Zdravím, chtěl jsem se zeptat na něco ohledně kurníku. Můžou být rozměry kurníku takto!? Konstrukce 2m výška kurníku 120 a vnitřní plocha 105*105 šlo by?
Pro kohouta a 6 slepiček (plemeno sebritka).
Uživatel s deaktivovaným účtem

ondře.j.
napsal(a):
Zdravím, chtěl jsem se zeptat na něco ohledně kurníku. Můžou být rozměry kurníku takto!? Konstrukce 2m výška kurníku 120 a vnitřní plocha 105*105 šlo by?
Pro kohouta a 6 slepiček (plemeno sebritka).
Jestli si chcete koupit tento kurník, tak na 7 sebritek Vám stačit bude, ale není to zateplené a sebritky, myslím, potřebují v zimě teplejší odchovnu. Toto je španělský výrobek, mám ho doma a po 4 sezónách už odchází střecha. Já ho užívám jako odchovnu pro kvočnu s kuřaty, mám hedvábničky.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.202
Já mám kurník s plochou 1 metr čtvereční, mám jedno bidlo v úhlopříčce a vleze do něj bez problémů až 6 hybridek (typu brown) a minimálně dvojnásobně velký kohout. Kurník slouží jen na spaní (bezpečné nocležiště chránící před dravci), ale jak se dívám v tom předraženém výtvoru (díval jsem se na něj v minulosti a nekoupil bych to) je prostor pro snášení vajec také zvlášť.
Nemám kurník zateplený (pozor, ten prodávaný je ale opravdu jen z destiček), a co se zimi týká tak slepice se k sobě tulí, že by jeden řekl že jich tam vleze ještě dvojnásobek, tím se ale nenechte zmást.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.202
Ještě snad, jsem měl zdůraznit, že při nezatepleném kurníku je malý prostor asi lepší. Slepice si jej dokáží vyhřát a to tak že voda by tam nezamrzla (kolik je tam stupňů ale nevím).
Já jim do kurníku vodu ani žrádlo nedávám. Nic. Slouží opravdu jen na spaní. Ráno vypadnou a do večera jsou venku, kde mají i přístřešky proti špatnému počasí, místo na snášení vajec,...
Ne-chovatel
napsal(a):
Já mám kurník s plochou 1 metr čtvereční, mám jedno bidlo v úhlopříčce a vleze do něj bez problémů až 6 hybridek (typu brown) a minimálně dvojnásobně velký kohout. Kurník slouží jen na spaní (bezpečné nocležiště chránící před dravci), ale jak se dívám v tom předraženém výtvoru (díval jsem se na něj v minulosti a nekoupil bych to) je prostor pro snášení vajec také zvlášť.
Nemám kurník zateplený (pozor, ten prodávaný je ale opravdu jen z destiček), a co se zimi týká tak slepice se k sobě tulí, že by jeden řekl že jich tam vleze ještě dvojnásobek, tím se ale nenechte zmást.
Ano, je to tak, máte pravdu.Já si ho koupila jednou takový v dubnu.Má to dva kurníčky, slepice jsem musela učit, aby cca půl na půl se do kurníků rozdělily.Ze začátku spávalo 8 v jednom a druhý prázdný.Na přespání je to vhodné tak pro 14 slepic.Snášet, tam nesnáší, do rána to mají pokaděné.Takže chodí pod přístřešek do babánové bedny.Ale k tomu kurníku.Na zimu musím obouchat nějakýmy deskami, je to opravdu, jak z papíru, zmrzly by.Na čem spí, to už ted mám obavy, aby se nepropadly, čistící šuplík pod tím úplně k ničemu.To stejné, napálila jsem se s králíkárnou.Dovedete si představit, když do rohu čůrají, jak je to už rozklížený, musela jsem to podepřít už latěma a musím vyměnit za bytelnější desky, dvířka vypadávají, nic nesedí, je to jen na oko, drahý, ale tak na rok.Kdybych to věděla, posháněla bych si nějaké. staré skříně, pobila pletivem a určitě by to vydrželo déle.No, vyhozených 10000, - a pou čení.
Zdarec, tak se jdu pochlubit s kurníkem :) ještě nám chybí oplocení a máme to komplet, a ještě asi vyměním trusnou desku za hrubé fošny :).

ondře.j.
napsal(a):
Zdarec, tak se jdu pochlubit s kurníkem :) ještě nám chybí oplocení a máme to komplet, a ještě asi vyměním trusnou desku za hrubé fošny :).
Pěkné, okno dělat nebudete? Bylo by dobré.
Chybí hřad a okno. Jinak pěkný.
Pokud je tam to prkno na hřadování, chtělo by to vyměnit jej za bidlo. Nebo na něj/pod to prkno do budoucna chcete dát snášková hnízda? Ten hřad je ale potřeba tam někam dát. Musí být výš jak snášková hnízda, aby do nich nechodily spat. Nemusíte se bát umístit ho výš, sebritky jsou létavé. Vidím, že spí namačkané v rohu. Možbá doposud něměly možnost hřadovat a včas se to nenaučily. Párkrát je na hřad po setmění vysaďte, ať to dříve pochopí.
Okno by bylo také dobré. Kdyby jste je někdy potřeboval nechat zavřené, ať tam mají světlo.
napsal(a):
Pěkné, okno dělat nebudete? Bylo by dobré.
Díky, okno máme to se nebojte.
Ladd-Okno už máme a dokonce dvě. Hřad ještě nemám, jelikož jsou sebritky mladé, až začnou nést hřad mít budou. Teď je ještě nechávám sedět na slámě, což je asi nejlepší varianta, jelikož na hřadu by si zdeformovali hrudní kost, která se jim ještě vyvíjí, tak proto bez hřadu :).
Jo, létavé jsou a to dost :D !
plistiak
napsal(a):
Medzi tými doskami vidieť malé medzery. Nebude to (hlavne v zime) vadiť? Ja som kurník urobil práve kvôli tomu z OSB dosiek. Aj tak som zvedavý ako tam bude v zime, keďže moje OSB dosky mali iba 10mm :-/.
Ano, malé mezery tam jsou, ale jak říkám slepice tam na zimu nebudou. Budou ve zděném kurníku, kde je v zimě teplo. V tom dřevěném bych v zimě ani nenechal, a pokud se rozhodneme, že tam budou i v zimě, tak se kurník zateplí, ale to nejspíše ne.

Proč se každý bojí že mu v zimě namrznou slepice a neni zrovna z horský oblasti to moc nechápu.Mi jsme neco kolem 500 m nad m. a v nezateplené voliéře kryté jen ze tří stran, čtvrtá krytá tak napůl, jsme měli řadu let nejprv andulky, korely, rosely bez problémů, teď pátý rok v téže voliéře místo papoušků jsou slepice a zatím jsem neřešila ani trošinku namrzlý hřebínek.Mám spíš pocit, že budu muset za pár let slepicím v létě pořizovat klimatizaci

napsal(a):
Proč se každý bojí že mu v zimě namrznou slepice a neni zrovna z horský oblasti to moc nechápu.Mi jsme neco kolem 500 m nad m. a v nezateplené voliéře kryté jen ze tří stran, čtvrtá krytá tak napůl, jsme měli řadu let nejprv andulky, korely, rosely bez problémů, teď pátý rok v téže voliéře místo papoušků jsou slepice a zatím jsem neřešila ani trošinku namrzlý hřebínek.Mám spíš pocit, že budu muset za pár let slepicím v létě pořizovat klimatizaci
Protože u sebritek je to v popisu plemene a chovatelé o tom tak píšou, že je pro ně hodnější teplé zimní ubytování.
Jinak já mám doma hedvábničky v nezatepleném dřevěném kurníku (bez mezer ) a zimu přežívají zdrávy. Sice poslední dva roky nebyla nic moc, ale před tím, když mrzlo vcelku dost, tak přežily. Důležité je sucho bez průvanu, zima tolik nevadí.
Dobrý den
právě stavíme nový kurník. Chtěla bych se zeptat zkušené chovatele jestli na podlahu která je z OSB desek mám dát nějaké linoleum nebo je to rizikové - kvůli čmelíkům?
bgstettn
napsal(a):
Dobrý den
právě stavíme nový kurník. Chtěla bych se zeptat zkušené chovatele jestli na podlahu která je z OSB desek mám dát nějaké linoleum nebo je to rizikové - kvůli čmelíkům?
Já bych, tam něco dal kvůli čistotě. My, tam dali gumu a než jsme gumu pokládali, tak jsem podlahu vybílil a ještě jsem dal na celou plochu ořechové listí.
bgstettn
napsal(a):
Dobrý den
Dobrý den,
Nevím jestli jsem to udělal správně, ale na osb desky jsem dal listí z vlašského ořechu a na to lino. Lino jsem ničím nepřibíjel, jen jsem ho vyřízl přesně podle podlahy kurníku.

Lukas.k.
napsal(a):
Dobrý den,
Nevím jestli jsem to udělal správně, ale na osb desky jsem dal listí z vlašského ořechu a na to lino. Lino jsem ničím nepřibíjel, jen jsem ho vyřízl přesně podle podlahy kurníku.
Já bych měl trochu pbavu, že mezi linem a OSB deskou bude listí zahnívat či plesnivět, přeci jenom lino není prodyšné. Já mám v kurníku dřevěnou podlahu, na ní ořechové listí a na něm hobliny. Sice v něm slepice jen spí, ale podestýlka není vlhká a udržuje se to snadno, slepice to prohrabou a pak to hezky vymetu celé pryč. Pokud je produkce trusu větší, tak se dá hezky odebrat. Pokud kvůli údržbě chcete lino, pak bych ho dal asi rovnou na OSB desky. A pokud budete mít trusný stůl (nemám, neboť moje hedvábničky dost často spí na zemi, ne na hřadu), tak bych asi na podlahu nedával nic, jen podestýlku.
bgstettn
napsal(a):
Trusný stůl tam bude. I kdy některé stále spávají ne zemi. Ale to ořechové listí a sláma byl můj nápad. Je to pouze na spaní a na snášení. Jinak běhají volně po velké zahradě. To lino vyjde taky na dost peněz a už jsem vrazila do materiálu asi 17.000 To se mi nevrátí ani za 10 let
Ale až to bude hotové a budete pozorovat spokojené slepice, tak rychle na ty výdaje zapomenete.
Kolik jich tam bude bydlet?
napsal(a):
Já bych měl trochu pbavu, že mezi linem a OSB deskou bude listí zahnívat či plesnivět, přeci jenom lino není prodyšné. Já mám v kurníku dřevěnou podlahu, na ní ořechové listí a na něm hobliny. Sice v něm slepice jen spí, ale podestýlka není vlhká a udržuje se to snadno, slepice to prohrabou a pak to hezky vymetu celé pryč. Pokud je produkce trusu větší, tak se dá hezky odebrat. Pokud kvůli údržbě chcete lino, pak bych ho dal asi rovnou na OSB desky. A pokud budete mít trusný stůl (nemám, neboť moje hedvábničky dost často spí na zemi, ne na hřadu), tak bych asi na podlahu nedával nic, jen podestýlku.
Zatím nezahnívá, mám to tak teprve měsíc a zatím ok. Každopádně mám v plánu i toto listí měnit né teda tak často jako podestýlku v kurníku, ale jednou za cca měsíc a půl či dva obměnit. Nasušil jsem ho dostatek takže přimíchávám i do podestýlky.
bgstettn
napsal(a):
Trusný stůl tam bude. I kdy některé stále spávají ne zemi. Ale to ořechové listí a sláma byl můj nápad. Je to pouze na spaní a na snášení. Jinak běhají volně po velké zahradě. To lino vyjde taky na dost peněz a už jsem vrazila do materiálu asi 17.000 To se mi nevrátí ani za 10 let
Co jste všechno kupovala že vás to vyšlo na tolika peněz ?
SB desky na podlahu s pérodrážkou 25mm, na střechu 22mm, stavební hranoly, OSB na stěny 18mm, různé lišty, střešní krytina.3 okna.1 dveře. Vše na 3,9m x 2,5m výška 1,90 -šikmá střecha. Pro cca.30 slepic - velká plemena: žerzejský obr, Maranska a Bresse. No a pár navíc -Araukany a 7 hybridek - ty ale nebudou moc dlouho. Spíš rozšířím ty Žo...
...jo a: zděný jsem měla do dnes. Není to zcela značka ideál. Proto stavíme. Toto bylo. Nové bude lepší. Doufám.
bgstettn
napsal(a):
Taky dostavujeme kurnik, je tedy malinko mensi nez Vas, ale chlap ho teda zateplil no...ja mam strach kvuli plisni, ale v byvalem kurniku - mensim ( taktez zateplenem) byla jen malinko pres zimu...
Než bych se s nim dohadovala, vysel nas skoro na 20 000, -, takze ani, nemukam" a jsem stastna jak blecha v kosuli ...budou v nem taktez maransky, dve bresse a tri araukany... Dva roky jsem ho ukecavala
Jeste dotaz k tomu orechovemu listi, musi byt ususene, anebo normalne zelene...dekuju.
Až začne listí padat, tak ho zhrabu a dám do kotelny pořádně usušit. Listí přidávám opravdu všude, jak do snáškových hnízd, tak do podestýlky, tak i pod trusný stůl (pod gumu). Kurník máme zděný i dřevěný, kde jsou Sebritky (na zimu budou všechny ve zděném).
No ono záleží na 2 věcech: 1. odkud jste - u nás na jižní Moravě zimy moc nebývají, ano toho sněhu moc není no a za 2. kolik těch slepic je v tom kurníku. Ony se navzájem zahřejí - když jich je na ten prostor dost. Já mám ořecháčů 6 a to listí se jinak dá jen spálit - tak bude na celou zimu - pomalu ho suším v chatě.
Faustovo

XXX.XXX.16.229
Dobrý den, kde kupujetete nové slepičky ? někde v okolí Brna. Chtěli bychom začít chovat cca 5 - 6.
Podle toho jaké budete chtít. Pokud čistokrevné - tak já jsem si nalíhla sama - nebo doporučuji chovatele:
Ing. Zdenko Drápela
Votroubkova 384/10, Brno, Brněnské Ivanovice, ČR +420 730 174 740
Pokud chcete jen hybridy na vajíčka tak Integra Žabčice - jinak - tento víkend je v sokolovně v Žabčicích výstava drůbeže - nebo nějaká pojízdná prodejna. Podle toho co od nich očekáváte a kolik máte místa.