Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.8.2015 13:01
rumbaba

XXX.XXX.219.2

Dobrý den mám pižmovky loni žádný problém ale letos je to špatný. mám ted asi 2,5 měsíční kachnata 11ks s kachnou a ted jsem jim vyřezával žabky. a dal jsem je do většího zatravněného výběhu a dnes jsem našel mrtvé kače a z minulého odchovu líhnutého brzy na jaře mi uhynuli i skoro dospělé kachny. krmím řepa, cuketa, brambory, šrot(kukuřičný, pšeničný, ječný).kachna chovná je lonská a kačer 3-letý. děkuji za rady.

23.8.2015 13:36
kačíkačka

XXX.XXX.10.91

Pokud jste vyřezával žabky je něco v nepořádku s krmením kačatům do jednoho měsíce nedávám brambory, řepu ani cukety. Jen směs šrotů, vitamíny, vápenný grit a sušené kopřivy a maličko sušené dobromysli(majoránka) na prevenci proti začervení. Od druhého týdne dávám zelené a za dalších čtrnáct dní odčervím, odčervuji potom ještě dvakrát po třech týdnech. Housata mi občas uhynou jedno dvě ročně, ale kačky nikdy, husy chovám již deset let a kačky pět.

23.8.2015 17:58
ančovička1

XXX.XXX.222.190

rumbaba napsal(a):
Dobrý den mám pižmovky loni žádný problém ale letos je to špatný. mám ted asi 2,5 měsíční kachnata 11ks s kachnou a ted jsem jim vyřezával žabky. a dal jsem je do většího zatravněného výběhu a dnes jsem našel mrtvé kače a z minulého odchovu líhnutého brzy na jaře mi uhynuli i skoro dospělé kachny. krmím řepa, cuketa, brambory, šrot(kukuřičný, pšeničný, ječný).kachna chovná je lonská a kačer 3-letý. děkuji za rady.

Tak asi krmíte mizerně, když chudáci mají žabky! já chovám kačeny a husy 20 let a nikdy jsem žabky u nich neměla! přečtěte si z mnoha příspěvků.jak a čím se krmí kachny anebo je radši nechovejte..když je krmíte řepou, tak se nedivte! kolik vitamínů a minerálů obsahuje řepa? přidáváte jim roboran nebo vitamix? proč jim nekoupíte kompletní směs pro kachny? no, tak jste "ušetřil!" nevím tedy, jakou čekáte radu...

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.8.2015 18:46
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud už žabky mají, tak samozřejmě vyřezat, a pak dodat vitamíny.Na radu výše se vyse...
Pokud máte krmit směskou jako ve velkovýkrmu, tak to si můžete rovnou koupit maso v marketu.Paní chytrá Vám stejně nijak poradit nechce.Nicméně musíte dbát na vyváženost stravy.Krmit řepou i bramborami samozřejmě můžete, jen musíte vyladit poměr surovin.Já taky nekrmím drůbež směskami a úhyn díky nemocem či stravě nemívám.Trápí mě jen dravci.

23.8.2015 20:27
rumbaba

XXX.XXX.219.2

ančovička1 napsal(a):
Tak asi krmíte mizerně, když chudáci mají žabky! já chovám kačeny a husy 20 let a nikdy jsem žabky u nich neměla! přečtěte si z mnoha příspěvků.jak a čím se krmí kachny anebo je radši nechovejte..když je krmíte řepou, tak se nedivte! kolik vitamínů a minerálů obsahuje řepa? přidáváte jim roboran nebo vitamix? proč jim nekoupíte kompletní směs pro kachny? no, tak jste "ušetřil!" nevím tedy, jakou čekáte radu...

Vážená paní kachny chovam asi 10 let a takto je pořát krmím a nikdyx nebyly problémi jen letos se to nevede. směse kupovat nebudu chci domácí a né vykrmené nějákymi směsemi.

23.8.2015 20:29
rumbaba

XXX.XXX.219.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud už žabky mají, tak samozřejmě vyřezat, a pak dodat vitamíny.Na radu výše se vyse...
Pokud máte krmit směskou jako ve velkovýkrmu, tak to si můžete rovnou koupit maso v marketu.Paní chytrá Vám stejně nijak poradit nechce.Nicméně musíte dbát na vyváženost stravy.Krmit řepou i bramborami samozřejmě můžete, jen musíte vyladit poměr surovin.Já taky nekrmím drůbež směskami a úhyn díky nemocem či stravě nemívám.Trápí mě jen dravci.

Žabky jsem vyřezal kacnata krásně žerou vodu měním vždy ráno a večer a celí den jsou venku na trávě tak nevím když tak napište čím krmíte vy a co by bylo dobré poupravit v chovných podmínkách. děkuji moc.

23.8.2015 21:19
asperulo

XXX.XXX.249.32

rumbaba napsal(a):

Chovám pižmovky delší dobu a žabky jsem zatím nikdy řešit nemusela. Pižmovka potřebuje dostatek pastvy - velký výběh. Ve vašem složení krmiva chybí vitamíny, minerály a bílkoviny. Kachna běžně loví hmyz, žížaly a slimáky. Pokud si to nemůlže nasbírat sama, tak jí to musíte dodat.

Snad se opravdu ptáte na konkrétní problém. poslední dobou to tu je spíše samý "prudič". Zadají provokativní dotaz a na odpovědi reakují popudlivě. Ani se nedivým, že zkušení, co sem už nějaký čas chodí neodpovídají...

Dotaz typu - já dělám vše dobře a drůbež mi hyne, kde je problém?

23.8.2015 21:21
petis

XXX.XXX.220.98

A neměnily jste chovná zvířata třeba za nová ze svého chovu? Jde mi o to že by příčinou úhynu mohla být příbuzenská plemenitba.Mě kdysi dávno při začátcích chcípala kachňata která byla i 3 měsíce stará, vyměnil jsem kačera a od té doby vše ok. Měl jsem sice kachny a kačera od různých chovatelů ale ti je měly od jednoho a toho samého smajlík ať se daří, s pozdravem Petis.

23.8.2015 21:23
tereza.128

XXX.XXX.33.51

rumbaba napsal(a):

Náhlé úhyny zdánlivě bez příčiny může mít na svědomí botulotox. Letos se díky těm vedrům botulismus vyskytoval poměrně hodně, hynuli i divocí ptáci.
Ve vedrech se obecně nedoporučuje krmit míchanice, čili tu řepu, brambory, namočený chléb atd., rychle se kazí a je to vhodné prostředí pro rozvoj patogenů. Dávejte jen suché krmení, obilí, šrot, nějaké vitamíny, k tomu pastva.
Žabky mohou být jak z nevhodného krmení, tak i způsobené traumatem.

23.8.2015 21:31
rumbaba

XXX.XXX.219.2

petis napsal(a):
A neměnily jste chovná zvířata třeba za nová ze svého chovu? Jde mi o to že by příčinou úhynu mohla být příbuzenská plemenitba.Mě kdysi dávno při začátcích chcípala kachňata která byla i 3 měsíce stará, vyměnil jsem kačera a od té doby vše ok. Měl jsem sice kachny a kačera od různých chovatelů ale ti je měly od jednoho a toho samého smajlík ať se daří, s pozdravem Petis.

Kachny jsem měl letos čtyři( 2 byly dvoulete a 2 lonské) kachny z méhop chovu a kačera jsem vyměnil předloni a se sousednou nijak příbuzné nejsou. jinak letos zmenšuji chov a nechám si jen 2 kachny a kačera.

24.8.2015 09:35
ančovička1

XXX.XXX.222.190

rumbaba napsal(a):
Vážená paní kachny chovam asi 10 let a takto je pořát krmím a nikdyx nebyly problémi jen letos se to nevede. směse kupovat nebudu chci domácí a né vykrmené nějákymi směsemi.

Nechci nikomu sahat do svědomí, ale nějaká chyba tam bude..jak už bylo výše psáno, velký travnatý výběh, čistota v krmení, i když ony milují to rozčvachtané bahníčko, ale pořád měním vodu..ta opovrhovaná směs je opravdu dobrá na začátek krmení, vyvážené minerály a bílkoviny, taky vařím vajíčka, sekám kopřivy, kupuji vitamíny, šroty, ale kdo na to má denně čas?po směsi jsou káčata zdravá, veselá a rostou před očima! po měsíci přimíchám do směsi pomalu šroty, kukuřice pšenice, ječmen, zaleju kyselým kozím mlékem nebo syrovátkou a to je radost se dívat, jek jim chutná! asi ve dvou měsících granule už nedávám, už je nepotřebují, jen směs šrotů s mlékem, zbytky z kuchyně, zeleninu, ovoce a velký travnatý výběh..moje ruánky mají ve třech měsících čtyři kila..tak podle vás zvažte dávky a složení krmiva, ty ža bky jsou důsledek chybějících vitamínů a minerálů..tak at se daří!

24.8.2015 11:33
rumbaba

XXX.XXX.219.2

ančovička1 napsal(a):
Nechci nikomu sahat do svědomí, ale nějaká chyba tam bude..jak už bylo výše psáno, velký travnatý výběh, čistota v krmení, i když ony milují to rozčvachtané bahníčko, ale pořád měním vodu..ta opovrhovaná směs je opravdu dobrá na začátek krmení, vyvážené minerály a bílkoviny, taky vařím vajíčka, sekám kopřivy, kupuji vitamíny, šroty, ale kdo na to má denně čas?po směsi jsou káčata zdravá, veselá a rostou před očima! po měsíci přimíchám do směsi pomalu šroty, kukuřice pšenice, ječmen, zaleju kyselým kozím mlékem nebo syrovátkou a to je radost se dívat, jek jim chutná! asi ve dvou měsících granule už nedávám, už je nepotřebují, jen směs šrotů s mlékem, zbytky z kuchyně, zeleninu, ovoce a velký travnatý výběh..moje ruánky mají ve třech měsících čtyři kila..tak podle vás zvažte dávky a složení krmiva, ty ža bky jsou důsledek chybějících vitamínů a minerálů..tak at se daří!

Prosím všechny o přečtení prvního příspěvku je tam napsáno větší zatravněný výběh.

24.8.2015 14:48
asperulo

XXX.XXX.249.32

rumbaba napsal(a):
Prosím všechny o přečtení prvního příspěvku je tam napsáno větší zatravněný výběh.

No, z příspěvku to vypadá, že na tu trávu jste je dal, až ve dvou a půl měsících věku:

"mám ted asi 2,5 měsíční kachnata 11ks s kachnou a ted jsem jim vyřezával žabky. a dal jsem je do většího zatravněného výběhu a dnes "

což by bylo trochu pozdě, to už jsou skoro v porážkovém věku...

24.8.2015 16:07
rumbaba

XXX.XXX.219.2

asperulo napsal(a):
No, z příspěvku to vypadá, že na tu trávu jste je dal, až ve dvou a půl měsících věku:

"mám ted asi 2,5 měsíční kachnata 11ks s kachnou a ted jsem jim vyřezával žabky. a dal jsem je do většího zatravněného výběhu a dnes "

což by bylo trochu pozdě, to už jsou skoro v porážkovém věku...

Ano tak trochu moje chyba byly v měnším ale také dobře zatravněném výběhu a udělaného z hustého pletiva aby neprolezly tam je dávám dokud neprolezou normálním plotem.

26.8.2015 08:34
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Dobrý den, zpočátku, když jsou kachnata maličká, musí být v malé ohrádce, aby se zorientovala, neměla daleko k pití a krmení, dělám to stejně..po čase ohrádku zvětšuji, aby kačenky měly stále zatravněnou plochu, podle jejich velikosti a potřeb..ale to jistě víte..je jasné, že je nemůžete maličké vypustit na velký pozemek, to už by je člověk taky nemusel najít..moje mamka chovala kachny i husy na malém dvorku, kde ani tráva vyrůst nestačila, nepamatuji si, že by jí něco uhynulo nebo mělo žabky, to jsme vůbec neznali! nevěděla jsem, co to je, až když jsem sama začala chovat drůbež, známí se ptali - máte taky žabky?a co s nima děláte?..nevěděla jsem, o čem mluví! stejné je to i s kuřaty a "típcem" na jazyku, je to stejný problém a hlavně stejná příčina! porucha trávení, opět nedostatek minerálů, vitamínů a bílkovin! jednou jsem si na trhu koupila krásné sasexky, sice měly bledé hřebínky a lalůčky, ale to se přece spraví!..nespravilo! začaly se motat, nežraly, uhynuly!pozdě jsem přišla na to, že mají ztvrdé jazýčky a nemůžou žrát! taky jedna špatná zkušenost, jak chovatelé špatně krmí-spíš nekrmí-kuřata, potom je honem prodají a člověk se nestačí divit!..od té doby si líhnu sama nebo kupuji maličká kuřátka a vypiplám si je sama-nikdy žádné tipce na jazyku!..o těch tipcích se tu v diskuzi moc nepíše, ale bude to asi také jedna možnost v onemocnění a uhynu mladé drůbeže, když chovatelé bádají, co kuřatům vlastně je.. tak chovu zdar!

Přidejte reakci

Přidat smajlík