Dobrý den,
dnes jsem musela zabít kuře bressy (4 týdny staré),2 dny jen pospávalo, sedělo na bobečku, pořádně nežralo...dnes ráno už bylo hodně slabé, sice žilo, ale ostatní do něj klovali, tak jsem mu ukrátila trápení...
Je to moje první zabité takto větší kuře, zabíjí vždy přítel...tak fakt nemám sílu ho ještě pitvat.
Všimla jsem si, že mělo trochu pokaděný zadek, nic dramatického, ale mělo...
Myslíte, že mohlo umírat z toho vedra? Máme je sice v takové chladnější garáži, ale pořád jim přitápím takovým infra 75w, mohu jim to na den v tomto stáří vypnout a nechat jen ( kvůli světlu) žárovku?
Ještě mě napadla nešťastně sežraná hoblina...
Dnes jim vyčistím znova odchovnu, mám k dispozici ESB Bio, mám jim to nasadit? Bojím se, aby nezačaly umírat, jedné paní takto vymřelo 3/4 chovu, ty bressy jsou od ní, ale prý ji odešly hlavně křepelky, řekla mi to, až už jsem je měla nalíhnuté, mohla jsem si to přinést s vejci?
Omlouvám se za, přecitlivělý'' dotaz, ale mám malé dítě a stále se mnou cvičí hormony, , asi to moc prožívám .
Uživatel s deaktivovaným účtem

petája
napsal(a):
Dobrý den,
dnes jsem musela zabít kuře bressy (4 týdny staré),2 dny jen pospávalo, sedělo na bobečku, pořádně nežralo...dnes ráno už bylo hodně slabé, sice žilo, ale ostatní do něj klovali, tak jsem mu ukrátila trápení...
Je to moje první zabité takto větší kuře, zabíjí vždy přítel...tak fakt nemám sílu ho ještě pitvat.
Myslíte, že mohlo umírat z toho vedra? Máme je sice v takové chladnější garáži, ale pořád jim přitápím takovým infra 75w, mohu jim to na den v tomto stáří vypnout a nechat jen ( kvůli světlu) žárovku?
Dnes jim vyčistím znova odchovnu, mám k dispozici ESB Bio, mám jim to nasadit? Bojím se, aby nezačaly umírat, jedné paní takto vymřelo 3/4 chovu, ty bressy jsou od ní, ale prý ji odešly hlavně křepelky, řekla mi to, až už jsem je měla nalíhnuté, mohla jsem si to přinést s vejci?
Omlouvám se za, přecitlivělý'' dotaz, ale mám malé dítě a stále se mnou cvičí hormony, , asi to moc prožívám .
Z horka by ho klepla pepka a bylo by hned po něm.
Bez pitvy je to všechno je hádání.
Já mam taky kuřata 16 denní a mam je venku i v tom teple s kvočnou větčinu dne ležejí pod keři od 8:30 do 21 h nechtějí domů.
Podle mě to není z horka. A ze by šezral hoblinu to mi moc nesedí mam taky podestlano hoblinama.
Takže můj závěr je že to kuře mělo průjem asi melo potíže s trávením.
Z mého pohledu to nebylo teplem. Úhyn z horka by byl náhle, bez předchozích příznaků.
Topit přes den jim určitě nemusíte, v tomto věku je odpovídající teplota 22-24°C. Na noc jim stačí temperovat třeba 30-40W žárovkou.
Já bych za sebe nasadila nejdříve Doxygal nebo Enrogal a až po 14 dnech bych přeléčila ESB3 pokud to bude nutné. Dana.

ovecka
napsal(a):
Z mého pohledu to nebylo teplem. Úhyn z horka by byl náhle, bez předchozích příznaků.
Topit přes den jim určitě nemusíte, v tomto věku je odpovídající teplota 22-24°C. Na noc jim stačí temperovat třeba 30-40W žárovkou.
Já bych za sebe nasadila nejdříve Doxygal nebo Enrogal a až po 14 dnech bych přeléčila ESB3 pokud to bude nutné. Dana.
Já bych bez kultivačky antibiotika jen tak nedávala. Půlka v úvahu přicházejících chorob vytváří po takovém přeléčení trvalé bacilonosiče.
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.243
Já vycházím pobecně z toho, že jakákoli 4-týdení kuřata by měla mít teplotu 23°C.
Proto se snažím vždy dát dohromady tolik brojlerů, na těch to mám vyzkoušené, aby si teplotu udrželi sami od sebe i při nízkých teplotách vzduchu. Bresse se mi teprve líhnou a bohužel tedy reálnou zkušenost nemám. Podle mne je tedy přitápění kuřatům při současných teplotách vražedné.
Jen pro úplnost si dovolím připomenout teploty pro kuřata dle jejich stáří a některé zdroje informací:
Teplota a délka v týdnech v odchovně pro vylíhnutá kuřátka
týden / teplota v stupních celsia
1. / 33
2. / 28
3. / 25
4. / 23
5. / 20
6. / 18-20
7. / 15-18
http://www.chozadru.wbs.cz/LIHNUTI-A-CHOV-DRUBEZE.html
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/154/odchov-kurat
P.S.
Jsem ovlivněn svojí letošní špatnou zkušeností. Letos u nás řádila zavlečená kokcidióza (kuřata byla již nemocná přinešena, ale u vás mohlo dojít k postupnému vývoji - je zde prostě jistá podobnost s vámi popisovaným průběhem (u jedince který neměl krev ve stolici/trusu). Vitamín C pomohl (pomohlo by pravděpodobně i jiné antikokcidikum založené na kyselém prostředí, i když to by neeliminovalo problém s otravou, volnými radikály, a konec by nastal pravděpodobně o něco rychleji), ale pokud již má kuře příliš poškozený metabolismus, tak je evidentně narušeno vstřebávání živin (záleží i na druhu kokcidí, u nás typuji minimálně na druhy dva) - kuře mi i při žraní před očima umřelo evidentně na na podvýživu/nedostatek živin, bylo každý den slabší, přičemž došlo k určitému pozorovatelnému zlomu po kterém uhynulo do dvou dnů.
Dobrý večer, tak jsem ZOUFALÁ...další kuře jen stojí, ocásek svěšený a pospává, tentokrát je to maranska
Rozdíl je v tom, že tentokrát nemá vůbec pokaděný zadek, ale začíná být apatické, takové zpomalené..
Od rána už jim netopím, a svítím jim jen žárovkou 25 w. Ze zoufalství jsem nasadila do vody ECB, kuře jsem chytila a dala mu stříkačkou do zobáčku.
Zdálo se mi hodně teplé, napadlo mne, nemůže být přehřáté?
Nevíte, jak reagují slepice na přehřátí?
V té garáži mají sice chládek, ale přeci jen - ty vedra...

petája
napsal(a):
Dobrý večer, tak jsem ZOUFALÁ...další kuře jen stojí, ocásek svěšený a pospává, tentokrát je to maranska
Rozdíl je v tom, že tentokrát nemá vůbec pokaděný zadek, ale začíná být apatické, takové zpomalené..
Od rána už jim netopím, a svítím jim jen žárovkou 25 w. Ze zoufalství jsem nasadila do vody ECB, kuře jsem chytila a dala mu stříkačkou do zobáčku.
Zdálo se mi hodně teplé, napadlo mne, nemůže být přehřáté?
Nevíte, jak reagují slepice na přehřátí?
V té garáži mají sice chládek, ale přeci jen - ty vedra...
Přehřátí se u drůbeže projevuje především sníženým příjmem krmiva, takže nesnáší/nepřibírá. Když je to hodně zlé, tak lape po dechu s otevřený zobákem a je apatická, těsně před smrtí může mít křeče. Ale taková smrt je pak hodně rychlá, spíš člověk najde rovnou mrtvoly.
Být vámi, nešpekuluji nad vedrem a udělám si tu pitvu, protože jinak fakt nevíte nic.
Dobře, myslite tedy, at ho rozpitvam sama, uvidim, jak bude dnes vypadat, zda ho zabijeme hned, nebo jeste pockame...jeste posledni moznost, v utery jsem menila podestylku a maji trochu jine hobliny (zkusila jsem jineho dodavatele)...tyto jsou o dost mensi a dosti prasne, u prvniho kurete to zacalo ve stredu...
Jeste mne napadlo, zbylo mi trochu tech puvodnich vetsich a bezprasnych, ze jim to zkusim vymenit...
Setkal jste se nekdo s tim, ze by jste meli napr., nejak, toxicke" hobliny? Oni ty hobliny zerou, ale ne i to nijak moc...
Tak kure sedi a spi, necha se vytahnout, nikam neutika, svesena kridla, zadek malicko pokakany ( horcicove), ale fakt malinko, kdyz jsem ho vratila do odchovny, samo slo a napilo se...nikde po odchovne ale nemam prujem nic...prijde mi, ze normalni hovinka, ostatni kurata zatim dobre..

petája
napsal(a):
Dobře, myslite tedy, at ho rozpitvam sama, uvidim, jak bude dnes vypadat, zda ho zabijeme hned, nebo jeste pockame...jeste posledni moznost, v utery jsem menila podestylku a maji trochu jine hobliny (zkusila jsem jineho dodavatele)...tyto jsou o dost mensi a dosti prasne, u prvniho kurete to zacalo ve stredu...
Jeste mne napadlo, zbylo mi trochu tech puvodnich vetsich a bezprasnych, ze jim to zkusim vymenit...
Setkal jste se nekdo s tim, ze by jste meli napr., nejak, toxicke" hobliny? Oni ty hobliny zerou, ale ne i to nijak moc...
Z prachu mohou kuřata kašlat a kýchat, taky se můžou hoblinami zacpat, takže pak nežerou a umřou hlady.
To vaše kuře je "typicky nemocný pták". Je to asi tak specifický příznak jako horečka. Když si člověk naměří nad 37, může se jednat o cokoliv od přehřátí přes virózu k leukémii a ebole. Když je kuře apatické, má svěšená křídla a trochu podesraný zadek, může to být taktéž úplně cokoliv.
Tak jsme se vrátili z veteriny nakonec i s kuřetem, kokcidioza to není...Veterinář si jej vzal, že máme přijít za hodinu, kuře mezitím udělalo bobek do bedýnky, takový zelený - vodnatý, je sice zpomalené, ale v bedýnce prý celou dobu pípalo a dokonce vyletělo na hranu bedýnky.
Prohlédl jej a není ani pohublé, prý by byla škoda jej zatím zabíjet, dostali jsme Sutricol do vody a uvidí se...
Kdyby pošlo, mám jen co nejdřív donést na pitvu a odvezu si i vzorky do ústavu v Praze...
Veterinář je velký chovatel exotů a drůbeže a dostala jsem na něj tip od jiného chovatele drůbeže, tak snad rozhodl správně...
Už to má další bressa, tak snad ten Sutricol zabere...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Tak vás musím jen ujistit, že je to další z řady léků proti kokcidioze-zadejte si název léku na internetu a zjistíte to.Takže nic nové, jen další z řady léčiv a přípravků proti kokcidioze-zajímalo by mě kolik jste platil?
petája
napsal(a):
Dobrý den,
Mohu se jen zeptat odkud jste kuřátka měla.

karji
napsal(a):
Naše kuřata průjem neměla. Pouze při pitvě flíčky na játrech.
Což ovšem může být příznak kokcidiózy, ale pouze u králíků. U drůbeže se jaterní kokcidióza nevyskytuje, pouze střevní.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak vás musím jen ujistit, že je to další z řady léků proti kokcidioze-zadejte si název léku na internetu a zjistíte to.Takže nic nové, jen další z řady léčiv a přípravků proti kokcidioze-zajímalo by mě kolik jste platil?
To ano, ale prý nejen proti kokcidioze, říkal, že teď jak jsou ty vedra, tak se mnohem rychleji množí bakterie a že někteří jedinci jsou citlivější a kladl důraz na hygienu chovu..
Říkal, že přesné výsledky by dala až ta Praha, že zatím počkáme -kuře fakt na tu chvilku pookřálo...
Taky říkal, že dost drůbeže teď padá vedrem...
Fakt mě hodně vyzpovídal, kolik čeho chovám, kde, jak staré, čím krmím...psal si poznámky...byla jsem mile překvapená...vše mi na kuřeti ukázal...
Byla jsem tam přes půl hodiny a zaplatila 100 korun za dva pytlíčky přípravku...
Nemyslím si, že to je moc, naopak...Jo a v pondělí mu mám volat...
Třeba je to přehřátí...a já tu bressu včera klepla a mám pěkné výčitky...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Bílé flíčky na játrech jsou bakterie tuberkulozy, s tím se nedá nic dělat, bohužel to v chovech je a chovatel na to přijde až když drůbež likviduje do mrazáku.Najde se to i na střevech, ale to už je forma akutní.Většinou toto onemocnění mají staré slepice.Přenos vajíčky asi ne.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.208
Mě se teď stalo, že jsem měl už (doslova) v řiti lištu na motorové pile a docházelo ke špatnému mazání řetězu i řezání - tedy byly velmi drobné piliny i obsahovaly více oleje (je to z nich cítit, docházelo i k většímu přepalování, ekologické oleje nepoužívám). Nezahodil jsem je a prostě je namíchal (s asi dvounásobným množstvím) s klasickými hrubými pilinami a zdá se to být v pořádku.
Ne-chovatel

XXX.XXX.139.87
Zrovna nedávno (https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2965546/mrtve-kure) sem někdo dával fotky jater kuřete, které pravděpodobně přežilo kokcidiózu. Můžete mi Bodlinko říkat stokrát, že na játra jde pouze u králíků...
I když připouštím, že letos mi na kokcidiózu, ve střevech, a na následné komlipkace zdechli dva brojleři. Jejich játra jsem neměl chuť prohlížet, šlo ještě o kuřata. Navíc myslím, že klasické změny jsou zjistitelné spíše u drůbeže, která kokcidiózu zvládla (došlo například právě "jen" k zapouzdření v játrech), přežila, dospěla.
Za pár let a o něco více zkušeností vám to možná potvrdím. I když... s velkochovy a jejich drůbeží nehodlám mít do budoucna nic společného.

karji
napsal(a):
Co tedy znamenají ty flíčky na játrech. Má to každý uhynulý kus.
Flíčky na játrech = ložiska zánětu. Vyvolávajících infekčních činitelů je opravdu mnoho a tvoří zcela stejně vypadající flíčky. Opět zdůrazňuji nutnost pitvy - povolanou osobou, která ví, že kuřata jaterní kokcidiózu nemají - a kultivace z patologických změn.

Ne-chovatel
napsal(a):
Zrovna nedávno (https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2965546/mrtve-kure) sem někdo dával fotky jater kuřete, které pravděpodobně přežilo kokcidiózu. Můžete mi Bodlinko říkat stokrát, že na játra jde pouze u králíků...
I když připouštím, že letos mi na kokcidiózu, ve střevech, a na následné komlipkace zdechli dva brojleři. Jejich játra jsem neměl chuť prohlížet, šlo ještě o kuřata. Navíc myslím, že klasické změny jsou zjistitelné spíše u drůbeže, která kokcidiózu zvládla (došlo například právě "jen" k zapouzdření v játrech), přežila, dospěla.
Za pár let a o něco více zkušeností vám to možná potvrdím. I když... s velkochovy a jejich drůbeží nehodlám mít do budoucna nic společného.
Ne-chovateli, není možné, aby mělo kuře z kokcidiózy změny na játrech. Prostě není. Kokcidie jsou dost vychytané mršky, které nejen že jsou přísně hostitelsky specifické, oni mají podle druhu v každém stadiu svého životního cyklu (několikrát se nepohlavně množí a pak pohlavně) přesně dané buňky, ve kterých toto probíhá. To znamená ani to není tak, že by se střevní kokcidie množila "někde ve střevě", ale je přesně známo, že první nepohlavní množení probíhá já nevím v hloubce sliznice ve dvanáctníku, druhé nepohlavní množení v buňkách na vrcholu klků ve slepém střevě a pohlavní množení se dokončuje opět v hloubce sliznice, ale zas ve slepém střevě. Každý druh to má jinak, proto jsou taky některé druhy nebezpečnější než druhé, obecně platí, že horší jsou ty, které se ve svých pozdních stadiích množí někde v hloubce, protože pak sliznici střeva poškozují více. Ale není možné, aby si taková kokcidie řekla, že přesto, že se má množit ve slepých střevech, půjde to zkusit do jater.
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.23
Dobře, že reagujete Bodlinko. Chtěl jsem vás trošku popíchnout, abyste se vyjádřila k odkazované fotce.
O co tedy podle vás jde?
Teorii kokcidiózy u králíků a slepic znám, leč teorie je jaksi k ničemu...
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.243
Ještě by mne Bodlinko zajímalo zda může být něco pravdy na to tom spojení kokcidióza u slepic chovaných spolu s vodní drůbeží (kachny, hust) jak uvádí CívkaMartin. Podle mne je to celé nesmysl, ale pokud neuvede svou myšlenku do úplnosti těžko říci co tím myslel.
Pokud byste to dokázala z nějaké stránky uchopit a rozvést, myslím vám budu vděčný nejen já. V tom horku se dá stejně jen chlastat a sem tam se poučit. Dnes nejsem ničeho schopný ani večer, dopoledne jsem se zcela vydal ze své síly...

Ne-chovatel
napsal(a):
Dobře, že reagujete Bodlinko. Chtěl jsem vás trošku popíchnout, abyste se vyjádřila k odkazované fotce.
O co tedy podle vás jde?
Teorii kokcidiózy u králíků a slepic znám, leč teorie je jaksi k ničemu...
Podle fotky se diagnóza opravdu dělat nedá. Největší problém v chovu drůbeže je opravdu to, že bez kultivace (a nejlépe i histologie) ze změněné tkáně se nedá zjistit, o co se jedná. Na 100 % to není kokcidióza, protože ta nepostihuje NIKDY játra, ale to je tak všechno, co se o tom dá s jistotou povědět.

Ne-chovatel
napsal(a):
Ještě by mne Bodlinko zajímalo zda může být něco pravdy na to tom spojení kokcidióza u slepic chovaných spolu s vodní drůbeží (kachny, hust) jak uvádí CívkaMartin. Podle mne je to celé nesmysl, ale pokud neuvede svou myšlenku do úplnosti těžko říci co tím myslel.
Pokud byste to dokázala z nějaké stránky uchopit a rozvést, myslím vám budu vděčný nejen já. V tom horku se dá stejně jen chlastat a sem tam se poučit. Dnes nejsem ničeho schopný ani večer, dopoledne jsem se zcela vydal ze své síly...
Jediné, co mě napadá za možnou spojitost, je vlhkost, kterou vodní drůbež generuje. Oocysty kokcidií přežívají delší dobu ve vlhké podestýlce, takže infekční tlak na zvířata je větší. Ve vlhkém prostředí je kokcidióza hrabavé drůbeže větším problémem než v suchu.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Děkuji vám.
To s tou vlhkostí mne napadlo také. Jenže (u nás) jaksi vhko kolem zdroje vody je s husami jen nepatrně větší, než bez nich a všude jinde je pořád stejné sucho s husami bez nich. A nemyslím si, že když se tam slepice zrovna příjde napít, že by jí hrozilo nakažení, i přesto že pije často tu vodu která odtéká po zemi. Hrabat na takovém místě slepice nebude.
To kdyby husa byla přenašečem to by bylo jiné. Protože jejich trus je všude, zalévá se,... Ale nikdy jsem o tom neslyšel, stejně jako o tom, že by někdo vypozoroval že by přítomnost kačem nebo hus zvyšovala riziko kokcidiózy. Pokud jde o kachny, tak bych pochopil, že je možné mít problémy se salmonelózou (já třeba jím slepičí vejce syrová), ale to je tak vše.

Ne-chovatel
napsal(a):
Děkuji vám.
To s tou vlhkostí mne napadlo také. Jenže (u nás) jaksi vhko kolem zdroje vody je s husami jen nepatrně větší, než bez nich a všude jinde je pořád stejné sucho s husami bez nich. A nemyslím si, že když se tam slepice zrovna příjde napít, že by jí hrozilo nakažení, i přesto že pije často tu vodu která odtéká po zemi. Hrabat na takovém místě slepice nebude.
To kdyby husa byla přenašečem to by bylo jiné. Protože jejich trus je všude, zalévá se,... Ale nikdy jsem o tom neslyšel, stejně jako o tom, že by někdo vypozoroval že by přítomnost kačem nebo hus zvyšovala riziko kokcidiózy. Pokud jde o kachny, tak bych pochopil, že je možné mít problémy se salmonelózou (já třeba jím slepičí vejce syrová), ale to je tak vše.
Ne, přenašečem být nemůžou. Kokcidie bývají přísně hostitelsky specifické. Jakože opravdu ano. Každý druh zvířete má své druhy kokcidií, Husy mají svoje, kachny mají svoje, krůty mají svoje, kur má svoje. Není možné, aby se kuře nakazilo od husy nebo od krocana, krůta se nemůže nakazit od kachny...
Jen chci napsat, ze u nas nastalo zlepseni, alespon co se hovinek tyce, vycistila jsem celou odchovnu a mají pekny pevny bobek.
Tak nevim, museli mit kokcidiozu, kdyz nastalo zlepseni tak rychle?
Pripravek jsem nasazovala vcera dopoledne, tedy zlepseni za 24 hodin...
To ospale kure take zlepseni, uz neni tak pomale, ale stale se mi zda, ze ma svesena kridla...uhyn zatim zadny...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Budte ráda a dokončete léčbu přesně jak je uvedeno, nebo jak vám veter.řekl.Samotné kuře se z toho bude nějaký den zpamatovávat, ale dostane se z toho.Přilepšete jim vařeným vajíčkem, tvarohem, mletým masem a z toho udělejte míchanici drobtovitou a ráno a večer jim jí dejte.Jinak do vody B-komplex, je pro zkvalitnění zařívání a proti stresu a neměly by se kuřátka dostat do růstové deprese po kokcidiostatikách.Nezapoměňte také do míchanice přidat Plastin.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Budte ráda a dokončete léčbu přesně jak je uvedeno, nebo jak vám veter.řekl.Samotné kuře se z toho bude nějaký den zpamatovávat, ale dostane se z toho.Přilepšete jim vařeným vajíčkem, tvarohem, mletým masem a z toho udělejte míchanici drobtovitou a ráno a večer jim jí dejte.Jinak do vody B-komplex, je pro zkvalitnění zařívání a proti stresu a neměly by se kuřátka dostat do růstové deprese po kokcidiostatikách.Nezapoměňte také do míchanice přidat Plastin.
Mám je na Kuře mini od Energysu, vařené vajíčko dostali dnes, zítra mám v plánu dát strouhanou mrkev, pozítří přimíchat tvaroh atd...
Ten B-komplex mám rozpustit kolik gramů a v jakém množství vody? Ten bych jim dala, až za 5 dní dokončím léčbu, ať to nemíchám s léky...
Plastin mám přidávat, i když mají Kuře Mini?
Nebude tam jaksi, navíc"?
Děkuji za odpověď.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Co se týká B-komplexu, tak ten žádnou léčbu neoslabuje, naopak a dávkuji na 10l 1 tabletu, jinak Plastinem nic nezkazíte, ale vše s mírou, udělejte normální míchanici-tedy vařené vajíčko -tvaroh-mrkev-půl lžičky plastinu-strouhanku-pšeničné otruby-pšeničné klíčky-jemné ovesné vločky/ne instantní/-jáhly/ne vařené/ a udělejte z toho míchanici drobtovitou a to jim dejte 2x denně, tedy ráno a večer.Pochopitelně ne kvanta, nevím kolik kuřátek máte, a až ukončíte léčbvu tak kupte po internetu Propoulplv-probiotika a to podle návodu přimíchejte do míchanice nebo již do energysu směsi.Je to bílý prášek, je to vynikající, mám to odzkoušené a v těchto vedrech i velkým slepicím přidfávám do míchanice šrotu s navlhčenou pšenicí.Sice to vypadá, že je rozmazluji, ale přeci jen je mi jich líto, ikdyž mají podmínky kam se v tom vedru ukrýt, ale přeci jen čeho je moc-toho je příliš už nejen na nás lidi, ale na zvířata dvojnásob.Používám sice i Emanox na místo různých chemických sajrajtů proti kokcidioze a mám to také odzkoušené.Je to sice pořádně drahé, ale zase se to do té vody neleje po litrech a je i pro mě zajímavé jak rády i velké slepice to ve vodě přijímají.Vše jsem si vyhledala na internetu a pořádně načetla.Používám více přípravků na bylinné bázi. Slepice i kuřata s kvočnou už běhají společně, kuřata od 3 týdnů a je vše v pohodě.Pravdou je, že v tom případě i slepice se mají "báječně", protože hned jdou zkontrolovat co mají kuřata dobrého.Mám s kvočnou jen 6 kuřátek-dnes jim je 6 týdnů, jsou to faverolky velké, bohužel nemohu sehnat další, potřebuji nutně 5 kuřic, nemohla jsem loni líhnout a tak mám slepice už 3-5leté a musím nutně omladit.Tak at vám to roste.
Vsetky tie priznaky malatnost, sliepka je vychudnuta nerastie, ma hnacku je kokticida dal som si spravit rozbor statny veterinarny ustav 2 sliepky -prislo mi platit 50 eur a vysledok kokticida na 3 kriziky ale aby mi povedali aky liek je na to najlepsi to nie a zverolekar ten je na dve veci na macky a na psi a teda na tri a na sprepacenim na ho... lebo nuka lieky ale nezabera nic uhynulo mi celkom 30 kusov hydiny kurata som doniesol od pana kohuta s ciech.
peter4
napsal(a):
Vsetky tie priznaky malatnost, sliepka je vychudnuta nerastie, ma hnacku je kokticida dal som si spravit rozbor statny veterinarny ustav 2 sliepky -prislo mi platit 50 eur a vysledok kokticida na 3 kriziky ale aby mi povedali aky liek je na to najlepsi to nie a zverolekar ten je na dve veci na macky a na psi a teda na tri a na sprepacenim na ho... lebo nuka lieky ale nezabera nic uhynulo mi celkom 30 kusov hydiny kurata som doniesol od pana kohuta s ciech.
No jestli myslite kokcidiozu...nase kurata nebyla vyhubla, prave naopak...pokud vim, nemoci s priznaky kokcidiozy je nekolik typu...
U nas nastesti zabrala antibiotika do vody a kurata jsou jiz v dobre kondici a s minimalnim uhynem...
Doufam, ze alespon pro letosek uz mam vybrano...

Před cca 2 mi týdny mi začlo tehdy 3 týdenni kuře polehávat, apatické, nežralo, pospávalo, občas do něčeho klovlo no viděl jsem to špatně ale dal jsme mu šanci, situace se neměnila a už jsme ho chtěl před 3 dny zbavit života jelikož to asi opravdu nebylo k žití. Ještě jsem ho jednou vzal, promasíroval mu docela silou břicho a včera ráno z něj vylezlo 10-ti cm tuhý hovínko a od tý doby žere a chlastá jak o závod tak snad se vzpamatuje. Je chudák zesláblý že sotva stojí, je ploviční jak váhově tak velikostně než jeho vrstevníci, ale myslím že má dostat šanci.
Danka2

XXX.XXX.160.22
Dobrý den, prosím, k jaké nemoci se přikláníte?
Mám kuře 11 týdnů, načepířené, méně aktivní, krev v trusu. Žere a pije normálně, očkované proti kokcidióze Livacoxem.
Je mi jasné, že mu již nebude pomoci, ale prošla jsem snad všechny nemoci drůbeže na strankách veterinárního ústavu, a vůbec nevím co to je. Máte někdo zkušenosti, a k čemu se přikláníte? Děkuji Dana.

To je velmi obecný popis, příčin může být velmi mnoho a to že je očkované proti kokcidióze vůbec neznamená že ji nemůže mít a jeví se to jako nejpravděpodobnější ale jestliže se jedná o 1 kuře s chovu tak to neřešte, to se prostě stává celkem běžně, stejně nic nevymyslíte, můžete s ním dojet na veterinu ale to si za to koupíte deset dalších. Vím že na to asi koukáte trochu jinak že se jedná o živého tvora a chcete mu pomoci ale opravdu s tím nic nevymyslíte a ani na veterině Vám pravděpodobně přesně nic neřeknou pakliže neudělají testy které můžou vyjít negativně a budete tam kde jste teď akorát budete mít lehčí peněženku. Nechte to, sledujte ono to nějak dopadne.
Danka2

XXX.XXX.160.22
napsal(a):
To je velmi obecný popis, příčin může být velmi mnoho a to že je očkované proti kokcidióze vůbec neznamená že ji nemůže mít a jeví se to jako nejpravděpodobnější ale jestliže se jedná o 1 kuře s chovu tak to neřešte, to se prostě stává celkem běžně, stejně nic nevymyslíte, můžete s ním dojet na veterinu ale to si za to koupíte deset dalších. Vím že na to asi koukáte trochu jinak že se jedná o živého tvora a chcete mu pomoci ale opravdu s tím nic nevymyslíte a ani na veterině Vám pravděpodobně přesně nic neřeknou pakliže neudělají testy které můžou vyjít negativně a budete tam kde jste teď akorát budete mít lehčí peněženku. Nechte to, sledujte ono to nějak dopadne.
Děkuji, jsem realista, je mi kuřete líto, ale přežití za každou cenu neřeším. Silnější vyhrává. Jedná se o druhé kuře s těmito příznaky. To první chcíplo už okolo 5.týdne. Ale krev v trusu nemělo. Proto už jsem se zeptala tady zkušenějších, zda někdo nemá stejné problémy. Na pitvu to dát nemůžu, je to od nás všude daleko.
mohla

XXX.XXX.178.144
Mám dotaz... Mám vylihle kuřátka z lihne a to jedno po 2 týdnech zacalo jen ležet a spát, našla jsem mu pod zobackem klíště, vytáhla jen kure se zhoršuje. Teď jen spí, nejí, nepije a že spaní jakoby lapa po dechu při každém nadechnuti
Tak dobre ráno😀..kazdy den me budi náš pan kos,který už od 4 hodin "hulaka" na střeše..spim v podkrovi,tedy už nespim..ale zpívá krasne😁..
Co to vaše kuřátko?..ještě žije?..jeste jsem nezazila,aby mela slepice nebo kuřata klíšťata..ale jestli ano a kuře od nej dostalo infekci,tak vam nejspíš uhyne,pokud už sotva dýchá..bohužel,s tim se nic dělat nedá..
mohla

XXX.XXX.168.135
Kuře do ráno zemřelo.