Předčasné líhnutí husokačen

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.8.2015 14:52
Janka2k

XXX.XXX.212.219

Dobrý den,

asi 3 roky pěstuji husokačeny a vždy vyváděly bez problémů.Dnes se ale stalo něco nedobrého.Termín líhnutí jsem měla vypočítaný od zasednutí na 6.9., ale kačenky se začaly líhnout.Jsou malé a nevím jestli přežijí .Čím to může být způsobeno?

Děkuji za odpověď kohokoliv

Jana Křivánková.

Neregistrovaný uživatel

28.8.2015 02:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Počasím a také kde kachna sedí, zda-li venku či někde v kachníku a zjistěte, zdali tam nejsou čmelíci.Jinak to nechte přírodě-vydrží jen silní jedinci s tím nic nenaděláte a když je kachně odeberete, asi je potom těžko přijme-opravdu chápejte, že letošní rok od začátku je jeden veliký extrém a příroda se brání.Jsme v tzv.mírném pásmu a ne v jižní až tropickém, proto tyto výkyvy.

28.8.2015 07:14
Janka2k

XXX.XXX.212.219

Děkuji za odpověď.Tak nějak jsem si to myslela.Kachna má boudečku venku na zahradě docela dobře větratelnou, ale máte pravdu.Teplota byla opravdu vysoká.Zatím mi zůstala 4 kachňata a zbytek bohužel.

28.8.2015 08:24
asperulo

XXX.XXX.249.32

Janka2k napsal(a):
Dobrý den,

asi 3 roky pěstuji husokačeny a vždy vyváděly bez problémů.Dnes se ale stalo něco nedobrého.Termín líhnutí jsem měla vypočítaný od zasednutí na 6.9., ale kačenky se začaly líhnout.Jsou malé a nevím jestli přežijí .Čím to může být způsobeno?

Jana Křivánková.

Nemáte náhodou více kačerů? Zda není možné, že kachnu pojímal i jiný kačer. Pak by se vám líhli kříženci a tam by termín líhnutí odpovídal.

28.8.2015 08:25
asperulo

XXX.XXX.249.32

asperulo napsal(a):
Nemáte náhodou více kačerů? Zda není možné, že kachnu pojímal i jiný kačer. Pak by se vám líhli kříženci a tam by termín líhnutí odpovídal.

Myslím kačer jiného druhu... .

28.8.2015 09:45
Janka2k

XXX.XXX.212.219

Ne ne, máme jen jednoho stejného druhu.Určitě to bylo způsobeno počasím.Dnes mi to více méně potvrdil i veterinář.

milan78

28.8.2015 11:23
milan78

XXX.XXX.227.76

No nevim, mně se to nezdá, ze by to bylo počasim.Myslím ze jste spatne spocitala termín.Mam tri kachny a vše se lihlo normálně. A to některá seděla venku a některá v chlevě. Mam už u jedné třetí hnízdo. Ani jsem ještě od nikoho neslyšel, ze by se někomu lihli kachny dřív k vůli počasí. V lihni se to občas stane, když je moc vysoka teplota.Kachna sama si teplotu vajec ohlida a když je moc vysoka tak je chladí tak, ze se jde vykoupat a namoci si peří na hrudi.Takže to opravdu Vidim na špatně spočítaný termín.
Pro Kenya: Nevím proc by kachna neměla přijmout kachnata, která se ji odeberou. Dělám to tak naprosto běžně, když je lihnuti vleklé a za 15 roku se mi ještě nestalo, ze by kachna káčata neprijmula. Dělám to tak u veškeré drůbeže.A když si přečtete nějakou odbornou literaturu, je to tam při přirozeném lihnuti dokonce doporučováno. Mláďata odebírat, aby měla kvočna klid na dosezeni ostatních vajec.

28.8.2015 12:30
tereza.128

XXX.XXX.47.228

Psala jste včera, že termín líhnutí máte 6.9.
Káčata se teoreticky o něco dříve líhnout mohou - vlivem vysoké teploty. Ale o den o dva, ne o deset dní.
Jsou jen dvě možnosti. Špatně spočítaný termín nebo jsou to mulardi. Mulardy vylučujete, takže zbývá jen ta chyba ve výpočtu. Zřejmě kachna zasedla dříve, než si myslíte nebo jste v kalendáři otočila dva listy současně
Kdy kachna zasedla? Datum?

Neregistrovaný uživatel

28.8.2015 15:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

V prvé řžadě, letošní počasí je extrém a že by nemělo vliv na líhnutí-sám jste si odpověděl s vysokou teplotou v líhni, takže počasí je nejpravděpodobnější.Mě se to stalo u líhnutí kuřátek pod kvočnou, také se 4 líhla dříve a uhynula a 4 se zadusily, zůstaly skutečně jen silní jedinci.A co se týká, přijímání zpět pod kvočnu-no vážený nejsem žádný nováček a ne každá kvočna přijme zpět i svá mláďata.Takže něco bagatelizovat a odkazovat na knihy, to znám také, ale bavme se o přírodě a ne o tom, že se vám to ještě nestalo, tak mě ano a klidně to přiznám, není na tom nic špatného a to jsem odebrala jen na noc.Takže u zvířat všeobecně neplatí něco na 100%, to jste toho ještě opravdu málo zažil.

28.8.2015 16:09
asperulo

XXX.XXX.249.32

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
V prvé řžadě, letošní počasí je extrém a že by nemělo vliv na líhnutí-sám jste si odpověděl s vysokou teplotou v líhni, takže počasí je nejpravděpodobnější.Mě se to stalo u líhnutí kuřátek pod kvočnou, také se 4 líhla dříve a uhynula a 4 se zadusily, zůstaly skutečně jen silní jedinci.A co se týká, přijímání zpět pod kvočnu-no vážený nejsem žádný nováček a ne každá kvočna přijme zpět i svá mláďata.Takže něco bagatelizovat a odkazovat na knihy, to znám také, ale bavme se o přírodě a ne o tom, že se vám to ještě nestalo, tak mě ano a klidně to přiznám, není na tom nic špatného a to jsem odebrala jen na noc.Takže u zvířat všeobecně neplatí něco na 100%, to jste toho ještě opravdu málo zažil.

Přeci jen 10 dní je dost velký rozdíl, také se mi nezdá, že by to bylo jen počasím. Sedí mi momentálně dvě kachny, jedna má termín líhnutí začátkem září a stále jsou kachňata ve vejcích.
Pokud nejde o mulardy, tak to bude nejspíše špatným výpočtem.

Co se týče odebírání a posléze podkládání kuřat či kachňat, chce to trochu cviku a trochu u toho přemýšlet, kdy a jak to provést a kdy raději už ne. Ale o tom je tu také dost informací.
Také se mi to ze začátku dvakrát nepovedlo a byla to moje chyba, zvolila jsem špatný postup. Nic méně nejsem zastánce odebírání kuřat za každou cenu, spíše jen v krizových situacích.

milan78

28.8.2015 17:34
milan78

XXX.XXX.227.76

No VAŽENA, naprosto souhlasím s asperulo. Holt to bude rukama. Někdo umi, někdo ne. A jak jsem psal, odebírat pouze pokud je lihnuti vleklé a zdlouhavé. A ještě, nemůžete srovnávat lihnuti v lihni a pod kvočnou. To sčitate jabka a hrušky. Ale to by jste se taky dozvěděla z odborné literatuty, kterou tak opovrhujete.

28.8.2015 19:00
Janka2k

XXX.XXX.212.219

No spočítané jsem měla přesně 35 dní od zasednutí.Kachny mám celý den na očích, tak vidím, kdy je venku a kdy už ne.Mulardy určitě nemáme.Kachničky, které přežily jsou o poznání menší než když se vylíhnou ve správném termínu.Zatím vypadají čile, ale uvidíme.A s odebráním jednoho max. dvou kachniček naráz mám zatím u našich kachen zkušenosti dobré.Vezmu jí první vylíhnuté aby ho neumačkala na ostatních vejcích a vrátit ho můžu opatrně za celý den.I tak je vezme.Vím, že 10 dní je moc, ale jiné vysvětlení nemám.Kachna mi totiž zasedla v těch vedrech.Můj známý veterinář, který se specializuje na domácí zvířectvo mi říkal, že se to moc nestává, ale sám měl doma podobný případ.

28.8.2015 19:52
Janka2k

XXX.XXX.212.219

A ještě jeden důkaz pro pana Milana, že se kachničky líhly předčasně.Několik, které samozřejmě neměly šanci přežít, se líhlo s nezaniklým a pořád funkčním "pupíkem". Ten byl cca 1,5 cm veliký.A i tak se líhly.Takže špatně vypočítaný termín to určitě nebyl.

milan78

28.8.2015 20:11
milan78

XXX.XXX.227.76

Janka2k napsal(a):
A ještě jeden důkaz pro pana Milana, že se kachničky líhly předčasně.Několik, které samozřejmě neměly šanci přežít, se líhlo s nezaniklým a pořád funkčním "pupíkem". Ten byl cca 1,5 cm veliký.A i tak se líhly.Takže špatně vypočítaný termín to určitě nebyl.

Paní Janko, to není důkaz, drůbež se někdy vylihne s nevtaženym pupikem i normálně v termínu.To je většinou důsledek špatné inkubace. Řekl bych, ze kachna špatně seděla. Mláďata s nevtazenym pupikem nepřežijí, ale to neznamená, ze se vylihla předčasně.Prostě 10 dni je moc.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.8.2015 20:53

Líhnutí 10 dní před termínem je naprosto vyloučené.V té době nemá kachně pižmovky dostatečně vyvinuté plíce na to aby mohlo přijímat vzdušný kyslík, nemluvě o nedokončeném vývoji žláz a ostatních vnitřních orgánů, žloutkový vak se střevy stále ještě není v dutině břišní.Není ani dokončeno opeřování.Předčasné líhnutí je možné max 3 dny před termínem a to díky menší hmotnosti vajec nebo vyšší teplotě inkubace.Takže milá zlatá, chyba bude jinde.A to, že jsou vaše kachňata menší, může být způsobeno nízkou kvalitou násadových vajec(byť nezaviňenou), nižším obsahem vody díky větsímu odparu ve vedrech ap.To je to samé, jako by se kuře vylíhlo 15 den.

milan78

28.8.2015 22:26
milan78

XXX.XXX.17.197

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Líhnutí 10 dní před termínem je naprosto vyloučené.V té době nemá kachně pižmovky dostatečně vyvinuté plíce na to aby mohlo přijímat vzdušný kyslík, nemluvě o nedokončeném vývoji žláz a ostatních vnitřních orgánů, žloutkový vak se střevy stále ještě není v dutině břišní.Není ani dokončeno opeřování.Předčasné líhnutí je možné max 3 dny před termínem a to díky menší hmotnosti vajec nebo vyšší teplotě inkubace.Takže milá zlatá, chyba bude jinde.A to, že jsou vaše kachňata menší, může být způsobeno nízkou kvalitou násadových vajec(byť nezaviňenou), nižším obsahem vody díky větsímu odparu ve vedrech ap.To je to samé, jako by se kuře vylíhlo 15 den.

Líp bych to nenapsal. Klobouk dolu Juro.

31.8.2015 15:57
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Janka2k napsal(a):
Dobrý den,

Jana Křivánková.

Diskuze už byla dopodrobna vyčerpána, ale stále nevím, jaké kachny vlastně chováte, husokachna není žádné plemeno, husokachna je komerční název pro křížence pižmovky velké s kachnou domácí, většinou kachny pekingské, tedy mularda..

1.9.2015 10:56
chov.majster

XXX.XXX.190.212

Pestujú sa rastliny, zvieratá sa chovajú. A kríženec medzi kačicou a husou /medzidruhové kríženie/ neexistuje.

1.9.2015 11:14
danis

XXX.XXX.61.208

Protože paní nebyla schopná vypotit ani datum zasednutí kachny, těžko ví, jak dlouho vlastně seděla.
10 dní před termínem se káčata líhnout prostě nemůžou, to je nebetyčná pitomost a pochybuju, že jí něco takového řekl veterinář, to si paní vymyslela.
Akorát se tady zesměšnila, nic víc.

1.9.2015 11:51
ladd

XXX.XXX.34.41

Kenyo, nechci se Vás nijak dotknout, ale bagatelizujete Vy, cituji:
"a když je kachně odeberete, asi je potom těžko přijme-opravdu chápejte". Píšete to tak, jak by žádná kachna, po odejmutí již kachně zpět nepřijala. Podobnou diskuzi jsme vedli o utahání kuřat kvočnou. Jestli Vaše kachny zpět kačata nevezmou, neznámená, že nikdy žádná. Spíš to bude o načasování a způsobu podložení.

Neregistrovaný uživatel

1.9.2015 12:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Vážený, tak to jsme si špatně rozuměli-já nic nebakatelizují, snad mě nechcete namluvit, že všechny kachny-kvočny a slepice-kvočny jsou báječně hodné.Nebo snad si nemyslíte, že když něco kvočně odeberu, že to budu držet doma a čekat jestli se ze zbytku ještě něco dovylíhne, to zase takový hlupák nejsem a je mě jasné, že toto si rozhoduje kvočna-tedy příroda sama.Tak nějak se mě snažíte skutečně dostat do skupiny pitomců, že ničemu nerozumím.Nebo i vy se domníváte, že všechny slepičí, kachní a husí kvočny jsou vždy na povel báječné ?Přestaňte s tím.Nedomnívejte se, že o drůbeži vím asi tak nějak jak se říká, že jsem to viděla jen"z rychlíku".

1.9.2015 16:00
Janka2k

XXX.XXX.212.219

Všem se omlouvám za rozpoutání takovéhle diskuze.Jen jsem hledala informace, příp. rady k mému problému.Nikdy se mi nic takového nestalo a byla a vlastně ještě jsem z toho docela špatná, když mi několik kachniček umřelo v ruce,2 se mi povedlo přes noc vypiplat doma a ráno je vrátit kachně.Nakonec jich zůstalo 5.Jsou sice čilá, zobou i pijí, ale mám o ně pořád strach.Velikostí jsou to toitž max. kuřátka. Pro upřesnění: kachny máme pižmovky a zasedla 4.8. Což jsem si jako vždy poznačila v kalendáři.

Neregistrovaný uživatel

1.9.2015 18:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Buďte v klidu, to víte jsou maličké a věřte, že příroda si určí sama, kdo bude ten nejsilnější a přežije.S tím musíte počítat, znám velice dobře tyto pocity ani já jsem letos nebyla ušetřena "tomu řádění veder" a přišla jsem o 10 kuřátek, také jsem týden chodila a nadávala, litovala kvočnu a nakonec před přírodou musí člověk kapitulovat ať se to líbí či ne.Jistě jste mladá a zažijete ještě spoustu hezkého, radostného, kuriozního-to vše dokáží jen zvířata. Mě před mnoha lety vyseděla slepice dvě housata a to co jsme zažili s nimi legrace, to nenatočí ani TV, nebo když jsem přivezla křížence divokých a landeských husí a pásla je fena a i s nimi spala a nedala na ně ani sáhnout a když pršelo tak je uměla zahnat pod stříšku a sama mokla, jen aby je udržela v suchu-byla to fenka zlaté kolie.Vše zlé potom zakryjí hezké legrační vzpomínky.Přeji hodně zážitků a pohodu.Jitka.

1.9.2015 18:52

Líhnutí 23 den u pižmovek? No asi jste si to opravdu špatně poznačila.

1.9.2015 23:27
tereza.128

XXX.XXX.61.208

Kachna zasedla 4.8. a 27.8 se už líhla káčata? Po 23 dnech?
To není možné ani u normální kachny, natož u pižmovky. Navíc pokud teda zasedla 4.8., termín líhnutí by byl 9.9. a ne 6.9. jak jste tvrdila.
Nějak neumíte počítat, jak se zdá nebo se psaním nesmyslů bavíte.

2.9.2015 12:46
danis

XXX.XXX.61.208

Od 4.8 do 6.9. to je 35 dní?
Už se nedivím, že ani ostatní výpočty madam moc nevyšly.
Káčata pižmovek po 23 dnech inkubace... haha. Ještě tu o Karkulce prosím.

22.11.2015 19:24
Líhneme

XXX.XXX.7.192

Dobrý den, dovolte mi Vás pozvat k prohlídce internetového obchodu www.Lihneme.cz, kde můžete naleznout líhně určené k domácímu chovu drůbeže, plazů a exotického ptactva. Děkuji a přeji krásný den.

22.11.2015 19:29
bronda

XXX.XXX.98.84

Líhneme napsal(a):
Dobrý den, dovolte mi Vás pozvat k prohlídce internetového obchodu www.Lihneme.cz, kde můžete naleznout líhně určené k domácímu chovu drůbeže, plazů a exotického ptactva. Děkuji a přeji krásný den.

Kolikrát ještě tu reklamu budeme muset číst?

22.11.2015 21:01
ovecka

XXX.XXX.203.146

Možná zkusit nahlásit jako obtěžující reklamu - tlačítko dole u příspěvku. Pokud to udělá více uživatelů, tak by mu mohl admin zrušit profil. Dana.

23.11.2015 07:57
tretina

XXX.XXX.143.210

Zrušit profil nepomůže.. Založí si nový..

Přidejte reakci

Přidat smajlík