Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.6.2015 12:52
dadu

XXX.XXX.250.70

Dneska jsem zjistila, že jedna (asi) slepička (měsíc stará) má křivý zobák. Spodní část je posunutá šikmo. Nemyslím si, že by to měla už včera. Může to být úraz, nebo jim něco chybí? Ke krmení mají K1, občas tvaroh, namočené pečivo, sem - tam nějaký zbytek, trávu, rádi si vyzobávají v plevách ze sena a trošku namočeného šrotu (jen aby neprášil) co dávám dospělým slepicím. A samozřejmě čistou vodu.

28.6.2015 18:22
chov.

XXX.XXX.79.4

- měla to již včera!
- degenerace /příbuzenská plemen./- /na 75%/!
- nutno novou krev!

28.6.2015 20:02
dadu

XXX.XXX.250.70

Mám je od chovatele, který je má kroužkované, prý výstavní. Jméno nevím, mám to přes kamaráda.

28.6.2015 22:19
petája

XXX.XXX.96.2

Dobry vecer,
mrknete do meho profilu, je tam mnou zalozena diskuze ( vcetne fotek), Kure stare 17 dni - krivy zobak", take jsem mela tento problem, jak kure rostlo, tak se to horsilo a nakonec zacalo zaostavat za ostatnimi a nemohlo se poradne najist, pomalu umiralo hlady, nakonec jsme jeho trapeni ukoncili. Priste uz to nenecham dojit tak daleko a ukoncime to co nejdriv. Myslim si, ze se jedna o pribuzenskou plemen., nektera kurata mela i krive prsty na nohou. Kuratka jsem mela sice svoje, ale jejich matky jsem koupila od tzv. mnozitele, jak jsem se pozdeji dozvedela...

28.6.2015 23:04
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Otázka na petáju: ty křivé prsty - jak jste to řešili? Já to mám u 3:
1 araukána,1 maranska a 1 bresse g. Z toho 2 dokoupené od chovatelů a 1 líhnutá u mě. Zbytek kuřat v poho. Tak nevím...

28.6.2015 23:06
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Vložila jsem omylem 2 stejné fotky. Maransku zasílám nyní.

29.6.2015 05:04
dadu

XXX.XXX.250.70

Křivé prsty jsem měla u jedné své zdrobnělé wyandotky, ale srovnalo se jí to, i velikost dohnala.

29.6.2015 14:54
petája

XXX.XXX.96.2

bgstettn napsal(a):
Otázka na petáju: ty křivé prsty - jak jste to řešili? Já to mám u 3:
1 araukána,1 maranska a 1 bresse g. Z toho 2 dokoupené od chovatelů a 1 líhnutá u mě. Zbytek kuřat v poho. Tak nevím...

Dobrý den,
tak naše to mají maximálně jako ta bresse, ta druhá to má fakt hodně...
Neřešili jsme to nijak, slepice normálně fungují, chodí...jen od nich nebudu líhnout kuřátka, na 100% se to dědí...
Já si poprvé naivně myslela, že si to jako malá kuřata polámala třeba o krmítko. Taky mi jedna paní psala, že to dává kuřátku jakoby do dlahy, ale to mi přijde fakt trápení...
U mě to měly vlašky a potom i jejich potomci - kříženci...
Ještě mám v líhni faverolky a také bresse, tak to jste mě moc nepotěšila... ...

29.6.2015 15:57
bgstettn

XXX.XXX.61.213

No tihle 2 - Maranska i Bresse jsou kohoutci navíc. Ty se snažím dokrmit na jateční váhu a půjdou tak jak tak do polévky. Naštěstí mám od každého druhu jiného pěkného kohoutka

30.6.2015 09:39
tereza.128

XXX.XXX.32.159

chov. napsal(a):
- měla to již včera!
- degenerace /příbuzenská plemen./- /na 75%/!
- nutno novou krev!

Troufnu si malinko nesouhlasit. Též se mi vyskytly křivé zobáky u kachen, konkrétně u mulardů, tam je jakákoliv příbuznost zcela vyloučena.
Na vině může být i infikované vejce, bylo to po deštích a vejce byla hodně špinavá. Přestože je před vložením do líhně vždy umyji a desinfikuji, zřejmě se i přesto dostalo něco dovnitř. Působením mikroorganismů zárodek buď uhyne nebo se vylíhne znetvořené mládě (křivý zobák, křivé pařáty, chybějící části těla, atd.).

30.6.2015 09:49
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Tak já mám dojem že ty vejce se umývat nemají...tak nevím. Ale právě ta velice postižená Maranska. kohoutek -viz foto- byla z absolutně neznečistěných vajec od chovatelky...první kuře oK - je to krásný kohoutek. Druhé se vlekle líhlo a je postižené. Třetí zase oK - je to slepička.

30.6.2015 10:17
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Ještě něco: nemůže to být Dyschondroplazie? Já vím že to bývá více u brojlerů a krůt - ale postihnout to může prý i jiná plemena pokud rychle rostou. A Maransky a Bressy rostou doopravdy rychle.

8.7.2015 19:45
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

dadu napsal(a):
Dneska jsem zjistila, že jedna (asi) slepička (měsíc stará) má křivý zobák. Spodní část je posunutá šikmo. Nemyslím si, že by to měla už včera. Může to být úraz, nebo jim něco chybí? Ke krmení mají K1, občas tvaroh, namočené pečivo, sem - tam nějaký zbytek, trávu, rádi si vyzobávají v plevách ze sena a trošku namočeného šrotu (jen aby neprášil) co dávám dospělým slepicím. A samozřejmě čistou vodu.

Začnu od té příbuzenské plemenitby, popř. špatné inkubace. Křivý zobák či prsty ihned. U mých orlovek se mi stalo také, že po nakroužkování do té doby perfektních, mnohokrát mi prošly rukama, jsem si všimnul taktéž u pár jedinců, že se jim zakřivil spodní zobák. Chci upozornit na to, že každý rodičovský kus byl z jiného kmene od plně nepříbuzných rodičů i prarodičů. A jednalo se o největší a nejtěžší kusy. Podle mne je to asi velmi dobrou a hodnotnou výživou. Chovám a odchovávám želvy, které jsou na stravu velmi skromná zvířata. Když dostanete krásnou již nerostoucí dospělou želvu třeba z přírody a krmíte ji hodně a kvalitně, což by normálně neměla, max. přestane žrát a nic se nestane. Když dostanete želvu mladou a v růstu a taktéž ji budete kvalitně podstrojovat, tělo poroste závratnou rychlostí a krunýř se může zdeformovat, nestačí vyzrávat zároveň s tělem. Hlavně u jedinců kteří nemají přímý sluneční svit a dostatečně dlouhý jak ve své domovině. Myslím si, že u mých orlovek se zobák mohl zkřivit velice kvalitní potravou. Je to dlouhodobě a pomalu vyzrávající plemeno a zřejmě i skromné na stravu. Nyní se na to v dalším vyzrávání mých orlovek zaměřím o to více. Pepa

Neregistrovaný uživatel

8.7.2015 22:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Dobrý večer, musím chtě-nechtě reagovat, to co uvádíte a srovnáváte slepice s želvou-to snad nemyslíte vážně, to je opravdu "expertní".V prvé řadě si musíte všichni uvědomit, že prakticky neexistuje nepříbuizná krev u žádné drůbeže- nevyjímaje ani krůty atd.To, co zde řešíte-křivý zobák je skutečně tzv.skrytá příbuznost a jde jak se říká lidově ruku-v ruce s metabolickou poruchou.Ž á d n é d o b r é k r m e n í, prosím Vás takové nápady nepraktikujte.Orlovka je slepice sice skromná, ale jako každá slepice, když má dobře prospívat, tak musí mít kvalitní krmení a hlavně pestré včedtně pastvy a dostatečně velkého výběhu.Ale to platí u všech slepic.Žádné slepice nelze omezovat-buď chci skutečně dobře prospívající drůbež-nebo chudáky, kterým snad bude stačit"trochu písku a tzráva", o to horší bude jejich stav-nebo si snad myslíte, že slepice nemají žádný metabolismus?Fakt, některé Vaše názory a srovnání opravdu "řvou" do dálky a ještě když se pustí do "rad a návodů" pro chovatele, kteří evidentně v takovýchto "vadách" u drůbeže tápají.Taková drůbež je pouze k likvidaci ať se jedná o jakékoliv krásné a výstavní kusy.I mě se toto stalo a nyní mám jednu faverolku, která vlivem špatného metabolismu je stále v tzv. pelichání a přitom je to jedna s výborných nosnic.Tyto vady a další se mohou stát až v určitém stáří kuřete, ale i již dospělých slepic.
Rada-jedině na dobrou polévku, nedělat žádné experimenty a už ne s porovnání k želvám atd.
Já jsem letos ze svých slepic -myslím faverolky ani orlovky nelíhla, chystám se příští rok na orlovky velké trojbarevné. Jitka Maňáková.

9.7.2015 09:30
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

To srovnání s želvami bylo jen o metabolismu ne o vzhledu. Kdyby tyto mladé želvy zůstaly ve své domovině a žily a žraly to co mají, v žádném případě by neměly zdeformovaný či měkký krunýř, nebo zobák (čelisti), požíráním měkké stravy.
U mne orlovky mají přes 1ha výběhu, členitý terén, starý sad, potok a když by se jim chtělo zajít do lesa tak klidně i 10ha. Takže si mohou nasbírat vše a krmím kvalitně včetně minerálů a vitamínů. Psal jsem jen o tom, že to jako kuřata neměly a že u dvou největších jedinců se mi to vyskytlo. Takže si myslím, a to jsem napsal, že tito dva jedinci mají k tomu sklony a ať je to přes skrytou genetiku nebo tím urychleným růstem, či preferují ve velkém výběhu radši zobat směs, než shánět. Ze 110 orlovek se mi to stalo pouze u 2 kusů a také ti co si ode mne vzali kuřata nemají křivé zobáky. Ne se všemi jsem mluvil, ale s většinou ano. Nikomu nedávám návod jak vyhladovět svou vlastní drůbež. Taktéž jsem toto vlákno či podobné nezaložil, pouze píšu to co se mi přihodilo a také čtu předchozí příspěvky pozorně. A určitě si nemyslíte, že všechny slepice jsou dělány pouze z jediné páry kura divokého, chycených v přírodě - je více poddruhů a plemena vznikaly na více místech současně. Kdyby prakticky neexistovala nepříbuzná krev, tak by chovatelé nesháněli pro své chovy cizí genetiku, popř. oživit podobným plemenem. Paní (petája) také napsala, že se jí to vyskytlo u křížence. Samozřejmě že některé genetické chyby mohou vznikat i u kříženců. V přírodě se o to stará komplexní tlak vlivů a predátorů na vyřazování těchto jedinců. V chovech se o to stará člověk. S těmito dvěmi kusy určitě nepoběžím na burzu.
Součástí mé práce, asi 30 roků, je že vyřazuji takovéto jedince při růstu či vyskladňování na jatka z velkokapacitních či malých drůbežáren. Tato kuřata než se dostala do těchto velkochovů proběhla tvrdou selekcí na tyto či jiné vady. Jedná se i o víceliniové hybridy, a přesto to vzniká. Ale to je snad na jiné a obsáhlejší téma. Pepa

Ne-chovatel

9.7.2015 15:10
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.206

Nebýt příbuzenského připouštění tak by nebyly žádné dnešní slepice. Upevňují se tím charakteristické (sledované) rysy.

Už jsem tu jednou psal, že například u vlaštovek je páření přímých rodiných příbuzných velmi běžné, běžnější než se dříve myslelo (i tato informace je stará již minimálně deset let), a nebyly zaznamenány žádné abnormality. Dochází k tomu například při úmrtí družky, kdy jeji roli nahradí jedna z dcer. O spřízněnosti vlaštovek na jednom sídlišti (v jedné lokalitě) nelze pochybovat.

Schválně jsem se ptal na problémy s deformacemi člověka o kterém jsem tu již v minulosti říkal, že u svých zdrobnělých vyandotek (doufám) nemění krev již minimálně 20 let. Pravděpodobné je dokonce to, že člověk od kterého slepice má, ji již také 15 let před tím neměnil. Kuřata má každý rok, nevím teď jak rychle mění kohouta (každý třetí rok?), a deformaci prý neměl nikdy žádnou. Podotýkám ale, že sleduje pouze vady pro něj viditelné, slepice nikdy nebyly určeny pro výstavu a nelze zaručit ani nepřimíchání krve jiného druhu drůbeže. Deformace, od toho co pořídil před těmi dvaceti lety, zřejmě nejsou.

9.7.2015 16:56
andreakiss

XXX.XXX.34.131

Dobrý den, také se mi objevil zkřivený zobák u čtyřech slepiček, kdy jsem záměrně křížila leghornku slípku a kohouta araukan. Ze cca 40 kuřat měla zobák zkřivený jen 4 kuřata. Jsou to slepičky, nezdá se mi, že by hodně zaostávaly v krmení. Zůstanou u nás na dvorku. Andrea.

11.7.2015 11:42
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Tak musí mít kvalitní krmení a hlavně pestré včedtně pastvy a dostatečně velkého výběhu. "To taky mám." Pepa

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.7.2015 13:12

Krmením to rozhodně není, teda přemírou jeho kvality.Pokud je strava vyvážená, není šance, že by ona způsobila deformace.

Uvědomte si, že v přírodě dochází k takovým jevům naprosto běžně, chyby v přepisu DNA a RNA, dále radiace, intoxikace z prostředí, stravy ap.Jenže tam si příroda s nedochudčaty poradí, zlikvidují je predátoři, nebo zahynou hlady.A to nejen u bližší příbuzenské plemenitby, ale i u zvířat naprosto nepříbuzných.
Totéž se děje i u člověka.Nechcete snad tvrdit, že pokud si černoch a běloška pořídí dítě a to se narodí například z Huntingtonovou nemocí je to způsobeno kvalitní stravou, nebo příbuzností páru.Je to prostě shoda náhod, kdy se potkají dva jedinci se stejnou systémovou chybou v DNA.Oba jsou přitom naprosto zdraví a dožijí se vysokého věku.

12.7.2015 12:12
andreakiss

XXX.XXX.34.131

Pepa_FM napsal(a):
Tak musí mít kvalitní krmení a hlavně pestré včedtně pastvy a dostatečně velkého výběhu. "To taky mám." Pepa

Závidím Vám ten úžasný prostor pro vaše zvířátka, je to nádhera. U Vás se mají jako v nebi. NÁDHERA. Andrea.

12.7.2015 12:24
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Krmením to rozhodně není, teda přemírou jeho kvality.Pokud je strava vyvážená, není šance, že by ona způsobila deformace.

Uvědomte si, že v přírodě dochází k takovým jevům naprosto běžně, chyby v přepisu DNA a RNA, dále radiace, intoxikace z prostředí, stravy ap.Jenže tam si příroda s nedochudčaty poradí, zlikvidují je predátoři, nebo zahynou hlady.A to nejen u bližší příbuzenské plemenitby, ale i u zvířat naprosto nepříbuzných.
Totéž se děje i u člověka.Nechcete snad tvrdit, že pokud si černoch a běloška pořídí dítě a to se narodí například z Huntingtonovou nemocí je to způsobeno kvalitní stravou, nebo příbuzností páru.Je to prostě shoda náhod, kdy se potkají dva jedinci se stejnou systémovou chybou v DNA.Oba jsou přitom naprosto zdraví a dožijí se vysokého věku.

Samozřejmě souhlasím. Jen jsem reagoval na to, že tu byla zmíněná příbuzenská
plemenitba, vím, že to může vznikat i u kříženců. Přesto některé kosmetické i
fyzické vady mohou vznikat preferováním určitých jedinců k odlišnému chování a tím dojde ke změně orgánů a určitých částí těla. Tím i evolučními procesy. Např. když v zajetí vzácný papoušek bude preferovat měkkou stravu nebo jiným zlozvykem si deformovat zobák, chovatel jej kosmeticky upraví, popř. stravu vyváží jinak a na jeho mladé to nebude mít vliv. V přírodě se nenažere, oslabí a souhrn vlivů a predátorů se o to postará. Pepa

27.12.2015 10:33
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Při pročítání v (Kapesn_katalog_krmiv.pdf) jsem u pšeníce našel zajímavou větu. Viz foto. Pepa

Neregistrovaný uživatel

27.12.2015 22:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Když si to tak chovatel přečte-vyvstane otázka, řím vlastně krmit? Bohužel ne vině jsou ve velkém množství pesticidy, které musí rolník používat, hlavně při pěstování řepky, kukuřice a slunečnice.Pesticidy zůstávají v půdě a když se změní kultura k pěstování, přechází to i do ní.V současné době nejen lidé, ale i zvířata jsou vystavována riziku, které nese samotné krmivo a to potom přechází i do masa, které konzumujeme.Je to uzavřený kruh z kterého není uniku-bohužel.

10.1.2016 17:31
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Dobrý večer, myslel jsem o tom vyšším podílu šrotované pšenice, že se může nalepovat na zobák a ten se deformovat. O pesticidech vím taky, mám pole hned u domu a vím, kolikrát za rok, ať už je tam řepka nebo ječmen, brázdí traktory a stříkají a stříkají a vše živé je spálené. Dokonce i sousedovic kočka, která prošla mladým postříkaným osením a pak se olízala, měla tak silné zdravotní problémy, že s ní museli jet na veterinu. Pepa

16.10.2018 09:57
Pepa_FM

XXX.XXX.152.246

Zdravím, letos se mi opět přihodily dva křivé zobáky již u slepiček po nakroužkování. Do této doby mi mnohokrát prošly rukama a tuto vadu samozřejmě neměly. Při kontrole zobáku jsem zjistil ztvrdlé nálepky podávaných směsí. Tyto jsem vyškrábl, zobák pilníčkem upravil a u jedné slepice jsem upravoval vícekrát, ať ji nepůsobím zbytečnou bolest. Dnes nejde na zobáku nic poznat. Poznačil jsem si čísla kroužků u těchto dvou jedinců a do chovu nepůjdou. Myslím si, že pokud se s křivým zobákem nevylíhne, což by mohla být příbuznost popř. popř. špatná inkubace, tak se jedná z velké části o nalepování směsí do vrchní části zobáku. Pepa

16.10.2018 11:27
Matsik

XXX.XXX.103.166

Ke zkřivení zobáku po jemném šrotu dochází u kuřat celkem často. Po směsi se mi to nestalo.Možná by bylo lepší kupovat ty drobné granulky s těmi jsem prblémy neměla vůbec.

16.10.2018 12:01
Pepa_FM

XXX.XXX.152.246

Chtěl jsem jen upozornit, jak to vzniká a že to lze celkem jednoduše napravit. I granulky jsou lisované ze směsí, někdy jsou prašné, jindy zvlhnou od pobíhajících kuřat s mokrýma nohama. Nakroužkované orlovky již chovám venku a právě tam se mi toto stalo a byly krmeny granulema. Otvor do jejich ubikace je tak velký, aby tam nelezly dospělé slepice nebo husy. Přesto se tam housata proderou a granule navlhčí. Pepa

16.10.2018 15:13

Naopak, nalepování krmiva na zobáku je následek již probíhajících degenerativních změn během růstu. Žádné vlhké krmivo u zdravého zvířete zobák nezkřiví.

Přidejte reakci

Přidat smajlík