Dobrý den,
zvažuji chov křepelek, jen nevím na který druh se zaměřit, mám na zahradě brahmanky, tak bych chtěl taky nějaké "speciální křepelky"
nicméně nadruhou stranu aby dobře nesli budou asi nejvýhodnější ty klasické?
Nicméně o chovu atd si budu zjišťovat, až budu vědět který druh mi doporučíte:).
Z vašeho dotazu je celkem patrné, že jste se nepokusil ani zadat do vyhledávače slovo křepelka. Na nesmyslnou otázku těžko můžete čekat jinou, než sarkastickou odpověď. O chovu si můžete klidně přečíst, i když vám ještě nikdo nedoporučil nějaký zajímavý druh křepelek, zkuste začít u japonské křepelky.
Co sem našel byla křepelka japonská a pak klasická, nicméně jsem viděl i nějaké zdobné, každopádně ano vím základy chovu, teorii atd, nicméně bych rád věděl názory chovatelů zde, ne egoistické přestřelky, pokud nejste schopni říct : chovám japonské křepelky, chovám je takle dlouho, snáší mi cca tolik a tolik vajec a jediný problém jsem měl s kunou, budu rád
pokud nezvládnete objektivně přispět, nezůčasnujte se mích diskuzí, děkuji.
Nechovám a ani jsem nikdy nechoval křepelky. Pro produkci vajec se využívá v chovu křepelka japonská. Byl vyšlechtěn nosný a masný typ(faraon) dále se ještě vyskytuje v několika barevných rázech(bílý, mahagonový,...), ale pořád se jedná o křepelku japonskou. Křepelka klasická neexistuje. Snad vám to usnadní hledání, o chovu japonských křepelek je tu toho spousta(většinou je to popsáno tak, že dáte křepelky do klece udržujete správnou teplotu, z jedné strany sypete směs pro nosnice z druhé vybíráte vajíčka a zespodu odstraňujete trus).
Pokud jsou moje informace nesprávné předem se omlouvám a snad to někdo uvede na pravou míru. Dále už vám nebudu kazit diskuzi(taky nemám rád když se vyjadřuje člověk, co k tomu nemá v podstatě co říct).
Janča-
děkuji, tohle je konstruktivné a především to co jsem chtěl.
Bohužel jsem si najivně myslel, že je křepelka Japonská a normální. Jen se mi nelíbí způsob zavření do krabice..
Doufám, že najdu někde nějakou alternativu, co sem se dočetl tak vydží do -12ti, takže teoreticky by mohli mít takovou volierku s domečkem aby měli i nějaký výběh.
Ponesou pak třeba méně, ale zase si říkám, že budou šťastnější:).
chovatel007

XXX.XXX.5.130
Křepelek je vícero... u nás nejsnáze sehnatelné jsou křepelky japonské a čínské... čínské jsou menší, okrasné, japonské jsou užitkové...
pak tu jsou barevné rázy (u japonských křepelek).. např. mahagon, tuxedo, přírodní, zlaté, bílé... u některých barevných rázů (přírodní) se dá poznat pohlaví dle zbarvení peří... jinak se pohlaví pozná dle spermatu v okolí kloaky, kokrháním, případně snáškou vajec ;)
japonské se dělí na masné a nosné... nosné snáší o trochu více vajec, masné jsou zase velmi vhodné na prodiukci masa (na nosných moc masa neni)
snáška se uvádí u nosných cca 300 vajec za rok, u masných dle mé zkušenosti snáška jen mírně slabší...
křepelky se dají chovat ve voliéře, speciální kleci, předělané králíkárně apod... pokud však plánujete venkovní odchov nepočítejte s tím, že uvidíte přes zimu vejce.. pokud teplota klesne pod nějakých 18°C křepelky přestávají snášet... znovu začnou až po oteplení...
pro vysokou snášku a celkovou užitkovost doporučuji krmit pouze komerční směsi (pro výkrm BR, pro chovné buď směs pro nosnice nbeo spec. pro křepelky).
My chováme pár křepelek ve velkých klecích pro domácí zakrslé králíčky, mají rozměr asi 120x80 cm, dáváme jim tam i větve z borovice, aby měly trochu přírody a pocit, že se mají kam schovat. Tam máme 12 křepelek. Taky se mi nelíbí ty klasické klece pro křepelky. Máme to tak z toho důvodu, že v létě jsou i s klecí venku na terase, chráněné před deštěm, v zimě budou v garáži nebo chlévě. Jen ty ceny těch klecí... chce to sledovat bazary, nové jsou šíleně drahé.
farmarsamouk
napsal(a):
Dobrý den,
zvažuji chov křepelek, jen nevím na který druh se zaměřit, mám na zahradě brahmanky, tak bych chtěl taky nějaké "speciální křepelky"
nicméně nadruhou stranu aby dobře nesli budou asi nejvýhodnější ty klasické?
Nicméně o chovu atd si budu zjišťovat, až budu vědět který druh mi doporučíte:).
A nechcete si třeba pořídit křepelky japonské nosné a zaměřit se na jeden konkrétní barevný ráz? Kdysi jsme měli doma jednu bílou s černým peřím za hlavou. Měla měkčí peří než ostatní barevné rázy. A už jsem viděla fotky v inzerci i na webech, že se chovatelé na ně soustřeďují. Ten ráz se jmenuje bílá nebo anglická parková. Určitě vygooglíte.
Jinak křepelky japonské můžete i vystavovat, mám doma přírůstek samečka do chovu z výstavy z Blatné. Je okroužkovaný.