Včera jsem našla mrtvou slepici na hnízdě ve výšce 1 m nad zemí, měla vytažená střeva z kloaky cca 30 cm střevo bylo vytržená a kloaka roztržená jako rozkousaná.Střevo bylo špinavé od hlíny jak ho asi tahala za sebou jak ji něco rvalo, na to hnízdo asi vyletěla aby se zachránila a tam umřela. Mám podezdření na ježka ale nejsem si jista do hnízda se ježek nedostane hnízdiště má kovové vysoké nohy ale ostatní se tam dostanou hravě.Jinak byla slepice zcela zdravá těžká jen ještě měla krvavou hlavu. Co ji mohlo zabít ? Poradí někdo děkuji R.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Dobrý den, myslím, že ježek těžko, ježek jde po kuřatech, např.pod slepicí, či krůtou.Toto vypadá na mladou kunu, možná vám ještě daslší odpoví.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Dobré odpoledne, železa nedávejte, ale musíte dbát na dobré zabezpečení slepic jako takových.Mě se také stala podobná událost a to jen mojí vinou, že jsem nechala slepice venku, protože bylo horko a hned byly dvě natažené, teď v 9hod.večer jdou na hřadu a zavřeme je.Jinak mají i přes den puštěné rádio a netroufne si žádná "návštěva", prostě je slyšet stále nějaký hlas a hudba.To newvnucuji, to je můj výmysl.
Vtip to nebyl a chytím každého kdo ke mě vleze, já ani moje zvířata k nikomu nelezeme a nikomu neškodíme tak proč bych měla trpět když někdo škodí mě a mým zvířatům. A kdybych na zahradě načapala dvounohého zloděje at je to zvíře nebo - tak střílím bez vyzvání. Takhle mě roztočí když mi nějaký rádoby zachránce kritizuje lov škodné. Já zachranuji všechna zvířata krom koček. Toho ježka bych nechala žít vím o nich že je tu mám a naopak jim stavím domečky na zimu. Ale kočičinec nesnáším protože kočka je jenom přemnožená domestikovaná šelma která loví v přírodě ptactvo malé zajíčky bažanty atd.Jestli chce někdo litovat kočky a zachranovat je nebo chovat at je má doma nebo na svém pozemku a nedovolí aby se toulali po okolí a obtěžovali sousedy hrabali a srali v záhonech se zeleninou a lovily to co jsem psala, jistě je pro kočku jednodušší ulovit si mládata pěvců z hnízda než sedět hodiny u díry a čekat na myš.A na závěr, železa natahuji pouze na noc jelikož nám hodně zvířat a skoro všechna na volho hlavně perličky ty lítají a šmírují všude, ty bych si chytla jako první. Všechny kočky v sousedství znám osobně cítí že je nenávidím a prchají předemnou jen jak mě zmerčí a to jsem jim nic neudělala.Klidně na mě pište kritiku je mi to jedno, nenapsala jsem vám sem totiž jak velká železa používám, možná jen ty železné pasti na potkany a ta jsou povolena, LOVU ZDAR.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Hele rosničko klídek. Já bych bez kočky byl naprosto nahraný. jen díky ní mne ještě neodnesly myši (je fakt že si jejich stav určitým způsobem udržuje když je tahá napodzim k obydlí a pamatuji i jak to vypadalo bez kočky) a pomáhá mi i s kunami.
Co se týká ptáků, tak ono to není zdaleka tak hrozné jak to vypadá a hlavně jak se tvrdí. Chytne jen ty extrémně nepozorné, nijak extra je nestresuje. Kosáci ji mají naháku natolik, že už několik let nebyla úspěšná, jen hrají ty své každovečerní hry "chyť mne mimo hnízdo, skač jak blbka z větve na větev". Drozd si u nás myslí, že je další slepice, věčně je na zemi v trávě, a také mu nic extra nehrozí...
Mám kočku opravdu značně divokou, ale pochybuji že by za potravu přijmula mladé zajíčky nebo bažanty. Má se na pozoru již u mladé kuřice.
Zato vyžrat vyoraných mladých myší by zvládla opravdu hodně. I dospělejších pochytá k podzimu i více jak čtyři za den (to se ani nechodí domů dožírat).
Pokud mohu posoudit chytne za rok i více potkanů jak ptáků.
Jo už jsem se trochu zklidnila jen mě naštvali některé recenze. Já nemám myši ani potkany s těmi si poradím jinak. I když mám dost zvířat a všude je k mání potrava pro hlodavce tak ty opravdu nemám jen mě roztáčí ke vzteku sousedovi kocouři kteří mi letos odnosili několik čistokrevných kuřat a jeden mi před mýma očima tahal packou sýkorky modřinky z hnízda v dutině jabloně to mě mohl trefit šlak. Škoda že můj pes nebyl rychlejší když kocour skočila ze stromu, měl prostě štěstí. Kočka domácí která je chovaná jako mazel v bytě mi nevadí ale nevím proč by mi měla jakákoli kočka lézt po zahradě a regulovat chov můj i divokého ptactva. Bydlím totiž na konci vesnice u lesa a vidím co kočky loví a nosí. Nechme koček s tím se nedá stejně nic dělat, co mi mohlo rozpárat slepici pořád nevím. Zdravím všechny milovníky přírody a všeho živého co do divoké přírody patří.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Rozčilujete se zbytečně. To že kočka šátrá packou kdesi v dutině, kde čuje ptáčky je přirozené. Ona se svých pudů ani choutek nezbaví.
Pokud nebudete nevhodně zasahovat, tak ti ptáci si tam už příští rok hnízdo neudělají a bude klid. vše je to o rovnováze. Vy máte pravděpodobně od myší klid také jen díky těm sousedovic kocourům. Počítejte, moje kočka zlikviduje tak 350-500 myší ročně, tak 2-3 potkany, tak 1-3 ptáky.
Co se týká kuřat, moje kočka ví že nesmí a nestálo mne to ani jedno kuře. Sousedovic kočce je to že nesmí jasné, jen když se na ni podívám, navíc moje kočka brání území.
V tomto případě je chyba jednoznačně na vás. Nemáte u koček autoritu a nepřinutila jste je vyhýbat se vašemu území, nebo respektovat vaše pravidla. Železa nezmění nic, jen při úspěchu budete od začátku bojovat zase s novými kočkami, bude to ke vzteku a poškozená budete především vy, a to nejen materiálně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ne-chovatel
napsal(a):
Rozčilujete se zbytečně. To že kočka šátrá packou kdesi v dutině, kde čuje ptáčky je přirozené. Ona se svých pudů ani choutek nezbaví.
Pokud nebudete nevhodně zasahovat, tak ti ptáci si tam už příští rok hnízdo neudělají a bude klid. vše je to o rovnováze. Vy máte pravděpodobně od myší klid také jen díky těm sousedovic kocourům. Počítejte, moje kočka zlikviduje tak 350-500 myší ročně, tak 2-3 potkany, tak 1-3 ptáky.
Co se týká kuřat, moje kočka ví že nesmí a nestálo mne to ani jedno kuře. Sousedovic kočce je to že nesmí jasné, jen když se na ni podívám, navíc moje kočka brání území.
V tomto případě je chyba jednoznačně na vás. Nemáte u koček autoritu a nepřinutila jste je vyhýbat se vašemu území, nebo respektovat vaše pravidla. Železa nezmění nic, jen při úspěchu budete od začátku bojovat zase s novými kočkami, bude to ke vzteku a poškozená budete především vy, a to nejen materiálně.
Dobrý den,
osobně si myslím že slepici jen vyhřezla kloaka a rozklovali jí to kolegyně. Tou hlavou se nenechávejte zmást, ostatní slepice zraněného jedince neklovou jen do místa, kde je vidět krev, ale jakmile zeslábne útočí na něj ze všech stran a klidně dokážou slepici i skalpovat. Mohl to samozřejmě být i predátor ale podle toho, co jste napsala, to na to nevypadá.

Rosnička, ty si ale kravka.Jak může někdo, jako jsi ty, sebe sama považovat za milovníka přírody.Jo a hlavně ta divoká příroda to je mazec, třeba takové slepice do divoké přírody přímo luxusně zapadají, zato třeba taková kuna či liška patří do želez, že?No blbka na entou.

Mě třeba sousedky pes zadral letos už minimálně 3 kuřata, takže mám jít a psa jí otrávit, ne?
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Jen pro zajímavost, spal jsem opět na dvoře...
Dvůr, nebo něco s betonovým obrubníkem (kam se myšce hůře utíká), to je ideální plocha pro trapitelské choutky mojí kočky. Přitáhne si myš a hraje si s ní klidně celou noc, než ji sežere. Přitom se jí evidentně líbí to myší pištění a naučila se již jak to udělat aby pištěla.
Toto je věc, kvůli které se dá kočka považovat za hrozného tvora. Ale je to prostě v ní a vy to přijmete. Některé kočky myši pochroumají natolik, že si za chvíli hrají již jen s mrtvolkou, nebo myší bez ducha. Ta moje je nijak zásadně nezraní, často vůbec, ale myš má také jen omezené množství sil a není navíc ani tak rychlá jak si většina lidí myslí (také ji dokáži chytnout a občas když mne kočka štve ji jí i seberu a většinou ji s ní nechám jinde, kde nepřekáží - je to žrádlo).
To je také zmíněný způsob jak si kočka udržuje pár myších rodin mimo dům a přesto hned vedle venku. Na podzim nosí myší tolik, že jí občas nějaká uteče (někdy i v domě a podaří se jí ho následně i ve zdraví opustit - někdy za mojí asistence) a usídlí se venku. jde většinou o pár děr, pár rodin a kočka u nich ráda číhá zjara, kdy jí myši dopřávají rozptýlení, když se jí nechce chodit daleko od domu.
Když chytne ptáka, jde se prakticky vždy pochlubit, ale dává si velký pozor aby se příliš nepřiblížila abych jí ho nesebral. jednak kvůli peří které z něj bude lítat všude, jednak proto že ten pták je většinou živý a jak ho pustí je schopen uletět. Opravdu to tak je, je zřejmě v nějakém stresu a vypadá už mrtvě, ale jak pozná že sevření povolilo tak ožívá. Na očích je poznat, že žije.
Pokud tedy chytíte kočku s ptákem, pokuste se jí ho sebrat, nechat ho odpočinout, nabrat sílu. Já jsem takhle kočce sebral už dva ptáky.
Přitom moje kočka už za ptáky po stromech systematicky neleze, natož aby vyhledávala hnízda. Nechá se zlákat kosákem, když ji odvádí od hnízda, nebo mladých na zemi. Zaujme ji jakýkoli pták, kterého uvidí na zemi. Je ale schopná i skočit po kolem letícím ptákovi. Letos takhle úspěšně, více méně náhodně, srazila u země letící jiřičku, kterou se mi nepodařilo ji sebrat. Byla na tento úlovek extra pyšná, a extra opatrná abych jí ho nesebral.
To tak můj pokus o vhled do života kočky domácí.
Ne-chovatel
napsal(a):
Jen pro zajímavost, spal jsem opět na dvoře...
Dvůr, nebo něco s betonovým obrubníkem (kam se myšce hůře utíká), to je ideální plocha pro trapitelské choutky mojí kočky. Přitáhne si myš a hraje si s ní klidně celou noc, než ji sežere. Přitom se jí evidentně líbí to myší pištění a naučila se již jak to udělat aby pištěla.
Toto je věc, kvůli které se dá kočka považovat za hrozného tvora. Ale je to prostě v ní a vy to přijmete. Některé kočky myši pochroumají natolik, že si za chvíli hrají již jen s mrtvolkou, nebo myší bez ducha. Ta moje je nijak zásadně nezraní, často vůbec, ale myš má také jen omezené množství sil a není navíc ani tak rychlá jak si většina lidí myslí (také ji dokáži chytnout a občas když mne kočka štve ji jí i seberu a většinou ji s ní nechám jinde, kde nepřekáží - je to žrádlo).
To je také zmíněný způsob jak si kočka udržuje pár myších rodin mimo dům a přesto hned vedle venku. Na podzim nosí myší tolik, že jí občas nějaká uteče (někdy i v domě a podaří se jí ho následně i ve zdraví opustit - někdy za mojí asistence) a usídlí se venku. jde většinou o pár děr, pár rodin a kočka u nich ráda číhá zjara, kdy jí myši dopřávají rozptýlení, když se jí nechce chodit daleko od domu.
Když chytne ptáka, jde se prakticky vždy pochlubit, ale dává si velký pozor aby se příliš nepřiblížila abych jí ho nesebral. jednak kvůli peří které z něj bude lítat všude, jednak proto že ten pták je většinou živý a jak ho pustí je schopen uletět. Opravdu to tak je, je zřejmě v nějakém stresu a vypadá už mrtvě, ale jak pozná že sevření povolilo tak ožívá. Na očích je poznat, že žije.
Pokud tedy chytíte kočku s ptákem, pokuste se jí ho sebrat, nechat ho odpočinout, nabrat sílu. Já jsem takhle kočce sebral už dva ptáky.
Přitom moje kočka už za ptáky po stromech systematicky neleze, natož aby vyhledávala hnízda. Nechá se zlákat kosákem, když ji odvádí od hnízda, nebo mladých na zemi. Zaujme ji jakýkoli pták, kterého uvidí na zemi. Je ale schopná i skočit po kolem letícím ptákovi. Letos takhle úspěšně, více méně náhodně, srazila u země letící jiřičku, kterou se mi nepodařilo ji sebrat. Byla na tento úlovek extra pyšná, a extra opatrná abych jí ho nesebral.
To tak můj pokus o vhled do života kočky domácí.
Jste přímo spisovatel! Báječně napsáno! Ano...každý tvor má na Zemi své místo...ovšem někteří jedinci ve své malosti selektují zvířenu "užitečnou" a "škodnou". Jen hlupák ignoruje krásu přírody a všeho živého, líčí pasti, sype Ratimor a chlubí se svojí trapitelskou povahou. Škoda ze se takový jedinec nemůže v příštím životě reinkarnovat třebáá...třebá...do kočky?
rosnička
napsal(a):
To by jste se divil před čím vším mám autoritu a řeči o kočkách mě už nudí, sousedovi kocouři ke mě zavítají jen vzácně na zpěvné ptactvo a na kuřata o myši se stará RATIMOR.
Příspěvek hodný pána tvorstva.
A nebo bože, to je kráva. (Omlouvám se skotu.)
Jiný komentář už mě nenapadá.
Musím se s Vámi podelit o jednu moji predstavu...nedá mi to..protoze nad prispevkem zakladatelky stale premyslim...
Vidim dotycnou madam, jak se jala želez a jde je ličit. Dá je hned za dvere, presne tak, aby se do nich -dle jejich slov- něco chytilo. Pekne je napne, zajisti...spokojene koukne jak krásně ty železa číhají a jde spát.
V noci, co to? Strašlivé zvuky od slepic! Letí tam, netuši co se deje..zakopává o sousedovic kocoura..to nic..zveda se, opráší se, běží dál..otevírá zprudka dveře..vlítne ke slepicim A!...ouha...CVAKkkkk...železa..zapomněla...! No a tak tam v mrákotách leží...a leží...a nemá sílu železa roztáhnout...zuby že by si nohu ukousala taky nemá...hmmmm...
Kdyby něco...já to nebyla...
No vazne, je to normalni?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Když ona zadavatelka tohoto tématu přeci jen hájí svá zvířata a pak dále i ostatní divočinu.Nelze jinak než-li říci-měla by přemýšlet opravdu nad skutečností, co asi tu slepici zdolalo a pak také přemýšlet, když bydlí na konci vesnice u lesa, že musí mít zvířata dobře zajištěná a ne se hájit tím, že vše má volně, pak si myslím, že je úplně zbytečné psát otázky-co zdolalo slepici atd.když moc dobře ví, že zrovna ideálně zabezpečená svá zvířata nemá.elze jinak než konstatovat-vážená paní chovatelko v takovém případě musíte počítat se ztrátami a je potom zbytečné ptát se a taky si odpovídat formou nenávisti vůči kočkám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Myslím, že by bylo vhodné tuto diskusi ukončit, nějak, když tak znovu čtu, otázku od zadavatelky tak mě to připadá, že je to jen sonda do chovatelských duší, kdo se "chytne" na tu nenávist vůči kočkám.
Ne-chovatel

XXX.XXX.167.101
Díky Kiwiu. Bůh mne obdařil mnoha dary a žehná mi neustále...
Já svým způsobem Rosniččin postoj chápu, také kvůli ní jsem se snažil přiblížit jí jak svou kočku vnímám.
Ač je to možná k nevíře, nejlepší obranou proti kočkám může být mít kočku vlastní, ale kočka se určitě nesnese s otrávenými hlodavci a nástrahami.
Kočka, narozdíl od kocoura, se drží častěji domova. Když má podvázané vaječníky (máte-li problém s přemnožením) tak se není schopná množit, ale její hormony se zásadně nemění, stane se o něco přítulnější, nemá tak bouřlivé říje a postupně při nich dává přednost lidem než kocourům, kteří je podvědomě zapuzují. Ne že bych měl něco proti koťatům, záleží na životních podmínkách a okolnostech. Při pomoci s koťaty jsme se naopak velmi zblížili.
Já jsem současnou kočku také původně nechtěl (poslední kočku kterou jsem přivedl zabila pubertální mládež a domů se utekla zdechnout, navíc nevěřím zvířátům která sám nevyberu protože je vnímám jako ta co ke mně patří), ale nějak se to seběhlo. Vytrpěl jsem si svoje, ona taky, a dnes patříme k sobě. Řici, že je to moje kočka je silné slovo, žije se mnou, přinutím ji chovat se jak požaduji tam kde je to nutné, milujeme se navzájem, miškování nebylo na můj popud (nicméně dnes kočka žije se mnou), časem jí pořídím nějaké podobně divoké kotě (čím divočejší směska tím lepší) které doufám vychová a neztratí se nic z toho k čemu jsme dospěli mezi námi.
Tahle diskuze by se asi měla už přenést na kočky.
Ne - chovateli, kastrace podvázáním vaječníků je údájně pro zvířata škodlivá, kočka říjí častěji, než kdyby se tomu nechal volný průběh a měla 2x nebo 3x do roka koťata. Z toho jí pak hrozí rakovina. lepší je jí nechat vykastrovat odstraněním vaječníků (tak mě kdysi poučil veterinář, když jsem chtěl naši kočku nechat sterilizovat tímto způsobem). Nebojte se, že taková kočka myši nechytá. Chytá a možná ještě lépe, protože taková kočka nemá na starosti nic jiného, než se starat o sebe a bavit se/lovit. Teritorium před cizími kočkami si hlídá také. Kastrovaných kocourů a koček jsme měli několik, nyní máme kastrovaného jednoho kocoura, tak mohu posoudit. Jeden kastrovaný kocour byl dokonce roky dominatní kocour našeho konce vesnice, k tomu i myši chytal. Pokud Vám na Vaší kočce záleží, nechte ji přeoperovat.
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.243
Tak jak často by měla kočka říji přirozeně nevím jistě. Hned na poprvé otěhotněla a pak měla koťata, pak byla miškovaná.
Kočka známých byla schopná mít další koťata, ještě když ta předchozí potřebovala sát mléko. Taky, kvůli podobným příběhům byla tahle kočka miškovaná. Pokud mohu posoudit podle předchozího kocoura i toho co pozoruji u současné kočky, tak období říje je normální jednou ročně a kočka má při něm otěhotnět. Naše kočka měla čtyři koťat, jedno mládě zcela jistě nežilo déle než dva roky, ostatní nevím.
Dnes u ní lze pozorovat říji jednou ročně, na přelomu zimi a jara, nebo brzy z jara. Ta netrvá ani poloviční dobu co trvala říje před podvázáním. Projevuje se to jako to typické mazlení potřeba se otírat, ale nikdy již nemá viditelný orgasmus, stav rozkoše, při pohlazení jako napoprvé. Nezaujme postoj k páření, kdo to zažil ví o čem mluvím (každá žena by si měla vzít z kočky příklad a nebát se předvést svému muži).
Do současného stavu kočka dostala asi do dvou let. Druhý rok po podvázání byla říje slabší, přišel kocour (otec jejích předchozích koťat) ale poznal že cosi je v nepořádku a po pár toulkách zmizel jinam. Další rok zase opět o něco slabší (taková jaká je dodnes) a kocour už se neukázal, v dědině jsem ho přitom viděl. Pokud vím tak o kočku jevil dočasně zájem pouze jeden nedomrlý kocourek a to také jen po krátkou dobu.
Z toho je patrné, že k hormonálním změnám došlo i tak. Nevěřím, že kočka zbavená vaječníků by byla ta stejná kočka jako před zásahem. Což neznamená, že by nemohla být ještě lepší společník, vhodnějších sledovaných užitkových vlastností,...
Co se týká veterinářů. Stav je takový, že každý preferuje něco jiného a něco jiného má dobře nacvičeno/natrénováno.
Náš to dělal takhle a já jsem dnes rád, že u ní nedošlo k zásadním hormonálním změnám. Kočka žádnou další operaci ani jiný zbytečný zásah nepodstoupí (nenecháváme se ani očkovat). Proč bych to pro Boha dělal, je zdravá jako řepa. Vstřebávání nesestoupených vajíček jí, alespoň prozatím, evidentně žádné záněty nezpůsobuje.
Naopak bych byl rád, což dnes už s největší pravděpodobností nehrozí protože muselo dojít ke srůstům, kdyby jí podvázání povolilo a mohla mít znovu koťata (někdy se to prý děje při vstřebání nití, ale podrobnosti neznám). Pokud se tedy vejcovody rovnou i nepřerušují, schválně se přeptám veterináře co přesně jí to tehdy udělal, říkal že podvazuje.
rosnička
napsal(a):
Včera jsem našla mrtvou slepici na hnízdě ve výšce 1 m nad zemí, měla vytažená střeva z kloaky cca 30 cm střevo bylo vytržená a kloaka roztržená jako rozkousaná.Střevo bylo špinavé od hlíny jak ho asi tahala za sebou jak ji něco rvalo, na to hnízdo asi vyletěla aby se zachránila a tam umřela. Mám podezdření na ježka ale nejsem si jista do hnízda se ježek nedostane hnízdiště má kovové vysoké nohy ale ostatní se tam dostanou hravě.Jinak byla slepice zcela zdravá těžká jen ještě měla krvavou hlavu. Co ji mohlo zabít ? Poradí někdo děkuji R.
Podle toho co popisujete mohlo také dojít k naražení slepice třeba autem. a poté už mohl být zcénář jakýkoli.
Slepice se na cestu nedostanou. Na 1000 metrové zahradě mám jen 1 kohouta a 5 slepic. Pro ty co mi tady nadávali mám vzkaz, železa nemám byl to opravdu jen vtip ale když už jste se do mě tak pustily chtěla jsem vás taky trochu pocuchat, tak nakonec jsem si půjčila sklopec dnes se chytil norek na čerstvého okouna je to samec je živí a zdráv nechcete ho někdo na mazla nebo si ho pustit na zahradu, zašlu ho zdarma v nevratné přepravce.R.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Tak přeci máte úspěch, pozeptejte se v okolí, kdo chová norky, určitě jich má přehršel a tak je vypustil, kam se dá.Případně upozorněte myslivce, protože norek umí udělat pořádnou neplechu nejen u chovatelů, ale i samotným myslivcům.Jinak jej odvezte někam do Zverimexu nebo chov.potřeb, kde mají živá zvířata na prodej.Když jej vypustíte, bude se stejně vracet, navíc si někde najde parťáka a bude vaše slepice mít jako zdroj obživy.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.206
Ale jo já vám věřím. Mám zkušenost i s opravdu divokou kočkou (té se báli i desetiletý děcka), prý jen zdivočelou, a ta určitě sežrala všechno co se sežrat nechalo.
Ona kočka je trochu jak slepice.
Slepice (když má něco k snědku její chovatel v jejím dosahu, u včel a podobně jsou kupodivu opatrnější) napřed klovne, někdy ani pořádně neví kam a netrefí se, a teprve následně zjišťuje co to vlastně klove; hlavně rychle aby to sežrala dříve než ostatní. A když ví že jim třeba nese pečivo... škoda slov, to jsou právě ty okamžiky kdy klove aniž by se trefila kam má.
Kočka když zase uslyší mláďata ptáků, uvidí pohyb na zemi, nebo kousek něčeho vyleze z nory,... pud jí velí zaseknout drápek a často to i rovnou zakousne.
Myslím, že spíš půjde po králíčcích, než po zajíčcích, kór když uvidí zaječí mamu. Myslím že i splašená bažantí slípka ji natolik dezorientuje, že je možné že její mláďata vůbec nepostřehne, uskočí od nich...
Věřím ale tomu, že když kočka jednou tyhle okolnosti kolem potenciální kořisti přehlédne, je docela dobře možné, že tato kořist se stane jejím pravidelným zdrojem obživy. Jak jinak by mohly divoké kočky vůbec žít.
Králík je navíc případ sám pro sebe. Říká se, že liška i vlk se prostě naučili rozpoznávat jeho útěkový obrazec a prostě si počkají až k nim přiběhne. Navíc je docela náchylný na chemii i nemoci (podobně jako člověku se mu nevytváří vitamín C).
Buďte ráda, že u vás králici jsou. Myslím by to mohlo signalizovat čistotu a rovnováhu v krajině.
U nás sice místní používají název králičí vrch, ale králíci jsou tam (pokud vůbec, ta lokalita je pro ně stále dobrá) posledních 40-50 let velmi sporadicky a rozhodně nevydrží a neprosperují. Více je i obyčejných syslů.
Jinak když jsem zmiňoval, že kočka nosí myši, tak převážně jde o nejrůznější hraboše, plchy či jak. Je ale zajímavé, že u toho domu zůstávají převážně tvorové podobní klasickým myším. I když loni mi hraboši sežrali část pozdně sklízených brambor. Myši, ty se na zimu nastěhovali k nám domů, ale asi tak po dvou měsích v domě nezůstala jediná, dodnes nechápu jak se kočka dostala do ventilačky (pokud právě nečíhala na půdě kam ji občas pouštím u nějakého otvoru).
Nevím jak to dělají ostatní kočky, ale tahle současná čas od času po ránu (prakticky pokaždé když se nudí) obchází dům a mňouká do kdejaké skuliny a kouta. Myši to vyplaší a ona pak jedná. Když někde dlouho nebyla, nebo to potřebuje otevřít (botník, spíž) tak si řekne.
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.240
Tak včera jsem našel doma mrtvou okřídlenou myš (netopýra). Asi další úlovek v letu (Snad nám dokonce prolétal barákem? Máme kvůli vychlazení často otevřeno durch. Protože jinak by ho musela od někud přinést). Bez videtelných známek o snahu ho sežrat.
Kočka teď má asi jídelníček bohatý dost, protože vím už o dvou myších co nechala upláchnout a misku vždy vyžere jen z poloviny.