Jedno z kuřat bresse staré přes 3 týdny si způsobilo tržnou ránu za krkem, myslím si, že jak kuřata skáčou po odchovně a poletují, tak se hlavičkou zakleslo o kryt u infralampy, nic jiného mě nenapadá...
Dala jsem ho do izolace do bedýnky se žrádlem, vodou a žárovkou, protože ho ostatní začaly samozřejmě klovat...ránu jsem vyčistila desinfekcí...
Je tam samo a pípá, mám k němu zkusit dát menší kuře araukany, aby nebylo samo? To ho neklovalo, šly po něm hlavně maransky...
Jak dlouho jej můžu nechat v izolaci, abych ho bez problémů mohla vrátit k ostatním, aby jej přijaly? Stačí, když se rána zacelí, bude tam třeba strup a omyji peří od krve, anebo se to musí zhojit zcela, než ho vrátím?
Je to první krvavej úraz, tak to prožívám , je mi ho líto zabít, je to slepička a mám jich málo...
petája
napsal(a):
Jedno z kuřat bresse staré přes 3 týdny si způsobilo tržnou ránu za krkem, myslím si, že jak kuřata skáčou po odchovně a poletují, tak se hlavičkou zakleslo o kryt u infralampy, nic jiného mě nenapadá...
Dala jsem ho do izolace do bedýnky se žrádlem, vodou a žárovkou, protože ho ostatní začaly samozřejmě klovat...ránu jsem vyčistila desinfekcí...
Je tam samo a pípá, mám k němu zkusit dát menší kuře araukany, aby nebylo samo? To ho neklovalo, šly po něm hlavně maransky...
Jak dlouho jej můžu nechat v izolaci, abych ho bez problémů mohla vrátit k ostatním, aby jej přijaly? Stačí, když se rána zacelí, bude tam třeba strup a omyji peří od krve, anebo se to musí zhojit zcela, než ho vrátím?
Je to první krvavej úraz, tak to prožívám , je mi ho líto zabít, je to slepička a mám jich málo...
Dobrý den,
nevidím nikde fotku ale tržné rány za krkem mám úplně běžně a dělá to v mém případě Raroh, který se tímto stylem snaží omráčit svou kořist (úderem za krk jeho útok začíná) ale samozřejmě může jít o jakéhokoliv dravce ze vzduchu. Co se týče izolace, tak já je neodděluji vůbec a když se takového něco stane, spíš je překrmím (maso, bílkoviny), aby jen spokojeně seděli a krve si nevšímali. Kdybych je odděloval, musel bych to dělat nonstop po celou sezónu ale pokud máte možnost, určitě dobrá volba to nechat zahojit.
Už jsem to tu psal a psal to i jura z olmůzu, ránu i přilehlou kůži a peří znečistěné od krve zatřete fialkou(genciálová violeť) a kuře vraťte k ostatním. Do modrého neklovou. Používám tento postup na všechny povrchové zranění u slepic právě kvůli kanibalizmu, slepice prostě červené barvě neodolají.
Oni se mi stalo, že jeden z brojlerů, byli asi měsíc, překročil druhého tak nešikovně, že mu roztrhl kůži na krku, kde jsou holí, asi 4cm, až na vole, skobu...volátko mu bylo vidět, kůže visela..co ted? tak jsem vzala bílou nit a jehlu, vydezinfikovala ve slivovici, nic jiného po ruce nebylo, a šla šít! šlo to celkem dobře, kuře ani nejevilo známky nějaké velké bolesti, sem, tam se trochu cuklo, a bylo hotovo..měla jsem po ruce rivanol, tak jsem ránu natřela rivanolem a kuře dala k ostatním, žlutého nátěru si žádné z nich nevšimlo..kuře jsem každý den poté kontrolovala a znovu natírala, rána byla klidná, nehnisavá, suchá..po týdnu uplně zahojená..chtěla jsem vytáhnout "stehy", ale bylo to zarostlé, tak jsem je nechala..po dalším měsíci, když jsme toto kuře měli na pekáči, tak jsem si říkala, chudáček můj malej..ale byl výborný!
jenca
napsal(a):
Už jsem to tu psal a psal to i jura z olmůzu, ránu i přilehlou kůži a peří znečistěné od krve zatřete fialkou(genciálová violeť) a kuře vraťte k ostatním. Do modrého neklovou. Používám tento postup na všechny povrchové zranění u slepic právě kvůli kanibalizmu, slepice prostě červené barvě neodolají.
Aaaaaa moc díky zajedu hned pro tu gencianu. Používala jsem ji ještě kdysi, když jsem chovala ze začátku hybridy a objevila se mezi slepicemi kanibalka. Natřela jsem oklované slepice a viník měl za chvíli fialový zobák...šla na pekáč a chvíli byl klid.
No jo, ale použít ji, jak poradil p. Jenča mne nenapadlo .
Ne-chovatel

XXX.XXX.236.232
To ale nedává smysl. Pánové Jenča a Jura říkají, že by je oblast natřená touto mastí (díky své barvě) vůbec neměla lákat aby do ní klovaly.
Jinak co je to zač, ta genciálová violet? To je dezinfekce? Kolik stojí?
Ne-chovatel
napsal(a):
To ale nedává smysl. Pánové Jenča a Jura říkají, že by je oblast natřená touto mastí (díky své barvě) vůbec neměla lákat aby do ní klovaly.
Ja myslim, ze se ti hybridi klovali proste uz pak jen, ze to byli hybridi, pry k tomu kanibalismu maji vetsi sklony...Nikdy se neklovali do krve, nebo to alespon nestihli, ale zacalo to vytrhavanim peri okolo kloaky a nad ocasem, az meli vetsi, hola mista...Kdyz jsem to natrela gencianou, tak sice klovali (-a) dal, ale nasla jsem vinika...
Gencianku ( pokud se nepletu) jsme pouzivali, za naseho mladi" do pusy na afty, hodne barvi do fialova a mel jste potom fialove i zuby...Z obleceni nesla umyt...
Mimochodem, kanibalismus prestal, jakmile jsem si poridila plemeno...slepice mely a maji stejny vybeh a krmeni...
Ne-chovatel
napsal(a):
Genciálová violeť(lidově fialka) je desinfekce ostře fialové barvy. Koupit se dá v každé lékárně, nebo pokud máte doma starší lékárničku určitě ji tam najdete. Jestli do ní někdy slepice začnou klovat nevím, mě se to nikdy nestalo, ale to neznamená, že to tak je vždy. Nicméně jsem to použil u desítek zraněných kuřat, housera i jedné dospělé slepice, která byla už téměř uklovaná a zvířata vždy přežila bez dalších útoků ostatních a rána se krásně zahojila.