Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.7.2015 09:14
abraxis

XXX.XXX.149.54

Mám otázku.
Mám Landens husi, vyliahnuté 3.4.2015, sú už po prvom preperení ( boli podšklbané a teda už majú druhé perie na sebe. Majú teda skoro 4 mesiace, každá má živú váhu nad 4 kg, kŕmené pšenica, kukurica, sójový šrot, naklíčený jačmeň. Chcem ich dať na výkrm mám teda pár otázok.

a.) bude stačiť, keď pôjdu do bedne veľkosti 1,2 m2 a budú tam 3 či 4 kusy? Bedňa s podstielkou, nádobou na vodu. Alebo ich nechať vo výbehu a teda ho iba prehradiť, zmenšiť priestor?

b.) ako dlho sa vykrmujú tie husi? a ako často za deň? Lievikom to ide ako rýchlo cca?

c.) na akú hrúbku mlieť kukuricu? či môžem pridať aj sóju? Zmes už namiešať viem, kukurica, masť, soľ

d.) kto má skúsenosti s tým kŕmnym lievikom? Je to v pohode.

e.) sú vhodné na výkrm aj biele nemecké brojlerové?

Ako dieťa som to videl na živo, ale už si to dobre nepamätám, starneme asi všetci.

scipi

27.7.2015 09:42
scipi

XXX.XXX.188.176

Zdravim o krmeni tu nepiste lebo vaz zozeru
ale:
a-jedna hus na sirku tak 40cm
b-2x denne max 2 tyzdne
c- my sme kukuricu nikdy nemleli.len sme ju nechali napucat vo vode par hodin potom 2 hod povarili zmiesali sol mast a krmilo sa
d-krmit je lepsie rucne lievikom viac trpia
e- ano su.

27.7.2015 10:27
abraxis

XXX.XXX.149.54

Všetci to robia, tak načo sa hrať? :D

b.) niekde píšu, že až 3 týždne. otázka, aký môže nastať prírastok hmotnosti?

c.) celá kukurica mi príde príliš veľká, skôr som za šrot, ktorý je namočený.

d.) tak ten lievik mi príde praktickejší, lebo ručne to tam dávať toľku masu mi príde dosť dlhá doba.

27.7.2015 11:33
ewelýna

XXX.XXX.231.23

Já teda neznám nikoho, kdo by to dělal - a navíc tady veřejně prezentujete jednání, které je trestné. Proč si ty husy nevykrmíte normálně?

27.7.2015 11:37
abraxis

XXX.XXX.149.54

ewelýna napsal(a):
Já teda neznám nikoho, kdo by to dělal - a navíc tady veřejně prezentujete jednání, které je trestné. Proč si ty husy nevykrmíte normálně?

It ipso iure, čo nie je zakázané je dovolené, to len na margo toho. V trestnom zákone som to nenašiel, robili to možno aj vaši predkovia.

O tom je diskusia, že človek chce diskutovať a zistiť všetky informácie a dozvedieť sa čo najviac, treba si urobiť obraz, na to je tento portál nie? Ak je diskusia a výmena skúsenosti zakázaná, tak potom nech tento portál nie je.

27.7.2015 11:45
ewelýna

XXX.XXX.231.23

V trestním zákoníku ani řádu to skutečně nenajdete, je to zakázáno zákonem na ochranu zvířat proti týrání - tedy v ČR. Jak je to na Slovensku, to nevím.

A ano, moji předkové to dělali - nicméně nejsem na to pyšná.

Diskuse je i o tom vyjádřit jiný názor, a to dělám.

27.7.2015 14:45
ančovička1

XXX.XXX.222.190

abraxis napsal(a):
It ipso iure, čo nie je zakázané je dovolené, to len na margo toho. V trestnom zákone som to nenašiel, robili to možno aj vaši predkovia.

O tom je diskusia, že človek chce diskutovať a zistiť všetky informácie a dozvedieť sa čo najviac, treba si urobiť obraz, na to je tento portál nie? Ak je diskusia a výmena skúsenosti zakázaná, tak potom nech tento portál nie je.

Já bych vám taky strčila do krku "lievik" a nacpala vás kukuřicí! jak by se vám to líbilo?

27.7.2015 15:05
haka68

XXX.XXX.107.231

Toto přesně je to co jsem viděla na Slovensku, tekli mi slzy, jako hrachy...chovatelé...ať Vám chutnají...

27.7.2015 15:15
ančovička1

XXX.XXX.222.190

A ještě, vážený abraxis - do fauny dávají CHovatelé příspěvky o pomoc, jak svým zvířatům pomoci a ne jak je tím nejlepším způsobem TYRAT ! na slovensku je to asi ještě jinak... Ať vám chutnají. Nekulturní čunata..

27.7.2015 15:39
abraxis

XXX.XXX.149.54

ančovička1 napsal(a):
A ještě, vážený abraxis - do fauny dávají CHovatelé příspěvky o pomoc, jak svým zvířatům pomoci a ne jak je tím nejlepším způsobem TYRAT ! na slovensku je to asi ještě jinak... Ať vám chutnají. Nekulturní čunata..

P. Ančovička1 - nikto nehovorí, že to robí. Diskutujem, zisťujem, dedukujem, sú tu rôzne príspevky a intelekty do Čuňat si prosím nechajte pre seba. hovorí to o vašom nízkom intelekte.

27.7.2015 17:35
karji

XXX.XXX.13.111

abraxis napsal(a):
P. Ančovička1 - nikto nehovorí, že to robí. Diskutujem, zisťujem, dedukujem, sú tu rôzne príspevky a intelekty do Čuňat si prosím nechajte pre seba. hovorí to o vašom nízkom intelekte.

Neříkáte že to robíte, ale chcete. Normálně myslícího člověka to musí nadzvednout ze židle. Proč bych měla mučit zvíře, když se dá vykrmit normálním způsobem. A ještě by jste se měl ptát na přípravu košer a halal. Jsme přece nejvýše na potravinovém žebříčku. I zvíře cítí a myslí A z vašeho příspěvku je zřejmé, že vy ne! Přeji Vám dobrou chuť a aby Vám nezaskočilo.

27.7.2015 20:28
tereza.128

XXX.XXX.36.34

abraxis napsal(a):

Odstavec "p" veterinárního zákona- násilné překrmování zvířat je zakázáno

http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/100049413.html.

27.7.2015 20:33
rumbaba

XXX.XXX.219.2

Tento způsob vykrmu je prasárna a husa není věc ale němá tvář tkerá vám to neřekne, že se jíto nelíbí, nemůže utéct, já husy vykrmuji normalně jako normalní člověk a né jako hovado a to na louce na pastvě.
P.S. pokud budete chtít si to krmení vyzkoušet tak někte bych to našel a nakrmil vás lievikom až byste z toho bouchnul jak petarda.

27.7.2015 22:27
abraxis

XXX.XXX.127.145

Dámy a páni. O tom je diskusia.

Ja si pamätám, že suseda to robila bežne.
No my sme priamo chovali husi tak, že od štvrtého mesiaca dostávali naklíčený jačmeň a kukuricu, namočenú. Ale mali sme ich až do decembra a vtedy mali cca 6,5 kg.

Príliš dávate emócie, je to zviera, áno, je to utrpenie a predsa mnohí kupujú také husi a ticho akceptujú ak to robia susedia.

Osobne ma dojalo, ako mnohí sú až prehnane agresívni, zbytočne.

Ne-chovatel

27.7.2015 22:35
Ne-chovatel

XXX.XXX.251.112

A není to celé zbytečné. Já když dám husám, každé zvlášť/jeden aby se nepraly a nehádaly, hrnek s obilím (pšenice, ječmen) tak budou žrát dokud v něm něco bude (budou se potřebovat během krmení napít) a když nasypu znovu budou pravděpodobně pokračovat, pokud budou mít ve voleti místo.

Loni mi na tomhle a asi dvou bramborách (byly na hraní, v zimě se příšerně nudily) denně jedna husa (druhá příliš ne, i mnohem méně žrala, prostě jiné geny) během 14 dní přibrala něco přes kilo a musel jsem jí pak naordinovat dietu, a nechtějte vědět jak se svého hrnečku dožadovala.

A protože zhubla, bylo to vše jen o sádle. Tedy jsem takto krmil již husu která nerostla, nebo jen minimálně. Vy když budete krmit husu, která ještě poroste, budete mít jiný výsledek, pravděpodobně bude přírustek i v mase.

Takže na vašem místě bych to zkusil napřed takto, klidně s kukuřicí kvůli barvě tuku.

27.7.2015 23:04
ewelýna

XXX.XXX.253.59

abraxis napsal(a):
Dámy a páni. O tom je diskusia.

Ja si pamätám, že suseda to robila bežne.
No my sme priamo chovali husi tak, že od štvrtého mesiaca dostávali naklíčený jačmeň a kukuricu, namočenú. Ale mali sme ich až do decembra a vtedy mali cca 6,5 kg.

Príliš dávate emócie, je to zviera, áno, je to utrpenie a predsa mnohí kupujú také husi a ticho akceptujú ak to robia susedia.

Osobne ma dojalo, ako mnohí sú až prehnane agresívni, zbytočne.

No já si zase pamatuju, jak měli sousedi psa celoživotně na řetězu. A neznamená to, že to bylo dobře, že?

A představte si, že třeba já chovám husy a jinou drůbež a králíky proto, abych si nikdy nemusela koupit maso zvířat, která takhle trpěla. A mám ty husy klidně do prosince. Mezitím jíme králíky a kuřata a kachny.

A nedivte se těm, co jsou agresivní, násilné dokrmování je nechutnost, která - znovu opakuji - je zakázaná zákonem (pokud Vám v tom nebrání etika chovu).

28.7.2015 08:27
tereza.128

XXX.XXX.36.34

V civilizovaném světě je trestné nejen týrání - v tomto případě násilné překrmování zvířat, které zákon zakazuje,
ale také navádění k takové činnosti.
Kdo veřejně propaguje metody týrání zvířat, dopouští se porušení zákona.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.7.2015 15:28
Uživatel s deaktivovaným účtem

V chovu hus jsem nováček, a protože chovám české, nemám přehled, jak jsou na tom landerky. ale za mě mohu říct, že mým 4 husám nejvíc chutná pastva. Sotva vylezou, tak skloní hlavu, povolí řitní svěrač a jen žerou a serou. Až teď, jak je zelené trávy nedostatek zjistili, že se vyplatí občas zajít ke krmítku a zobnout si trochu šrotu. Máme velkou zahradu a mají volný pohyb. Ovšem moc se nehýbou. Buď sedí v bazénku s vodou, nebo chrápou ve stínu. Ve dvou měsících měly 4 kila.

29.7.2015 16:40
lydie

XXX.XXX.70.117

České husy ve dvou měsících 4 kila?

Ne-chovatel

29.7.2015 19:34
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138

Takhle vypadá 8-9 týdení house, tedy vaše dva měsíce. Ten talíř má průměr 22 cm.

29.7.2015 19:38
ewelýna

XXX.XXX.253.59

Jste si jistý, že máte České husy? Já si tím tedy jistá jsem, že je mám, ale na dvou měsících tedy rozhodně nemají 4 kila. Jinak tedy je pravda, že i ty moje preferují trávu a buď se pasou nebo seděj v bazénu smajlík.

29.7.2015 21:57
abraxis

XXX.XXX.127.213

→ je to diskusia teda človek chce poznať názory, nie citové nálady diskutujúcich

→ podľa toho ako sa to popisuje, je to tak veľa roboty, že to sa ani nedá stihnúť.

→ teda ostanem pri mojom osvedčenom recepte ako minulý rok, naklíčený jačmeň + kukurica. Husi oddeliť od stáda na hustotu 1 kus na 2 m2, vodu, kamienky, piesok, krmivo. Počkať do októbra a masť bude akurát :).

29.7.2015 22:36
ovecka

XXX.XXX.203.146

Nezlobte se na mne, ale na vašem obrázku je house 8-9 denní. V 9 týdnech mají housta vzhled dospělých husí, jenom ta váha chce ještě dotáhnout. Ale moje 4 češky měly ve dvou měsících někde okolo 3-3,5 kg. Je fakt, že jsou zvyklé na krmení šrotem a každý večer se pěkně docpou. Spolu s 8 landenami spořádají denně asi 2 kg zrní a šrotu ( na 14 husí). Dana.

30.7.2015 05:23
haka68

XXX.XXX.107.231

abraxis napsal(a):
→ je to diskusia teda človek chce poznať názory, nie citové nálady diskutujúcich

→ podľa toho ako sa to popisuje, je to tak veľa roboty, že to sa ani nedá stihnúť.

→ teda ostanem pri mojom osvedčenom recepte ako minulý rok, naklíčený jačmeň + kukurica. Husi oddeliť od stáda na hustotu 1 kus na 2 m2, vodu, kamienky, piesok, krmivo. Počkať do októbra a masť bude akurát :).

Tedy já chovám největší a nejtěžší plemeno husí, ale pořád Vás nechápu. Moji mladí mají kolem osmi kilo v pěti měsících, naprosto normálním výkrmem spojeným s Velfare zvířat, tak mi vysvětlete a to je necpu naprosto v létě zbytečnou kukuřicí a naklíčeným ječmenem!, proč je musíte trápit tím, že budete někam zavírat a vymýšlet trychtýře do krku a další zhovadilosti, když ty husy pokud jsou to doopravdy landenky, tak přece dorostou i normálním způsobem né? Vždyť je léto, pusťte je na pořádnou pastvu, dopřejte jim padané ovoce, moje husy posbírají veškerá padaná jablka, přilepšte jim máčeným pečivem, třeba i tou kukuřicí, ale nechte je proboha dožít, jako člověk a né jako hovado! Co pořád chcete slyšet, že z nás tu někdo týrá zvířata?

Ne-chovatel

30.7.2015 08:06
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.24

Spletl jsem se. Ta housata měla být pěti týdení. Vedle nich jsou tři týdny staří brojleři.

Housata i brojlery jsem koupil. K housatům se nedokáži vyjádřit (snad jen že může být těžké zachytit u nich nějaký stabilní okamžik, rostou velmi rychle jako z vody a trávy), ale brojlery mi prodávali zhruba této velikosti opakovaně, takže pokud mi nenakecali hned napoprvé že jim jsou tři týdny...

Tu misku co je na fotkách vidět už nemám a nezměřím ji tedy, ale zvířata na fotkách jsou stejně stará jako je house u toho hnědého talíře na předchozí fotce. Vše bylo nafoceno v průběhu dvou dnů.

Prakticky do dvou měsíců mi husy vyrostli před očima a lidé z okolí mi je už všichni chtěli zabíjet, proto chápu Marvayse, ale myslím že neuvažoval se stářím housat v době pořízení.
Jak rychle housata rostou z vajíčka budu moci potvrdit snad příští rok, k tomu se vyjádřit nedokáži, mě byla prodána jako pět týdnů stará. Jak říkám, hnědý talíř na horní fotce má průměr 22 cm. Husy jsou něco jako mix české, slovenské, německé. V dospělosti, při nezatučnělosti, má jedna 4,5 kg (ta je od české husy k rozeznání snad jen vyšší snůškou vajec), druhá 6,5 kg.

Ne-chovatel

30.7.2015 08:36
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.24

Takhle vypadají dámy v roce, po přepeření.

Ne-chovatel

30.7.2015 08:37
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.24

Nemrava, pozér, fešák,... se taky chtěl fotit.

14.2.2016 10:47
bdurica

XXX.XXX.184.138

No no, ked si nakazena nemala by si sulozit. A dodrziavas to? Vy najvacsi krikluni ste najvacsie prasata!

Přidejte reakci

Přidat smajlík