Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den.
Musím se už zeptat tady na foru, protože si nevím rady.
Co nejvíc ovlivní úspěchy v chovu broilerů? Někde musím dělat chybu a nerostou mi.
Chovám je od loňska. Už sem udělal 5x kolečko, takže to není náhoda.
Vždy mám skupinu po dvaceti +-. Začínám krmit br1 a pak přecházím na domácí krmení. loni jsem jim dělal míchanici z brambor, kopřiv, šrotu + plastin + rozdrcené skořápky. Letos zkouším směsi šrotů + syrovátka z kozího mléka + plasin + pšeničné klíčky a nyní + cukrovarenské řepné řízky.
Úhyny mám minimálně. Nepřijdou mi hubení, ale spíš pořád malí.

Ještě mě napadlo udělat jednu várku čistě na kupované směsce?

Omezit prostor, a pokud je krátký den, tak přisvěcovat.
Marvays, já Vás zdravím, pro své brojlery děláte první poslední, ale mám pocit, že brojler jako takový pro svůj rychlý růst potřebuje opravdu pouze směs BR, která ale se dost prodraží, také jsem je choval, a musím konstatovat, že ten jistý problém, jako máte Vy se mě také týkal, pokud jsem BR nahrazoval čímkoli jiným.Pak jsem zkusil pouze BR a to po celou dobu krmení, a úspěch se dostavil, jenže to vyšlo dost draze.Nechci se zde dlouze rozepisovat, opět by mě mohl někdo napadat, což už se jednou stalo, a to kvůli tomu, že když se mi zdá směs drahá, nemám prý nic chovat, ale mě jde i o to, že drůbež chovaná na směsích, a to konkrétně mluvím o brojlerech mi v mase moc nechutná, je to jak bláto, ale toť pouze můj názor, jak jsem psal nebudu se dlouze rozepisovat, mohl bych být trnem v oku jedné nejmenované, která si sem chodí vylévat zlost.Jestli chcete, zadejte si mě na Fb, pod jménem, které Vám pošlu na mail, a můžeme podebatovat na Fb, v SZ, jinak tu zdravím známé i neznámé a všem chovatelům přeji Chovu zdar. Jony.

napsal(a):
Dobrý den.
Musím se už zeptat tady na foru, protože si nevím rady.
Co nejvíc ovlivní úspěchy v chovu broilerů? Někde musím dělat chybu a nerostou mi.
Chovám je od loňska. Už sem udělal 5x kolečko, takže to není náhoda.
Vždy mám skupinu po dvaceti +-. Začínám krmit br1 a pak přecházím na domácí krmení. loni jsem jim dělal míchanici z brambor, kopřiv, šrotu + plastin + rozdrcené skořápky. Letos zkouším směsi šrotů + syrovátka z kozího mléka + plasin + pšeničné klíčky a nyní + cukrovarenské řepné řízky.
Úhyny mám minimálně. Nepřijdou mi hubení, ale spíš pořád malí.
Máte tam málo bílkovin. V první verzi není žádné bílkovinné krmivo, v druhé jen ta syrovátka, imho to bude málo. Je to častá chyba obecně ve výživě drůbeže - ale pozor, slepice je všežravec. Krmení zrnem funguje jen v případě, že má drůbež přístup do dostatečně velkého výběhu, kde si živočišnou bílkovinu najde sama, což v případě brojlerů ani nejde.
Brojlera musíte krmit jako kulturistu, vždyť chcete, aby rychle nabral svalovou hmotu = maso. Bez pořádného bílkovinného krmiva to nepůjde.

Jo, a vykašlete se na ty řízky. To nemá ve výživě brojlerů co dělat, je to krmení význačné především množstvím vlákniny, to se používá u býložravců, co potřebují vlákninu ke správné funkci trávení a ještě si z ní spoustu vezmou. U brojlerů vám to udělá jediné - zaplácne jim to žaludek, takže nebudou mít hlad, ale nepřiberou z toho ani deko.

napsal(a):
Jo, a vykašlete se na ty řízky. To nemá ve výživě brojlerů co dělat, je to krmení význačné především množstvím vlákniny, to se používá u býložravců, co potřebují vlákninu ke správné funkci trávení a ještě si z ní spoustu vezmou. U brojlerů vám to udělá jediné - zaplácne jim to žaludek, takže nebudou mít hlad, ale nepřiberou z toho ani deko.
Čili to nemám dávat ani krůtám, ani kačenám, ani pižmovkám, ani husám? No, husy mi nic nežerou, jen se pasou.

napsal(a):
Máte tam málo bílkovin. V první verzi není žádné bílkovinné krmivo, v druhé jen ta syrovátka, imho to bude málo. Je to častá chyba obecně ve výživě drůbeže - ale pozor, slepice je všežravec. Krmení zrnem funguje jen v případě, že má drůbež přístup do dostatečně velkého výběhu, kde si živočišnou bílkovinu najde sama, což v případě brojlerů ani nejde.
Brojlera musíte krmit jako kulturistu, vždyť chcete, aby rychle nabral svalovou hmotu = maso. Bez pořádného bílkovinného krmiva to nepůjde.
Takže, z bílkovin mám jen tu syrovátku + dostupné pšeničné klíčky selektované přímo ze mlýna. Sám na ně do bečky chodím, protože chutnají jak ořechy :) Soju neseženu. Kukuřici obtížně. Pak už jen psí granule :).
Ale ano, ostatním ano, přidával bych třeba i živočišnou bílkovinu, dávám obden a můžou se potom utlouct.A kuřata, a podotýkám, že to nejsou brojleři, rostou jak z vody, přikládám foto 60 denních kuřat.

jony
napsal(a):
Ale ano, ostatním ano, přidával bych třeba i živočišnou bílkovinu, dávám obden a můžou se potom utlouct.A kuřata, a podotýkám, že to nejsou brojleři, rostou jak z vody, přikládám foto 60 denních kuřat.
Takže presky ano, ale co myslíte tou živočišnou složkou? Napadají mě akorát ty psí granule, nebo když zabíjím králíky, tak nosnicím házím vnitřnosti. Slimáci letos nic moc nebyli. A žížaly jim sbírat nebudu :).

napsal(a):
Takže, z bílkovin mám jen tu syrovátku + dostupné pšeničné klíčky selektované přímo ze mlýna. Sám na ně do bečky chodím, protože chutnají jak ořechy :) Soju neseženu. Kukuřici obtížně. Pak už jen psí granule :).
Jestli je pro vás nepřekonatelný problém sehnat bílkovinné krmivo, tak vám brojleři neporostou, je to až takhle jednoduché. Jo, kukuřice zas není bílkovinné krmivo. Potřebujete sóju nebo odpady z masné výroby, ořezy, masokostní moučku, rybí moučku, sušenou krev, prostě takovéhle věci. Nebo ty psí granule, ty jsou obsahem bílkoviny taky použitelné. Ale to už vás vyjde levněji směs pro brojlery.
Řepné řízky jsou krmivem pro býložravce, ne pro drůbež.
jony
napsal(a):
Marvays, najděte si mne na FB, poradím jméno máte v mailu, od jisté doby nemám chuť na ifaunu cokoliv psát.
Dobrý večer, nevím jak jste toho dosáhl. Já měla brojlery i Bresse, ale v 60 dnech jsem to nedosáhla. Ve 100 dnech čistá váha 2- 2,5 kg. Krmím prvních 14 dní Br1 a potom směsi šrotů. Pšenice, ječmen, hrách, kukuřice. Kyselé mléko nějaké vitamíny a minerály. Napište prosím čím krmíte Děkuji Jitka.
Dobrý večer,
začetla jsem se do této diskuze a asi mám doma zázračné brojlery. V letní várce jich ve věku cca 2,5 měsíce dosáhlo 8 z 10 kousků čisté váhy nad 3kg (dva nejtěžší 3,9kg). Byli koupení na konci června jako 10-denní kuřata a zabíjeli jsme koncem srpna.
Teď z druhé várky koupené na konci srpna jako 12-denní kuřata bude většina pod 3kg, ale mám tam dva pěkné kousky, které se myslím vyrovnají těm letním.
Způsob chovu: po dovezení jsme je dali do králíkárny (zářijové jsem na noc zakrývala dekou), tam byli asi tři týdny (nedělala jsem si zápisky) a při pěkném počasí dáváni do ohrádky na trávu. Poté přesun do ohrádky cca 5x20m s psí boudou.
Jen pár dní za začátku BR1 od druhého dne s přídavkem čistého šrotu, asi po týdnu přechod na BR2 a větší díly šrotu (pšenice, kukuřice) a brambor zavařených se šrotem a jakmile zvládli větší granulky, tak směska pro telata. Podíl granulí max.1/3 z celkového krmení. U druhé várky jsem vyměnila BR2 za BR3 - brojlery jsem letos zkoušela poprvé, aby nevychcípali krmila jsem tu směsku. Příští rok už budu odvážnější, seženu hrách a zkusím úplně bez směsky.
Upřímně jsem čekala spíš fiasko ale byla jsem mile překvapena. Nehledě na to, jak milá jsou to zvířátka - krmení nerozhrabou, stačí jim 40cm plotek, do boudy se naučili chodit spát během jedné noci, no prostě
Možná je to i výběrem kuřat, nekupujem na burze, ale při naskladňování do drůbežárny, ti už asi mají osvědčené dodavatele.
Lucka.

Co se týče nákupu, tak beru jednodenní kuřátka z opavské líhně. masné hybridy kuřat Ross 308, COBB 500, ojediněle Hubbard.
říkáte, že vám na noc samy chodí do boudy? uvažuju, že by je šoupl ven. Bývá teď hezky. Když jim bude chladno, schovají se.
K těm bílkovinám, zkusím sehnat aspoň ten hrách, nebo přidám víc syrovátky.
scipi

XXX.XXX.246.148
Urcite to skuste len na zemske..najskor im dajte tu startovaciu a potom by som na vasom mieste presiel na granule musia mat stale nasypane a maly priestor aby nebehali
pokial chcete potom jemnejsie maso tak ich krmte po dosiahnuti jatocnej vahy asi mesiac na domacej strave ako ste uvadzal.ale priestor musia mat stale maly...trochu sa vam to predrazi ale budu mat lepsie maso...ale zalezi aj od plemena..pretoze ak to budu biele brojlery a zacnu sa im rozchadzat nohy uz ich potom dlho po vykrmeni nepochovate.

Tak sem obeslal místní jatka, jestli mi umí prodat ty odpady z masné výroby. tak uvidíme.
PS: syrové, nebo vařené? to abych si na to sehnal nějaký starý mražák :).

Narazil sem na zajímavou stránku, kde mají rozebrané do mrtě hodnoty základních a dostupných komodit na krmení. snad se bude někomu hodit: http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/cvicebnice/krmiva.php
asi si z toho udělám nějakou přehlednou tabulku, přepočitanou na hodnoty v sušině a s orientační cenou. byl by lepší přehled, co se vyplatí a nevyplatí. telmým pohledem zjišťuji, že brambory jsou i zadarmo drahé :)
Co mě má vlastně v té tabulce zajímat?
% sušiny a z toho kolik je N-látek, tuků, vlákniny a BNLV? Stím si jako amatér vystačím, ne?

napsal(a):
Narazil sem na zajímavou stránku, kde mají rozebrané do mrtě hodnoty základních a dostupných komodit na krmení. snad se bude někomu hodit: http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/cvicebnice/krmiva.php
asi si z toho udělám nějakou přehlednou tabulku, přepočitanou na hodnoty v sušině a s orientační cenou. byl by lepší přehled, co se vyplatí a nevyplatí. telmým pohledem zjišťuji, že brambory jsou i zadarmo drahé :)
Co mě má vlastně v té tabulce zajímat?
% sušiny a z toho kolik je N-látek, tuků, vlákniny a BNLV? Stím si jako amatér vystačím, ne?
Kniha drůbež na farmách a v drobném chovu udává jako potřebu živin pro brojlery:
brojleři 0-3 týdny staří
energie metabolizovatelná 13,37 MJ/kg
% N-látek 23
% methioninu a cystinu 0,93, z toho methionin 0,58
% lysin 1,20
% vápník 1
využitelný fosfor 0,45
% sodík 0,15
brojleři 3-6 týdnů
13,37 MJ/kg
20 % N-látek
0,72 % methionin+cystin, methionin 0,38
% lysin 1
% vápník 0,9
využitelný fosfor 0,4 %
sodík 0,15 %
brojleři 6-8 týdnů
13,37 MJ/kg
18% N-látek
0,6 % sirných, methionin 0,32%
lysin 0,85 %
vápník 0,8 %
fosfor 0,35%
sodík 0,15%
Jinak já jsem si takhle v excelu opravdu takovou tabulku, co přepočítává ideální obsah živin z komponent vyrobila. Ovšem sestavit z toho použitelnou recepturu je o hodně těžší, než to vypadá. Oni ti krmiváři a výrobci krmných směsí prostě musí vědět, co dělají.

Tady vidím hlavní problém.20% dusíkatých látek! To není reálné poskládat. Pšenice samotná má 12% z kila. Například pšeničné klíčky mají 19% z kila. Přes 20% nemá skoro nic. A aby toho nebylo málo, tak třeba těch klíčků můžu použít jen do 5% z krmné dávky. Čili bych musel namíchat 950g pšenice a 5g klíčků. A budu mít dusíkatých látek z 12% možná tak 12,2% což mi přijde, jako by jim nedal nic.
Proto píšete, že musí dostávat maso?! Jenže tam je dle wikipedie taky do 20% :(
A to je jen blbé kuře... kde mám výkrm krocanů :(
Ach jo.

napsal(a):
Tady vidím hlavní problém.20% dusíkatých látek! To není reálné poskládat. Pšenice samotná má 12% z kila. Například pšeničné klíčky mají 19% z kila. Přes 20% nemá skoro nic. A aby toho nebylo málo, tak třeba těch klíčků můžu použít jen do 5% z krmné dávky. Čili bych musel namíchat 950g pšenice a 5g klíčků. A budu mít dusíkatých látek z 12% možná tak 12,2% což mi přijde, jako by jim nedal nic.
Proto píšete, že musí dostávat maso?! Jenže tam je dle wikipedie taky do 20% :(
A to je jen blbé kuře... kde mám výkrm krocanů :(
Ach jo.
No, to je přesně ono. Proto není pšenice bílkovinné krmivo, ale sacharidové. Nějaké bílkoviny obsahuje, ale málo, málo. A klíčky nebo třeba krmné kvasnice jsou sice bílkovinné krmivo, ale nemůže se toho dávat tuny.
Maso má málo sušiny, pozor na to. Je tam hodně vody. Masokostní moučka už má nějakých 50% bílkovin, podobně krevní, rybí. V podstatě z důvodu množství sušiny je jako bílkovinnové krmivo prakticky nepoužitelná ta syrovátka nebo kysané mléko, protože je to samá voda a že to má v sušině hodně bílkovin je skoro na nic.
Právě problém, jak dostat do krmné dávky dost těch bílkovin je důvod, proč jsou krmné směsi. Tam se dává sója, v omezeném množství taky vojtěškové úsušky (taky bílkovinné krmivo) a methionin normálně syntetický. To z domácích krmiv nemáte šanci poskládat, proto ze statkových krmiv nikdy brojleři či širokoprsé krůty neporostou tak, jako ze směsi.

No aspoň vidíte, proč vám nerostou. Schválně si odhadněte, kolik bílkovin máte ve vaší receptuře.

Dneska dostaly první maso! Naše kočka ulovila potkana, který nás týden trápí a byl tak velký, že polovina zbyla a to pojedly i její koťata. Tak sem jim to šoupl a už si na něm pochutnávají.)
takže, i když neposkládám 20% bílkovin, udělám co můžu a pro začátek nesmí nikdy vidět dno krmítka :) chemii jim fakt dávat nechci...
napsal(a):
Dneska dostaly první maso! Naše kočka ulovila potkana, který nás týden trápí a byl tak velký, že polovina zbyla a to pojedly i její koťata. Tak sem jim to šoupl a už si na něm pochutnávají.)
takže, i když neposkládám 20% bílkovin, udělám co můžu a pro začátek nesmí nikdy vidět dno krmítka :) chemii jim fakt dávat nechci...
Dal jste potkana brojlerům ? Nemáte strach z různých nemocí ? Jestli vám jde o levný zdroj živočišné bílkoviny zkuste vepřové nožičky. U nás prodávají jednu za 7 Kč Já je kupuji pravidelně psům, občas ( 2x či 3x do měsíce ) je uvařím a rozemelu i slepicím. A brojlerům jsem je dával taky a mohli se po nich utlouct.

Dobrý nápad.
A kde prosím vás bydlíte, že je pro vás tak neřešitelný problém sehnat sojový šrot, to nikde ve vašem okolí není žádná firma, která by vyráběla a prodávala krmné směsi pro hospodářská zvířata, tomu se snad ani nechce věřit, v takových firmách vám asi hned nepoběží někam usypat pytel šrotu, dnes jde všechno volně na kamionech a pak hned někam uskladnit do sil, ale jistě by se během výroby či dovozu našel nějaký prostor, kdy by vám mohli něco napytlovat, vše je jen o dohodě. Pro mě rozhodně jednodušší než shánět prasečí nožičky apod.

Oslovil sem všechny jatka v okolí, prozatím bez výsledku. sojový šrot mám slíbený už rok, ale zatím taky bez výsledku. navíc bych rád vše kupoval normální cestou. žádná zlodějina :).
napsal(a):
Oslovil sem všechny jatka v okolí, prozatím bez výsledku. sojový šrot mám slíbený už rok, ale zatím taky bez výsledku. navíc bych rád vše kupoval normální cestou. žádná zlodějina :).
Normální cesta:
http://www.krmiva-kratonohy.cz/p25-sojovy-extrahovany-srot.php?gclid=CNnkze-T68gCFUgTwwodrYQBGA.
Tak nekrmí se jenom soja, přidává se jí cca 30%. Jen v rychlosti a pro názornost (rozhodně se nejedná o kompletní krmnou dávku!) :
1 kg soji - 20, -
1kg pšenice - 4, -
1 kg kukuřice - 5, -
celkem 3 kg směsi = 20+4+5=29:3=9,66
Kilo takové směsi vychází na necelých 10, - Kč.
Samozřejmě nelze krmit jen těmito třemi surovinami, to byl jen rychlý příklad pro názornost. Prostě když sečtete vše co použijete a vydělíte množstvím získané směsi, výsledek tak hrozný není a kuřata porostou.
Několikrát jsem zkoušela bílé brojlery a nic moc, pak jsem zkusila selská kuřata, kalimera atd. Krmím první dny směsí Br 1 a pak máčím šroty do syrovátky+ kopřivy, brambory. Dostávají i nepovedené sýry. Pšenici jim klíčím. Jsem z nich nadšená i když nerostou všichni stejně, takže je zabíjím postupně. V 6 týdnech jsem zabíjela a v kuchyňské úpravě měli od 1,6 - 2,2kg (třetina z hejna), nyní (v 8 týdnech) budu porážet opět a váha je obdobná.
Kdysi tu bývaly bouřlivé diskuze o těchto brojerech, má zkušenost je taková.Zhodnotí krmení lépe než bílý brojler, nejsou tak nároční, leč rostou nestejnoměrně.
tereza.128
napsal(a):
Tak nekrmí se jenom soja, přidává se jí cca 30%. Jen v rychlosti a pro názornost (rozhodně se nejedná o kompletní krmnou dávku!) :
1 kg soji - 20, -
1kg pšenice - 4, -
1 kg kukuřice - 5, -
celkem 3 kg směsi = 20+4+5=29:3=9,66
Kilo takové směsi vychází na necelých 10, - Kč.
Samozřejmě nelze krmit jen těmito třemi surovinami, to byl jen rychlý příklad pro názornost. Prostě když sečtete vše co použijete a vydělíte množstvím získané směsi, výsledek tak hrozný není a kuřata porostou.
Je ovšem otázka, proč dělat vlastní krmnou směs při takovéto ceně, když 25kg pytel krmné směsi pro brojlery od Sehnoutka stojí 255, - Kč, tedy maličko přes 10 Kč za kilo, a je včetně vitamínů, minerálů, kokcidiostatik a ještě granulované a bez práce.

Sehnoutek to má samou votrubu a kuřata to nechtěj.Má zkušenost.RADĚJI ENERGYS.
chipsik
napsal(a):
Je ovšem otázka, proč dělat vlastní krmnou směs při takovéto ceně, když 25kg pytel krmné směsi pro brojlery od Sehnoutka stojí 255, - Kč, tedy maličko přes 10 Kč za kilo, a je včetně vitamínů, minerálů, kokcidiostatik a ještě granulované a bez práce.
Byl to jen příklad. Každopádně krmivo Sehnoutek nijak kvalitní není, kuřata to nežerou a neprospívají, to si raději směs namíchám sama a vím, co tam je.
Kdo chce granule, doporučuji Energys. Špičková kvalita a rozumná cena.