Nepoměr v růstu kuřat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.8.2015 21:56
Lukas.k.

XXX.XXX.50.4

Dobrý den,
před cca 14. dny jsem si koupil 15. brojlerů od firmy kavapo.14. kuřat je bez viditelných problémů jen jedno je takoví vejškrabek a neroste.

Kuřatům jsem hned po dovozu domů dal vodu a krmnou směs BR1. Dal jsem je do dřevěné bedny s žárovkou a dal jí tak vysoko že kuřata byla rozptýlená po celé ploše bedny. Od třetího dne jsem jim strouhal vařená vejce a dávám jim je každé ráno teď jim k tomu navíc dávám ještě strouhanou mrkev. Po týdnu jsem jim do krmné směsi začal přidávat ještě v poměru 1:1:1 pšeničný a kukuřičný šrot a dávku vitamínu nutri-mix pro kuřata.
Všech 14 kuřat roste jako z vody ale to jedno je pořád jak jednodenní.

Jediné co mi na tom malém kuřeti připadá divné je že má možná trochu větší hlavičku a krk oproti tělíčku. Ale to je možná jen můj zkreslený úsudek. Jinak i přes to že je to takoví prcek tak je čilé, dobře žere a nepozoruji na něm nic zvláštního čím by vybočoval z hejna.

Myslíte že je chyba na mé straně že jsem něco zanedbal ? Nebo je to následkem nějaké nemoci ?

přidávám ještě foto s jiným kuřetem pro porovnání

Lukáš.

9.8.2015 12:47
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Nejsem odborník. Ale takováhle nedochůdčata se mi občas objeví z líhnutí u opozdilců. Většinou po pár dnech sama chcípla nebo mu starší pomohly že se po něm párkrát proběhly a bylo po něm. Když přežilo, tak nikdy nedohnalo vrstevníky, problém byl i v opeřování.
Jestli to tedy je tak jak píšete a jsou stejně stará.

9.8.2015 14:16
Lukas.k.

XXX.XXX.50.4

veraboskova napsal(a):
Nejsem odborník. Ale takováhle nedochůdčata se mi občas objeví z líhnutí u opozdilců. Většinou po pár dnech sama chcípla nebo mu starší pomohly že se po něm párkrát proběhly a bylo po něm. Když přežilo, tak nikdy nedohnalo vrstevníky, problém byl i v opeřování.
Jestli to tedy je tak jak píšete a jsou stejně stará.

Jak je staré nevím, my jsme je nelíhly.Koupili jsme je od firmy kavapo. Jinak větší kuřata mu zatím nic nedělají jediné co jsem vypozoroval je to že, když se k sobě na večer schoulí a tohle malé kuře si mezi ně vleze rozutečou se a schoulí se zase někde jinde.

Ne-chovatel

9.8.2015 15:03
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138

Já jsem měl letos brojlera kterého evidentně poškodila kokcidióza. Jako by se uzdravil na tolik, že neměl již žádný krvavý průjem a vypadal celkem zdravě, ale muselo u něj zřejmě dojít k narušení vstřebávání živin ve střevech. Přestal růst i když žral a asi po pár dnech začal polehávat a do dvou dnů zemřel vysílením. Vůbec to nebylo pěkné. Ke zlomu došlo až když vypadalo kuře již týden zcela uzdravené na pohled, čilé, žravé, nezimomřivé...

Druhé kuře o něj naopak pečovalo, zahřívalo ho - díky zabržděnímu růstu bylo menší a z počátku i dost zimomřivé. Nemělo tedy tendenci se mu vyhýbat, stranit se.

Jinak se vám skoro pokaždé stane, že když nakoupíte brojlery je mezi nimi alespoň jeden s vadou růstu (myslím tím že neroste). U nás to drůbežárna řešila výměnou za kus nový, stejně se řešily okamžité úhyny zakoupených kuřat.

Já než bych se otravoval znovu s nemocnou drůbeží (pozdechala mi jen první várka která díky jejich neschopnosti dodat vše objednané čítala jen tři kuřata, zbytek jsem zrušil), radši jsem náhradu nechtěl. U mne šlo o drůbežárnu Prace, ale jak se zdá tak problémy jsou všude, a může jít jak o problém dlouhodobý, tak o problém zrovna dorůstající drůbeže (oni si dnes podle mne sami líhnou jen určitou část z toho co prodávají a budou asi i různě nakupovat).

ojgwalt

9.8.2015 15:06
ojgwalt

XXX.XXX.209.21

Lukas.k. napsal(a):
Dobrý den,
před cca 14. dny jsem si koupil 15. brojlerů od firmy kavapo.14. kuřat je bez viditelných problémů jen jedno je takoví vejškrabek a neroste.

Kuřatům jsem hned po dovozu domů dal vodu a krmnou směs BR1. Dal jsem je do dřevěné bedny s žárovkou a dal jí tak vysoko že kuřata byla rozptýlená po celé ploše bedny. Od třetího dne jsem jim strouhal vařená vejce a dávám jim je každé ráno teď jim k tomu navíc dávám ještě strouhanou mrkev. Po týdnu jsem jim do krmné směsi začal přidávat ještě v poměru 1:1:1 pšeničný a kukuřičný šrot a dávku vitamínu nutri-mix pro kuřata.
Všech 14 kuřat roste jako z vody ale to jedno je pořád jak jednodenní.

Jediné co mi na tom malém kuřeti připadá divné je že má možná trochu větší hlavičku a krk oproti tělíčku. Ale to je možná jen můj zkreslený úsudek. Jinak i přes to že je to takoví prcek tak je čilé, dobře žere a nepozoruji na něm nic zvláštního čím by vybočoval z hejna.

Myslíte že je chyba na mé straně že jsem něco zanedbal ? Nebo je to následkem nějaké nemoci ?

přidávám ještě foto s jiným kuřetem pro porovnání

Lukáš.

No buďte rád, že máte je jedno..
Ono nehledejte nutně jen chybu u Vás...tohle spíše vypadá, že Vám tam přihodili kuře jiného druhu. Moc bych za to nedal, že z něho vyroste kohout snáškového hybrida. Ono za brojlera dají 10 Kč a za kohouta 0-1Kč. Takže někteří prodejci Vám "naředí" brojlery těmihle kohouty. No a pak se to hodí na to, že prostě některá kuřata rostou hůře a že to je normální. ano normální to je jenže s jídle roste chuť a pak najednou jsou tyhle poměry brojler vs. snáškový hybrid 1:1 . Mě se tohle stávalo při nákupu brojlerů na trzích nebo přes různé inzeráty. Až jsem se jednou naštval a kontaktoval Xavergen a objednal si kuřata přímo u nich.

Ne-chovatel

9.8.2015 15:24
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.24

Zdechli mi dvě ze tří, nemocná se zdála být všechna.

Jedno bylo nemocné evidentně hned, mělo krvavý průjem. Ihned jsem zahájil léčbu.

Do druhého dne byla zimomřivá všechna tři kuřata, věčně pod žárovkou... U toho jednoho se objevila na chvíli slabá krev v trusu, ale ihned se začalo lepšit a i krvavý trus ustal.

Suma sumárum. Jedno kuře zemřelo asi na infarkt, což je u brojlerů docela časté, oslabení z nemoci a špatný stav potřebných minerálů (například hořčíku) v tom jistě také mají svoji roli. Druhé kuře zemřelo vysílením, předpokládám že kvůli nevstřebávání živin, neprůchodnost střev jsem nezaznamenal. Třetí kuře žije a prosperuje.

Myslím, že kuřata byla zamořena minimálně dvěma druhy kokcidií. Do budoucna nemám v plánu již nakupovat nic v žádné drubežárně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.8.2015 15:29
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kuře má pravděpodobně nedostatečně vyvinutý trávící trakt.I u vlasních vylíhlích kuřat se mi to občas objeví.Z kuřete opravdu nic nebude, takže raději utratit.Letos jsem měl jedno kuřátko arukany bez volete.

10.8.2015 15:21
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Také jsem to měla - viz foto - obě stejně staré. Kuře nakonec ve 14 týdnech zdechlo.

10.8.2015 15:55
Lukas.k.

XXX.XXX.50.4

Děkuji za odpovědi
Dokud se kuřátko nějak netrápí, nechám ho dožít s ostatními.

Přidejte reakci

Přidat smajlík