma drůbež měli, většina se kupovala jako kuřice, nebo jako už třeba týdenní mláďata. Proto mi chybí zkušenosti a proto jsem se zeptala zde.
Ked ich mate v lednici tak ich mozete tie vajicka rovno uvarit.. pozrite si starsie diskusie o skladovani vajec...a co sa tyka tej pribuznosti tak ak ma doma kmen 5/15 alebo 3/7 a z toho kacery su bratia a kacice setry tak potom aka je sanca ze tie vase nie su surodenci?
ono myslim ze si staci prejst diskusie tu na ifaune a budete mat informacii viac nez dost.
No zalezi odkial ste tie kacatka mali ci ich predaval nejaky drobnochovatel alebo to bola nejake vacsia hydinarska firma.50 ks kacat vyliahnem sam od dvoch kacic sam takze sanca ze su nepribuzne je velmi malicka. a ak vam ide len o maso tak by som dal k nim saskeho kacera alebo pekingskeho a mate istotu ze to nieje pribuzne ak neviete od koho ste ich brali a rozhodne uz tento rok nepremyslajte o tom ze budete mat kacatka treba vydrzat do jari
pripadne tu supnite nejaku fotecku co to vlastne doma mate.