Dobry deen, zacala jsem chovat indickeho bezce, ale nemam zadne zkusenosti. Potrebovala bych poradit ci se zeptat, jak to delate vy. Je par veci, co me trapi.
1. zradlo jim davam 2x denne, rano ven a vecer do chliva. Problem je, ze na te pulce, kde maji zradlo delaji hrozny neporadek a stoji tam voda a kvasi to tam.... Jak se tomu vyhnout.... nemam je vecer prestat krmit nebo jim dat kasovitou stravu bez vody? Nebo prihodit piliny a casteji vymenit? Jak to delate vy?
2. Jak dlouho nechavate nesezrane jidlo. Tedka mi jedna kacenka chcipla a nevim proc. Uvazuji, ze jidlo chleba se srotem zkvasilo...
3. Davam drcene skorapky, musim tedy kupovat plastin? nebo jak se to jmenuje? Jinak krmim vetsinou srotem a rozmocenym chlebem nebo srotem a brambory nebo srotem a granulemi...
Ocenim kazdou radu dekuji
jinak mam prone vodu na plavani v zednicke nadobe na maltu, jak casto to menit?
A proc je chudinky trápíte v chlívě, když je venku tak krásně? udělejte jim jednoduchou ohrádku z pletiva někde na trávě a hlavně ve stínu! a žrádlo jim tam dáte a bude po problému! tak, jak je krmíte, vám asi pochcípou všechny - chleba se šrotem - a kde máte minerály a vitamíny? a máte je na mokré podestýlce! kachna je živý tvor, asi jste si je neměla kupovat...přes den je dávejte ven, kupte jim směs pro kachničky podle věku, prodávající vám poradí, stále čistou vodu, žádný zkvašený chleba, sama ho taky nejíte, na noc do chlívku, ale na suchou slámu, já jsem malým v noci svítila žárovkou, tak i žrádýlko dostaly, granulky do krmítka a trochu vody, ne aby se koupaly! ale není to nutné..granule doporučuji podávat co nejdéle, po měsíci můžete pomalu přidávat do granulí šrot, já ho zalívám kyselým kozím mlékem, moc jim chutná a krmím několikrát denně, tak se jim nic nezkazí! z namočeného chleba vám chcípnou! jestli něčemu nerozumíte, tak ještě napište!
V chlive jsou jen na noc, aby je nesezrala kuna. Spi na suchem, alee druha caasst je mokra, tam, kde maji zradlo. maji 3 mesice. Hledam alternativu za granule. Nechci tuhle umelouu stravu. Pise se, ze je to vyzivne, ale to nemusi byt pravda, radsi vidim, co jim davam. Ten chleba se nesmi davat nikdy nebo jen se musi dat pozor, jestli nezkvasil? Jinak ja vodu pridavam i do brambor, abyy to nebylo huste nebo jee neslivam a rozmackam ve vyvarene vode... To je OK? Muzou suchou smes srot zrni?
Hledam alternativu za granule... (chleba to nebude)
http://search.seznam.cz/?q=kachna+indick%C3%BD+b%C4%9B%C5%BEec&sourceid=szn-HP&sgId=RMCZuJPY4iurRZEghVu8hhwokSzvki-7zGZMYGL7zL%3D%3D&oq=INDICK%C3%9D+B%C4%9A%C5%BDEC&aq=5&thru=sug&su=c.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je zvĺstní, jak pevně stále drží představa o to, že směs/granule jsou FUJ a rozmočený chleba SUPER. Přitom je dnes spousta menších výrobců směsí, granulí atd., je možno si vybrat, přečíst složení. Někdo bude namítat, že to tam stejně nenapíšou, co v nich je. Jenže s tímto přístupem bychom nemohli ani my jíst nic koupeného. A jak "kvalitní" je většina kupovaného chleba?... Naštěstí moje slepice chleba nežerou, ne že bych to nezkoušel, ale prostě jim nechutná. Rozhodně bych rozmočený chleba nedával jako hlavní složku krmiva. Velmi snadno se do něj dá plíseň, která není hned vidět, namočením to rychle kvasí, zvláště v létě.
Jinak kachny jsou obecně vzato čuňata pro svůj způsob žraní, musejí všechno očvachtat ve vodě, takže asi není šance, jak zajistit sucho v místě krmení jiným způsobem, než neustálou výměnou podestýlky, nebo alespoň velmi častým úklidem kolem. Nebo udělat nějakou drenáž, na to písek a na to nějaký rošt, na kterém bude krmítko a napáječka. Podle mne je napáječka pro kachny z tohoto důvodu vhodnější, než kastroly aplechy apod., ze kterých se voda snadno kachnám "vyčvachtá".
Naši běžci od tří měsíců na noc už v kachníku nemají ani vodu ani žrádlo. Podestýlka je suchá, jen každý den vyhodím ta zadělaná místa. Krmím granulemi pro kachny a pšenicí, kmítko mají pod stříškou. Vodu mají hned vedle, tu často měním. Ve vaničce vodu na koupání měním alespoň jednou denně, podle znečištění. Chleba někdy, spíš pro zábavu namočený ve vodě, ale poslední dobou ho ani nesežerou.
Nevím, jestli je to tak správně, ale pěkně rostou a celý den spokojeně šmejdí po zahradě. Největší pochoutka je slimák, když něco najdou hned se nadšeně ozývají.
Na noc jim nic nedávejte, v jejich věku je to už zbytečné, jen udělají nepořádek a v tom chlívku se to rychleji zkazí než venku.Žrádlo ven, a na noc všechno uklidit.Já už ani odrostlá kuřata na noc nekrmívám, do tmy sou venku a ráno s rozedněním je pouštím.Za tu směs se přimlouvám, já krmím vše směsí a jsem spokojená-nulové úhyny, výborný růst.Ono namíchat to tak aby jim nic nescházelo nebo naopak nepřebývalo je kumšt.S toho sou pak ty úhyny.

Základem krmné dávky pro drůbež jsou obilné šroty, bílkoviny, minerály.On ten chleba není také jako kdysi...Jsou v něm přidané různé látky např.aby déle vydržel apod.U některého baleného je to pěkný soupis chemie.Takže to samé co kompletní krmná směs, která je o to vhodnější, že je přizspůsobena drůbeži.Solené zbytky jídla, také není to pravé.
dlv

XXX.XXX.72.255
Mel jsem dospele bezce dva mesice v ohrade z ovciho pletiva, nic jim nechybelo, presto dnes behem noci prolezli plotem a jsou pryc. Myslim ze takovehle zvire nenajde cestu zpet jako to umi kocka nebo pes? zajimave je ze slepice okem v ovcim pletivu neproleze a o neco vetsi bezec ano.

Ti Vám určitě neprolezli, nejspíš je odnesla kuna, liška apod.Kdo na noc drůbež nezavírá, nic jiného nemůže čekat.
Dobrý den, udělejte jim v zahradě ohrádku z pletiva, pozor na slunce, udělat zastínění, stačí kus starého textilu, a káčata dejte do ohrádky, aby si zvykla, jsou ještě malá, abyste je pustila po celé zahradě! nejen, že by byla dezorientovaná a hladová, o slimácích nemluvě, mohla by se udusit, v 5 týdnech nepolkne 5ti cm slimáka! a kuny chodí i ve dne! soused mi kdysi v pravé poledne ukazoval slepici bez hlavy, čerstvě ukousnutou! a stále krmit! musí mít pořád plná krmítka! kdosi se mě jednou ptal, co budou ty kačenky žrát, až jim dojdou slimáci? takoví lidé by si nic živého neměli pořizovat! pán si myslel, že když žerou slimáky, tak je nemusí vůbec krmit..zavírání kačenek na noc by mělo být samozřejmostí, hlavně pokud jsou takto malé..
dlv

XXX.XXX.72.46
Hanah: možné to je, ale slepice taky nezavírám, jen jsou na rozdíl od běžců v noci zalezlé v kurníku.
javorka: bydlím v lokalitě, kde je to málo pravděpodobné, navíc o nich nikdo nevěděl, zahrádka je schovaná za domem a nevede kolem ní cesta.