Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.9.2015 20:41
Lukas.k.

XXX.XXX.50.4

Dobrý den,
Obracím se na vás s prosbou o radu. Koupil jsem cca před měsícem a půl kuřice Issa Brown. Stáří neznám rozmezí 12 - 23 týdnů ( dle letáku, prodejce taky nevěděl ) Měsíc jsem je krmil míchanicí, celou pšenici, syrovátkou atd. Ale nic moc o ní nestály, tak jsem začal přikrmovat i směsí co mi pán prodal na začátek, než si zvyknou na běžnou stravu. Ale prodal mi směs N1 a teď po 14 dnech co jí podávám mi začaly slípky nést a jako začátečník nemám úplně přehled jak by měl začátek snášky probíhat. ale když budu brát spodní věkovou hranici mělo by být první vajíčko cca koncem října. Je nějaké pomocné vodítko jak poznám že jsem snášku urychlil ?

Ne-chovatel

22.9.2015 21:37
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138

Hele, píšeš to nějak zmateně...

ISA Brown jsou slepice, které začnou snášet nejdříve ve 24-25 týdnu. Pokud je budeš mít doma už asi tak 3 týdny aklimatizované a zvyklé na stravu. Zpočátku nebude snůška pravidelná, některá slepice může začít snášet později ale většinou pak rovnou pravidelně.

Není možné abys nepoznal mladou slepici, která ještě nemůže být nosnicí. Stále se bavím o ISA Brown. Pokud sis všiml postupné přeměny jejich pozadí, poznáš slepici která již bude snášet. Podobně se jim postupně přetvoří hrudní kost, ale toho si všimneš jen při pravidelném braní do ruk a až časem. Také bys je mohl prohmatat...

Pokud máš podezření na to, že slepice ti začaly snášet až po podání krmné směsi, je možné že tvůj dosavadní jídelníček jim neposkytoval co potřebovali, například bílkovinu (zmiňuješ celé zrno a syrovátku).
Musíš si uvědomit, že slepice před snůškou potřebují extra jídelníček. je to snad nejdůležitější období jejich vývoje a nevyplatí se ti na nich šetřit.
Na tvém místě bych míchanici nezavrhoval, ale prostě ji vylepšil, já sám s ní mám mnohem lepší snůšku než jen při krmení celým zrnem, mám poloviční spotřebu zrna (komerční šroty ani granule již nepoužívám), lze do ní zamíchat i to co by normálně nežraly nebo by jim to bylo problematické podat (včetně vitamínů a minerálů).

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.9.2015 22:36

Ne-chovatel, nevím kde jsi přišel na to, že Isa Brown začíná snášku ve 24 týdnech.Snáška začíná už od 18 týdne věku, záleží od kusu, nicméně ve 24 týdnech má být tento hybrid již na cca 95% snášce.Zde přiložená tabulka.

http://www.integrazabcice.cz/cs-cz/products/isa-brown/~/media/79EA71B118004044B51323A83952CE25.ashx.

22.9.2015 22:39
Lukas.k.

XXX.XXX.50.4

Ne-chovatel napsal(a):
Hele, píšeš to nějak zmateně...

ISA Brown jsou slepice, které začnou snášet nejdříve ve 24-25 týdnu. Pokud je budeš mít doma už asi tak 3 týdny aklimatizované a zvyklé na stravu. Zpočátku nebude snůška pravidelná, některá slepice může začít snášet později ale většinou pak rovnou pravidelně.

Není možné abys nepoznal mladou slepici, která ještě nemůže být nosnicí. Stále se bavím o ISA Brown. Pokud sis všiml postupné přeměny jejich pozadí, poznáš slepici která již bude snášet. Podobně se jim postupně přetvoří hrudní kost, ale toho si všimneš jen při pravidelném braní do ruk a až časem. Také bys je mohl prohmatat...

Pokud máš podezření na to, že slepice ti začaly snášet až po podání krmné směsi, je možné že tvůj dosavadní jídelníček jim neposkytoval co potřebovali, například bílkovinu (zmiňuješ celé zrno a syrovátku).
Musíš si uvědomit, že slepice před snůškou potřebují extra jídelníček. je to snad nejdůležitější období jejich vývoje a nevyplatí se ti na nich šetřit.
Na tvém místě bych míchanici nezavrhoval, ale prostě ji vylepšil, já sám s ní mám mnohem lepší snůšku než jen při krmení celým zrnem, mám poloviční spotřebu zrna (komerční šroty ani granule již nepoužívám), lze do ní zamíchat i to co by normálně nežraly nebo by jim to bylo problematické podat (včetně vitamínů a minerálů).

Možná to zní trochu zmateně. Tak že to uvedu na pravou míru. Míchanici nemám v plánu
zavrhnout.
Dělám jí každé ráno. Obsahuje: Vařené brambory, pšeničný šrot, sušené kopřivy zbytky masa nebo jim do toho uvařím vejce na tvrdo, když je třeba ještě vlhčím syrovátkou a přidávám vitamínovou směs nutri mix. Pšenici mají celí k dispozici a syrovátku mají cca 5 dní v týdnu..
Jde o to, že nic kromě zrna, trávy a teď směsi nežerou. Míchanici sem a tam u zobnou ale jinak zájem o ní nemají. Konzistence by měla být dobrá, sypká, drobivá, není to žádná mazlavá kaše.

Směs jsem podával s tím že je to kuře midi, ale byla to krmná směs n1. Kterou jsem nevědomky krmil dříve než jsem měl.

22.9.2015 22:39

Pro Lukas - Pokud by byli před měsícem a půl ve věku 12 týdnů a dnes po 6 ti týdnech začali snášet, je vše ok.Mohli být klidně i o několik týdnů starší a tak bych z toho vůbec neměl těžkou hlavu.U tohoto hybrida je to normální.

Ne-chovatel

22.9.2015 22:45
Ne-chovatel

XXX.XXX.250.117

Tu tabulku Itegry Žabčice znám. Hovořím z vlastních zkušeností s ISA Brown.

Je možné, že ve 24-25 týdnu začaly snášet právě až kvůli dopeření a aklimatizaci. Já kupoval slepice vždy na jaře, ještě je chlad a dopeřují (pak začnají snášet). S podzimními slepicemi (ty jakoby prošly v zásadě přirozeným vývojem, nebyly líhnuté v zimě) zkušenost opravdu nemám.

22.9.2015 22:49
Lukas.k.

XXX.XXX.50.4

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ne-chovatel, nevím kde jsi přišel na to, že Isa Brown začíná snášku ve 24 týdnech.Snáška začíná už od 18 týdne věku, záleží od kusu, nicméně ve 24 týdnech má být tento hybrid již na cca 95% snášce.Zde přiložená tabulka.

http://www.integrazabcice.cz/cs-cz/products/isa-brown/~/media/79EA71B118004044B51323A83952CE25.ashx.

Mě právě taky řekly že první vejce bych měl čekat okolo 25 týdne věku.

Ne-chovatel

22.9.2015 22:57
Ne-chovatel

XXX.XXX.236.222

Proti 18-tému týdnu hovoří i to, že prodejci je běžně prodávají jako nosnice před snůškou a to ve věku 21 týdne. Zpravidla do měsíce vám začnou nést.

Prodejce ale podle mne ví, že v tomto věku jsou žravé a náročné na kvalitní žrádlo a tak je prodává.
Nevím co by mu jinak bránilo prodávat lidem již slepice snášející, pochopitelně za vyšší cenu? Snad jen problémy s tím, že po stressu z dopravy a celkové změny by nesnášely.

Když to tak píši tak musím přiznat, že když jsem loni na podzim viděl u souseda mladé ISA Brown tak jsem prodejce podezříval že ho ošidil a mají nanejvýše těch 18 týdnů. Tvrdili mu že mají 21 týdnů. Začali snášet asi za týden.

23.9.2015 08:10
asperulo

XXX.XXX.249.32

No nevím u nás se kuřice prodávájí už ve věku 12-18 týdnů a ne 21?

Prodej 13.3.2015
Kuřice černé, červené, kropenaté stáří: 12-18týd. cena: 120-180, -Kč
Kuřice bílé /nesou bílá vejce/ 12-18týd. 120-180, -Kč
Kuřice sussex /hnědá vejce, vysoká užitkovost/ 12-18týd. 120-180, -Kč
Chovní kohoutci 12-18týd. 120-180, -Kč

Prodej 10.4.2015 - Akce – za každých 10 ks drůbeže = 3 kačeny ZDARMA
Kuřice černé, červené, kropenaté stáří: 12-18týd. cena: 120-180, -Kč
Kuřice bílé /nesou bílá vejce/ 12-18týd. 120-180, -Kč
Kuřice sussex /hnědá vejce, vysoká užitkovost/ 12-18týd. 120-180, -Kč
Chovní kohoutci 12-18týd. 120-180, -Kč
Kačeny pekingské /bílé brojlerové/ 1-3týd. 80-90, -Kč
Moularden /kříženec pižmové a pekingské kachny/ 1-3týd. 80-90, -Kč
Kačeny barbarie /francouzský hybrid pižmové kačeny/ 1-3týd. 120-130, -Kč
Husy bílé 1-3týd. 150-160, -Kč

...

23.9.2015 12:59

Žádná drůbežárna vám nikdy neprodá kuřice ve 21 týdnu stáří.To je jen propagační lež.Pokud je kupujete s tím že mají tento věk, tak raději vždy počítejte s tím, že jsou o dost mladší.Absolutně by se jim to nevyplatilo krmit do tohoto věku a pokud by již v tuto dobu byli ve snášce, tak se změnou prostředí a stravy jejich potenciál značne naruší a deklarované snášky nikdy nedosáhnou.To je samozřejmě mínus pro Vás.Je daleko rentabilnější vzít kuřice mladší a postupně zvykat na prostředí a stravu.Nicméně mnou odchované kuřice z jednodenních kuřat Isa Brown v roce 2013 začali snášet postupně od 19 do 22 týdne věku.S jistotou vím, že 23 týden nesli všechny, bylo jich 12 a v jeden den bylo stejný počet vajec.

23.9.2015 13:08

Dohledal jsem přesná data:

Líhnuto a dovezeno:15.4 2013
První vejce:23.8 2013
12 ks vajec:25.9 2013.

Ne-chovatel

23.9.2015 16:12
Ne-chovatel

XXX.XXX.193.32

Hovořil jsem konkrétně o Prace. Oni také v letácích uvádějí, že prodávají nosnice ve věku 12-22 týden, přímo u nich vám snad prodají i mladší (pokud se to příliš nerozkřikne), ale rozvoz na autě vozí nanejvýše tak 18-21 týden. Přitom občas vypadají opravdu mladší než na 20 týden a rozvozce tvrdí že jsou starší.
Ty co mám od nich letos vypadají mladě (podle hřebínků) ještě teď a snáší přitom už celé léto.

Další otázka je, čemu podobní prodejci zrovna říkají ISA Brown. Podle mne prodávají dost často odlišné slepice se stejným označením. V letácích to řeší označením kuřice červené. Podle mne nakupují kde je to zrovna nejlevnější. Pokud si i sami líhnou... sousedovi slepice jsou částečně díky stressu a zřejmě částečně kvůli genetice orvané až na kůži, vypadá to hrozně.

Já jsem s drůbežárnami už skončil a mohu říci, že moje vlastní slepice (směs i bressy) se růstem nedají s těmi jejich vůbec srovnávat. Moje rostou rychleji i jsou silnější a vitálnější a přitom se nezdají být předčasně sexuálně aktivní. Nicméně jsem zvědavý zda by bressy (přijde zima) začaly oprvdu snášet v 18 týdnu. Podle toho co tu lidé uváděli je to u nich opravdu tak brzy, narozdíl od jiných plemen, včetně nejrůznějších hybridů...

Nadruhou stranu bych na pozdější snášku u nás drobnochovatelů nenadával, oproti nejrůznějším informačním listům. Prakticky pokaždé budete mít lepší průměrnou snůšku než je uvedena i delší životnost.
Podobně jako kolují legendy, že drůbežárny nadsazují neustále věk nosnic (nemyslím si), kolují i legendy, že údaje v informačních listech jsou podhodnoceny, aby byl uživatel spokojený. A teď se v tom vyznej. Kašli na to a počkej až začnou snášet, nic jiného ti stejně nezbývá.

23.9.2015 16:44
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Dobrý den
tak moje hybridky z Prace přestaly snášet v létě a do dnes nesou nic - moc. Jsou v 2. snáškovém období a mám od 6 slepic tak 2-3 vajíčka denně. A moje Bressy jsou nyní v 21. týdnu a začínají snášet malinká vajíčka ob den. Maransky a Araukánky jsou ve 24. týdnu a vůbec nevypadají že by už chtěly snášet. Stejně Žerzejští obři - 24. týden - a nic. Myslím že se to nedá uspěchat. Letošní léto bylo horké a nyní jich hodně začalo přepéřovat. Tak příroda si to udělá jak chce

.

Přidejte reakci

Přidat smajlík