Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Dovolím se připojit do vlákna diskuse...
Zdá se, že kohoutovi se podařilo rozkvokat slepici, normálně jí našel hnízdo a asi tři dny ji tam lákal. Dneska zasedla, ale bez vajec (nesou teď málo, ob den více), tak jsem jí tam tři přihrál aby měla inspiraci.
Mimochodem kohout se asi zhlídnul v druhé slepičce, která sedí, mělo by se líhnout zítra - popozítří. V minulosti jiné slepice rozkvokal vždy jen na den, neměli zachovalý pud sedění, u nových je to zdá se jinak, konkrétně u této je to možná i letošním počasím.
Jde mi o to, že bych jí rád (pokud vydrží dva dny sedět) podložil vajíčka, která mám v líhni. Ta by se jí měla vylíhnout asi za týden a já nevím zda by ji to příliš nemátlo.
Také jsem přesně nepochopil jak je to s tou pamětí slepic na její kuřata.
Další kuřata se mi budou líhnout asi 8-9 dní od těch co chci dát pod kvočnu. Je nějaká šance, že bych všechna vylíhnutá kuřata rozdělil mezi ty dvě kvočny aby se o ně starali namísto mne? mezi jednotlivými líhnutími je vždy 8-9 dní, ale řekněmě že ke kvočně která již má malá kuřátka těžko přidám mladší než 3-4 denní?
Nějaké rady?
Ne-chovatel
napsal(a):
Dovolím se připojit do vlákna diskuse...
Zdá se, že kohoutovi se podařilo rozkvokat slepici, normálně jí našel hnízdo a asi tři dny ji tam lákal. Dneska zasedla, ale bez vajec (nesou teď málo, ob den více), tak jsem jí tam tři přihrál aby měla inspiraci.
Mimochodem kohout se asi zhlídnul v druhé slepičce, která sedí, mělo by se líhnout zítra - popozítří. V minulosti jiné slepice rozkvokal vždy jen na den, neměli zachovalý pud sedění, u nových je to zdá se jinak, konkrétně u této je to možná i letošním počasím.
Jde mi o to, že bych jí rád (pokud vydrží dva dny sedět) podložil vajíčka, která mám v líhni. Ta by se jí měla vylíhnout asi za týden a já nevím zda by ji to příliš nemátlo.
Také jsem přesně nepochopil jak je to s tou pamětí slepic na její kuřata.
Další kuřata se mi budou líhnout asi 8-9 dní od těch co chci dát pod kvočnu. Je nějaká šance, že bych všechna vylíhnutá kuřata rozdělil mezi ty dvě kvočny aby se o ně starali namísto mne? mezi jednotlivými líhnutími je vždy 8-9 dní, ale řekněmě že ke kvočně která již má malá kuřátka těžko přidám mladší než 3-4 denní?
Nějaké rady?
Tak pokud jde o vejce z líhně, tak já to dělám běžně - jak mi sedne kvočna a vydrží tři dny a mám něco v líhni, hned to pod ni nastrkám, i když se má líhnout třeba za dva dny. Zdá se, že kvočnám je to jedno - vždycky se pak o kuřata vzorně starají.
S přidáváním kuřat zkušenost nemám, jenom stejně starých, max. s rozdílem 2 dny.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Dobrý den Ewelýno. A v jakém stáří (kolikati dnech života) ke kvočně ta kuřata přidáváte (ta kuřata která se od jejich liší ve stáří maximálně o vámi uvedené dva dny).
Selským rozumem, bez zkušenosti, myslím že je mohu přidat okamžitě jak se začnou shánět po potravě (tedy řekněme 3-4 den jejic života), ale jen pokud se aktivitou nebudou příliš lišit od těch jejich. Nebo mohu přidat i kuře (které vypadá kompletní ale ještě žije z obsahu žloutkového vaku - tedy 1-2 denní), takové kuře by mělo mít klid což může mít jak u kvočny tak nemusí, kvůli straším nevlastním sourozencům...
Napište jak to děláte a nebojte se psát detaily. Já informace vstřebám a pak to udělám podle své paličaté palice - pokusím se improvizovat. Někdy to tak možná nevypadá, ale zkušeností ostatních si cením, jsou-li mi k dobru, a já většinou zvládnu veškerou informaci nějak zužitkovat. Děkuji.
Ne-chovatel
napsal(a):
Dobrý den Ewelýno. A v jakém stáří (kolikati dnech života) ke kvočně ta kuřata přidáváte (ta kuřata která se od jejich liší ve stáří maximálně o vámi uvedené dva dny).
Selským rozumem, bez zkušenosti, myslím že je mohu přidat okamžitě jak se začnou shánět po potravě (tedy řekněme 3-4 den jejic života), ale jen pokud se aktivitou nebudou příliš lišit od těch jejich. Nebo mohu přidat i kuře (které vypadá kompletní ale ještě žije z obsahu žloutkového vaku - tedy 1-2 denní), takové kuře by mělo mít klid což může mít jak u kvočny tak nemusí, kvůli straším nevlastním sourozencům...
Napište jak to děláte a nebojte se psát detaily. Já informace vstřebám a pak to udělám podle své paličaté palice - pokusím se improvizovat. Někdy to tak možná nevypadá, ale zkušeností ostatních si cením, jsou-li mi k dobru, a já většinou zvládnu veškerou informaci nějak zužitkovat. Děkuji.
Myslím to tak, že pokud má kvočna třeba dvoudenní kuřata, tak jí klidně přidám jednodenní. Dělám to večer, když už jsou všechna kuřata zalezlá pod ní, jednou rukou jí zakryju oči (to se asi nemusí, ale já to dělám) a nastrkám kuřata přímo pod ni. Nestalo se mi, že by je ráno jakkoli šikanovala. No a když má kvočna kuřata už třeba ty dva dny a mně se zrovna vylíhnou, tak počkám, až začnou být čiperná a stejným postupem je k ní nastrkám. A když má kuřata třeba týdenní nebo i víc a někde si pořídím přibližně stejně stará (+- 2 dny), tak je k ní přidávám taky večer. Mám zkušenost, že čím víc má vlastních, tím menší v tom má přehled a neumí je spočítat. Letos jsem kvočně, která měla 12 kuřat od začátku přidávala 3 po týdnu normálně za dne do hejna a vůbec to nezaregistrovala, protože podle mě se v tom hemžení a pípání sama nevyzná.
Ale nejsem odborník, je to jenom moje zkušenost, a možná záleží i na temperamentu kvočny. Já mám zdrobnělé wyandotky a jsou to klidné slepičky, nijak jim moje zásahy nevadí.
Myslím, že pokud chcete líhnout pod kvočnami, aby se Vám staraly o mladé, pak si k plemenu, které chováte, pořiďte i kvokavé plemeno - já mám právě ty wyandotky, ze 14 jich kvoká tak 10, a líhnu pod nimi normálně velká plemena. Prostě je všechny posadím do králíkáren a boudiček, každá dostane 5 velkých vajec, vysedí je, některá kuřata pak sloučím pod jednu kvočnu a je to. Kvočny se starají a já mám po starostech. Jsou to spolehlivé matky, odvodily mi i kachňata.
No a když líhnu v líhni a zrovna nějaká zasedne, tak to pod ni strčím bez ohledu na to, kolikátý den v líhni jsou.
Kan

XXX.XXX.110.38
Mám též 3. den křepelky v líhni.
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.243
Děkuji za zkušenost.
Slepička si tam zatím pohověla jen pár hodin a snesla si tam i jedno vlastní vajíčko. Jestli to bude jako s tou druhou tak zasedne možná až po týdnu. Zkusím jí tam přidat vejce, pořídím náhražku, vajec je teď málo.
Doporučovala byste pak nechat ji odsedět vajíčka na kterých by seděla třeba jen dny, nebo radši ta na kterých by seděla týden? I s ohledem přifaření jí kuřat (vše stejný druh, rychlý růst) mladších nebo starších, ale již "aktivně" shánějích potravu?
Nebo mne ještě napadá... Ta kvočna co se jí budou klubat kuřata teď, to jsou slepice s o dost pomalejším růstem. Věřím, že i ta narozená o tři neděle později je brzy předhoní ve velikosti, o týdeních nemluvě. Šlo by toho nějak využít? Barva peří u dospělých se bude lišit zásadně, u kuřat netuším, ale již teď má pod sebou tři kukačky (liliputky, podle mne zdrobnělé vyandotky, snad koroptví, a ty budou odlišné barvy).
A co mám udělat, když by se náhodou stalo, že ta co se tváří že snáší na hnízdo by se rozhodla ukrást kuřata své kolegyni.
Slepici se mi nepodařilo přimět sedět v určených prostorách, ještě to zkusím jednou až se vyklubou kuřata, ale nevidím to dobře - jinak je celkem v bezpečí a pod ochranou hus pře kunami, liška nehrozí, potkany má na starosti kočka.
Odkvokat (zavřením v chladu a tmě) či zavřít jinde s jejími vajíčky. Obojí mi příjde podobné a tedy stejně "drastické"?
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ne-chovatel
napsal(a):
Děkuji za zkušenost.
Slepička si tam zatím pohověla jen pár hodin a snesla si tam i jedno vlastní vajíčko. Jestli to bude jako s tou druhou tak zasedne možná až po týdnu. Zkusím jí tam přidat vejce, pořídím náhražku, vajec je teď málo.
Doporučovala byste pak nechat ji odsedět vajíčka na kterých by seděla třeba jen dny, nebo radši ta na kterých by seděla týden? I s ohledem přifaření jí kuřat (vše stejný druh, rychlý růst) mladších nebo starších, ale již "aktivně" shánějích potravu?
Nebo mne ještě napadá... Ta kvočna co se jí budou klubat kuřata teď, to jsou slepice s o dost pomalejším růstem. Věřím, že i ta narozená o tři neděle později je brzy předhoní ve velikosti, o týdeních nemluvě. Šlo by toho nějak využít? Barva peří u dospělých se bude lišit zásadně, u kuřat netuším, ale již teď má pod sebou tři kukačky (liliputky, podle mne zdrobnělé vyandotky, snad koroptví, a ty budou odlišné barvy).
A co mám udělat, když by se náhodou stalo, že ta co se tváří že snáší na hnízdo by se rozhodla ukrást kuřata své kolegyni.
Slepici se mi nepodařilo přimět sedět v určených prostorách, ještě to zkusím jednou až se vyklubou kuřata, ale nevidím to dobře - jinak je celkem v bezpečí a pod ochranou hus pře kunami, liška nehrozí, potkany má na starosti kočka.
Odkvokat (zavřením v chladu a tmě) či zavřít jinde s jejími vajíčky. Obojí mi příjde podobné a tedy stejně "drastické"?
Děkuji.
Mam jen malou technickou k závěru-odkvokávat rozhodně ne ve tmě, tím to budete stále podporovat. Na chladnou podložku, respektove aby se nemohla odspodu zahřát. Tedy králíkárna, větší bedna, nebo klec z pletiva apod.
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.243
A proč neodkvokávat ve tmě. Děda dával vždy slepici do sklepa pod bedničku? Sice spíše kvůli tomu chladu... Fungovalo to. Také jiné chladné místo nemám a svítit jí rozhodně nebudu.
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.240
Tak u nás se líhnutí zatím zvádá (prakticky bez mých zásluh, tím to asi bude). Jak dopadne plechová bedna (líheň) se teprve uvidí, teplotu udržuje správnou.
Zároveň si dovoluji přidat obrázek našeho nového chocholouše, housera. Byl přijat okamžitě, hned žral.
A zrovna jak jsem ho přinesl, tak na mne zpod slepičky zapípalo a vykouklo kuřátko. Už i zobkalo, vlezlo mi na ruku. Prostě dnes samá radost.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.209
Tak slepička to již kvůli přílišné aktivitě prvních tří kuřátek nevydržela a vyvedla je mimo hnízdo, tedy asi po 36 hodinách proklubávání.
Čtvrté kuře je naše kukačka/liliputka (poloviční kuře) a ta evidentně těm třem nestačí, tak jsem zvědavý jak to dopadne. Slepice jim hrabe, občas odhrábne i některé kuře...
Bohu žel, jedno kuřátko zemřelo chladem (předpokládám, po opuštění hnízda kvočnou), když již mělo zobák venku. Druhé vejce je naťukané.
Všechna vejce jsou již pohmatem studená. Odhaduji, že může být z hnízda maximálně hodinu, chodímji kontrolovat. To s mrtvým kuřetem (zobák venku) jsem vyhodil, ostatní polil horkou vodou co se udělala v hadici a strčil do líhně.
Je nějaká šance na dokončení vývoje? Proč se klubou dlouho, v tak časově roztahaných intervalech?
Párkrát jsem sice slepičce vajíčka zastrkoval, když špatně seděla, ale myslím že rozptyl 24 hodin by mohl být maximem.
Je pro příště lepší jí kuřátka, když už příliš pobíhají odebrat, a nechat ji sedět? Strpěla by to?
Jak uslyší že pípají, že něco je špatně, vystartuje z hnízda. Ale když je kuře potichu, nechá mne ho klidně odnést za roh...
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.206
Vejce jí byla podložena ve dvou vlnách. Jeden den šest-nebo sedm vajec od velkých slepic. Druhý den, možná ne ani po 24 hodinách tři vajíčka liliputek (pán co líhne pod liliputkami má zkušenost že liliputčí se klubou o den dříve než velkých slepic, tak jsme doufali ve srovnání). Jak vidíte ztratil jsem poněkud přehled, do-snesla si totiž 1 nebo 2 vajíčka když už seděla, celkově měla 11 vajec, z toho tři malá.
Jedno velké kuře se vylíhlo, další za ním až po více než 12-ti hodinách, pak za pár hodin třetí. Čtvrté, liliputka, se vylíhla dnes ráno a kdybych slepici nenadzvedl abych se nepodíval, zda pod ní není nějaké mrtvé, probojovávalo by se jen z pod slepice možná ještě několik hodin.
Kdyby dosnesla dvě vejce, ty bych oželel. Ale proč jsou takové rozestupy v klubání to bych také rád věděl. Seděla podle mne až moc poctivě, myslím že poslední dva dny se nešla ani vyprázdnit mimo hnízdo (zůstaly tam tak asi dva "boky" - pořádné, znáte to, kupodivu nebyly moc cítit - žrala ke konci opět i míchanici, snad tedy tím). Žrádlo a vodu jsem jí nosil po celou dobu, ale zpočátku odbíhala se pravidelně vyprázdnit, nažrat, pokecat se slepicemi a utéct kohoutovi - to vše jí nezabralo snad ani půl hodiny.
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.24
Jinak, pán co mi dal ty vajíčka liliputek a o jehož zkušenosti s rychlostí líhnutí, liliputky versus velké slepice, jsem psal, říkal že pod kvočnou liliputkou se mu klubou kuřátka i tři dny a kvočna vydrží sedět.
Pokud jsou pod ní jen liliputky tak tomu i věřím. To kuře je oproti těm ostatním nejen o polovinu menší, ale i o mnohem méně akční. Vím, že se vylíhlo jako poslední, ale třeba to první kuře (je nejčipernější) tak bylo příšerný čipera už snad pár hodin po vylíhnutí. To kvůli němu asi slezla z hnízda, ty další dvě spí mnohem častěji, to první se nudilo už včera a zkoušelo jí vyklovnout oko a podobné věci. Odbíhalo, ale na zavolání se vracelo.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Tak malá liliputka zdá se zmizela.
Buďto se ho sleoice zbavila sama, nebo jak se pořád opožďovalo tak se o něj postarala jiná slepice (žádná z nich ale nevypadá nepřátelsky a nemá tendenci na ta tři kuřátka útočit). Krev jsem nenašel (z myší také nikdy nebývá), ale pokud se i zatoulalo a nenajde se samo zavčas...
Ne-chovatel
napsal(a):
Tak malá liliputka zdá se zmizela.
Buďto se ho sleoice zbavila sama, nebo jak se pořád opožďovalo tak se o něj postarala jiná slepice (žádná z nich ale nevypadá nepřátelsky a nemá tendenci na ta tři kuřátka útočit). Krev jsem nenašel (z myší také nikdy nebývá), ale pokud se i zatoulalo a nenajde se samo zavčas...
Máte kvočnu s kuřaty mezi slepicemi? Možná je lepší je oddělit. Já to dělám tak, že prostě mezi ostatními postavím ohrádku s domkem pro kvočnu s kuřaty, takže na sebe všichni vidí, ale kuřata mají klid, a hlavně - mají omezený prostor, takže se nezatoulají nebo je kvočna neuhoní. Prostě - pokud máte kvočnu, tak to chce oddělený prostor na sezení a ideálně aspoň na prvních pár dní i oddělený prostor, kde kuřata vyvede.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Ona se může oddělit sama. Na noc to jistě udělá, vyměnil jsem jim podestýlku tam kde se klubala kuřata, myslím se tam na noc s nimi vrátí. Když si ale kvočna troufá kuřata zavést tam kam chodí i ostatní slepice... já ji bránit nebudu.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Tak jsem se byl podívat a už jsou zpátky na starém bezpečném místě.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Ještě jsem se chtěl pro jistotu přeptat...
Jak se liší pravděpodobnost co se týká odvodění kuřat, pokud:
- podložím slepici vejce alespoň na den a kuřata se pod ní začnou klubat
- seberu slepici vejce a dám jí kuřátka mezitím vylíhnutá v líhni
Ptám se z několika důvodů.
Jednak mi nakonec zasedla (když jsem ji dal k vajíčkům) jiná slepice než jsem předpokládal (byla "napadena" kohoutem, který jí poranil hřebínek a já to její poposedávání přičítal původně tomu). Nicméně s kvočnou se to srovnat nedá, nestabilita je na ní vidět na první pohled, touží, ale nemá to v sobě jak by mít měla - a já zvažuji jestli bych ji dokázal 48 hodin uhlídat (do klubání), abych nepřišel o vejce.
Jednak jsem minule zjistil, že je stejně třeba (pokud je líhnutí zdlouhavé a neproběhne během jednoho dne) vyklubaná a oschlá kuřátka dát bokem a dát je kvočně všechny naráz, jinak nevydrží a odejte s kuřaty i když ještě nejsou vyklubána všechna.
Děkuji za vaše zkušenosti.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Já se z těch slepic zblázním. Tak ta co jí kohout původně hnízdo udělal (a od té doby až do dneška se o něj dvakrát nezajímala, počet nanešených vajec se přitom nezměnil), se dnes z ničeho nic rozhodla, že přece jen zasedne. Narozdíl od té nestabilní (co spíše jen touží, ale jak jednou seděla přes noc...) to vypadá že to na ni opravdu mohlo přijít. Začíná čučet a kamenět, ale narozdíl od mé druhé kvočny (co již vodí kuřata) vyjadřuje více nespokojenost při manipulaci s ní či vejci (ony jak zkamení tak klidně přehlédnou, že nesedí na vejcích úplně ideálně, tu a tam nějaké částečně vykukuje, u současné vodící kvočny se to během asi dvou dnů srovnalo a snažila se sedět se správně poroztaženými křídly).
Jenže byly tam vedle sebe dvě, ani jedna nechtěla odejít (už má ta náhradní kvokalka druhé hnízdo u zrcadla, kde na sebe doposud čuměla a odmítala od tama vycházet - seděla bez vajec), a pořádně neseděla také ani jedna.
Prostě to na ni přišlo až teď, nebo jí možná pomohlo že viděla zasednout jinou slepici.
Zkusím první vylíhnutá kuřata vrazit té náhradní/horší kvočně a když je začne vodit tak té řádně kvočící přidám asi vajíčka z druhé várky co se budou líhnout za týden. Nebo ji nechámn vysedět naše slepce a zkusím mezi ně všechny vmísit ten zbytek vylíhnuvších se galousses, bude u nás už takový chaos že by to mohli odchovat i husy (obzvláště pokud budou kuřátka bílá, což nevím jaká bude jejich barva, naše dvorkové hrají všemi odstíny - rozhodně o žlutých nejde hovořit).
Jak dlouho bych měl čekat, zda se ta co zůstane sedět nerozhodne začít vodit kuřata, která se na dvorku nově vyskytnou a neopustí vejce na kterých sedí?
Současná kvočna se o kuřata připravit nedá, nemaluje se s nikým kdo se jí nelíbí, ale přitom není ani trochu zbytečně agresivní a již od druhého dne se je nebojí vodit mezi ostatní drůbež.
Funguje to výborně, to co jim namelu uvítají ale kuřátka zásadně žijí ze všeho co slepice považuje za zajímavé. Běhá s nimi neustále, naběhají a naposkakují každý určitě i několik kilometrů, rozhodně se nebojím, že je utahá (což byl osud, nebo to spíše pravděpodobně zpečetilo osud, nestíhajícího kuřete liliputky hned první den mimo hnízdo). Je to taková jejich škola a je vidět, že se učí rychle, jsem zvědavý jak dlouho s nimi zůstane.
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.23
Možná bude vše nakonec jinak. Napíši až jak vše dopadlo.
O odpovědi na zmíněné dotazy stojím stále. Navíc by mne ještě zajímalo, jaká je pravděpodobnost že kuřata vzniklá štěpením hybridů na snášku budou kvočny? Myslím, že by měla být mnohem, mnohem větší, než že budou dobré nosnice.
Zejména kvůli nim (budoucím kvočnám), ale přiznávám si i tu radost z pobíhajích kuřátek a spokojené slepičky, jsem byl rád že jedna hybridka začala kvočet. Pokud budou i rozumně užitkové budu jen rád, ale je mi jasné že je to sázka do loterie a u jejich případných dětí ještě větší...
S liliputkami to opět nevyšlo, a jiné kvočící velké plemeno již tento rok pořizovat nehodlám. Jde mi opravdu o to mít pár kvočen (dvě by stačily - s těmi dvěma to nevypadá nijak extra, když se nechopí kuřat půjdou odkvokat), ta trocha žrádla se u nás vždy najde.
Zároveň se mi rýsuje druhá otázka. Může být slepice, která není pořádnou kvočnou, dobrým vodičem, rodičem, učitelem...?
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.23
Tak jsem se včera bál jestli jsem to nepřehnal s chlazením...
A dnes při otáčení na mne vykouklo s pípáním toto (viz foto), a další vajíčko zapípalo. Před chvílí jich muselo pípnout více naráz, protože to bylo jako pípala celá BIOSka.
Měl bych otázku. Mám to nechat být až na ráno (teď tam nějaké vejce evidentně puklo, bu´dto to naklované nebo se nakloval další) nebo ještě před spaním nakouknout a vše naklované otočit naklováním nahoru. nechci ji zbytečně otevírat, to zde na iFauně je uváděno jako nejčastější chyba začátečníků, snad u všech líhní.
Také jsem zkrátil kvůli tomu naklovanému chlazení, je to třeba nebo mohu chladit normálně až do doby kdy první vejce nebude teplé? Píši to přesně jak to myslím. protože kdybych čekal až nebude teplé i to poslední vejce, tak některé vejce již mezi tím bude studené.

OMG.
Pro ne chovatel
Četl jsem narychlo, a chvílemi se ztrácel. Jen ale krátce, co mě k tématu napadá.
1. kvočny nasazujeme vždy po několika dnech sezení.
za a.- máme tím větší jistotu, že to s kvokáním opravdu myslí vážně. (To k dotazům dobrá, špatná kvočna ve smyslu vysezení kuřat.) Hlavně ale samozřejmě záleží na plemenných dispozicích.
za b - rozsedí se (rozplácne) a lépe obsedne vajíčka ihned po nasazení. Normálně by se většímu počtu vajíček přizpůsobovala postupně, jak by si je nanášela. Toto berte spíš jako úvahu. Někdy se stane, že zpočátku nějaké vajíčko z pod kvočny vyčuhuje, ale to se záhy srovná a tak markatní dobu líhnutí by to způsobit nemělo, zvláště když pod sebou kvočna nemá plný počet vajec (normální slepice 15 vajec musí obsednout, podle velikosti se nasazuje +- 15). Možná máte jen špatně založené hnízdo stav se pak po několika dnech vahou vajec a slepice srovná.
2. lépe je nelíhnout pod kvočnou vajíčka liliputek s "normálními" slepičími a to i z důvodu odlišného zahřívání vajec. Liliputčí mezi normálně velkými, není pokaždé zahříváno kontaktem s tělem, poněvadž je nižší (proto zřejmě má jejich chovatel zkušenost, že líhnutí pod liliputkami je ještě dříve). Pokud ano, tak dát liliputkám tak 3 dny náskok, aby s vylíhly dříve a zesílily. V tomto případě samozřejmě vylíhlé liliputky odebrat a kvočnu nechat dosedět zbytek. V takovém případě i dosáhnete, že se slepice na liliputčích rozsedí a pak snáze obsedne i plný počet vajec.
3. hnízdo je ideální umístit (uzpůsobit) tak, aby je kvočna s dříve vylíhlými kuřaty nemohla opustit. Pokud je líhnutí rozvleklé, tak kuřata odebírat. Sice se uvádí, že vydrží bez potravy a vody dva dny, je to ale krajnost, která není nutná.
4. kvočna která sedí ve svém hnízdě na vejcích, nebo nenasazená kvočna cizí kuřata neukradne, naopak, pokud by se k ní kuřata přiblížila, může je napadnout. K "ukradení" kuřat by mohlo dojít v případě, jak uvádí ewelýna, která líhne pod několika kvočnami najednou a pak kuřata sloučí. Pokud by se kvočna s kuřaty setkala s ještě neodkvokanou kvočnou, která část kuřata vylíhla, tak ta může, pokud je silnější, jejich kvočnu odehnat a kuřat se ujmout.
5. špatně sedící kvočna dobrou matkou? Zde je spousta variant k úvaze. Pokud kvočně kuřata podložím, tak těžko posoudím, jak by kvočna seděla a pokud uteče z hnízda před líhnutím, tak těžko říci, jaká by byla matka. Každopádně kvočna která nedosedí nebo pak krátce vodí je špatná kvočna a je to obojí způsobeno potlačenou kvokavostí některých plemen.
6. nebojím se, že by kvočna zdravá kuřata utahala nebo že by jim ublížily ostatní slepice. Je nutné ale pro ně mít zvlášť odchovnu a nějaké ohrazené místo, kde jim dospělé slepice nesežerou krmení.
7. nevím, zda správně vyhodnocujete všechny slepice sedící na hnízdě kvočnami. Slepice chystající se kvokat prodlužuje dobu strávenou na hnízdě, ještě ale není kvočnou (někdy se ale stejně nerozkvoká). Jedná se o "předinkubaci" vajec. Byl tu na to zajímavý článek, pokusím se ho najít.
Závěrem shrnu. Pro úspěšné líhnutí je potřeba mít správně utvořené a umístěné hnízdo s možností je uzavřít, rozsezenou kvočnu, nasazovat vždy plný počet vajec najednou (pokud líhnu více plemen, tak sesynchronizovat dobu líhnutí), ideálně i vejce stejné velikosti. Kuřata spíše odebírat, při vleklém líhnutí určitě.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Děkuji vám ladd za reakci, rady a postřehy.
Jen pro úplnost, i když jsem se k tomu nechtěl vracet, zmíním jak to bylo s těmi vajíčky co kvočna "opustila".
Dvě si dosnesla, to už se kohoutovi vyhýbala, vejce byla malá, neobsahovala žádný viditelný zárodek.
Ve dvou vejcích zahynula klubající se kuřata, jedno naklovalo skořápku, druhé již mělo venku zobák. Zemřela patrně chladem. Škoda jich, i té liliputky (pokud bude příště zkusím to jak říkáte - o tři dny dříve a jako test pevného sedění).
Jedno liliputčí vajíčko bylo bez viditelného zárodku, možná neoplozené.
Jedno liliputčí vejce obsahovalo zárodek, který se přestal vyvíjet tak v první třetině inkubace.
Vajíčka jsem neprosvěcoval, protože to nebylo vzhledem k situaci možné. Nebylo možné je ani dát do teplé vody, těsně před líhnutím (což jsem měl původně v plánu) protože kvočna neopouštěla hnízdo. Zdálo se mi zbytečné ji stresovat, nebezpečí výbuchu (jako třeba u husích vajec) během tří týdnů nehrozilo.
P.S.
Jen ještě otázku k těm liliputčím vajíčkám.
To by ta kvočna bez problémů vydržela sedět několik dnů jen na pár pidi vajíčkách, nebo jí musím dát ještě podkladky (či vejce která obětuji, či oddělím kuřatat také dříve)?
Když se vylíhnou ty první kuřata a já jí je seberu, nepůjde je hledat? Když jsem si to první kuře prohlížel (již se toulalo a kuřata byla na světě minimálně dvě, tak jsem si ho dal na dlaň), tak jakmile zabečelo, tak slepice/kvočna vystarovala z hnízda a hrr na mě... a ke kuřeti. Jak jsem jí ho vrátil ihned znovu zasedla, ale hnízdo kvůli němu opustila.
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.243
Počkal jsem až slepice (mám teď kuřata a kvočnu doma, když furt leje) zasedne a vlezou si pod ni kuřátka a šoupnul jí tam i to první vylíhnuté, ještě neoschlé. Další se klube, některá vajíčka pípají.
Další dvě případné kvočny jsem zkoušel včera večer, rozespalé, přimět sednout na nová vejce, a vždy na nich usínaly ve stoje. Dnes jsou pořádně zmoklé a vypadá, že kvovkání je přešlo.
Když jsem jí ho ukázal, tak jakoby ho odháněla zobákem, ale když pod ní zmlklo a spokojeně zapištělo neudělala nic. Pak napíši jak to dopadlo.
Jinak vám řeknu, že škola v líhnutí je docela "tvrdá" záležitost, jak pro mne tak asi hlavně pro ta kuřata. K dnešnímu dni došlo, prakticky vše kvůli mým chybám, již k šesti předčasně ukončeným životům a ještě není všeho konec. Doufám, že další ztráty už nebudou (určité nestandardní postupy ale ještě prostě provést musím) a já se opravdu poučím pro příště. Možná vám jednu svoji chybu, která má šanci být zdárně eliminována přiblížím. Zatím díky za informace a snahu pomoci.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.201
Jako dobrý nápad to (přidání čerstvého kuřátka pod kvočnu již kuřátka vodící) vypadalo jen asi půl hodiny. Její kuřátka pod ní déle už nechtěla zůstat, neposedy.
Kuře je zpět v líhni, až budou všechna kuřata dva dny stará a bude svítit sluníčko, tak je nechám na dvorku zda se jich někdo ujme, či zda si nenajdou mamu sami.
Kuřata pod kvočnu dávejte oschlá a na noc -musí si zvyknout nejen kvočna na kuřata, ale i kuřata na kvočnu. Pokud má kvočna již svoje kuřata, je lepší přidat kuřata dvou, tří denní (až trochu zesílí). Rozdíl ve stáří kuřat by ale neměl být příliš velký, viděl by ch to tak maximálně do týdne. Jinak mohou být menší kuřata utiskována, případně hejnu nestačí.
Když kvočna odebírané kuře neuslyší, tak ho hledat nepůjde.
Kvočna sedí i na prázdném hnízdě, takže menší počet vajec jí také vadit nebude.
Kvočnu ze slepice, dokud nepřijde její čas, neuděláte, zavírat je na hnízdě je zbytečné.
Vše je tady x krát psáno, chápu, že se i kolikrát potřebná informace těžko hledá, když třeba do vyhledávače nezadáte frázi přesně (včera večer jsem také ten článek o předinkubaci nenašel). Každopádně, mám takový pocit, že všemu necháváte volný průběh (viz. kvočna se s vylíhlými kuřaty asi vrátí na knízdo - když ne, tak by jste ji na nevhodném místě k nocování nechal?) a nebo provádíte hokuspokusy (viz, že kuřata vysypete na dvůr, snad si je kvočna adoptuje a nebo neoschlé kuře pod slepici s kuřaty behem dne!). Podle toho ale máte také výsledky,6 ztrát během pár dní! No nic moc...
Ne-chovatel

XXX.XXX.45.176
Většina těch ztrát byly nehody při manipulaci, až na ta tři kuřátka u kvočny.
Bez hokus pokusů to nejde. Načteno mám dost, ale prostě sitace které nastávají nejsou ty popsané. Vám se tady, do jisté míry spíše pro zajímavost, pokouším popsat s čím bojuji. Vaše rady jsou užitečné, ale stejně se musím přizpůsobit aktuálním podmínkám, které se možná již v příštích letech nezopakují.
Nicméně neporadí mi z vás pořádně nikdo, musím si tím projít sám a nést následky svých rozhodnutí.
Jediné co je již teď jisté, že nejlepší je dělat toho co nejméně (klidně u slepic radši ani nechladit a nevlhčit - platí pro moji BIOSku), ideálně mít kvočnu a snad jí jen odebírat oschlá kuřata a vše nechat na ní.
Zajímal by mne například váš názor na to, za jak dlouho si slepice zafixuje rozpoznat svoje kuřata a zda opravdu platí to že je toho schopna jen při malém počtu? Do kolika umí podle vás počítat?
Jinak. Kvočna nemá snahu utíkat zpět na hnízdo, vypadají všichni spokojeně. Na hnízdě mají také sucho, ale z nějakého důvodu se rozhodli toulat a já nechtěl riskovat, že promoknou (kuřata byla stále suchá, ani minulé bouřky kvočnu nepřekvapily a neodradili od toulání, kohout teď vypadá hrozně-zmokle dělá jim dost času bodyguarda).
Mimochodem, podle tabulek teplot, by se měla ke kvočně ještě tisknout, a zahřívat se, ale místo toho hned od druhého dne neustále běhají po venku a shánějí. Prosperují.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Jen pro upřesnění. Po baráku se mi také toulají, nevydrželi v bedně kterou jsem jim nachystal.
Jen doufám, než vytvořím novou branku, že nebudou v baráku jako doma. Slepice kterou jsem loni před zimou léčil a byla doma asi pět dní, si od té doby myslí, že může chodit dál jak ji napadne.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Už zase běhají přes dvě hodiny po venku, prší dost, a kuřátka jsou kupodivu stále docela suchá. Občas se pod něco zaběhnout schovat občas je zavolá kvočna pod sebe, mezitím pořád rejdí a shánějí (skoro jako kdyby nepršelo). Já jsem teď chvíli sel novou trávu a musel jsem se vysvléct, protože bych byl mokrý durch.

Miliarda příspěvků většinou o ničem a pořád dokola, zkušenosti 0.No alespoň je co číst, i když většinou nesmysly.
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.240
Výš ty co si Juro můžeš? Nesnášíš mne od doby co jsem tu psal o Bohu.
Pokud sis nevšiml ptal jsem se... Od tebe nepřišla rada, natož dobrá ještě ani jednou. Doporučuji ti nečíst mé příspěvky, ušetříš si trápení. Také mi nejsi sympatický, a to jde jen o diskusi přes web, kdy tě ani nevidím.
Prosím Vás, bez hokus pokusů to samozřejmě jde. Kdybyste měl načteno, tak víte, jak se přidávají kuřata atd. Já teda líhnu taky ne moc dlouho, ale tyhle věci, na které se ptáte, jsem řešila dopředu, ne až když už kuřata běhala. Stačí zadat třeba líhnutí kuřat nebo odchov kuřat do vyhledávače a budete mít plno článků a diskusí. Nebo například prodávají i knihy, případně je mají v knihovně k zapůjčení. Je mi jasné, že žádný učený z nebe nespadl, chyb se dopouštíme všichni, ale přece jen jsou to zvířata, tak je dobré ty chyby eliminovat co to jen jde.
Souhlasím s ewelýnou, jedná se o živá zvířata a bez hokuspokusů to jde.
Za jak dlouho si je schopná kvočna kuřata zafixovat netuším. Babička mi kdysi jako klukovi řekla, že se pokládá na noc, neměl jsem důvod to dělat jinak. Vy ano?
Co se týká zafixování si svých kuřat je jedno, jestli jich kvočna má 5 nebo 15, pokud jsou všechna stejná a přidáte tam jinak zbarvené, nemusí ho přijmout (nemusí ho přijmout i když se pod ní jinak zbarvené kuře vylíhne), pokud má barevnou směsku, přidaná kuřata se v ní ztratí. Kvočna kuřata spočítaná nemá, reaguje na hlasové projevy ztraceného kuřete, ne na to, že jí nějaké chybí.
Na závěr, ač jsem zastánce odchovu bez ohrádek, -pokud to jde, do celodenního deště bych takto malá kuřata nepustil.
veraboskova
napsal(a):
Tak nevím, jestli má v tomhle horku cenu zapínat líheň. V bytě je 29,8 stupňů místo doporučovaných 25ti. Jestli to termostat ustojí. Budu mít pozítří nasbíraná křepelčí vejce.
Tak už se to líhne. V 11:45 hod první a teď to vypadá takhle.
Https://youtu.be/donvVtJrLNg
https://youtu.be/-WpacFJq2nU
Tak už je jich 25 kousků