Mám zdrobnělé wyandotky a kohoutci ve věku 5-6 měsíců mají hmotnost opracovaného trupu od 600 do 700g a když je nacpu do malého sáčku jsou jako baby kuřata. Jinak, co je originál nevím. Někdo se tu tvrdil, že jsou to mladí brojleři, ale to se mi nezdá.Že by mohli být ještě mladší než těch 40 dní a už takoví obalení masem. A i barva je jiná než u brojlera - u nás v Tescu mají krásně žluté a ne ty modré zdechliny. Ale cena je, lidová" 139, - za 500g. Dana.
Podle mě je baby kuře, kuře zabité dřív. jestli jde o klasického brojlera, nebo nějakého jiného hybrida, to netuším. ale určitě to nebude zakrslé, to by zase dlouho trvalo a na pult by to bylo nevýhodné.
větší zisk by byl právě z nějakého brojlera, picnutém o pár týdnů dřív. ti chudáci jsou v tak intenzivním výkrmu, že se už jako menší kuřata neunesou.
i selská kuřata běhající po dvorku mají na 600-700 gramech dobré osvalení. ani nejsou ve výkrmu. a jestli vlivem nástupu zimy neporostou, budem mít baby kuřata v bio kvalitě
Jsou to normální brojleři, tzv. nerosti. Když se v cca polovině výkrmu dělá selekce, buď se tito prckové utratí a vyhodí nebo se dají zvlášť a krmí pouze kukuřičným šrotem s přídavkem karotenu. Poráží se ve stejném věku jako normální brojler. Z nedostatku se udělá přednost a zmetek se prodá ještě dráž, než kuře I. jakosti.
Celkem slušný marketingový tah, jak vidno, funguje to.
Našla jsem o baby kuřatech toto:
Věkové kategorie drůbeže
, Většina kuřat dostupných na trhu jsou tzv. brojleři, jejichž
hmotnost se pohybuje kolem cca 1kg. Vykrmená těžší kuřata
nad 1,2kg se označují jako pulardi (franc. poularde).
Oblíbená jsou ale také malá kuřátka – speciální plemeno, které dosahuje
velmi nízké hmotnosti cca 400g ( franc. coquelet). Kohout
(franc.coq) a kapoun, vykastrovaný kohout ( franc. chapon)
vážící až 2,5 kg, se u nás prodávají jen velmi málo. Ve Francii či
Itálii je kapoun velmi oblíbenou vánoční pochoutkou.''
Zdroj:https://www.metro-cc.ru/public/site/makro-cz/get/documents/mcc_cz/makro-cz/documents/EPIKURE/1111MM_epikure_poultry.pdf
Dana.
V tom letáku z Makra je hodně zkreslených informací. U těch baby kuřat si pěkně protiřečí, píší, že se jedná o speciální plemeno, přitom hned vedle v tabulce sami udávají, že se jedná o brojlera zabitého dříve (3-5 týdnů).
O kus dále tvrdí, že kačer barbarie dorůstá jen 2,5 kg, což je taky pitomost.
Je třeba si uvědomit, že tyhle letáky píšou holky v kanceláři, většinou studentky, co živé kuře možná nikdy ani neviděly, natož aby se byly podívat někde ve výrobě.
ovecka
napsal(a):
Našla jsem o baby kuřatech toto:
Věkové kategorie drůbeže
, Většina kuřat dostupných na trhu jsou tzv. brojleři, jejichž
hmotnost se pohybuje kolem cca 1kg. Vykrmená těžší kuřata
nad 1,2kg se označují jako pulardi (franc. poularde).
Oblíbená jsou ale také malá kuřátka – speciální plemeno, které dosahuje
velmi nízké hmotnosti cca 400g ( franc. coquelet). Kohout
(franc.coq) a kapoun, vykastrovaný kohout ( franc. chapon)
vážící až 2,5 kg, se u nás prodávají jen velmi málo. Ve Francii či
Itálii je kapoun velmi oblíbenou vánoční pochoutkou.''
Zdroj:https://www.metro-cc.ru/public/site/makro-cz/get/documents/mcc_cz/makro-cz/documents/EPIKURE/1111MM_epikure_poultry.pdf
Dana.
Poulard – francouzský poularde, od „poule“ jako slepice ze staré francouzštiny a z kořenem v latině „pulla“ je v gastronomii mladá vykličkovaná slepice určená pouze na výkrm. Kapoun je vykastrovaný kohout za stejným účelem výkrmu, tj. k získání chutného masa.
Poulardy jsme jezdili nakupovat do Rakouska k Hofrovi, chuťové pohárky si vzpomněly, jak má chutnat opravdové kuře. U nás to byl spouštěč, proč si vykrmit svoje vlatní kuřata. https://www.hofer.at/de/sortimente/frischfleisch/detailseite/ps/p/landgut-poularde/.
palban
napsal(a):
Nevíte někdo co jsou tyhle kuřátka zač?
Nemohu nikde najít jaké plemeno nebo brojler tyto kuřata jsou a dají se u nás sehnat na chov?
Děkuji.
A.P.
Vygooglila jsem odsud http://www.lidovky.cz/mladata-na-taliri-jak-pripravit-baby-kuratko-poradi-roman-paulus-px5-/dobra-chut.aspx?c=A150407_134410_dobra-chut_ape
Baby, jinak také jarní či francouzská kukuřičná kuřátka jsou zábavnější variací na obyčejné pečené kuře. „Jarní kuřátkamívají nažloutlé, velmi křehké a jemné maso. Za typickou barvou údajně stojí kukuřičná směs, jíž jsou krmena, “ popisuje Roman Paulus. Obvykle mají taky nižší hmotnost (váží kolem 350–400 g), na každého strávníka se počítá s jedním kusem. Konec hádek o křidýlko nebo stehýnko – tohle kuře máte celé pro sebe!