Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.10.2015 20:50
alienstar

XXX.XXX.92.7

Zdravím.

Mám cca 25 slepic (Tetry), a mám problém, že přestaly snášet.
Mám za 3 dny 2 vejce.
Za týden 40. - 12 vajec
týden 41. - 11 vajec
týden 42. - 9 vajec

Čím to může být?

za odpovědi a rady děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.10.2015 21:17

Mám auto a ne, čím to může být?
Když nepodáte max informací, tězko se dočkáte kloudné odpovědi.
Jak jsou staré, čím krmíte, nepřepeřují? Atd. Atd. Atd.

19.10.2015 09:03
bubko

XXX.XXX.240.41

Túto tému sme už riešili.. aj ja mám tento problém, včera som zabila jednu 3-ročnú - mala plno vajíčok (dosť tuku) a jednu mladšiu a mala také isté množstvo vajíčok a vonku denne tak dve tri z ôsmych sliepok... tak neviem, či preperujú, v lete zase bolo teplo... teraz bude zase zima...

19.10.2015 10:22
alienstar

XXX.XXX.92.7

Zkusím to tedy popsat trochu přesněji.

Všechno jsou to letošní slepičky.
Řekl bych že nepřepeřují, to mi teď dělají ČZK.

Krmím pouze pšenicí a co si na trávě najdou.
mají volný výběh, cca 1000m2.

19.10.2015 10:30

alienstar napsal(a):

Tak jestli to nebude právě tím krmením. Co je to za plemeno? Pokud jsou to nějaké hybridky, tak jen pšenicí a "samosběrem" Vám vejce nevyrobí. Jak praví přísloví, slepice nese zobákem. Něco jiného jsou ČZK.

19.10.2015 10:44
ovecka

XXX.XXX.171.70

alienstar napsal(a):

Hybridky Tetra (ne plemeno) jen na pšenici a sběr na malé ploše (20x50m není žádný extra výběh) nemůže v tomto počasí udělat žádnou produkci. Všechno, co sežerou je tak záchovná dávka, aby přežily. Přidejte bílkoviny a vitminominerální doplňky nebo kompletní směs minimálně 1/3 (raději1/2) z celkové dávky jádra. Možná se vám ještě roznesou. Dana.

19.10.2015 11:13
Ni+Pa

XXX.XXX.156.140

Dobrý den, mám ten samý problém. Chováme Maransky + dominanty(červené) A chci se zeptat zda slepicím můžu dát mleté syrové maso jako zdroj bílkovin? Nebo potřebují něco speciálního? Děkuji.

19.10.2015 11:22
ovecka

XXX.XXX.171.70

Ni+Pa napsal(a):
Dobrý den, mám ten samý problém. Chováme Maransky + dominanty(červené) A chci se zeptat zda slepicím můžu dát mleté syrové maso jako zdroj bílkovin? Nebo potřebují něco speciálního? Děkuji.

Mleté syrové maso můžete (sírové bych nezkoušela). Je ale potřeba doplnit vápník a další minerály, aby krmná dávka byla kompletní a nedocházelo k deficitům a následným poruchám. Proto je pro laika lepší přidávat kompletní směs. Dana.

19.10.2015 11:29
Ni+Pa

XXX.XXX.156.140

Zdroj vápníku jim dávám sušené drcené skořápky, ale moc jim nechutnají. Minerály jim dodávám v prášku do šrotu s řepou.Kompletní směsi se mi nelíbí. Nasypat do misky směs umí každý, nerada bych kupovala tyto směsi když si je mohu udělat sama. Jen potřebuji správné informace :) Jinak děkuji za radu.

19.10.2015 11:35
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Už to tu bylo často. Mě také nenesou. Nejdřív jsem to omlouvala vedry, nyní deště a přepeřování - pak to bude také kratší den. Krmením to není, dávám granulát Energys, šrotované zrno a hrách, sem - tam maso a namočený chleba nebo nudle, rybí moučku, Plastin...stojí to spoustu peněz a mají také výběh dost velký, asi tak 2,5 tisíc metrů. Nenesou už min.3 měsíce. Staré 3-leté jsem zabila. Takže nezbude než počkat až se jim bude zase chtít

19.10.2015 11:58

ovecka napsal(a):
Hybridky Tetra (ne plemeno) jen na pšenici a sběr na malé ploše (20x50m není žádný extra výběh) nemůže v tomto počasí udělat žádnou produkci. Všechno, co sežerou je tak záchovná dávka, aby přežily. Přidejte bílkoviny a vitminominerální doplňky nebo kompletní směs minimálně 1/3 (raději1/2) z celkové dávky jádra. Možná se vám ještě roznesou. Dana.

Já ty TETRY přehlédl.

19.10.2015 14:54
ovecka

XXX.XXX.171.70

Ni+Pa napsal(a):
Zdroj vápníku jim dávám sušené drcené skořápky, ale moc jim nechutnají. Minerály jim dodávám v prášku do šrotu s řepou.Kompletní směsi se mi nelíbí. Nasypat do misky směs umí každý, nerada bych kupovala tyto směsi když si je mohu udělat sama. Jen potřebuji správné informace :) Jinak děkuji za radu.

Potom si musíte sehnat Krmivářské tabulky a podle nutričních ukazatelů jednotlivých krmiv si sestavit vyváženou krmnou dávku. Nutriční hodnoty krmiv najdete např. zde:
http://eagri.cz/public/web/file/33737/Kapesn_katalog_krmiv.pdf
Krmivářské tabulky zakoupíte v antikvariátu nebo půjčíte ve věděcké knihovně.
pokud si natolik věříte, že sestavíte vyváženou krmnou dávku, s chutí do toho.
V případě neúspěchu vám slepice maximálně neponesou, kuřata budou mít křivé kosti a vejce nebudou řádně oplozena. Dana.

19.10.2015 15:45
bubko

XXX.XXX.240.41

Vidím, že je to asi rovnaké všade... takže nám neostáva nič iné , len počkať kým si to dievčence nerozmyslia smajlík

19.10.2015 20:38
zdebari

XXX.XXX.96.17

Zdravím, mám spíš opacný problé, chtěl bych aby mi slepice přestaly snášet, aby pořádně přepelichaly a hlavně aby si odpočinuly.Začal jsem krmit pouze ječmen, jsou volně v zahradě.Snáška trochu klesla, nesbírám od 12 slepic 10 vajec ale jen 4-6, konec října o pořád nepelichaji...a to nesou některé v kuse od loňského jara.Jsou to hybridky nebo jejich dcery.

19.10.2015 20:40
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Máte štěstí. Co bych za to dala

20.10.2015 07:43
bubko

XXX.XXX.240.41

Nech nedráždi ..

20.10.2015 11:13
ovecka

XXX.XXX.171.70

zdebari napsal(a):
Zdravím, mám spíš opacný problé, chtěl bych aby mi slepice přestaly snášet, aby pořádně přepelichaly a hlavně aby si odpočinuly.Začal jsem krmit pouze ječmen, jsou volně v zahradě.Snáška trochu klesla, nesbírám od 12 slepic 10 vajec ale jen 4-6, konec října o pořád nepelichaji...a to nesou některé v kuse od loňského jara.Jsou to hybridky nebo jejich dcery.

Pelichání prý lze uměle vynutit. Slepice se nechají 1-3 dny zavřené v pološeru pouze o vodě a ječmenu. Dále se krmí pouze ječmen. Až se rozpelichá vetšina hejna začne se opět krmit kompletní bílkovinná strava, jako při snášce. Bez záruky, pouze jsem o tom četla. Dana.

20.10.2015 18:32
ladd

XXX.XXX.52.22

zdebari napsal(a):

Dávám odkaz na vyvolání pelichání, jak psala Dana. Pak poreferujte.
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1816880/rijen-a-slepice-bez-peri

Možná by stálo za pokus, zkusit to i v těch případech, kdy slepice nepřepeřují a zároveń nenesou. Teď na podzim se už stejně neroznesou, tak a´t v pohodě přepeří a do začátku zimy (no možná) nebo s prodlužujícím se dnem začnou.

21.10.2015 21:06
zdebari

XXX.XXX.96.17

zdebari napsal(a):

Pěkný večer, dnes úspěch, večer pouze dvě vejce, že by ječmen zafungoval?

22.10.2015 15:04
Sisik

XXX.XXX.141.63

zdebari napsal(a):

Zaujalo mě, že píšete, že máte hybridky a jejich dcery. Jaké máte zkušenosti s potomky hybridek? Četla jsem hrozně rozporuplné názory: od - určitě ponesou, když jsou to potomci nosných slepic až po- nesmysl, každá bude jiná velikostí, povahou a není vůbec jisté jestli ponesou alespoň průměrně. Každý ale jen mudroval, ale neměl osobní zkušenosti. Uvažuju, že bych do toho šla, ale ještě váhám, doporučil byste mi to?

22.10.2015 15:50
jenca

XXX.XXX.161.32

ovecka napsal(a):
Potom si musíte sehnat Krmivářské tabulky a podle nutričních ukazatelů jednotlivých krmiv si sestavit vyváženou krmnou dávku. Nutriční hodnoty krmiv najdete např. zde:
http://eagri.cz/public/web/file/33737/Kapesn_katalog_krmiv.pdf
Krmivářské tabulky zakoupíte v antikvariátu nebo půjčíte ve věděcké knihovně.
pokud si natolik věříte, že sestavíte vyváženou krmnou dávku, s chutí do toho.
V případě neúspěchu vám slepice maximálně neponesou, kuřata budou mít křivé kosti a vejce nebudou řádně oplozena. Dana.

Tady, ač nerad, oponuji. Stačí selský rozum. Pokud má zvíře volný výběh a poskytne se mu normální strava jako za časů našich babiček, tak prosperuje. Směsi a tabulky netřeba. Stačí pšenice, namočené pečivo, sekané kosti, skořápky sem tam zbytky od oběda a lopata písku se štěrkem. Slepice ponesou podle množství bílkovin pokud snáška nevyhovuje stačí zvýšit jejich podíl (drožďovat šrot, přikoupit u řezníka sleziny, přerýt kompost,...). Oplozenost bude normální. Pokud by se s tím někomu chtělo piplat, není problém namíchat vejce na tvrdo s kopřivami, šrotem a drcenými skořápkami kuřatra vyrostou stejně jako na směsi(žádné křivé kosti).
Krmím kuřata směsí kvůli pohodlnosti ale dospělé slepice krmím tím co mám k dispozici.

22.10.2015 16:44
ovecka

XXX.XXX.203.146

jenca napsal(a):
Tady, ač nerad, oponuji. Stačí selský rozum. Pokud má zvíře volný výběh a poskytne se mu normální strava jako za časů našich babiček, tak prosperuje. Směsi a tabulky netřeba. Stačí pšenice, namočené pečivo, sekané kosti, skořápky sem tam zbytky od oběda a lopata písku se štěrkem. Slepice ponesou podle množství bílkovin pokud snáška nevyhovuje stačí zvýšit jejich podíl (drožďovat šrot, přikoupit u řezníka sleziny, přerýt kompost,...). Oplozenost bude normální. Pokud by se s tím někomu chtělo piplat, není problém namíchat vejce na tvrdo s kopřivami, šrotem a drcenými skořápkami kuřatra vyrostou stejně jako na směsi(žádné křivé kosti).
Krmím kuřata směsí kvůli pohodlnosti ale dospělé slepice krmím tím co mám k dispozici.

Souhlasím, ale ten selský rozum je v poslední době na vyhynutí (viz. spousty dotazů - slepice mi nenesou v květnu a červnu, vejce nejsou oplozena nebo málo, proč mají kuřata křivé kosti, když jim snáším modré z nebe atd....). Takže z toho vyplývá moje doporučení na krmné směsi.
Např. křivé nohy a hrudní kosti má často za příčinu nevyvážený poměr fosforu (maso) a vápníku. Svaly rostou rychleji než kosti a ty se křiví. Ale radši se to svede na nevhodné hřady nebo poranění.
Ale to jen na okraj, na vysvětlení mého pohledu. Ať každý krmí podle toho, na co má v kapse a hlavě. Dana.

22.10.2015 16:47
ovecka

XXX.XXX.203.146

Ni+Pa napsal(a):

Jo a zadavatelka chtěla správné informace. Tak jsem ji odkázala na odbornou literaturu. Je už na ní, jak s informacemi naloží. Držím jí palce. Dana.

23.10.2015 05:50
jenca

XXX.XXX.161.27

ovecka napsal(a):
Souhlasím, ale ten selský rozum je v poslední době na vyhynutí (viz. spousty dotazů - slepice mi nenesou v květnu a červnu, vejce nejsou oplozena nebo málo, proč mají kuřata křivé kosti, když jim snáším modré z nebe atd....). Takže z toho vyplývá moje doporučení na krmné směsi.
Např. křivé nohy a hrudní kosti má často za příčinu nevyvážený poměr fosforu (maso) a vápníku. Svaly rostou rychleji než kosti a ty se křiví. Ale radši se to svede na nevhodné hřady nebo poranění.
Ale to jen na okraj, na vysvětlení mého pohledu. Ať každý krmí podle toho, na co má v kapse a hlavě. Dana.

Jj: "slepice mi na podzim přestaly snášet", "u mladých slepic se objevil podivný hořčičný trus", "slepice nenesou krmení mají jako královny: pšenice, tráva, kukuřičný šrot, brambory, řepa", "staré slepice útočí na mladé", "jak připravit kosti bez drtiče" u posledního mě pobavila odpověď: "naskládejte je na koleje":). Reagoval jsem na váš příspěvek jen z důvodu, že by to u někoho mohlo vyvolat dojem, že neexistuje jiná cesta jinak s ním souhlasím.

23.10.2015 23:10
honzapm

XXX.XXX.182.25

Pokud slepice nenesou, tak ani nepřijímají skořápky. Ty teď nepotřebují. To jest reakce na: dávám jim skořápky, ale moc jim nechutnají.

24.10.2015 09:24
bronda

XXX.XXX.98.84

honzapm napsal(a):
Pokud slepice nenesou, tak ani nepřijímají skořápky. Ty teď nepotřebují. To jest reakce na: dávám jim skořápky, ale moc jim nechutnají.

Já jim skořápky nadrcené na drobno zamíchám do míchanice a sežerou všechno ať snáší, či ne.

24.10.2015 13:06
asitakhle

XXX.XXX.18.191

Kašlete na různé teorie a tabulky. Prostě nenesou a s tím nic neuděláte, až ze dají dohromady přepeří a odpočinou si zase ponesou. Staré vyřaďte. Krmte stejně změny v krmení nejsou dobré.

25.10.2015 21:59
zdebari

XXX.XXX.96.17

Sisik napsal(a):
Zaujalo mě, že píšete, že máte hybridky a jejich dcery. Jaké máte zkušenosti s potomky hybridek? Četla jsem hrozně rozporuplné názory: od - určitě ponesou, když jsou to potomci nosných slepic až po- nesmysl, každá bude jiná velikostí, povahou a není vůbec jisté jestli ponesou alespoň průměrně. Každý ale jen mudroval, ale neměl osobní zkušenosti. Uvažuju, že bych do toho šla, ale ještě váhám, doporučil byste mi to?

Zdravim, zatím moc zkušeností s chovem potomků hybridek nemám, bylo to první líhnutí.Matky dekalb a hybrid vlaška, otec něco jako leghorn nebo dekalb nebo mezi...koupil jsem ho jako kuře na trhu.Mám od nich 5 kříženek, všechny bílé, po vlaškách možná trochu větší.Vejce snáší bílá, po vlaškách světle krémová.Začaly nést loni začátkem prosince, od té doby nesou stále.Zatím jen jedna začala konečně pelíchat.No a jak nesou?řekl bych že o něco méně než hybridky, ale určitě srovnatelně s nosným čistokrevnými plemeny, možná i o něco víc.Celkové počty vajec zatím nemám, protože mi ještě většina slepic nese.Snad ještě skladba krmení:pro celkem 14 slepic na den 1 kelímek od 500g jogurtu a pšenice co sežerou, občas namočený chleba a od svítání do tmy na zahradě asi 300m.Protože odjíždím z domu ve 4.15 do práce, denně je pouštím okolo 4 hod ranní, pokud mám volno, vstám za svítání abych je vypustil.Na začátku vlákna jsem dal fotky, můžete kouknout jak vypadaly začátkem léta, i velikost zahrady a je tam videt i kurník - ztlučená bouda z 2cm desek, přetažená nepromokavou plachtou aby tam nefoukalo...

26.10.2015 18:40
jitka.k

XXX.XXX.93.186

Mám 10 maransek, jsou to mladé roční až 2leté slepičky.
Naposledy slušně nesly na jaře.
Pak horko, přepeřování, a do dneška po dobu 3 měsíců nesou 0 - 2 vejce denně.
Krmím směsí pro nosnice, večer pšenici nebo ječmen co nakradou ovcím,
když je zima vařené brambory se šroitem, volný výběh v sadu 2500 m2.
Kurník v pořádku, paraziti žádní.
Tak proč nenesou ?
JItka.k.

27.10.2015 07:40
ančovička1

XXX.XXX.222.190

jitka.k napsal(a):
Mám 10 maransek, jsou to mladé roční až 2leté slepičky.
Naposledy slušně nesly na jaře.
Pak horko, přepeřování, a do dneška po dobu 3 měsíců nesou 0 - 2 vejce denně.
Krmím směsí pro nosnice, večer pšenici nebo ječmen co nakradou ovcím,
když je zima vařené brambory se šroitem, volný výběh v sadu 2500 m2.
Kurník v pořádku, paraziti žádní.
Tak proč nenesou ?
JItka.k.

Já mám kromě vlašek také maransky, lonské i letošní, lonské právě přepeřily a teprve začínají snášet od 7mi slepiček zatím 1-2 vejce denně,15 vlašek snáší asi 5-6 vajec, všimněte si, že pokud nebudou mít opět prokrvené hřebínky, neponesou! my máme kurník zděný, ve stodole, velký travnatý výběh, v kurníku časově nastavené světlo, ráno od 6hodin, do 8mi večera a slepice mají hrnec pšenice k dispozici na noc, ne jen, jak píšete..co ukradnou ovcím!... a mladé kuřice už mi začaly snášet, takže se každý rok pojištuji mladými slepičkami a nestane se mi, že na vánoce nemám vejce!...kromě pšenice, trochu ječmene, obilí většinou namáčím, od večera do rána, přikupuji granul.směs pro nosnice, hlavně ted', kdy potřebují zvýšený podíl minerálů atd...zbytky z kuchyně a hrnec kyselého kozího mléka nebo syrovátky...p.s.maransky nejsou ve snůšce žádné přebornice!

Přidejte reakci

Přidat smajlík