kachna
napsal(a):
Zdravím,
moc se omlouvám, jestli tu to takové téma je, ale nenašla jsem. Dostala jsem dárkový poukaz na kurník dle vlastního výběru.
Je problém, když dám nad sebe kurník a kachník?
Kachny by měly být indičtí běžci a slepičky to zatím "nepravomocně" vyhrály kropenky.
Díky moc.
Tak to gratuluji, tomu říkám výhra :).
Chtěl jsem to udělat jako Vy, kurník nahoře a pod ním kachník. Chovám indické běžce a letos jsem si pořídil zdrobnělé velsumky. Ale po zkušenostech s IB, jsem tuto variantu zavrhl, jelikož kachny a slepice mají trochu jiné nároky na prostor. Nemyslím velikost, tam určitě platí, čím větší, tím lepší. Kachny jsou taková malá prasata, veškerou potravu se snaží namočit a proto nadělají kolem krmení velice rychle blátivou kaši z hlíny, krmení a trusu. Kačkám to zřejmě nevadí, ale slepice do této kaše vletí a chtějí posbírat co zůstalo po kačkách. A tady může nastat problém, se zavlečením např. salmonel do vajíček. Určitě se shodneme, že nemocem se daří lépe ve vlhku, než v suchu. Toto by šlo vyřešit rozpůlením výběhu. Na jedné straně kačky a na druhé slípky. Spousta chovatelů namítne, že je to hloupost, že to takto chovají spolu a nic se jim nikdy nestalo. Já se také s nikým nechci hádat, jen presentuji vlastní názor.
K tomu se připojím. Mám kachník a kurník vedle sebe, ale jeden výběh pro slepice a na druhou stranu je výběh pro běžce. Běžci občas proběhnou plotem ke slepicím a všechnu vodu promění na bláto. Nestačím pak vodu měnit. Do krmení slepicím nelezou, oni ani moc nechodí ke svému. Asi jim stačí co si najdou na zahradě. Také jsem si myslela, že by mohly být pohromadě, ale kvůli vodě to není dobré.
Zajímalo by mě jak to řeší ostatní .
Majú vo výbehu bazenik takze sa chrochnia v nom.. obcas si potopia hlavu do nádoby s vodou pre sliepky, ale nejaké blato (kedze teraz bolo tri meiace bez dažda) som nezaznamenala... teraz trosku naprsalo, ale to bolo blato všade.. zatial naozaj nemám pocit, že by som ich mala oddeliť, je ale prevdou že kačky sú iba dve . Ale mam teraz políčeno na smaragdove od percherona... takže ich bude viac. Možno potom nastane situácia, že im predelím výbeh.
Mám zděný kurník postavený tak, že kachny mají "dolní" patro, slepice jsou nad nimi a ve vedlejší "místnosti" na celou výšku domku jsou husy. A indičtí běžci mají domek zvlášť, ale ve stejném výběhu. Nijak si nevadí, salmonelu nemáme. Vodu mají po celém výběhu v kyblících, k tomu ve staré vaně na koupání a slepice nejraději chodí do napáječky u nich v kurníku. Nevidím v tom problém, i když je pravda, že okolo tohoto "kurníku" dávno není tráva a po deštích se mění v bahniště.
Já mám jen 4 běžce, jak jsou u slepic, tak projdou zahradou a do všech misek z vodou nanesou ze zobáků hlínu i když bylo sucho. A to mají i ve slepičím výběhu svojí vanu! Mají volno po celém zbytku zahrady (je veliká). Tam je plno nádob s vodou a čtyři místa na koupání. Jenže to hold musí projít i u slepic .
Ze všeho nejraději sedí u našich dveří. To by bylo pěkné, ale kdo to má furt uklízet
Já mám IB 5ks,10 Mulardů a 15 hus. A k tomu 20 slepic. Trávník je krásně posečený. Kyblíky s vodou na pití kachny i husy spolehlivě zašpiní, to jo. Ale slepicícm dávám vodu do napáječky, jednu ve stínu ve výběhu a druhou mají v kurníku. A těch si husy ani kachny nevšímají. Je víc baví strčit do kyblíku celou hlavu
Výběh jsme rozdělili na třetiny a pouštíme je vždy na 2 týdny na jednu třetinu. Tím má trávník 4 týdny na to, se vzpamatovat. Letošní jaro ani "sekat" trávník nestačili, v létě zase trávník díky vedrům skoro vůbec nerostl. Jen ze své zkušenosti píšu, že není problém mít drůbež pohromadě. Dokud husy nezačnou snášet, pak je houser agresivní a musím husy oddělit zvlášť.
kachna
napsal(a):
Zdravím,
moc se omlouvám, jestli tu to takové téma je, ale nenašla jsem. Dostala jsem dárkový poukaz na kurník dle vlastního výběru.
Je problém, když dám nad sebe kurník a kachník?
Kachny by měly být indičtí běžci a slepičky to zatím "nepravomocně" vyhrály kropenky.
Díky moc.
Zdravím,
Pro ušetření místa jistě nevadí kurník jako půdička nad kachníkem, české zlaté kropenky tam v pohodě vylétnou (záleží jak vysoko bude výlet, ale není problém 2 m, nebudou-li mít zastřižené křídlo), doporučuji je však tam nejprve nějakou dobu usadit, aby věděly, kde se spí. Možná pomůže nějaký žebříček. Ale situoval bych to tak, že ubykace bude uprostřed velkého výběhu a ten výběh bude mít dvě části, přední a zadní. A výlez kachnám udělat na jednu stranu a slepicím nahoře výlet na opačnou stranu. Předpoklad je, že výběhy budou oddělené pletivem. Tímto řešením se nestane, že by slepice sletěly ze svého výlezu do výběhu kachen. Kachny samozřejmě nelétají. Kachnám doporučuji nejbližší okolí kachníku vydrenážovat a vysypat štěrkem a kamením, a chcete-li zachovat trávník, tak položit dvě tři pletivová pole na cihly a trávník bude prorůstat skrz a kachny jej nebudou zobáky vyšťourávat. Ale jen oštipovat. To samé u slepic. Do obou výběhu doporučuji i nějaké křoví, lísky apod a stromky(klidně ovocné), kvůli stínu a taky rozčlenění nudného obdélníku. Pokud na výběh bude někde v zadním rohu navazovat kompostiště, češky jej rády uvítají.
Juraj Kafka.
mysak
napsal(a):
Zdravím,
Pro ušetření místa jistě nevadí kurník jako půdička nad kachníkem, české zlaté kropenky tam v pohodě vylétnou (záleží jak vysoko bude výlet, ale není problém 2 m, nebudou-li mít zastřižené křídlo), doporučuji je však tam nejprve nějakou dobu usadit, aby věděly, kde se spí. Možná pomůže nějaký žebříček. Ale situoval bych to tak, že ubykace bude uprostřed velkého výběhu a ten výběh bude mít dvě části, přední a zadní. A výlez kachnám udělat na jednu stranu a slepicím nahoře výlet na opačnou stranu. Předpoklad je, že výběhy budou oddělené pletivem. Tímto řešením se nestane, že by slepice sletěly ze svého výlezu do výběhu kachen. Kachny samozřejmě nelétají. Kachnám doporučuji nejbližší okolí kachníku vydrenážovat a vysypat štěrkem a kamením, a chcete-li zachovat trávník, tak položit dvě tři pletivová pole na cihly a trávník bude prorůstat skrz a kachny jej nebudou zobáky vyšťourávat. Ale jen oštipovat. To samé u slepic. Do obou výběhu doporučuji i nějaké křoví, lísky apod a stromky(klidně ovocné), kvůli stínu a taky rozčlenění nudného obdélníku. Pokud na výběh bude někde v zadním rohu navazovat kompostiště, češky jej rády uvítají.
Juraj Kafka.
Ty pletivové pole na cihlách to je nápad Určitě udělám díky
mysak
napsal(a):
Zdravím,
Juraj Kafka.
Děkuji za zajímavé nápady, rozdělit výběh a přitom udělat jeden kurník mě vůbec nenapadlo.
Plánovala jsem malé voliéry (8 nebo 9 m2) - s každodenním puštěním na zahradu (část vyhrazená zvěři bude mít cca 1500m2) od rána do večera pro 1,4 slepic a 1,2 kachen.