Nemoc - jako když má rýmu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.11.2015 15:50
Helenaa

XXX.XXX.140.56

Chtěla bych se zeptat, mam nemocnou slepici když dýchá nejak to v ní bublá, neco jako když má rýmu, nevíte co to je za nemoc

1.11.2015 16:39
jony

XXX.XXX.229.99

Odčervit, a léčit proti kokcidioze...Jony.

Neregistrovaný uživatel

3.11.2015 14:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Syngamoza, k veterináři a koupit Chemizol a dát přesně podle návodu, jinak postupně zdechnou, nic jiného nedávat, jsou to sice červi, ale na toto platí jen uvedené, ničím jiným si to nezlehčujte, je podzim-dnes už běřžné onemocnění drůbeže.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.11.2015 16:27

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Syngamoza, k veterináři a koupit Chemizol a dát přesně podle návodu, jinak postupně zdechnou, nic jiného nedávat, jsou to sice červi, ale na toto platí jen uvedené, ničím jiným si to nezlehčujte, je podzim-dnes už běřžné onemocnění drůbeže.

To ste dobrej, nechcete pro mě pracovat? Pokud dokážete diagnostikovat nemoc podle popisu "slepice mají rýmu", beru vás, ušetřím za laboratoř :D

Zadavateli, příznaky podobné rýmě u drůbeže způsobuje mnoho, mnoho různých původců, od již zmíněné syngamózy po různé virové a bakteriální původce. A pokud bych po vzoru Kenyi měla použít křišťálovou kouli, je-li postižená jen jedna slepice, tipuju aspergilózu, což je onemocnění způsobené plísní. Takhle na podzim, jak začne vlhko a nevlídno a v kurníku kondenzuje vlhkost, tam se plísním opravdu daří.

3.11.2015 16:30

Ještě dodám, že pokud je jakkoliv nemocný jeden kus z hejna, takové zvíře je nejlepší hned likvidovat. Alternativou je umístit ho do karantény, do tepla, pořádně nakrmit, odčervit a chvilku počkat, co to udělá, případně si s ním pohrát jako s papouškem (=drahé), ale tento postup ne vždy vede k úspěchu. Spoustu rýmových nemocí u drůbeže je neléčitelných či vám vyrábějí trvalé bacilonosiče.

3.11.2015 17:26
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

Helenaa napsal(a):
Chtěla bych se zeptat, mam nemocnou slepici když dýchá nejak to v ní bublá, neco jako když má rýmu, nevíte co to je za nemoc

Aplikujte jí do zobáku česnek (jeden dílek) který nakrájíte na malé kostičky a podáte přímo do zobáku, po dvou dnech by to mělo být ok :).

3.11.2015 22:04
honzapm

XXX.XXX.182.25

K tomu Chemizolu přidejte i vydatné větrání stáje (kurníku) + vyvápnění.

4.11.2015 14:35
Helenaa

XXX.XXX.140.56

Jen chci vám všem poděkovat, za radu bohužel moje slepicka zemřela

6.11.2015 19:36
chipsik

XXX.XXX.209.73

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To ste dobrej, nechcete pro mě pracovat? Pokud dokážete diagnostikovat nemoc podle popisu "slepice mají rýmu", beru vás, ušetřím za laboratoř :D

Zadavateli, příznaky podobné rýmě u drůbeže způsobuje mnoho, mnoho různých původců, od již zmíněné syngamózy po různé virové a bakteriální původce. A pokud bych po vzoru Kenyi měla použít křišťálovou kouli, je-li postižená jen jedna slepice, tipuju aspergilózu, což je onemocnění způsobené plísní. Takhle na podzim, jak začne vlhko a nevlídno a v kurníku kondenzuje vlhkost, tam se plísním opravdu daří.

Bodlinko, mohla byste mi poradit, co by mohlo být této slepičce? Dýchá klidně, tiše, ale když sedí otevírá zobák a natahuje krk, žádný chrapot, žádný výtok, nemá chuť k jídlu. Stává se, že z ničeho nic hlasitě vyjíkne.

https://www.facebook.com/lukas.hospodka.5/videos/1037768232935227/?l=6876273622256320707.

6.11.2015 19:52

chipsik napsal(a):
Bodlinko, mohla byste mi poradit, co by mohlo být této slepičce? Dýchá klidně, tiše, ale když sedí otevírá zobák a natahuje krk, žádný chrapot, žádný výtok, nemá chuť k jídlu. Stává se, že z ničeho nic hlasitě vyjíkne.

https://www.facebook.com/lukas.hospodka.5/videos/1037768232935227/?l=6876273622256320707.

Toto zvíře je těžce dušné.

Pokud je to jediné zvíře z toho celého hejna a zbytek je v pohodě, můžeme asi opatrně vyloučit věci jako infekční laryngotracheitidu či jiná virová či bakteriální onemocnění.

Nepíšete, jak dlouho to má, ale předpokládám, že dlouho ne. Nejčastější příčinou jsou asi dvě věci: vodnatelnost tělní dutiny, to je dost časté u brojlerů. A aspergilóza, onemocnění způsobené plísněmi.

Pak přichází do úvahy těžká chudokrevnost, ta může být spojená s kokcidiózou, krvácením do tělní dutiny třeba při prasklých ztučnělých játrech (pokud to nevede hned k úhynu) nebo třeba s otravou jedem na krysy. No a dušení cizím tělesem.

Co se léčby týče, jsem velikým propagátorem sekerkomycinu s následnou pitvou zvířete.

6.11.2015 20:05
chipsik

XXX.XXX.209.73

Toto zvíře je těžce dušné.

Pokud je to jediné zvíře z toho celého hejna a zbytek je v pohodě, můžeme asi opatrně vyloučit věci jako infekční laryngotracheitidu či jiná virová či bakteriální onemocnění.

Nepíšete, jak dlouho to má, ale předpokládám, že dlouho ne. Nejčastější příčinou jsou asi dvě věci: vodnatelnost tělní dutiny, to je dost časté u brojlerů. A aspergilóza, onemocnění způsobené plísněmi.

Pak přichází do úvahy těžká chudokrevnost, ta může být spojená s kokcidiózou, krvácením do tělní dutiny třeba při prasklých ztučnělých játrech (pokud to nevede hned k úhynu) nebo třeba s otravou jedem na krysy. No a dušení cizím tělesem.

Co se léčby týče, jsem velikým propagátorem sekerkomycinu s následnou pitvou zvířete.

Moc děkuji. Má to několik dní. Ostatní pipky jsou v pořádku. S chutí žerou a dýchají normálně. Kokci by to být neměla, mají léčivo v granulích. Taky to vidím na tu sekerku, i když je mi to líto. Teoreticky, je možné to maso konzumovat?

6.11.2015 20:29

Stejně se může projevovat i drůbež se zánětem volete, totéž mi dělala slepička s tzv. měkkým voletem a po výplaších a heřmánku byla do týdne ok.A dokonce mi to nedávno dělalo několik slepic, které se totálně přežrali listy zatím nestříkané ozimé řepky.

6.11.2015 21:05

Stejně se může projevovat i drůbež se zánětem volete, totéž mi dělala slepička s tzv. měkkým voletem a po výplaších a heřmánku byla do týdne ok.A dokonce mi to nedávno dělalo několik slepic, které se totálně přežrali listy zatím nestříkané ozimé řepky.

Jasný, onemocnění volete, které vede k utlačení dýchacích cest, stejně jako otrava určitými látkami taky způsobí dušnost. Ale podle toho videa se více, než jsem napsala, vyvěštit nedá. Taky by podobné příznaky mohla udělat již v tomto vlákně zmíněná syngamóza, ale protože slepice jsou natočené v nějakém chlívě, nezmiňovala jsem jí (mezihostitelem jsou žížaly).

6.11.2015 21:07

chipsik napsal(a):
Moc děkuji. Má to několik dní. Ostatní pipky jsou v pořádku. S chutí žerou a dýchají normálně. Kokci by to být neměla, mají léčivo v granulích. Taky to vidím na tu sekerku, i když je mi to líto. Teoreticky, je možné to maso konzumovat?

To záleží na tom, jak slepice vypadá vevnitř. Pokud by měla třeba tu vodnatelnost, to je způsobeno selháváním srdce, a maso by poživatelné být mělo. Ale pokud má třeba tu aspergilózu, to už bych nejedla, je to zaživa plesnivá slepice. Nebo drůbež se známkami celkového onemocnění (změny v orgánech, krváceniny v mase) to jest taky nepoživatelné.

7.11.2015 05:30
klop.p

XXX.XXX.202.18

ondře.j. napsal(a):
Aplikujte jí do zobáku česnek (jeden dílek) který nakrájíte na malé kostičky a podáte přímo do zobáku, po dvou dnech by to mělo být ok :).

Děkuji moc!Ještě jsem jim k tomu zazpíval hymnu 3x a opravdu do dvou dnů jako rybičky

7.11.2015 05:31
klop.p

XXX.XXX.202.18

honzapm napsal(a):
K tomu Chemizolu přidejte i vydatné větrání stáje (kurníku) + vyvápnění.

Co je vydatně prosím?

7.11.2015 18:13
cimbo

XXX.XXX.183.253

Tak po shlédnutí videa jsem měla to samé. Ono to pšikání je v tom hejnu slyšet taky. Při pitvách vše OK, jen plíce prokrvavěné. Takže nakonec po poradě s vetem odčervení a masivní zlepšení celého hejna. Asi nakonec ta syngamoza.

Přidejte reakci

Přidat smajlík