Dobrý den, právě stavím nový kurník pro chovné hejno vlašek. Potřebuju poradit, jestli stačí dvojitá dutá stěna bez spár nebo je lepší zateplit polystyrenem. Podle mě slepice nevyrobí dost tepla, aby ho bylo nutné zadržovat izolací. Dutá stěna se zase podle mě lépe ošetří uvnitř proti parazitům. Uvítám rady z praxe. Jde mi hlavně o to, jestli nebudou slepice trpět mrazem v nevytápěném a nezatepleném kurníku. Zatím se v praxi setkávám pouze s chovem v nějakých chlévech nebo zděných kurníkách.
mozaik
napsal(a):
Dobrý den, právě stavím nový kurník pro chovné hejno vlašek. Potřebuju poradit, jestli stačí dvojitá dutá stěna bez spár nebo je lepší zateplit polystyrenem. Podle mě slepice nevyrobí dost tepla, aby ho bylo nutné zadržovat izolací. Dutá stěna se zase podle mě lépe ošetří uvnitř proti parazitům. Uvítám rady z praxe. Jde mi hlavně o to, jestli nebudou slepice trpět mrazem v nevytápěném a nezatepleném kurníku. Zatím se v praxi setkávám pouze s chovem v nějakých chlévech nebo zděných kurníkách.
Zdravím Vás,
pokud mohu, řeknu vám jak to mám já. Chovám také i vlašky a kurník mám jen z 2,5 cm smrkových desek. Jeden čas jsem byl moc rád za to že jsem nedělal dvojité stěny se zateplením, protože invazi čmelíků, která mě potkala, bych nijak nemohl čelit. Ať už tam máte pouze vzduchovou mezeru (která podle mě musí být hermeticky uzavřená, jinak neizoluje a postrádá smysl) nebo polystyren. Tím že jste si vybral odolné vlašky opravdu nemusíte zateplovat. To tak maximálně pro Sebritky. :-D Slepice mi nosí i v zimě a to bydlím v Jeseníkách. Opravdu se chladu v kurníku nebojte, spíš řešte dobré odvětrání. Přeji hodně úspěchů v chovu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.182.37
Já mám kurník patrový-vždy tedy cca pro 10 slepic, dali jsme jej zateplit a letos po invazi čmelíků jsme všechno ztrhali.Dvířka jako okénka mají zajistěné pletivem, aby měly dostatek vzduchu a vchod i tato dvířka jsou otočeny k severu.Kurník je napojen na krytý výběh cca 2,5mx3.5m a v době deště či sněhu se dobře schovají.Tyto kryté výběhy jsou dva a také z kurníku vedou vždy dvoje dvířka.Jinak lze obě hejna dobře rozdělit.Krmení nemokne a mohou přímo do zahrady-Pro kuřata mám zvlášť odchovnu, ta je zateplená jen zvenčí, má přívod elektříny tak jako kurník.V zimě mají kulaté ohřívadlo vody. Žádný luxus, ale čisto a je vidět, že to pipkám vyhovuje.
Já jsem, na základě rad z Fauny, udělal kurník nezateplený, deskový. Je umístěný ve voliéře a tak, opět dle rady chovatele z Fauny, plánuji na zimu potáhnout voliéru agrofólií či nějakou plachtou proti větru. Snad to bude vyhovovat potřebám slepic.
Kožený
napsal(a):
Nenašel jsem ale nikde v nabídce nezateplený kurník s okny a obsluhou zepředu. Kožený.
Chce to kontaktovat výrobce a vznést požadavky. Myslím, že řadu věcí lze dohodnout a upravit. Není to pásová výroba. Většinou jsou to menší a tvární výrobci - truhláři. Nebo se pustit do výroby dle vlastních představ sám.
Kožený
napsal(a):
Nenašel jsem ale nikde v nabídce nezateplený kurník s okny a obsluhou zepředu. Kožený.
Dobrý den" Mohu se zeptat odkud jste? Jsem truhlář a kurníky už jsem nějaké vyrobil, doma mam malou dílnu tak, když budete chtít není problém udělat kurníček podle vaših představ.
Pavel.A.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Tomu říkám nabídka, která se neodmítá-určitě i dohoda bude.Věřte, že mě ten patrový kurník dělal zedník a musela jsem vše mít naměřeno., ohužel jsem se seklas v tom zateplení, které už je pryč, ale i tak musíme dokončit boj se čmelíky a tím pádem ještě srehnout venkovní zateplení.Přála bych vidět kurník mého souseda, to je luftoivací přístřešek, kde ještě ani ve velkých mrazech nic nezmrzlo, slepice netrpí žádnými chorobami ani obávanou syngamozou a co jim králiíci nespasou tak v té vysoké trávě nejsou ani vydět.Má zdrobnělé lakenfeldky, které přes zimu nenesou, jsou staré už cca 4 roky a ještě žádná neuhynula a králíci se pohybují ve dvou voliérách až do napadnutí sněhu a žádná kokcidioza, žádný mor, žádná mixomatoza.Fakt je, že nikdy na výstavy nejezdí.A k tomu luft-kurníku, když je nejhůže tak přehodí plachtu co je na auta a slepice vegetují dál.Netrpí hladem nic, jen jej navštívila dvounohá škodná na jaře a ukradli kachny i s vajíčky a párek ruánek, které měl jen tak pro radost.tak to jen pro znázornění, že jde vše a věřte že zvířata jsou spokojená a u mě rovněž, naopak je obšťastňují straky, sojky a hrdličky, hejníčko vrabčáků a a nespočetz sýkorek a dnes přiletěl i datel.Naše slepice mají řást s lesními stromy a tujemi, nějaký ten keř a hlavně udržovaný, pravidelně sekaný trávník aby bylo čisto.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tomu říkám nabídka, která se neodmítá-určitě i dohoda bude.Věřte, že mě ten patrový kurník dělal zedník a musela jsem vše mít naměřeno., ohužel jsem se seklas v tom zateplení, které už je pryč, ale i tak musíme dokončit boj se čmelíky a tím pádem ještě srehnout venkovní zateplení.Přála bych vidět kurník mého souseda, to je luftoivací přístřešek, kde ještě ani ve velkých mrazech nic nezmrzlo, slepice netrpí žádnými chorobami ani obávanou syngamozou a co jim králiíci nespasou tak v té vysoké trávě nejsou ani vydět.Má zdrobnělé lakenfeldky, které přes zimu nenesou, jsou staré už cca 4 roky a ještě žádná neuhynula a králíci se pohybují ve dvou voliérách až do napadnutí sněhu a žádná kokcidioza, žádný mor, žádná mixomatoza.Fakt je, že nikdy na výstavy nejezdí.A k tomu luft-kurníku, když je nejhůže tak přehodí plachtu co je na auta a slepice vegetují dál.Netrpí hladem nic, jen jej navštívila dvounohá škodná na jaře a ukradli kachny i s vajíčky a párek ruánek, které měl jen tak pro radost.tak to jen pro znázornění, že jde vše a věřte že zvířata jsou spokojená a u mě rovněž, naopak je obšťastňují straky, sojky a hrdličky, hejníčko vrabčáků a a nespočetz sýkorek a dnes přiletěl i datel.Naše slepice mají řást s lesními stromy a tujemi, nějaký ten keř a hlavně udržovaný, pravidelně sekaný trávník aby bylo čisto.
Také nejsem zastáncem nějakého zateplování, když je kurník z pořádných prken, nejlépe ještě falcovaných, aby se v případném seschnutí neudělaly mezi prkny mezery tak nevidim jediný důvod pro nějaké zateplování.
Přijde mi že je zateplování kurníků, bud pro psa atd.nějaký moderní a naprosto zbytečný trend.