Liliputky - kedy ich môžem pustiť von?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2015 10:15
bubko

XXX.XXX.240.41

Zdravím všetkých, viete mi niekto poradiť? kuriatka (liliputky) majú cca 2 dní a sú aj s maminkou oddelené od ostatných (aj veľkých sliepok), kedy ich môžem pustiť von, alebo mám ich nechať oddelené a aspoň maminku pustiť von? ďakujem za odpovede...

21.7.2015 10:17
bubko

XXX.XXX.240.41

Oprava 20 dní...

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.7.2015 11:00

bubko napsal(a):
Oprava 20 dní...

Myslím, že je už můžete pustit s kvočnou ven, ale nejdříve bych si ohlídal, co na to zbytek hejna. Pokud máte ale větší výběh extra pro mládež, není nutné za každou cenu je pouštět mezi zbytek hejna.

21.7.2015 11:29
percheron

XXX.XXX.70.94

Von ich pustat mozete ale rozhodne by som ich nepustal medzi dospele sliepky na to su este male a budu zbytocne stresovane a tie velke potvory ich budu klovat...lepsie je ak budu mat samostatny vybeh.

Ne-chovatel

21.7.2015 12:59
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.240

Já jsem letos zdrobnělé slepičky odpískal a vůbec do nich nešel, kvůli přemíře velkých slepic.

Myslím si, ale nemám dostatek zkušeností, že čím menší kuřata se mezi dospělími slepicemi motají, tím snadněji jsou přijmuta.

Byl jsem nucen, kvůli karanténě, držet letos bokem brojlera (jediného co mi zbyl) a byla to katastrofa a i teď se bojí jít ven do většího výběhu, protože ho nahání kohout.

Loni jsem mezi slepice vypustil housátka i s kuřaty a bylo to bez problémů. Když má slepice pocit, že se jí plete do cesty tak si ďobne, vyžene je od žrádla, ale v zásadě byl klid.

Za nějakou dobu budu také vypouštět kuřátka a hodlám to opět vyzkoušet už od malých, o kterých si podle mne slepice myslí že je neohrožují a snadněji je přijímají. Doufám, že ještě o něco snadnější to bude, když kuřátka vysedí (ostatní o ní ví) a odvodí jedna z nich.

21.7.2015 20:16
padu

XXX.XXX.71.118

Dobrý den
Pokud je máte zavřené v kralikarně či jiné takové odchovně např.malý kurník bez výběhu tak se kuřata mužou poštět ven s kvočnou již po 14 dnech za příznivého počasí které venku ted je.
Jen je nepouštět mezi ostatní dospělé kusy takže udělat menší ohradku kde mužou být a na noc aby se schovaly do kurníku kde byly doted...internet je zahlcen radami na odchovny tak kukněte a ispirujte se.

22.7.2015 13:18
ladd

XXX.XXX.34.53

Jestli máte větší výběh, klidně je můžete i mezi dospělé slepice pustit. Už včera bylo pozdě (držet v tomto počasí kuřata zavřená, je hřích, jen jee potřeba pamatovat na stín). Ze začátku by mohl být problém spíš v tom, pokud slepice kvočnu délší dobu neviděly, mohou jí brát jako cizince a útočit na ni. Takže bych pustil a ze začátku ohlídal reakci slepic na kvočnu a kuřata.Případná agrese ale může po několika útocích nebo naznačování ustat. K opravdové nesmiřitelné agresi dochází jen v případě, že drůbež je na velmi malém prostoru, chybí je nějaká složka v krmivu, nebo se nějaké zvíře jinak chová, jinak vypadá (to bude i případ toho brojlera jednoho z přispěvatelů). Pak je ještě nutné zajistit krmení pro kuřata tak, aby se k němu nedostaly dospělé slepice a nevyžraly jim ho + nocování zvlášt, ne s dospělou drůbeží. Ještě jednou, slepice nejsou dravci, kteří čekají na každou příležitost, jak při první příležitosti kuřata uklobat.

Neregistrovaný uživatel

22.7.2015 14:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Pustila jsem prcky s kvočnou, ale do ohrádky u odchovny, a to hned 4den, přeci jen už jsou zorientované, kdo je jejich "máma".Hlavně jim zajistit v tomto vedru dostatek stínu-pozor aby nedostaly úpal.Jinak cca od 10 dnů stáří je pouštím vždy na hodinu mezi velké, aby se kvočna mohla popelit a není žádný problém.Mám velké faverolky a orlovky.Kuřátka vodí faverolka a pouštím je až navečer, jinak jsou v ohrádce pod stromy, kde je přirozený stín.Bude jim 3 týdny.

24.7.2015 12:07
bubko

XXX.XXX.240.41

Nie sú zavreté dnu majú výbeh len sú plôtikom oddelené od ostatných čiže vizuálny kontakt tam je... a vzduchu aj slniečka majú dostatok aj "preliezky" sme im spravili - suché konáre z marhule . Chládoček majú tiež a kvočke sme spravili aj popolište..

24.7.2015 12:59
ladd

XXX.XXX.34.53

Chtělo by to ale je pustit do většího výběhu, nebo na trávu aby si mohly zobat zelené a sbírat hmyz (jasně, obejdou se i bez toho, jenže pohled na kvočnu s kuřaty v trávě, je teprve radost). Osobně bych kvočnu s kuřaty pustil do velkého výběhu, a do tohoto výběhu bych kuřatům dával krmivo. Když pletivo na několika místech přizvednete, aby se protáhla dovnitř jen kuřata, a dospělé slepice ne, budete mít problém podávání krmení pro kuřata zvlášť od dospělých vyřešen.

24.7.2015 13:28
bubko

XXX.XXX.240.41

Uvidíme skusim cez vikend niečo vyskúšame...

Neregistrovaný uživatel

25.7.2015 00:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Já mám pro ně dva výběhy, jeden u vlastní odchovny, ale není tam dost stínu, tak cca v 9 hod.dopoledne je přeháním pod velikou třešeň, kde je jen malá boudička, pod kterou si hrabou.Oba výběhy mají cca 5m2.Mají kontakt s ostatními slepicemi, ale pouštím je jen tak na 2 hodiny, protože kvočna by je "utahala", stále by courala, přeci jen jsou jim teprve 3 týdny a chtějí ještě více odpočívat.Dejte na toto pozor, ona kvočna se snaží jim ukzát broučky a atd.ale utahala by je.Když jim koupíte cca 10dkg mletého masa-nesmí tam být sůl ani koření a dáte jim to smíchané s jáíhlami, nebo jen s K1, tak to nahradí červíčky.Někdy jim maso i trochu ovařím a také pomíchám, dávám jim i naklíčenou pšenici, stále mají K1, také nastrouhaný tvaroh a vařené vajíčko.DFělám míchanici-směs šrotů, vajíčko, tvaroh, jemné ovesné vločky, sušené pšeničné klíčky, pšeničné otruby, strouhanku, K1 a z toho udělám drobtovitou míchanici.Jinak do vody přidávám dle návodu EMANOX-přírodní proti kokcidioze-ten lze dávat preventivně aniž by měly tzv.depresi růstu a na 10l vody ředím jednu tabletu B-komplexu.Ještě do míchanice strouhám velice jemně mrkev.Je fakt, že si s nimi "hraju, je jich jen 6, protože se líhly před 3 týdny, kdy začaly ty vedra a 5 se jich udusilo ve skořápce.Kvočnu nechám také aby se nakrmila, zase vás to nezrujnuje a ona je potom klidná a sedí jim, tak jak potřebují, vůb ec ji neodděluji.

27.7.2015 12:19
bubko

XXX.XXX.240.41

Cez vikend sme ich premiestnili do iného kurinu s výbehom, majú neustaly kontakt s velkymi sliekami, aj "tatko" si ich konečne videl , boli trosku nespokojné - nové miesto, ale uz sú v pohode.. to s tym mäsom skúsim, tvaroh aj vajcia dostávajú aj mrkvicku aj zihlavu, a co nesmierne miluju, su nasekané listy z cervenej repy...

27.7.2015 14:01

Letos mě vodí kvočna antverpského vousáče 5 zdrobnělých hedvábniček.Kvočna je to výborná a v hejnu i přes svou malou velikost dominantní, zprvu se ani nesnažila kuřátka vodit ven, asi až po týdnu je vyvedla na chvíli a pak to prodlužovala.Všechny ostatní slepice se jim zdaleka vyhnou, mám je sice taky zvlášť ve výběhu ale někdy otvírám aby byli pohromadě a hlídám s kvočnou Kvočna se jednou pověsila kohoutovi za ocas, ten upaloval rychle pryč a už se neodváží přiblížit víc jak na dva metry.

Neregistrovaný uživatel

27.7.2015 15:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Dobrý den, ještě k tomu krmení-já už několikátý rok, co odchovávám kuřátka, at pod kvočnou nebo pod světlem, tak koupím sáček sušených červů někde v chov.potřebách a obden jim trochu nasypu-a to je rychlost blesku jak to do nich jede.Jinak do vody ještě stále přidávám B-komplex tabletu na 10litrů a to i velkým slepicím a Emanox jako prevenci proti kokcidioze, nemůže se předávkovat a je to přírodní.Mám s tím dobré zkušenosti.

27.7.2015 21:16
ladd

XXX.XXX.64.14

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já mám pro ně dva výběhy, jeden u vlastní odchovny, ale není tam dost stínu, tak cca v 9 hod.dopoledne je přeháním pod velikou třešeň, kde je jen malá boudička, pod kterou si hrabou.Oba výběhy mají cca 5m2.Mají kontakt s ostatními slepicemi, ale pouštím je jen tak na 2 hodiny, protože kvočna by je "utahala", stále by courala, přeci jen jsou jim teprve 3 týdny a chtějí ještě více odpočívat.Dejte na toto pozor, ona kvočna se snaží jim ukzát broučky a atd.ale utahala by je.Když jim koupíte cca 10dkg mletého masa-nesmí tam být sůl ani koření a dáte jim to smíchané s jáíhlami, nebo jen s K1, tak to nahradí červíčky.Někdy jim maso i trochu ovařím a také pomíchám, dávám jim i naklíčenou pšenici, stále mají K1, také nastrouhaný tvaroh a vařené vajíčko.DFělám míchanici-směs šrotů, vajíčko, tvaroh, jemné ovesné vločky, sušené pšeničné klíčky, pšeničné otruby, strouhanku, K1 a z toho udělám drobtovitou míchanici.Jinak do vody přidávám dle návodu EMANOX-přírodní proti kokcidioze-ten lze dávat preventivně aniž by měly tzv.depresi růstu a na 10l vody ředím jednu tabletu B-komplexu.Ještě do míchanice strouhám velice jemně mrkev.Je fakt, že si s nimi "hraju, je jich jen 6, protože se líhly před 3 týdny, kdy začaly ty vedra a 5 se jich udusilo ve skořápce.Kvočnu nechám také aby se nakrmila, zase vás to nezrujnuje a ona je potom klidná a sedí jim, tak jak potřebují, vůb ec ji neodděluji.

To je naprostý nesmysl, že by kvočna kuřata utahala, pramenící z neznalosti. -Máte kvočnu s kuřaty v ohrádce a pouštíte je jen na chvíli.
Kvočna přizpůsobuje rychlost chůze, vzdálenost na jakou kuřata vodí od odchovny, četnost přestávek na odpočinek a intenzitu kvokání (zvukových projevů) stáří kuřat. Intenzita kvokání a přestávky se snižují, vše ostatní jmenované zvyšuje.

Neregistrovaný uživatel

28.7.2015 02:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Já těch znalostí mám až-až, ale něco jiného jsou kuřata odchovávaná pod kvočnou a něco jiného pod tepelným zdrojem.To, co píšete-tak to znám a dávno tomu, co jsem to četla a uvádělo se to v knihách pro chovatele jako info.Když jsou maličké tak není třeba aby kvočna courala s kuřátky volně, s vyšším stářím kuřat je to jiné.Nebo si snad myslíte, že jsem hloupá a nevím, že kuřata rostou a kvočna mění hlasové projevy?Nebo se domníváte, že za deště kvočna kuřátka bezpečně ihned odvede do odchovny-tak pozorujte jeden den její chování a pak mě pište o neznalosti a nesmyslech.

28.7.2015 07:55
bubko

XXX.XXX.240.41

Tak som im dala surové mäsko.. skoro sa zadusili . ale iba trosku, nie sú zvyknuté. U nas v obchode je dostat surove mäso spolu s rozsekanými kostami, myslíte že aj to by mohli? Aj ja som skúsila otvorit ohradu aby si aspon kvocka vybehla von, ale nestalo sa, vybehlo iba jedno kuriatko a to si kvocka hned zavolala spät.. asi este neverí okolitému svetu . Budem skúšať, možno sa osmelý a pojde na spacírku, ukázať deturencom nastrahy sveta.

28.7.2015 09:38
ladd

XXX.XXX.100.31

Já těch znalostí mám až-až, ale něco jiného jsou kuřata odchovávaná pod kvočnou a něco jiného pod tepelným zdrojem.To, co píšete-tak to znám a dávno tomu, co jsem to četla a uvádělo se to v knihách pro chovatele jako info.Když jsou maličké tak není třeba aby kvočna courala s kuřátky volně, s vyšším stářím kuřat je to jiné.Nebo si snad myslíte, že jsem hloupá a nevím, že kuřata rostou a kvočna mění hlasové projevy?Nebo se domníváte, že za deště kvočna kuřátka bezpečně ihned odvede do odchovny-tak pozorujte jeden den její chování a pak mě pište o neznalosti a nesmyslech.

Bavíme se od začátku o kuřatech pod kvočnou. Proč argumentujete kuřaty odchovávanými pod žárovkou absolutně nechápu. Že není nutné, aby kuřata s kvočnou byla na volno je věc názoru. Vy ho takový máte, já Vám neberu. Já to zas vidím tak, že pokud zajistím aby kuřatům jiná drůbež nevyžrala krmení, tak nevím, proč jim nedopřát volný travnatý výběh, kde si spoustu hmyzu nazbírají.
Ohradil jsem se že jako argument, proč mít kuřata v ohrádce je, že na volno je kvočna utahá. Neutahá, protože se k nim chová adekvátně jejich věku a silám.
Za deště, když to stihne, tak je do odchovny odvede, když ne, protože je daleko, tak je schová pod sebe. Nikdy, za celou dobu, co jsem odchovával kuřata pod kvočnou se nestalo, aby kuřata uhynula, protože je kvočna nechala zmoknout, nebo že by je neodvedla do stínu, k vodě nebo ke krmítku s potravou. A to jsem choval na prakticky neomezeném prostoru. Jenže jak jsem psal s malými kuřaty se kvočny od odchovny nevzdalovaly daleko, ale postupně, jak kuřata rostla, s nimi chodily stále dál. Většinou si kvočna najde oblíbené místo, na které je vodí a pohybuje se stále po stejné trase, některá tam a zpět, jiná dělá po části pozemku kolečko.
Když máte kvočnu s kuřaty v ohrádce, tak to ale nemůžete vědět a radíte nesmysly, že kvočna se o kuřate nedokáže adekvátně postarat. Ale nejste sama, jiní tu zas píší, že při venčení kvočnu nahánějí zpět na hnízdo, aby se vajíčka nezachladla, jako by kvočna něvěděla, kdy se včas vrátit.

28.7.2015 11:41
bubko

XXX.XXX.240.41

Kvočky sú perfektne mamy.. teraz mam ešte bantamku na vajíčkach, mala iba styri, jedno kuriatku uz je na svete, ale stale sedi. Male sa pechorí okolo ne, j ak nakuknem schova sa pod chvost.. uz sa tesím ked budu vonku. Preto sme tie starsie dali do iného výbehu, lebo sme bantamku dali tam, kde sa narodili tie predtým.. tie uz majú skoro 30 dni...

Ne-chovatel

28.7.2015 12:59
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.240

Já jsem svoji "kvočně hybridce" včera po bouřce radši navýšil podestýlku, aby byla více v suchu když teď jsou takové průtrže.

Sundám ji z hnízda, a oddělávám z něj vajíčka, jen nespokojeně pokvokává. Najednou se splaší a úprk ke kohoutovi. Takový jsem dostal strach, že se nevrátí že jsem to rychle dodělal, odchytl ji s minimem dalšího plašení (jeden velmi rychlý a přesný skok, protože mne k sobě pustit nechtěla) a nacpal zpátky na hnízdo. Chtěla zdrhnout, ale když jsem ji vrátil zpět tak už zůstala a opět poctivě sedí dál. Prvního půl dne ovšem zadkem ke světu, asi aby už žádné další nebezpečí neviděla.

Co se týká brojlera, tak výběh mají slepice obrovský, kolikrát je nemohu vůbec najít (včera se kohout zrovna popelil a zapoměl se mi ozvat, ten vyčnívá nejvýc ze všech). Žrádlo mají naprosto v pořádku a vyvážené. Kohout prostě ukazuje svoji dominanci a navíc to, dnes již opět odrostlejší, kuře chtěl pojímat. Předevčírem si ho zkoušel chytit za hlavu až mu tekla krev, včera šel kvůli dalšímu střetu s ním spát mokrý (ale to ho možná jen odháněl od kvočny, jeho favoritky - kuře v její misce vidí snadnou obživu).

Co se týká vyčlenění bezpečných prostorů/míst/průchodů, kam či kudy může uniknout díky své velikosti jen drobotina, dělám to stejně.

Pro zajímavost přikládám brojlera a čím moje kvočny pohrdly (uzavřená, zasřešená bedna, pěkné přítmí). Možná proto, že ostatní slepice se rozhodly, že ony tam chtějí snášet a neuvěřili tomu, že když je zavřu pletivem je to to pravé ořechové.
Hlídání proti kunám tak zajišťují husy, uvidíme zda to vydrží, mladé hodlám dát bokem, slepička bude navíc vodit i kuřata z líhně (doufám).

28.7.2015 13:10
bubko

XXX.XXX.240.41

Ja som im kupila nový kurin pre kvocku a uz spomínané 30dnovu mladinu... ale je pekný neprsí tam majú aj chládok, na sedenie máme budko s posuvnou mriežkou a kukátkom, aby sme vedeli kontrolovat, ale tam sme teraz museli dať bantamku keďže "priviedla" na svet svoje a nechávať ich s tou omladinou som sa bála. Obrázok posielam v prílohe... ale vidim, že tie Vaše majú kus prírody... to sa mi páči. Škoda, že nie som kvočka ale iba "kočka"

Neregistrovaný uživatel

28.7.2015 13:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Vážený mě nemusíte učit znát kvočny, každá je jiná, nebo snad máte kvočnu jednu celé roky.Mě odchovaly kvočny krůťata, káčata i dvě housata a každá se chovala jinak.Co se týká kuřat, i těch jsem odchovala pod kvočnami dost, na to abych zde napsala všeobecný názor.To, že mátew kvočny vzorné údernice je fajn asi jsem takové štěstí neměla.Měla jsem i kvočnu vlašku-blázna lítacího, která za 3 týdny kuřátka opustila a měla volného prostoru až dost.Nemám drůbež na betoně, ani v omezených výbězích.Není nutné dál tuto diskusi vést, každý máme své zkušenosti a jestli se domníváte, že něco dělám špatně, tak se vyjádřete ve vlastní diskusi. Odchovasla jsem toho za svou 40ti letou praxi hodně a hodně jsem viděla, nejen kvalitní péči, ale i koncentráky na drůbež a ostatní zvířata, přeji každému jen to pěkné a hodně úspěchů a když něco poradím, tak ze své praxe, od nikoho "neopisuji".

28.7.2015 14:10
bubko

XXX.XXX.240.41

Vážený mě nemusíte učit znát kvočny, každá je jiná, nebo snad máte kvočnu jednu celé roky.Mě odchovaly kvočny krůťata, káčata i dvě housata a každá se chovala jinak.Co se týká kuřat, i těch jsem odchovala pod kvočnami dost, na to abych zde napsala všeobecný názor.To, že mátew kvočny vzorné údernice je fajn asi jsem takové štěstí neměla.Měla jsem i kvočnu vlašku-blázna lítacího, která za 3 týdny kuřátka opustila a měla volného prostoru až dost.Nemám drůbež na betoně, ani v omezených výbězích.Není nutné dál tuto diskusi vést, každý máme své zkušenosti a jestli se domníváte, že něco dělám špatně, tak se vyjádřete ve vlastní diskusi. Odchovasla jsem toho za svou 40ti letou praxi hodně a hodně jsem viděla, nejen kvalitní péči, ale i koncentráky na drůbež a ostatní zvířata, přeji každému jen to pěkné a hodně úspěchů a když něco poradím, tak ze své praxe, od nikoho "neopisuji".

Sorry, nechcela som nikoho urazit, som zaciatocnik a asi mam naozaj stastie na kvocky, dokonca mi zasadla ruánska kačka (o ktorých sa píše, že majú potlačený pud sedenia ), niekedy mam tu na diskusii pocit, že treba velmi dobre volit slová, lebo niektorí "starochovatelia" sa do Vás pustia ako osi... Tak ako ludia aj zvierata su kazdé inej povahy.. beriem, ja len zbieram skúsenosti a rady a som rada ak niekto poradí, a samozrejme sa rada pochválim so svojimi maličkými začiatočníckymi úspechmi.

28.7.2015 14:11
bubko

XXX.XXX.240.41

Sorry osy malo byť s y

Ne-chovatel

28.7.2015 14:12
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138

Zdravím.

Co je to deturenec? Použito ve větě "ukázať deturencom nastrahy sveta".

Červenou řepu strouhám slepicím do míchanice také (až budou kuřátka, ať je kvočna naučí vybrat si z ní co potřebují). Loni mi drůbež sežrala nať (ne jen řepy, škoda mluvit) a pak se jali vykopávat i to co je v zemi, strašně je to bavilo - včetně toho že se zlobím a honím je, od té doby jim ji dávám i do žrádla.

Možná té přírody máte více než já, podle fotek to člověk moc nepozná, rozhodně mi vaše prostory příjdou pro slepičky dostatečně atraktivní. Já se například chci stěhovat (i se svou drůbeží - nezahodím vše co jsem jim věnoval) úplně někam mimo, potřebuji opravdové plnohodnotné hospodářství bez omezování.

Jinak. Myslím, že kvočky i kočky jsou nedoceněné. Přinejmenším obojího vnímám nedostatek, takže... vy se máte ;-).

28.7.2015 14:20
bubko

XXX.XXX.240.41

Deťúrence - je to zdrobnelina dieťaťa... skôr slengove slovo ako spisovné.. ale je to také rozkošné - rada ho používam

Ne-chovatel

28.7.2015 14:48
Ne-chovatel

XXX.XXX.139.87

Jo, s tím háčkem už to dává smysl, skoro i bez vysvětlení, akorát bez toho háčku... A proč se to nepíše dieťúrenec, se změkčeným D? To jen pro úplnost, občas mne totiž slovenština, i jiné jazyky, obzvláště v psané formě, dokáží mást natolik, že pak zjišťuji že neumím pořádně ani česky.

28.7.2015 15:01
bubko

XXX.XXX.240.41

to poznám... možno jeden deťúrenec - čo sa ale nepoužíva iba množné číslo - deťúrence , ale sme nakoniec otvorili jazykové okienko . mne sa zase páči Váš jazyk, máte veľmi výstižné a humorné výrazy...

28.7.2015 16:38
ladd

XXX.XXX.37.245

Bubko, to patřilo mě.
Vážená, vlašky jsou většinou špatné kvočny (nebo aspoň bývaly), takže zase špatný příklad, jako s těmi kuřaty pod žárovkou. Vaše zkušenosti Vám neupírám, s tím utaháním to ale není pravda. A že by to byl všeobecný názor? Slyším ho poprvé od Vás, a jsem zvědav, zda ho zde někdo podpoří. Chápu ohrádku kvůli krmivu, predátorům, možná ještě tak strachu z ostatních slepic ale ne utahání. -A na to kvočna nemusí být udernice, jak jste to zehčovala, stačí když je to normální kvočna.

28.7.2015 18:59
linduš

XXX.XXX.79.4

Vlašce bych kuřata nesvěřila, nemají kvokat vůbec, takže taková slepice pro mě nemá hodnotu
slípku na kvočnu vybírám přímo pro tento účel, tudíž plemena k tomu vhodná (určená) a vždy pečlivě vyseděly, odvodily bez ztrát. kvočny nezaháním na hnízdo, nehlídám jestli nechodí dlouho nebo courá s kuřaty v dešti to vůbec, nemusím. ona se spolehlivě postará
taková kvočna u mě opravdu zůstává roky.

29.7.2015 07:46
bubko

XXX.XXX.240.41

Ešte otázka má niekto ešte skúsenosť s tým b-komplexom? ako často to podávať?

Ne-chovatel

29.7.2015 19:05
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.24

Co se B vitamínů týká.

Já, protože mám teď zrovna mírně stárnoucí pivovarské kvasnice v tabletách (12 tablet by mělo obsahovat 4,86g pivovarských kvasnic a 0,54g sladového extraktu), dávám každý den, ráno, do míchanice 10 tabůlet a to je pro 6 slepic,1 kohouta,2 husy.

Kromě toho jim jednou týdně dopřeji 20 mg pyridoxinu (B6),0,8 mg kyseliny listové (snad B9?),0,5 mg kyanokobalaminu (B12),10 mg riboflavinu (B2).
V zimě jim kyselinu listovou přidám klidně častěji, ale dostávají i sušené kopřivy,...

Kromě toho dostávají během roku nepravidelně naklíčené obilniny, čočku,... zbytky po kvašení. Co nesním sám to dám jim a vyberu si to přes ně (když mám drůbež na maso) nebo jejich vejce.

Ne-chovatel

29.7.2015 19:07
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.24

Občas nabídnu slepicím i pivo. Dvě slopou, kdykoli dostanou, ostatní si jen cucnou. Takže je třeba to hlídat a postupovat obezřetně...

30.7.2015 08:04
bubko

XXX.XXX.240.41

No aby sa stali alkoholičkami to by som nerada a brat manželovi pivo pre sliepky - neviem či by som to prežila... už som to robila kvôli slimákom . Skroro to neprežil. Ale s tým b-čkom to skúsim. Zachytila som niekde že niekto dáva aj sušené červy - pokiaľ nie sú v trávičke. včera som sa snažila ich kúpiť, ale dívali sa v chovprodutoch na mňa ako keby som chcela malého mamuta . Ponukli mi iba sušené blchy - ale to mi nechceli... . Žihlavu som nasušila - aj ked mám pocit, že je jej málo... mám 8 sliepok veľkých jedného liliputa kohúta dve liliputky sliepky a teraz 7 kuriatok. Všade naokolo je teraz všetko spálené od slnka, takže neviem nájsť nič poriadne zelené. z 8 sliepok mám teraz iba 2 - 4 vajcia denne - niečo robím zle... ale neviem čo. ráno majú zmesku a zbytky z kuchyne (napr.dnes mali uvarené zemiaky), navečer ich púšťam von sa napásť - aj ked ako som písala je to všetko spálené, večer majú pšenicu celú, niekedy listy z repy rajčiny...

30.7.2015 09:30

bubko napsal(a):
No aby sa stali alkoholičkami to by som nerada a brat manželovi pivo pre sliepky - neviem či by som to prežila... už som to robila kvôli slimákom . Skroro to neprežil. Ale s tým b-čkom to skúsim. Zachytila som niekde že niekto dáva aj sušené červy - pokiaľ nie sú v trávičke. včera som sa snažila ich kúpiť, ale dívali sa v chovprodutoch na mňa ako keby som chcela malého mamuta . Ponukli mi iba sušené blchy - ale to mi nechceli... . Žihlavu som nasušila - aj ked mám pocit, že je jej málo... mám 8 sliepok veľkých jedného liliputa kohúta dve liliputky sliepky a teraz 7 kuriatok. Všade naokolo je teraz všetko spálené od slnka, takže neviem nájsť nič poriadne zelené. z 8 sliepok mám teraz iba 2 - 4 vajcia denne - niečo robím zle... ale neviem čo. ráno majú zmesku a zbytky z kuchyne (napr.dnes mali uvarené zemiaky), navečer ich púšťam von sa napásť - aj ked ako som písala je to všetko spálené, večer majú pšenicu celú, niekedy listy z repy rajčiny...

Jestli je u Vás horko, jako bylo v Čechách, tak slepice nenesou kvůli němu, je na tom dost chovatelů asi stejně. Jinak se v ZOO obchodech dají koupit mouční červi pro zpestření krmení kuřat. Mám to odzkoušené. Jenom stojí (u nás) jedna odměrka asi 10, -Kč, takže je kupuji jen když jsou kuřata menší, aby měla správnou bílkovinu. Velkým slepicím je nekupuji.

30.7.2015 13:32
bubko

XXX.XXX.240.41

To jedno kuriatko ma iba 5 dní, kvocka este sedí, ale asi už z toho nič nebude. Mala by som tievajcia zobrat? tie ostatné kurence maju 30 dní... mam im dat tie červy, ak ich zoženiem?

30.7.2015 14:06
petája

XXX.XXX.96.2

Mohu potvrdit, nám slepice nesly výrazně méně v těch vedrech, teď už je to v normálu.
Červy dáváme kuřátkům již od druhého dne po vylíhnutí, hlavně těm slabším, jen je nutné červům ukrojit hlavičku, zní to hrozně, ale kuřátka se po nich mohou utlouct a postaví je to na nohy.

31.7.2015 07:58
bubko

XXX.XXX.240.41

Skúsim ešte na internete pohľadať, kde sa u nas dajú kúpiť červy.. zatiaľ sa mi v žiadnom chovprodukte nepodarilo a pripájam nové foto.

31.7.2015 07:58
bubko

XXX.XXX.240.41

Škoda že bantamka má len jedno..

31.7.2015 21:52
ladd

XXX.XXX.69.6

bubko napsal(a):
Tak som im dala surové mäsko.. skoro sa zadusili . ale iba trosku, nie sú zvyknuté. U nas v obchode je dostat surove mäso spolu s rozsekanými kostami, myslíte že aj to by mohli? Aj ja som skúsila otvorit ohradu aby si aspon kvocka vybehla von, ale nestalo sa, vybehlo iba jedno kuriatko a to si kvocka hned zavolala spät.. asi este neverí okolitému svetu . Budem skúšať, možno sa osmelý a pojde na spacírku, ukázať deturencom nastrahy sveta.

Podle fotky vidím, že jsou ještě v ohrádce. Musíte jí dát víc času a ohrádku nechat otevřenou déle nebo před otevřený vstup dát krmení a nebo opatrně, v klidu, vyhnat. Jakmile to jednou okusí, bát se přestane.

3.8.2015 11:24
bubko

XXX.XXX.240.41

No neboja sa vôbec vyviedli ch von bez problémov, len potom nastali problémy.. jedno sa zacvaklo pod kurínom druhé sa snazilo preliezt cez malý otvor v plote k susedom.. asi je pre nich mnoho nástrah vonku...
Ešte k tým červom. podarilo sa mi zohnat v chovprodukte červy malá konzervička (niečo ako malá paštéta) a stála cca 6 eur! tak to vyzerá, že moje kurence si počkajú na červíčky

Ne-chovatel

3.8.2015 21:07
Ne-chovatel

XXX.XXX.236.218

S těmi červi jste mne tak zaujala, že jsem se při první příležitostné cestě kolem jakých si potřeb pro domácí miláčky na ně zeptal. Měli asi tu stejnou konzervu co o ní mluvíte, nic za 165 Kč. Říkali, že v jiných obchodech prodávají za pár korun do skleničky moučné červy.

Takže napěstovat moučné červy by nebyl problém. loni a letos obzvlášť, moučných molů je habaděj.

Nebo, a to bych udělal já, šel přerýt kousíček kompostu a vzal tu drobotinu sebou. Velké slepice, kromě kvočny, budete muset ale zavřít - ty při rytí kompostu, nebo i země kvůli žížalám pokaždé šílí.

4.8.2015 08:08
bubko

XXX.XXX.240.41

Budem musieť niečo vymyslieť...

Neregistrovaný uživatel

4.8.2015 15:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Kupuji sušené červy GAMARUS od fy Apetit a jsou určeny pro želvy, rybičky a exot.ptactvo.Sáček u nás stojí 30Kč a je jich v něm 30g, ale mám jen 6 kuřátek velkých faverolek s kvočnou a je jim 5 týdnů, zatím si daly cca 1,5 sáčku za těch 5 týdnů života. Většinou jim to dávám až když jdou "na kutě".Jinak ráno dostávají míchanici s vajíčkem, tvarohem, syr.mletým masem a jáhly-nevařené.Různě do takové míchanice střídám pšen.klíčky, jemné oves.vločky, pšen.otruby, ječné krupky-nevařené a přidávám lžičku probiotik Propoul plv., plastin, grit, a do vody dle návodu Emanox PX a Karnitin, všem v tomto horku dávám tabletu B-komplexu na 10l vody a 2 tabl. celaskonu.Zatím žádná kokcidioza atd.Fakt je, že jim nehledám žížaly-to nedělejte, ale za to mravence a jejich vajíčka-to je fofr s jakým to je v nich a také vajíčka slimáků.Cca v 5 hod. odp. je dávám do ohrádky k odchovně kde nocují a tam jim podstrojuji.Směs pro kuřata mají také, jinak mají i namočenou pšenici a směs hrubě sešrot.zrní.I v ohrádce jsou na trávě a jinak je pouštím ráno mezi 5-6 hod. do ohrádky a do volného výběhu mezi velké kráčmery kolem 9 hod.dopolední.Krmení mají na několika místech, ale bez těch dobrot, to by velké slepice všechno sežraly.Netrpí hladem ani nedostatkem.

5.8.2015 07:39
bubko

XXX.XXX.240.41

Propoul dávam aj ja tvaroh aj vajíčko tie jáhly som nevedela.. skúsim. Hladom určite netrpia a zbytky z kuchyne sa im môžu dávať? CVelý deň sú v ohrádke takže nejaký ten mravec alebo muška sa tam nájde.. Zohnala som múčne červy od jedného pána 16g za 2 eurá. Vyrába si ich sám. Ten b-komplex už dávam a ten celaskon som zase nevedela . Človek sa učí celý život

Neregistrovaný uživatel

5.8.2015 10:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Kuchyňské zbytky ještě ne, je v nich sůl a koření a to by je zabilo.Dávejte do misky i kyselé mléko-podmáslí, kefír atd.Také dejte slupky z melouna, trochu toho melouna jim tam nechte, jinak rybíz, ale i rozkrájené jablko či broskev.Potřebují, aby se také něčím bavily.Jinak jim dejte i nějakou masovou kost, aby oklovávaly, ale pozor na vosy, těm se ještě neumí bránit.Hlavně dostatek stínu a drobně řezanou trávu a nezapomínejte na písek-ten je velice důležitý kvůli trávení a aby nedošloke kvašení ve volátku.Jinak ráno jim dejte kousek mletého masa a ten rozdobte se šrotem nebo směsí pro kuřátka K1.Také nesmí dostat směs pro brojlůery BR to by jste si je zničila co do pohlavního růstu orgánů.

5.8.2015 11:21
bubko

XXX.XXX.240.41

To nie mam K1 ovocie maju rady, rybíz - za tým sa išli zabiť sú úžasné, občas im kupujem sekané mäso a kosti aj to im chutí.., travičku im dávam poobede, ked sa vratim z prace (ráno nestíham). Ked sú vo voliere na zemi je potrebný aj piesok? majú tam aj drobne kamienky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík